Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mezsuka

97 bejegyzést írt és 148 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Konyhamesék Csülöktorta 2016.11.13 10:43:10
Nem diétás, nem vega, nem divatos, viszont baromi finom. Édességet egyáltalán nem szerető, húsimádó születésnaposoknak csodás ajándék, mint az már több ízben bebizonyosodott. A képen látható példány tésztája teljes kiőrlésű, nagyrészt tönkölybúzából készült - csak a kiegyensúlyozottság kedvéért -,…..
Elkészíteni is jóleső érzés, de enni a legjobb. Ha jól sikerül, olyan lesz, mint a szivacs:  összenyomod és kirúgja magát. A kérge megsülve kopog, belül tele van lyukakkal, és napokig eláll. Mivel semmit nem mérek, elnézést, ha hozzávetőlegesek a mennyiségek. 8 zsemléhez szükséges: kb 40 deka…..
A kucsmagomba az egyik legkedveltebb erdei gomba, nemcsak az íze, de mókás kis kalapformája miatt is. Nem kell vagdosni, aprítani, egy darabban is süthető, főzhető. Leginkább mártások készülnek belőle húsok mellé, de önálló ételként is remek. Íze erőteljes, de nem tolakodó, víztartalma nem túl…..
Gumipapucs, ami a sarkadhoz csattan minden lépésnél és csak csoszogni lehet benne. Így tudnám lefordítani az olasz ciabatta szót (ejtsd: csábáttá). Hál' istennek nem az íze, hanem a formája miatt nevezik így... Lapos, kicsit alaktalan, kitaposott lábbeli, amelyben legfeljebb a strandra  csoszog ki…..
A torta szóról elsősorban nem a cukkini vagy a spenót jut eszünkbe, hanem egy Dobos-szelet vagy egy habkönnyű vaníliakrém. Nem csoda, hiszen valójában egy édes tortának és a spenótnak nem sok köze van egymáshoz, egyedül a forma köti össze őket, amiben kisütjük. A sós torta tésztája természetesen…..
Konyhamesék Zseniális fasírt 2014.12.07 15:42:23
A fasírt az egyik legjobb dolog a világon. Szinte mindenből lehet csinálni. A hozzávalókat és a formát kedvünk szerint variálhatjuk – lehet egybesütött, golyóforma, rudacska vagy henger – a lényege mégis ugyanaz marad: fasírt. Nem csak húsból, de tökből, gombából,…..
A lekvárfőzésről szerintem mindenkinek vannak emlékei, és nem túl kellemesek. Fortyog, köpköd a lávaszerű anyag, a lábos szélén, mint a vulkán kürtőjén bugyog kifelé, összepöttyözve a tűzhelyet, a csempét, a padlót, a háziasszony karját, dekoltázsát. A szeplők…..
Konyhamesék Vegán lencse 2013.10.18 10:59:02
A mese tanulságával kezdem: Csak nekilátni nehéz... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy asszony, akinek a legkisebb és egyben legnagyobb leánya így szólt: "Anyám,  mi ebben a hónapban nem eszünk húst!" Konstatálta az asszony a bejelentést, és nem ha nem is azon nyomban,…..
Konyhamesék Októberi reggeli 2013.10.15 09:09:21
Nyakunkon az íztelen, szagtalan melegházi zöldségek szezonja. De ki mondta, hogy a szendvics mellé csak cikkekre vágott paprikát és paradicsomot lehet enni? Na ugye.... Az alma, a körte, a szőlő olyan gyönyörű és olyan nagyon kívánkozik a fetasajtkrémes ciabatta mellé, hogy…..
mezsuka 2013.10.15 13:04:58
A sütés kapcsán nem a paradicsom jut először eszembe. Persze, ha a hűtőben csak néhány fonnyadt, lecsónak való alapanyag kókadozik, és olyan fülledt meleg van, hogy a frigó ajtajáig is kínkeservesen vánszorogva jutok el, az más. Akkor bármi eszembe jut - a mert gondolkodás még…..
Konyhamesék Vega lasagne 2013.07.13 21:08:22
Agykontroll, testkontroll, önkontroll... Rémlik valami? A szaftos hús, a tészta és a zsíros sajt együttesen képviselik mindazt, amit nem lenne szabad ennem, különösen nem nyáron, de legfőképpen nem együtt. Így rémlik, de csak nagyon haloványan. Olyan haloványan, hogy könnyen…..
