Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sssssss

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindenkit idegesítenek Havasnak azok az egymás hátát paskolós, bratyizós interjúi a politikusokkal, amikor baromi oldott a hangulat, pártállástól függetlenül. Persze azt se lehet mondani, hogy nem szokott néha durván beszólni, ha olyan a hangulata, ha ballábbal kelt…..
sssssss 2006.06.24 01:57:20
Érdekes interjú.

Mindkét részről érthető volt a viselkedés. Szerintem nincs ilyen terminus a kommunikáció- vagy médiaelméletben, mint hogy monotonitási krízis. Vagy monotonitási csapda.

Ami arról szól, hogy egy bizonyos rétegnek, kasztnak, stb. tömegkommunikációs szereplőnek monotonná válik a retorikája. Persze minek erre terminus, lehet kérdezni. Azért, mert sokszor látványosan elkerülhetetlen. Jól emlékszem még arra az indexes megjegyzésre az egyik cikkükben (talán az elmúlt kampány idejéből), amiben azt mondták (nem biztos, hogy pontosan emlékszem), hogy a szerkesztők egyik legkedvesebb tevékenysége a kommunistázás -- lenne, ha nem kommunistázna az egyik oldal állandóan.

Ugyanis a kommunistázással nem az a baj, soha nem is volt az, hogy igaztalan, hanem hogy unalmas. Rátapint egy problematikára, nevezetesen, hogy posztkommunisták vannak még mindig hatalmon (politikai, média-, pénzügyi), de a probléma nem oldódik meg, az arról való beszéd pedig mintegy elévül, lejár a lemez, anélkül, hogy a problémára magára bárki is figyelne már. (Így lehet megszüntetni a kínos ügyeket.) Ugyanígy elévülni látszik manapság már a rasszistázás is. Örökzöld szlogen lesz ez a "következmények nélküli ország".

A dolog nyilván összefügg a politika virtualizálódásával. Nem arra figyelek, hogy a politikai szereplő mit mond, hanem hogy hogyan mondja, és hogy hányszor mondta már el. Meg hogy a piacon mennyire eladható. A politikusi beszéd piaci értékében ugyanúgy jelen van az üzleti és a valódi/szakmai szempontok ellentéte, mint mondjuk egy hírműsor vagy adott esetben egy riporter megítélésénél (vö. Bárdos beszélt erről, meg az index is szokta mosogatni magát a bulvárosodásával kapcsolatban, hogy úgymond az olvasóból él).

Nyilván nem lehet mindent mindig új módon elmondani, főleg ilyen médiahangzavarban. (Meg főleg kampányoláskor.) Ugyanakkor erre a monotonitásra felkészülhetnének jobban a politikusok, de kérdés, hogy ez az önreflexió milyen szinten mennyire várható el. Néha mondjuk elég lenne, ha csak utalna rá az interjúalany, hogy most ez a lemez jönne.

De nem mindig ilyen egyszerű ez, ugyanis a monotitásra való reagálás a politikai szereplőt kimozdítja a bőréből, és tkp. olyan kérdések megválaszolására kényszeríti, amelyek más alanyt kívánnának: szociológiai, tömegkommunikációs, filozófusi stb. szakembert. Miért nem hisznek nekünk az emberek? Miért vevők a parasztvakításra, hova vezethető vissza a problémák, választási vereség, hosszútávú stratégia stb.

Ez önmagában jó és természetes, hogy a felszínes dolgok mögé kérdezünk, csak hosszabb beszélgetést igényelne, mint amilyen épp a Péntek8. Láttam a választások előtti adást Orbán Viktorral, s nagyon nem kampánytémákról volt szó.

Szerintem itt Havas félreismerte a helyzetet. Nem lehet a mélyvízbe ugratni az alanyt egy 8 perces reggeli beszélgetésben. Havas úgy is tette fel a kérdést, félreérthetetlenül, hogy "melyek a fidesz _kampányának_ főbb pillérei" [idézet kb., a kampány szót említette] Más szóval a lemezt kérte.

