Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kékestető

0 bejegyzést írt és 52 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy hete van hivatalban a második Orbán-kormány, és miközben a kormányalakítást megelőző két hétben tervezett módon, az ellenzéket zavarba hozva ért el sikereket az új többség, a legutóbbi pár napban a dilettantizmus, a kapkodás és az össze-vissza beszéd jellemezte a Fidesz…..
kékestető 2010.06.07 22:36:50
Ha Török Gábor felvetése szerint az elmúlt napok fideszes (gazdaság)politikai ámokfutását pártpolitikai szűrön nézzük, ilyen hatásait kutatjuk.
Hát szerintem jelentős a esélye annak, hogy komoly, hosszú hatással számoljunk. Kétségtelen, a média jelentős része barátságos a fidesszel. Kétségtelen, hogy nem egységes parlamenti tömb áll a fidesszel szemben, s pláne nem áll akkora intézményszervezet, hatalmi háttér mögöttük, mint anno a fidesz mögött. (uekkor a többosztatú, illetve két párt erejéig szeplőtlen ellenzék más szempontból épp nagy kihívást jelenthet a új szavazók megkötésére)
De: nagy a koppanás, s aminek nem kellett volna bekövetkeznie: mindez a külföld előtt, kitüntetett figyelem közepette, ill. plenier plánban történt. Ennek pedig hatásai a belpolitikára, a közbeszédre is folytatólagosak lesznek.
Másrészt: vélhetően nem a fidesz szavazótábor többségét, de jelentős részét épp az egzisztenciális, jóléti remények vonzották a fideszhez.: a fidesz egyszerű, leegyszerűsített, bünbakk-képző magyarázatai vonzottak a fideszhez.
S még egy-két gondolat:
Hétvégén itt a szlovákiai választás, nagy eséllyel Ficoék biztos győzelmével. S ha emellett a magyar pártok, vagy az MKP kiesik a paralamentből, már ez is más fényben mutatja majd a kettős állampolgárság ily módon és most történő átnyomását. Ciki lehet majd a közt.-i elnökválasztás is, stb.. És ezt még csak a június.
Ami viszont az önkormányzati választást illeti, ott a fidesz a törvények átírásával méltánytalanul bebetonozza magát, ellehetetlenítve az összes többi pártot.
Miután a parlament elfogadta a trianoni békediktátumról szóló törvényt, amelyet Kövér László és Semjén Zsolt fogalmaztak meg, keresgélni kezdtem a parlamenti naplókban a mai főszereplők korábbi álláspontjára vonatkozó felszólalásokat. Sokan emlegetik, hogy a Fidesz…..
kékestető 2010.05.31 23:51:58
@Daniel W. Mcload:

Hát ezt mondom ezer éve. S nemcsak a parlamentben volt színvonal, hanem általában a közbeszédre volt igaz, hogy évre érv volt a válasz.

@BISMARCK:
Nem engedem bántani Török Gábort!:-)))
Pont nemrégen láttam az m1-en Mráz Ágoston. Húúú.
Mintha egy fideszes pártkatonát láttam volna.

Egyébként, hogy mennyire hiteles a fideszék véleményenek 180 fokos megváltozása? Hát volt már ilyen a történelemben, ill. mindenkinek előfordulhat az életében. Én úgy gondolom, hogy ha valakinél ez belső meggyőződésből, egyfajta természetes építkezés folyamataként zajlodik le, nem csak ezen "építkezés" révén lesz gazdagabb, hanem személyisége is érettebbé válik, empatikusabbá, megértőbbé válván más vélemények, nézőpontok iránt. Másrészt saját maga számára is figyelmeztető momentumként épül be a tény, hogy volt rá példa, hogy egy dologról már két ellentétes dolgot gondolt, álláspontot foglalt el, tehát óvatosabbá válik a kategorikus véleményalkotással.
Legalábbis nálam így működik. Persze én nem is vagyok politikus, se fideszes.
Alulírottak levélben fordulunk az új országgyűléshez: ismét Sólyom Lászlót válasszák meg a köztársaság elnökének!A felhívás szövegét és kezdeményezésünk támogatóinak névsorát ma 12h-kor hozzuk nyilvánosságra.Addig is követhettek a twitteren, akkor…..
263-59-47-16-1: jelen állás szerint ez a parlamenti választás végeredménye. Ehhez hasonló adatokat utoljára 1994-ben olvashattunk, akkor 209+69=278-38-26-22-20-1-1 volt a választás estéjén elénk táruló sorrend. Mint látható, az ellenzéki oldalon most 1994-hez képest még valamivel…..
kékestető 2010.04.26 00:23:03
@Diocles:
"Szóval a köv. évtizedek Magyarországát a Fidesz és "gyermekei" határozzák meg, a szocialisták letűnőben vannak (ha netán fel is támadnának, nincs, nem lesz, nem láccik szövetségesük), a Fidesz-"generáció" beérkezett." - írod.

