Regisztráció Blogot indítok
Adatok
joeperry

696 bejegyzést írt és 410 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
MovieCops TÖRZSVENDÉG 2021.04.12 06:00:00
„egy vén kéjsóvár részeges kujon ki heréit lógatva vedelt mindenkoron az aszályos időben a potyalesőben kifordult szemeit égre akassza (megszentségült polyák végzet angyala) nyáladzó kínját bizonygatva lefordult székéről hogy hortyogva új erőre kapjon rikoltva vérző író tébolyult madár…..
joeperry 2021.04.14 07:47:51
Zseniálisan alapos írás, gyakorlatilag nincs is mit hozzátenni, inkább a saját szemszögemből írnék pár sort a filmről.

Bő egy évtizede találkoztam először Bukowski munkásságával (egész konkrétan a Bluebird c. verssel), majd sorban jöttek a regényei, verseskötetei, először sok esetben angolul, aztán ahogy sorban be tudtam szerezni a magyar megjelenéseket, pótoltam azokat is. Sajnos a regényein kívül elenyésző műve jelent meg itthon, pedig a költészete, levelezése jóval bőségesebb, lenne miből meríteni (több, mint negyed évszázaddal a halála után is jelennek még meg kiadatlan versei).

A Barfly egy röpke kitérőnek indult, amiből aztán közel egy évtizedes, fordulatos sztori és egy zseniális regény (Hollywood) kerekedett ki, szóval mindenképp megérte. Kár, hogy maga a film nem tudott kilépni az írója árnyékából. Hogy ez inkább Bukowski sara vagy a stábé, fene tudja, szerintem nem igazán egy filmre alkalmas író ő, bár voltak még próbálkozások (a Factotum Matt Dillon-nal lett talán a legjobb, az időnként teljesen elkapja a regény hangulatát).

Az író maga a sajtónak eleinte még dícsérte a végeredményt (ez talán érthető is), később viszont, főleg a leveleiben rendesen ekézte azt. Szerinte Rourke csúnyán eltúlozta a figurát, amolyan karikatúraszerű alkoholistát hozott, aki csak folyton támolyog ide-oda egy lepukkant szobában és koszos papírlapokra firkálgat (külön kiemelte, hogy nem lett volna háziúr annak idején, aki megtűri őt, ha ilyen a megjelenése, ráadásul amikor csak tehette, írógépet használt). Dunaway pedig minden szerep iránti lelkesedése ellenére túlságosan dívaként viselkedett és kicsit sem emlékeztette Jane-re. (Jane volt Bukowski első nagy szerelme, egy nála bő tíz évvel idősebb, alkoholista nő, akit elhagyott a családja és L.A. bárjaiban lebzselt, mikor megismerkedtek. Többször szakítottak és újra találkozgattak, végül Jane gyakorlatilag halálra itta magát alig több, mint 50 évesen. Hogy mennyire nem egy Faye Dunaway-külsejű nő volt, arról talán legyen elég annyi, hogy rendszeresen friss házasokként jelentkeztek be a különféle motelekbe, mert az ivástól tekintélyes hasa miatt terhesnek nézték.)

Maga a forgatókönyv egyébként jórészt azon a néhány éven alapszik, amit Bukowski egy Philadelphia-i kocsmában töltött el a 40-es években, saját bevallása szerint minden reggel már nyitás előtt ott volt és zárásig maradt. Ebbe az alapsztoriba keverte bele a kapcsolatát Jane-nel és első írói próbálkozásait, szóval az eredmény egy amolyan mix írói pályája kezdetéről.

Hogy rövidre fogjam végül, egyszer mindenképp érdemes megnézni, mert egyáltalán nem rossz film, de aki magával Bukowski-val szeretne megismerkedni, annak sokkal inkább ajánlom az írásait (kezdje a magyarul is megjelent regényekkel). Ha pedig mindenképp ragaszkodik a mozgóképhez, szerintem jobb választás a fentebb említett Factotum, de a cikkben is említett másik Scroeder-film, a Charles Bukowski Tapes is zseniális; viszont szerintem az abszolút csúcs a 2003-ban megjelent dokumentumfilm, a Bukowski - Born Into This.

