Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lajszlo

0 bejegyzést írt és 259 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    A deputatio már ötödfél órára megérkezett a cultusministeriumba. Maga a titkos kamarás úr  fogadta őket, aki phlegmatikus ember hírében állt, de most izgatottan szítta az ángol burnótját. A legfontosabb financziális projectum volt a Kötelező Olvasmány, amiből százezer kópiát  rendeltek és egy…..
     Remélem egyenesen ülnek az egyetemek, mert Prof. Dr. Stumpf István fogja felügyelni az átalakításukat, értsd örökös FIDESZ-tulajdonba vételüket.  Prof. Dr. Stumpf István úgy kutatóprofesszor, hogy az egyetemi tanárság minimálkövetelményének sem felel meg. Politikai hatalma volt, korábban…..
Lajszlo 2021.01.30 19:17:30
@combo: Erre gondolsz? "a TTIK szenátorai a kari elutasítást (18 igen, 8 nem, 12 tartózkodás) úgy értelmezték, hogy ha levonják a hallgatók szavazatait, akkor a támogatás kerül többségbe, ezért igennel szavaztak (pedig előtte az EHÖK elnöke név nélkül, de egyértelműen rájuk célozva figyelmeztetett, hogy aki a hallgatók véleményét nem veszi figyelembe, az az egyetem szellemiségét sérti)."
Lajszlo 2021.01.30 19:20:34
@naebneerG: Megnézném, hogy mondjuk egy 55 éves atomfizikus milyen ipari állást talál Szeged vagy Pécsen...
     Az egymilliárd dollárral kitömött orbánista janicsárképző a Matthias Corvinus Collegium kutatási vezetője Surjányi Fanni soha életében nem publikált. Ha a Hit Gyülekezetének lapjait nem számítjuk... Azt állítja, hogy tanszékvezetője le akarta beszélni a tudományos pályáról, mert a…..
Lajszlo 2021.01.13 19:50:13
@naebneerG: A nagydoktorihoz két védett PhD-hallgató van előírva. Ezek után elég furcsa adjuktisi szintnek minősíteni.
Lajszlo 2021.01.13 21:18:58
@capacete: Csak csatlakozni tudok, az én területemen is az van, hogy lasszóval kell fogni a PhD-hallgatót, a havi 140 havi nettót meghallva röhögőgörcsöt kapnak a diákok. Ezért esik rosszul, hogy @naebneerG a témavezető képességeitől teszi függővé a végzett doktoranduszok számát, miközben arról a témavezető nem tehet, ha a nevetségesen alacsony ösztöndíj miatt eleve jelentkező sincs.
Lajszlo 2021.01.13 22:04:50
@naebneerG: a "miért pattantak meg" kérdését valóban érdemes lenne tanulmányozni, de én a "nem is jeletkeznek" problémáról beszéltem.
       Az Örülünk Vincent blog szerint az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Joe Biden lesz.      Indoklás: Georgia államban a legtöbb még el nem számolt szavazat az erősen kék Gwynnett megyéből származik, Trumpnak tehát semmi esélye arra, hogy fordítson.  1584 szavazattal vezet Biden.   …..
        Az irodalom sittre vág      Gazda ha szól, cselekedni se rest,     felügyelni a szépirodalmat.      Osztja a pénzt és inti a múzsát,    "Vedd kezelésbe a cégbirodalmat!"         Fényteli utcán hoppan a dzsippel,     féli a szolga s nézi a nő.           Régi román feleségét,    …..
    A kormánypárti elitértelmiség teljesítményéről szóló posztom zárolta az index/blog.hu.    Ebben a posztban egy árva mondat nem volt, ami érintőlegesen is sérthette volna bárkinek a jogos érzékenységét, jogi képviselőnk konkrétan elaludt az olvasása közben.    Ebben az országban bátran lehet…..