Sarkosan fogalmazod, de írásod fő vonalaival egyet értek. De amint az ezt megelőző kommentemben írtam, jobbik és az lmp fiatalosabb, feszesebb, karakteresebb , és ráadásul racionálisabb nyelvezettel, ugyanakkor nagy érzelmi forral, azaz a fiatalabb generációnak jóval természetesebben átélhetőbb, mint a fidesz.
kékestető 2010.04.26 00:27:44
@Petrusz:
"A párt csak akkor válhat komolyan vehető politikai alakulattá, ha be tudja bizonyítani, hogy az indulatok meglovagolásán túl vannak épkézláb ötletei is, és a tévébetiltáson meg a cigányozáson kívül is gondol valamit a világról." - írod a jobbikról.

Lehet, hogy Te a jobbikot csak ellenfelei támadásain keresztül látod. De most már lesz alkalmad - pl. parlamentben - őket, saját valójukban látni. Kétségtelen, vannak aggodalmat keltő felvetéseik és nézeteik, de ugyanekkor jóval több a párt, mint ahogy Te lebecsmérled őket. Valóban okozhatnak meglepetéseket, akár Neked is, parlamenti szereplésükkel.
kékestető 2010.04.26 00:36:40
@tölgyes:

Bocsi, Orbán beszédét nem az atv által inspirálva minősítettem infantilisnek, s nem is csak a "világcsúcs" miatt. Egyébként az atv-nek ezt a részét nem láttam, csak 3/4 10 körül kapcsoltam át, amikor már majdnem mindenhol befejezték az adást.
Egyébként Kuncze és Kéri engem is kiakasztott. Pl. schiffer beszédének értelmezését teljesen félrevitték, s a legalapvetőbb értelmezésre se voltak képesek. (csak a csúnya antikapitalista lmp! szinten - Persze, lehet, hogy azért volt ez, mert éppen sütit ettek az lmp-s bejátszás alatt. Én pl. ilyenkor semmi másra nem tudnék figyelni. Esetleg csak egy szép és intelligens nőre, mint Kálmán Olga:-)))
Amúgy Kéri mostanában fidesz-vonalon utazik. Azaz, min. megengedő a fidesszel kapcs.-ban.

A Schiffer-beszéd lényegét meg ld.
kékestető 2010.04.25. 23:34:26
A Népszava mai számában az ismert publicista a sokat mondó „Tudatlanok” címmel írta meg véleményét. Bár a gyávaságról értekező Mészáros Tamás neveket nem említ, nem volt nehéz magamra ismernem egyik példájában. A kioktató hangnem és a lekezelő érvelés több…..
kékestető 2010.04.18 23:30:31
tegnapi nol.hu-n "megvédtem" Gábort, a ezen blogbejegyzéséről, Mészárossal kialakult vitájáról.
Egyrészt az általa értelmezett politológusi - elemező - szerepről, másrészt a Jobbik ill. Jobbik-jelenség árnyékolásáról, differenciálásáról szóló fejtegetéseit.
Ma olvastam Kóczián Péter vmelyest hasonló fejtegetéseit a Jobbik-jelenségről, azaz arról, hogy valóban komolyan kell venni ezt a pártot, s nem lehet a szélsőjobboldaliság, újnáciság vádjával egyszerűen csak lesöpörni, ill. magát az értelmezés, szembenézés műveletét ilymódon megspórolni.