(Ja igen, és még egy apró kiegészítés; a cikkben nem esik szó a szinkronról, tudomásom szerint kettő létezik hozzá, az eredetiben a mindig zseniális Szakácsi Sándor a főszereplő hangja (ez lehetett a VHS-szinkron), ez sajnos elég rossz minőségű. A másodikban Széles Lászlóra cserélték, és jóval profibban szól, én inkább ezt ajánlanám.)
joeperry 2021.04.15 06:49:57
@Field64: Óh, a Tales Of Ordinary Madness! Na ahhoz képest viszont mesterműről beszélünk szerintem :) CB szerintem pont az az amerikai író, aki a legkevésbé alkalmas arra, hogy ideát túlművészkedjék az életművét. Totál elbaltázott volt a koncepció és pocsék lett a végeredmény, Gazzarra is totál alkalmatlan a szerepre. Viszont legalább ez is szült egy baromi vicces novellát Kész Őrület címmel, magyarul is elérhető, érdemes elolvasni :)
joeperry blogja Útravalónak 2021.04.11 19:28:50
miért nem olvasunkverseketpedig annyira kellhogy marjonés szívet fakasszonolykornéhány sorakár csak két percbenés néha a végénúgy leszünkboldogoknémáknincstelenekbüszkékharcosokvagy akárszerelmesekhogy látszólagsemmi sem történtpedigvégre egyszerakár csak leplezve isegyként lélegzünkegy…..
joeperry blogja Emléktelen 2021.03.24 00:34:50
Jól van hátNincs itt semmi bajElvégreA szél olyan hévvelKap bele a hajambaHogy feltartott fejjelSzívhatom magambaÉdes illatát És miközbenMagam elé képzelekMinden holnapotAmi akárRám is vártVolnaA lángtenger márSzinte elemészt Így ér végetEgy megfakultSzürke történetMelyben elmaradA csattanóÉgnek…..
joeperry blogja Tavasz 2021.03.20 18:08:53
TudomHogy rám vár titokbanBár olyan halkanLépdelFelémLábujjhegyenSzemlesütveHogy talán ő magaSemTud róla De ha egyszerAkár csak dacbólElszakadMegtörik a csendAkkor végreAranyba borulunkAkkor végreÚj kiút robbanAkkor végreFelragyognak a színek A türelem erényMás úgysincsMit felmutass..
MovieCops HALÁL A NÍLUSON 2021.03.08 06:00:00
Agatha Christie népszerű bűnügyi regénye, a Gyilkosság az Orient expresszen 1974-es filmváltozata Sidney Lumet rendezésében oly nagy sikert aratott, hogy a producerek folytatni akarták az írónő krimijeinek filmre vitelét. Választásuk az 1937-ben publikált Halál a Nílusonra esett, amelyet eredeti…..
joeperry 2021.03.10 20:23:28
@Field64: Hogy Rourke konkrétan mit gondolt a filmről, arról max interjúrészleteket találni (szerintem meglepően jól hozta a figurát ahhoz képest, hogy a családban visszatérő alkoholproblémák miatt elvileg kerülte az italt); de Bukowski maga bőségesen megnyilvánult a témában. A legkézenfekvőbb ugye maga a Hollywood c. regénye (ezt nem is kell részletezni), de még bőségesebb infót találni a kiadott levelezésében (Selected Letters-sorozat), illetve a nagyrészt online is elérhető interjúiban (offline viszont ajánlom a Sunlight Here I Am c. kötetet).
joeperry blogja Vallomás 2021.03.06 01:04:49
Tíz évvel ezelőttÉpp ilyen rossz versekkelHázaltálMint manapságCsak éppEgy font hús helyettMég egy korty sörértTettedS hogy végreHamvába dőljön a hajnal Te hamis rímkufárTe olcsó blogbitorlóMost persze be is linkeledA mocskodCsak hogy koszlott függönyöd mögülKisandítvaMint egyszeri…..
joeperry blogja Három Amigo 2021.02.28 23:42:25