       A  világ legismertebb egyetemi rangsorában, a sanghaji ARWU-n, már nincs magyar egyetem a legjobb hatszázban.      A legjobb hatszázban 154 amerikai, 84 kínai, 43 brit, 35 német, 26 ausztrál, 24 olasz, 20 francia, 18 spanyol és 17 dél-koreai és japán egyetem található. A franciáknál először…..
Lajszlo 2020.08.19 15:49:47
@fortin2: "A pénzkivonás leállt,..." - Nem tudom, hogy mire gondolsz. Nálunk pár hónapja még azt hangzott el, hogy a kancellár azon dolgozik, hogy ne 4 milliárdot vonjanak el, csak kettőt.
       A sok háttérhatalmazás mögött volt egy  szakmainak tűnő megjegyzése is Vidnyánszkynak, amire természetesen nem reagált senki, vélhetően azért, mert Magyarországon a színház, a politikai őrjöngésen túl, nagyon kevés embert érdekel.      Vidnyánszky Attila azt mondta, hogy a "német színház…..
        „Szerintem egész egyszerűen mindenkinek fel kell fognia, hogy jelen pillanatban képességbeli hiányok vannak Magyarországon, ezt egyértelműen ki kell jelentenünk. (Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a cardiffi zakó után)"               Tegnap a walesi közvetítést…..
Lajszlo 2019.11.23 16:14:39
@jotunder: Saját szakterületemen két elég nagynevű, Microsoftnál bezető pozíciót betöltő kínai emberke húzott haza a Tencent-hez. Én ezen eléggé meglepődtem, de úgy látszik, van az a pénz.
    Orbán közölte, hogy ő nem nyugszik bele, hogy itten Erdoganon gúnyolódnak. Nem nyugszik bele, küldi a TEK-et, a Megadját és a Gripeneket. Ez a helyes hozzáállás, világosan bele van írva az Alaptörvénybe, hogy a szólásszabadság nem vonatkozik külföldi államférfiak kritizálására. Nagyon kis…..
         Márton László írót, fordítót, értelmiségit (erről később) kérdezte a litera.hu "A dolgok állása" sorozatában.        Időnként kapok az arcocskámba azért (talán egy kicsit meg is érdemlem), mert békésmártonokról, szilvaykról, megadjákról írok, néha már azért is, ha a lánczi-máriaasszony…..
Lajszlo 2019.11.05 09:44:55
@Flageolet: "Miért ne minősíthessem egy pályázat vagy életmű elbírálásánál a szerzőt (tisztában léve a rendszer korlátaival és hibáival) olyan számok alapján is, mint hogy hány Q1-es cikke volt? "

Mondjuk pl. azért, mert ezt a Q1 dolgot pár éve találták ki. Amikor rájöttek, hogy az impakt faktor előfizetésére nincs pénz, akkor előálltak vele, hogy mostantól a scimago besorolás számít. Nehogy már az életművemet olyan szempont alapján minősítse valaki, ami előtte 20 évig nem volt szempont.
Lajszlo 2019.11.05 10:22:42
@Flageolet: Nyilván úgy értettem, hogy itthon csak pár éve veszik figyelembe. De pl. a nagydoktori szabályzatban máig az IF számít, nem a Q. Szóval 20 évig azt sulykolni az emberbe, hogy az IF számít, utána meg hipp-hopp áttérni a Q-ra, na az minimum nem fair.
       Dehogy mondtam meg. Egy szót sem értek az egészből, de azért ez nagyon vicces.        ..
Lajszlo 2019.10.15 10:40:50
@Bogomil: De honnan lehet tudni, hogy ezek Rogánék?
         Bizonyosemberlegó elmagyarázta, hogy az a baj, hogy Magyarországon csak 250000 cikket termelnek évente, miközben Csehországban 360000-t.        Nem tudom, hogy mikor osztott utoljára Bizonyosemberlegó... Tegyük fel, hogy egy kutató évente két cikket ír. Akkor ahhoz a 250000-hez 125000…..