Volt egyszer egy hatemeletes, belvárosi, gangos bérház, abban lakott Andi, Ildi, Márti és Zsuzsi. Fiatal asszonyok voltak mind a négyen, kisebb-nagyobb, több-kevesebb fiú- és lánygyermekkel, na meg persze jóravaló férjekkel és időlegesen felbukkanó, majd eltűnő kóborcicákkal.…..
Ez az első bejegyzés, amit automatikusan hoztunk létre. Vázlatban van, így csak a blogod tagjai láthatják. Próbáld meg átszerkeszteni, ha sikerült akár törölheted is és kezdődhet a blogolás.Kérdéseket és észrevételeidet a support@blog.hu címre tudod elküldeni. Jó…..
Miután az Emberi játszmák az 1960-as évek bestsellere lett, a TA egyfajta „népi pszichológiává” vált. Voltak olyan szerzők és szakemberek, akik „meglovagolták” ezt a lehetőséget. Ezért, hogy a TA-t még „piacképesebbé” tegyék, föl is vizezték kissé Berne eredeti…..
Érzem a tavaszt a sejtjeimben. És azt is, hogy túl sokan vannak. Mármint a zsírsejtek. Nem férnek a bőrükben, én meg nem férek a nadrágomba. Ideje olyan étel után nézni, amelyről köztudott, hogy direkt fogyaszt. Mivel a káposztaleves dögunalom, a tojáskúra árt az epének, a…..
Kedves Sigmund! De merre tovább? 2012.12.05 08:46:12
Oké, elvégeztem az iskolát, és akkor mi van? Jó, megházasodtam, és most? Igen, már gyereket nevelek, de akkor? Rendben, elértem, amit lehetett, hát most? Kirepültek, de akkor mostantól? Van úgy, hogy célokat tűzünk ki magunk elé, és elérjük őket. Leérettségizünk, esetleg…..
mezsuka 2012.12.06 09:02:17
Hadd fűzzek hozzá valamit Jungtól - szokás szerint -, de ez alkalommal szó szerint:
"Teljesítmény, hasznosság stb. azok az eszmények, amelyek látszólag kiutat mutatnak a problémák zűrzavarából. Ezek vezércsillagai pszichikus létünk kiszélesítésének, megszilárdításának, világba gyökerezésünknek, ám nem igazítanak el emberi tudatunk további fejlődésére, vagyis arra nézve, amit kultúrának nevezünk.... az ifjúkor problémáinak megoldása csak időleges érvényű, hiszen az elérhetőre korlátozódik, s alapjában véve nem tartós. Minden körülmények között egészen jelentős teljesítmény, ha társadalmi egzisztenciát harcolunk ki magunknak, és eredeti természetünket úgy formáljuk át, hogy az többé-kevésbé beleillik ebbe a létformába. Harc ez kívül-belül..., és ez a harc legtöbbünk számára sötétben folyik. És így megy ez az ideálokkal, meggyőződésekkel, vezéreszmékkel, beállítottságokkal is, amelyek ifjúkorunkban bevezetnek minket az életbe...
Minél közelebb kerülünk életünk közepéhez, s minél jobban sikerült személyes beállítottságunkban, szociális helyzetünkben megerősödnünk, annál erősebb az a látszat, hogy fölfedeztük a helyes életirányt s a magatartás igazi eszméit és alapelveit. Így aztán feltételezzük ennek öröktörvényűségét, s erényt kovácsolunk az ehhez hasonlatos állhatatos ragaszkodásból. Eközben szeme elől veszítünk egy lényeges tényt, hogy a társadalmi cél elérése a személyiség teljességének a rovására megy. " (Mélységeink ösvényein, Gondolat, 1989. 11. oldal)
Marika néni titkon igazi reformer és zseniális séf volt. Annyira titkon, hogy még ő sem tudott róla. Gyártotta az illatos, hagyományos almás pitéket, rántotta a patisszont, amikor még bőszen a tarját klopfolták a háziasszonyok – mert húst hússal enni, az az igazi magyar…..
mezsuka 2012.10.27 20:33:14
mezsuka 2012.11.05 07:48:16
@mesternő: Egyszer csináljunk egy olyan retro-partit, ahol csupa "régi" kaját gyártunk!