Míg a lücmalac szuszogAz alkotó pihenÉs ha mind ebben maradnánkTalán sosem jött volna Az a percMikor Magadra maradtálS együttSzámolnánkVisszaA pillanatotAkkor Veled kiáltanékHirtelenHogy mindenki hallja:Itt vagyok!Csak mi kettenÉs szakadjon bár az égÉn szeretlekHalljátok bátranItt…..
joeperry blogja Hitvallás 2021.02.28 20:02:38
Óh, hát igen Hülyének nézlek minden nappal És ahogy a dolgok állnak Bejött a tervem Sőt Talán épp itt lenne az ideje Hogy hülyének nézzelek Éjjel is Akkor úgyis alszol És én majd elfordulok Illedelmesen Nem fáj senkinek Csak hadd tobzódjak még kicsit Ebben a hamis győzelemben Ahol…..
joeperry blogja Kényelem 2021.02.28 19:30:03
TulajdonképpenAz hogy senki sem válaszolŐszinténVagy akárBármitAz is egyfajtaVégrendelet Mikor az elutasításNyújtja a poharát felédÉs te fülig érőVigyorralKoccintaszAz is egyfajtaVálasz MindenképpEgyedül vagyEbben a harcbanSzóval nevess csakÉs tapaszd a füled a falraA szomszédbanÉppPörköltet…..
Az Ian Fleming írásaiban népszerűvé vált úri kémet a '60-as évek óta számos különböző egyéniségű színész testesítette meg a mozivásznon, akiket aztán egy életre elkísértek azok az évek, melyeket a 007-es ügynök bőrében töltöttek. A franchise történetének évtizedei alatt Connerytől Brosnanig alaposan…..
joeperry 2021.01.16 20:23:13
@John Black: Ha lehámozzuk a "cool" faktort a 90-es évek Connery-reneszánszáról, akkor valóban a Fedezd fel Forrestert a legkiválóbb alakítása, még ha maga a film kicsit Good Will Hunting utánérzés is (nekem valahogy olyan érzés mindig, mintha GVS önplagizálna). De ezt leszámítva tényleg kiváló film, kijárna neki egy saját bejegyzés az oldalon :)
A '90-es évek közepén nehézkesen indult be a lakossági filmforgalmazás hazánkban. A kölcsönzők uralta, sokáig gond nélkül másolható videókazetták korában eleinte kevesen láttak fantáziát abban, hogy megvásárolhatóvá tegyék a filmeket, de a plázák ugrásszerű elterjedése és a házimozi rendszerek…..
Szokás szerint idén is felvettünk egy Checkpoint Retrográdot, amivel találkozhattatok már tavaly és tavalyelőtt, sőt még azelőtt is. Tudjátok, ez az, amikor felidézzük, milyen volt a játékpiac helyzete 10, 20, 30 vagy éppen 40 évvel ezelőtt, mik voltak akkor a menő játékok, a piaci trendek, nagy…..
joeperry 2021.01.02 17:37:14
joeperry blogja Munka Hőse III. 2020.12.15 20:07:09
OkéMa tényleg nem dolgoztamCsak elméletbenDe úgy nagyonMajd beleizzadtamHogy végreFelébredjek De végül nem mentemMertNem hívtakHa meg bárkitől azt hallodHogy igenAkkor hazudikMert nem is csörgöttA telefonom Csak valamikor délelőttDe akkor megAludtamMost mit tudtam volnaCsinálniMikor eleveHajnalig…..
joeperry blogja Dilemma 2020.12.13 00:55:08
A hírek szerintHajnalbanSzületnekA halhatatlan versek Vagyis ez most azFogadjuk elDédelgessükAdjunk kabátot ráÉs öleljük átHogy meg ne fázzon Ha pedig túl vagyunkMindezenÉs még akad bárkiAki velem maradtAkkor lépjünk továbbAkár kettőt isMerészen Szóval itt ülünkCsak te és énEgy érdektelen…..
joeperry blogja Menekülés II. 2020.12.12 01:16:53
Nyilván hülye ötlet voltDe mikor elindultamMég nem éreztem annakPedig alighanemÚgy festettemMint egy mobilizáltHajléktalanAki minden cuccátEgyszerre akarjaMagával vinniEgy retkes biciklin Hát igenTalán a Télapó lehetettUtoljáraEnnyire megpakolvaÉn mégis ott bolyongtamA töltésenAzokkal a…..