Lajszlo 2019.09.05 09:59:37
@mafi mushkila: Az OTP Travel-es badge-re gondolsz? Igen, megtörtént eset.
Lajszlo 2019.09.06 10:12:33
@lemniszkata: Én árnyalnám a képet annyival, hogy nálunk a helyzet nem olyan rossz, mint amit Flageolet leírt. A repjegyek és szállások foglalása alapvetően működik. Persze drágábban, mint közbeszerzés nélkül, de azért sikerül elintézni. Olyat se tapasztaltam soha, hogy a regdíjat ne fizették volna be. De persze nyilván a közbeszerzés előírása olyan dologra, ami csak egy helyen szerezhető be (regdíj, Open access díj) teljességgel abszurd és védhetetlen. Ugyanez a helyzet a pályázatokból való lenyúlásokkal.
Lajszlo 2019.09.08 21:55:38
@Flageolet: Nekem személy szerint sejtelmem sincs, mi az a "töréskár".
Örülünk, Vincent? Vi coactus 2019.03.09 12:58:47
V.C...
Lajszlo 2019.03.11 22:54:46
@seol: Én arra szavaznék, hogy legyen "látnivaló", de persze könnyű nekem dumálni, nem az akadémiától kapom a fizetésem.
  "Ezzel összefüggésben az Akadémia képviselői azt az álláspontot képviselték, hogy ebben a grémiumban a tagokat egyharmad arányban az Akadémia (három delegált), egyharmad arányban az Akadémiától leválasztott kutatóintézetek (három delegált), fele arányban pedig (hat delegált) a kormány…..
Lajszlo 2019.03.01 13:05:40
@Brasi: Vicces hirdetés. Esetleg tudod, hogy ki nyerte? Erősen olyan olvasata van, hogy konkrét személy számára lett kiírva annakidején.

"de a kutato szamara milyen racionalitasa van harmad annyi fizetesert ugyanazt csinalni amit megtehet az iparban?" Mondjuk nem akar Budapestre költözni? Én ezt az egyet tudom mondani.
Lajszlo 2019.03.01 13:21:25
@velőtanya: Szerintem eleve nagyon kevés olyan vállalat van Magyarországon, amelyik tényleg innovál, olyan szinten, hogy az akár egy egyetemi kutatónak is vonzó alternatíva legyen.
Lajszlo 2019.03.01 14:44:39
@Brasi: Bele van írva feltételként, hogy két éven belül képes legyen habilitálni. Ez annyira szűkíti a képbe jövő embereket, hogy azt gondoltam, konkrétan valaki számára lett kiírva. A 2000-2500 eurót nem tudom, honnan veszed, a kiírásban nem szerepel, csak annyi, hogy szignifikánsan magasabb bér, mint a hasonló egyetemi pozíciókban. Ehhez én a 2000 eurót nem érzem elégnek.
Előszó. Hat és fél éves lett a Vincent törvényei. Visszatekintve a NER elmúlt két ciklusára, elmondhatjuk, hogy szépen öregedett a szöveg, de most már ráfér egy kis frissítés. A „Törvények” továbbra is a Vincent blog szerzőinek és törzskommentelőinek kollektív bölcsességén alapulnak. Mi sokat…..
Lajszlo 2019.02.26 22:46:10
@Flageolet: Leírnátok légyszi, hogy mi lett a döntés MTA ügyben?
   Magyarország a nemzetközi rangsorok szerint ma még jelentősen elmarad az innovációs teljesítményben a vezető európai országoktól. Az akadémiai kutatóintézetek elmúlt években beadott szabadalmainak száma elenyésző, miközben évente 17 milliárd forintos támogatást kapnak az államtól. A bővülő…..
Lajszlo 2019.02.21 09:13:51
@logikus4: "Cserébe az MTA megújulásának a támogatását kellene kérni Orbántól. Azt tippelem, hogy megadná. Biztosan megadná. Na, ez a fő kérdés most: hogyan újuljon meg az MTA?"