Aztán belevágott a tipikus "dehát önök is hazudtak"-szlogennel, amire meg tényleg nem lehet 8 percben mit mondani. Vagy ignorálom, szegény bunkó riporter hadd mondja amit akar, meg hadd higgye, hogy most attól jó, hogy nem az én mikrofonállványom, hanem a másik oldalé, végülis az ő stúdiójában ülök, befejezem inkább a választ az előbbi kérdésére, vagy pislogok, hogy heló. Kb. a kettő közti történt.

Kiricsi is a marketingszempontokat hiányolta, hát az interjú elején itt is ott volt a szokásos kóla utáni bifi-böfi, ha unalmasat kérdez, az ő hibája, kérdezzen mást, például hogy Görög Zita vagy Kiszel Tünde. Ti ezt jól tudjátok. De így, ahogy ez lement, az számomra annyit hozott, hogy a Havas hű de bunkó. Persze tudomásul véve, hogy engem is felülírnak a marketingszempontok. (Elképzelem egyes alsóbb rétegek napi betevő gólöröm-mámorát, hogy ez a Havas de jól kiosztotta a tutit.)

Merthogy lehet rajongani is ezért a Havasért, meg lehet innen is nézni, meg onnan is, de azért ha nem hinném el, hogy ez a világ lehetne normálisabb is, marketinszempont ide vagy oda, félek, már a Bush is egy szent lenne. (hogy jön ő ide?)
sssssss 2006.06.24 15:42:32
Havas tényleg egyedi figura, de ez önmagában nem érték.

Kijött az elfogultsága. Nem sokkal utána elég szánalmas volt, ahogy visszamutogatva Dávid Ibolyával próbálta igazolni magát.

Egyébként azóta visszanéztem: nem is csak a kampányelemekre kérdezett rá, hanem konkrétan a retorikára...

Havasnak meg kellett volna várni legalább, míg VM befejezi a mondatát, s utána megkérdezi mondjuk, hogy ebben a retorikában nem adnak-e választ az ellenfél érveire. Vagy ilyesmi. De ilyen bunkó módon, hogy "de ez má unalmas nem?", ez nem működik.

BTW két momentum: Havasnak Mandúr az egyetlen normális ember, aki a választások óta beült hozzá, mert volt mersze bevallani, hogy azért hazudtak, mert választást akartak nyerni. (Kicsit hajlította affelé a hazugságot, hogy "a pozitív dolgokra helyezték a hangsúlyt".) Előtte meg két perccel arról beszél DI-val, hogy vajon miért nem lehet ebben országban VM-lyal meg Gyurcsánnyal sem [forced kiegyensúlyozottság!] komoly dolgokról beszélni. Mert mintha a két nagy politikai szereplő csak egymást látnák, az országot meg nem.

Ennek fényében Mandúr László az ő példaképe, mert a kampányban, a hatalomért vívott harcban leszarták és becsapták az országot.

Ennyit Havas "őszinteségéről" meg "eredetiségéről" meg "egyéniségéről" meg "közvetlenségéről" meg szelektív mércéiről. Lehet, hogy bratyizik ide is, oda is, de hogy emögött nem a konzekvens igazságkeresés bújik meg, az is biztos. Vagy az igazságkereső módszertana bugos.

Például milyen jól elvolt a (végtelenül primitív) Ungár Klárával. Fel is tett neki egy jó kérdést, hogy a "család szó már foglalt". Ezt a vonalat ugyanúgy védhette volna tovább, Ungár válaszának nem kellett volna lefeküdnie. (A "csonka család"-ok ugyanis nem "család"-ok.)

Hankiss Ágnes csúcsra járatva: a narancsos buktáról a fekete mágia jut eszébe, a tévénézőnek meg Hankissról a pszichiátria. Állítólag Fidel Castrónak volt egy olyan poénja, hogy őrülteket és köztörvényes bűnözőket indított útnak az USA felé menekültáradatként, hogy…..