Konyhamesék Szőlős pite apunak 2012.11.04 12:33:45
Apu az Imre nevet kapta a keresztségben, 82 évvel ezelőtt. Holnap van a névnapja. Minden ünnep előtt a lelkünkre köti, hogy ne vegyünk neki semmit, nincs szüksége zoknira, pizsamára, zsebkendőre, nyakkendőre pláne! A szeszes italokat már rég kiiktattuk az ajándékok sorából,…..
mezsuka 2012.11.04 18:22:02
A depresszió? Ugyan már, mire lenne jó. A depresszió az, amikor szomorú vagyok és nem megy semmi. Miért lenne jó? A depresszió köznapi értelemben valóban a szomorúságot, lehangoltságot, rossz kedvet jelöli. Amikor a pszichológusok depresszióról beszélnek, akkor rendszerint nem…..
mezsuka 2012.10.19 10:09:29
A DEPRESSZIÓ ÉS AZ EVOLÚCIÓ (részlet mzs evolúciós műhelydolgozatából)
"Tételezzük fel, hogy a depresszió – a darwini evolúciós szemléletet alapul véve – azért nem szelektálódott ki a filogenezis során, mert szükség van rá. Kérdés persze, hogy milyen régóta létezik a depresszió, és hogy a behódoló magatartással együtt járó külső-belső megnyilvánulások – melyet a depresszióval rokon viselkedésnek tartanak (Price, 1973) – vajon ugyanarról a tőről fakadnak-e, vagy az evolúció viszonylag új „melléktermékéről” van szó, melyet a modern kor kihívásai teremtettek. Ha azonban elfogadjuk, hogy a depresszió vagy ahhoz hasonló viselkedés a törzsfejlődésben évmilliók óta jelen van, és úgy tekintünk rá, mint evolúciósan adaptív viselkedésre, nem is nevezhetjük valódi betegségnek, inkább olyan önkéntelen választásnak, mely valamely rossz döntés elkerülésére szolgál. Így végső soron arról van szó, hogy ha nem lennénk képesek depressziós állapotba kerülni – ami pillanatnyilag ugyan rossz –, még ennél is rosszabb utak állnának előttünk. Nézzük meg, melyek ezek:
• Belehalnánk az utolsó vérig folytatott küzdelembe (szociális rang, társas vetélkedés hipotézis - Price, Gilbert; a Harlow-kísérlet depressziós tüneteket mutató, agresszív, párosodásra képtelen rhesusai)
• Nem tudnánk rávenni környezetünket arra, hogy segítsen nekünk nehéz helyzetünkben (postpartum depresszió – Hagen 1999; nők depressziója – Jennifer Burr 2001)
• Túl sok energiát fektetnénk olyan vállalkozásokba, melyek nem vezetnek sikerre (forrásmegőrző hipotézis, kötődéselméletek)
• Talán le kellene mondanunk az őrült zsenikről és a megszállott alkotóművészekről (pleiotrópia)
• Esetleg más, ennél súlyosabb patológiát kellene „választanunk” (skizofrénia, pszichopátiák)"
1. A lazac karácsony óta lapul a mélyhűtőben. Akkor sok volt, most kevés lenne. Másfél tisztességes adagra való, és mi hárman vagyunk. 2. A farfalle tésztát állandóan félrerakjuk, mert vagy a közepe marad kemény (ott ahol a nyakkendő csomója van), vagy a pillangószárnyak…..
Konyhamesék Mire jó a rebarbara? 2012.05.31 09:43:00
A rebarbara az a valami, amelyről borzasztó nehéz elképzelni, hogy bármire is használható a konyhában. A zöldes-mályvaszínű, csöves szárú növény a póréhagymára hasonlít, íze viszont olyan, mint az egresé. Kellő mennyiségű cukorral és fahéjjal összefőzve egész…..
Konyhamesék Epres-túrós morzsa 2012.05.13 19:46:00
Van az úgy, hogy kimarad valami. Élesztő a kenyértésztából, só a levesből, tojás a süteményből. Épp ez történt a bólyi túróssal is. Addig-addig vitatkoztunk a konyhában a migráció globális problematikájáról, míg minden sütemény egyik alapvetése, a tojás valahogy…..
Szeretek piacra járni. Nem a tömeg, a kígyózó sorok, a lökdösődő emberek, a kocsit tologató rakodómunkások miatt, de néha szívesen elbeszélgetek az árusokkal, az előttem vagy mögöttem állókkal. Olykor hasznos tanácsokat kapok sütés-főzés, savanyúságtartósítás és…..