Külsőshöz hasonlóan én sem értem, hogyan tudod elképzelni a tekintély megőrzését az autonómia feladásával együtt. Persze, nem tisztáztuk, hogy a tekintélyt kinek a szemében érted, ami pedig fontos kérdés lenne. A fidesz-szavazók körében megmaradna a tekintély, de azzal nem nyerne semmit. A többiekkel meg úgy járna, mint a médiával: hiába vette meg az összes újságot, ha nem veszik az emberek. A pártkatonákkal való feltöltés ára az volt, hogy az újságok elvesztették a szavahihetőségüket. Az MTA-val ugyanígy járna.
       A Magyar Tudományos Akadémia vezetői kétségbeesett írást jelentettek meg az Akadémia internetes oldalán a humán tudományok hasznosságáról. Palkovics László rombolásügyi miniszter ugyanis aznap publikálta a téziseit az új tudományfinanszírozási rendszerről. Két órán belül pedig módosította is…..
Lajszlo 2019.02.04 13:21:02
@harmadikszem: Szerintem elbeszéltek egymás mellett. Ha jól értem, a Scimago írta azt, hogy áttér a Scopus kategóriáira, ezért változnak a besorolások. Te meg (azt hiszem) az MTMT-ről beszélsz?
Lajszlo 2019.02.04 14:34:11
@harmadikszem: idézlek: "áttették a WoS kategóriákat az ingyenes SciMago-ra". De ki a mondat alanya??
Lajszlo 2019.02.04 15:32:15
@harmadikszem: közösperonos átszállás pedig arról írt, hogy ő a Scopus-t kérdezte meg, hogy miért változtak a besorolások. De persze ő se rakott alanyt a mondatba, hogy félre lehessen érteni :)
         Békés Márton azzal próbálja diszkreditálni a tüntetőket, hogy az egyik zászlón a SZRTÁJK felirat volt látható SZTRÁJK helyett.         Békés Márton és főnökasszonya, kedvenc feljelentőm Schmidt Mária néni, egy házfal méretű plakátot tett ki Budapesten, amin egy bizonyos Pruck Pál volt…..
Lajszlo 2019.01.18 14:21:08
@Flageolet: Bocs, de pontosan milyen szerződésre célzol (kik közti szerződés)? Senki nem tud róla semmit.
Lajszlo 2019.01.18 15:48:08
@Flageolet: Én ezzel tisztában vagyok, de ha az egyik szerződő fél az egyetem, a másik a Tempus, akkor pl. te témavezetőként honnan tudsz róla, hogy mi van a szerződésben? Vagy úgy is kérdezhetem, kinél érdeklődjek és mire hivatkozzak, ha ki akarom deríteni, hogy igaz-e, amit mondasz?
Lajszlo 2019.01.19 12:33:10
@Mister Gumpy: Nem kishitűség, hanem tapasztalat. Tudnék neked ilyen bírálatokat mutatni OTKA, Bolyai, és hasonló magyar pályázatokról. De hogy egy konkrét példát mondjak, a nagydoktorinál elő van írva, hogy mekkora összesített impakt faktor a minimumkövetelmény. Írogathatsz te a Free Cell-edbe tucatszám, ha nincs impakt faktora.
       A rendszerváltás utáni évtizedben Magyarország "érdekes" ország volt. Ennek az érdekességnek az egyik következménye az volt, hogy tranzitológia címen rengeteg cikk jelent meg közgazdaság-tudományi és politológiai folyóiratokban, úgy értem, olyanokban, amelyekben való publikálásról magyar…..
Lajszlo 2019.01.09 20:48:42
@Miki Telepi: miért kéne falszifikálni, ha lehet verifikálni?
Lajszlo 2019.01.09 22:10:25
@Tamáspatrik: Vagy esetleg abban bízni, hátha valaki lenyúlja a gondolataidat és neves valaki tényleg népszerűvé teszi...