joeperry blogja Menekülés 2020.12.11 01:26:10
Örökké nem lehetElfutniMert bárhogy lavírozolElőbb-utóbbOtt vár a téglafalHogy belerohanj A csattanás után perszeMíg a sebeid nyalogatodMindjárt okosabb leszelNéha annyiraHogy azt is elfelejtedMi elől futottál És magukhoz csábítanakA faliszőttesre valóKözhelyes bölcsességekAmiket rögtönFacebookra…..
joeperry blogja Bölcsesség V. 2020.12.10 00:47:40
Nincs is annálHétköznapibbVarázslatMikor a hajnalHirtelenSzárnyra kel Lerázza magárólA tegnap mocskátTüntetőn dobbantFelszegi a fejétÉs felröppenA végtelenbe Persze mindig visszanézEgy pillanatraCsak afféleMegszokásbólÉs ha mázlid vanTalán épp rád Mert akkorDe csakis akkorCsalfa mosolyt ragyog…..
joeperry blogja Hajnali szeánsz 2020.12.09 01:06:25
Ez is csak néhány sorAz enyészetnekHoltan megszült szavakMelyek rögtönPorrá omlanak Nem látja őket másCsak énÉs egy kíváncsi cicaNa perszeEz is valamiEz márisValami És ha köztünk maradAz ugye egy titokAmin majdCsendbenOsztozhatunkÖsszekacsintva Csak én és a cicaMégisKi várna ennél többetValahaAz…..
joeperry blogja Ketten IV. 2020.12.06 21:30:23
Ott voltunkÉs épp csak megnyaltuk a nyaratÉs talán jobb lett volnaVisszakozni De ha már megtörténtAkkorMegtörténtÉs bizonyGyönyörű volt FőlegMikor a töltésen gyalogoltunkHátunkon a sátorralAmiből később Egyet perszeElvesztettünkDe ezt akkor még Nem tudtukÉs tüzet raktunkÉs megsütöttünk mindentAmit…..
joeperry blogja Egy nap 2020.11.28 20:56:22
Amikor az ébresztő megszólal hajnali négy órakor, Richárd már két órája ébren forgolódik. Mindig nehezen alszik el józanul és nagyon sokat kell innia ahhoz, hogy igazán kiüsse magát. A legrosszabb valahol a kettő között van: iszik néhány sört, talán már éppen el is kezdené jól érezni magát; de a…..
joeperry blogja Barátomnak II. 2020.11.22 01:27:51
  Volt időNem is olyan régMikorElvesztettem egy barátotAz egyetlen barátom Bár lenne máskéntBár találkoznánkHolnapA szokott helyenAnnál a csontra kopottBiliárdasztalnál És csak koccintanánkÚjra és újraMinden kör utánKit érdekelKi nyerLegfeljebbA vesztes fizetMég egyet És ha nem megy a játékCsak…..
joeperry blogja Emlékek II. 2020.11.21 01:03:46
Minden furcsa reggelekKirályaSzolnokon esett megEgy albérletbenAhol négyen osztoztunkKét szobánTeljes egyetértésben Épp egy nagyon durvánMásnaposReggelbőlPróbáltunk kigyógyulniMikor megjelent D. az ajtóbanÉs emberD. aztán tudtaHogy kell megjelenni Szóval ott álltLegalábbis megpróbált megállniÉs…..
joeperry blogja Harc 2020.11.20 01:17:36
  Ez is csak egy éjjel35 év a tankbanÉs nagy részétElpazaroltam De mégis itt pihenEgy cicaAz ölembenAki úgy szeretAhogy vagyokÉs bújikÉs puszit adÉs dorombol VarázslatÉs mostmárŐ is ottA tankban Valahol perszeÉrzemHogy ez nem az igaziÉs annyi mindentTehettem volna máskéntMeg is próbáltamDe…..
joeperry blogja Munka hőse II. 2020.11.17 23:52:07
Nem hívtakMa semPedig azt ígértékMondjuk nem beszéltem velükDe tudják a számomAsszem Nem is bajMert holnapÚgyis írni akarokEgy másik helyreBár nem biztosHogy lesz rá időm De ha nem holnapAkkor hétfőn biztosAzzal kezdekEz a legfontosabbMostHogy végre ráérek Egyébként képzeldHa majd megyekTökjól…..