Bennem halál komolyan felmerült, hogy ha legközelebb írnék egy erős cikket, akkor elküldöm egy nagy embernek, és megkérem, hogy hadd írjam rá társszerzőnek. Más esélyt nem látok rá, hogy értelmes mennyiségű hivatkozást kapjon.
Lajszlo 2019.01.09 22:38:51
@fortin2: jókor szólsz...
         A Nature közölt egy írást a magyar tudomány elleni kormányzati támadásokról. Kondorosi Éva, az ERC alelnöke, Balzan-díjas biológus és Somogyi Péter agykutató beszél arról, hogy milyen helyzetbe került a magyar tudományos élet. A cikk utolsó bekezdésében beszámolnak arról, hogy egy…..
Lajszlo 2018.12.21 16:26:18
@Flageolet: elvileg az is lehetne a magyarázat, hogy a nagydoktorihoz szükséges munka és a vele elérhető fizetés (professzorként) egyszerűen nincsenek ár/érték arányban, kiváltképp Budapesten és műszaki területen. Mivel az egyetemek a bérre nem tudnak hatni, kénytelenek az elvárásokat lejjebb vinni. Ez így logikusan hangzana, de attól tartok, nem ez lesz a valódi magyarázat, különösen pl. a tegnapi orvosos hír tükrében.
     "Az „Élvonal – Kutatói kiválósági program” a legdinamikusabb alkotási szakaszban lévő kiváló – a felhívásban részletezett ismérvek alapján a nemzetközi tudományos világ élmezőnyébe (tudományterületük felső 10%-ába) tartozó – kutatók célzott támogatásával ösztönzi, hogy a kutatás nemzetközi…..
Lajszlo 2018.12.11 16:00:16
@harmadikszem: Az UNKP négy hónapja fut, de senki sem tudta megmondani, hogy az egyes feladatok teljesítését hogyan kellene dokumentálni. "Még nem kaptunk tájékoztatást a minisztériumból."
Lajszlo 2018.12.11 21:39:20
@Flageolet: Bocs, félreérthetően fogalmaztam. Nem az UNKP-s projektekre gondoltam, hanem szimplán az UNKP-s ösztöndíjakra.
Lajszlo 2018.12.11 21:56:54
@Online Távmunkás: Legyünk őszinték, a 10 hónapra szóló kutatási ösztöndíj már magában nonszensz műfaj. Tekintve, hogy egy konferenciaanyag átfutási ideje is minimum fél év, egy folyóiratcikké meg még több, gyakorlatilag olyan munkát kell beírni a kutatási tervbe, ami már lényegében kész van a pályázás pillanatában. És akkor még nem is beszéltünk arról, amit említettél, hogy nagy valószínűséggel a pályázat már rég lefutott, mire a közbeszerzés meghozza a kutatáshoz nélkülözhetetlen eszközödet...
Sosem értettem, miért nem lehet úgy kiírni egy pályázatot, hogy a pénzt [x,y] intervallumra kapod, de az eredményeket (pl. publikációk) [x+1,y+1] intervallumban kell produkálni.
          Freund Tamás, meglehetősen dühösen, kimondta azt, amire elég sokan gondolnak. A legtehetségesebb emberek fogják elhagyni Magyarországot az akadémiai intézeti rendszer szétverése miatt.         A Magyar Tudományos Akadémia legfontosabb szerepe az volt a rendszerváltás után, hogy itt…..
Lajszlo 2018.12.08 23:17:21
@trabant: gugli mint magyar helyesírási útmutató? Most sírjak vagy nevessek?
Lajszlo 2018.12.10 16:08:09
@Flageolet: Ezt hogy gondolod konkrétan? Pl. be lenne írva a doktori.hu-ra, hogy "Lelépett a Bosch-hoz a doktori ösztöndíj háromszorosáért?"