"Nem elég felháborodni, hogy így nem beszélünk, hanem végig kell gondolni, hogyan beszélünk arról, amit a szavazatok tanúsága szerint több százezer ember igaznak gondol. A demokratikus értelmiség – jobb és bal- egészen impotens abban, ha új jelenségekhez kreatívan kellene viszonyulnia. Ez nem csak a szélsőséges ügyekben van így. Nemzet, nemzeti büszkeség, a globál és lokál viszonyrendszere és még sok ezer olyan téma van, aminél egyszerűen lebénulunk.
(...)
A lényeg, hogy egy rendszer jött létre mindebből, amelyben már mindenki tudta, mi a dolga, mit szabad és mit nem. A Jobbik meg jött, megtörte a tabukat, félresöpörte az áporodott levegőt, s győzött.
Szerintem nem elhatárolódni kell a Jobbiktól, hanem a kialakult rendszer kritikájaként értelmezni a Jobbik vonzóerejét, s levonni belőle a tanulságokat."
- írta Kóczián, s teljesen igaza van.
kékestető 2010.04.18 23:47:51
Idézet még Kóczián írásából:
"A Jobbik sikerének titka, hogy rezonál a politikai közösségben lévő véleményekre, problémákra. Mindenkinek ajánlom, hogy egy hétvégén kezdje elolvasni a Fidesz és az MSZP programját. A dagályos semmit mondás és a közismert klisék pufogtatása közben, legkésőbb úgy a tízedik, huszadik oldal táján mindenki ásítani fog, annyira érdektelenek a két párt szövegei.
(...)
A Jobbik programja izgalmas, érdekes, gondolatébresztő, aktuális. Egy nagyon egyszerű teszt világossá teszi ezt: a jövendő történészei 2010 és az elmúlt néhány év Magyarországát nem az MSZP és a Fidesz, hanem a Jobbik programjából értik majd meg; ebben találnak majd az aktualitásokra utaló felvetéseket."

Elnézést, hogy ennyit idézek az írásból, de LMP-sként - tehát nem jobbikosként! – engem is zavar a szellemi restség, ami a magyar (szellemi) elit jelentős részére jellemző. Klisék, "ezeréves lemezek", külföldi divatok, szellemi irányzatok téziseinek puffogtatása, valóságérzékelés teljes megbicsaklása.

Ráadásul a véleményadó értelmiség most meg nagyon büszke - ill. örül - mindkét oldalról, hogy a fidesz milyen sikeresen megakasztotta a jobbikot az elmúlt egy hónap "szönyegbombázásával".
Minek is örülünk? Hogyan szorította vissza a fidesz a jobbikot: Vitával, ill. programpontok, értékrendek szisztematikus ütköztetésével? Á nem.
Annál inkább méltánytalan, gusztustalan - persze bulváron és Barátok közt-ön edzett nézőseregnek persze biztos jól fogyasztható - rágalmazó és lejárató hadjárattal, melyben a fidesz szélsőségesebb, adott esetben a jobbiknál rendre útszélibb hangot megütő médiumai és firkászai játszottak (Demokrata, de főleg Magyar Hírlap, Echo Tv) főszerepet.
Ez lenne a demokrácia győzelme? Akkor minek is örülünk?
Azt már tudjuk, hogy összesen 57 egyéni választókerületben folytatódik a küzdelem, ebből 21 Budapesten található. A fővárosi nyitott körzetek nagyon más képet mutatnak, mint a vidékiek, itt ugyanis az LMP meglepően erős pozíciókkal rendelkezik, akár azt is mondhatnánk, hogy…..
Akik - hozzám hasonlóan - már nagyon várják a vasárnap estét, amikor végre elindul az adatok özöne, és értelmét veszti minden korábbi ködszurkálás, azok számára a napközbeni részvételi jelentések is értékes információnak számítanak. Önmagukban azonban ezek a…..
kékestető 2010.04.11 18:19:21
pannonfunk · pannonfunk.freeblog.hu 2010.04.11. 18:16:11
@Ordnassac: OK, Budapest, Komárom, Baranya még mindig alacsony, az átlagnál jobban esett vissza 2006-hoz képest.

Pont a dunántúli mszp-s fellegvárak nagyobb esése jelzi, hogy a dunán- és tiszántúli megyékben (Heves, Szabolcs, Borsod, Jász) a jobbik tarolni készül. Persze csak annyira, hogy versenyben lesz a fidesszel az 1. helyért.
Na, lesz itt még izgalom, meg igazi kampány a köv. két hétben!
Egy darabig ellenálltam annak a kísértésnek, hogy a Jobbikkal kapcsolatos, „minden napra egy újabb” gyakorlata alapján megjelenő ügyekről írjak. A házasságtörőnek beállított pártelnök, a képeken békésen drogozó szóvivő és az önfeledten pornózó gárdista…..
Az idei kampány sajátosságából következik, hogy akár ma is lehetett volna a választás előtti szombat: annyira semmi nem történt a belpolitikában, hogy ezt akár a kampánycsend számlájára is írhattuk volna. Igen, tudom, a terézvárosi időközi önkormányzati választás miatt…..
Egyre többet lehet hallani arról, hogy 2010 áprilisában új időszámítás kezdődik a magyar politikában: nem csupán a kormányváltás miatt, hanem a pártrendszer átalakulása okán is. Magam is írtam már többször erről, például ebben a bejegyzésben, hiszen a tavalyi év egyre…..
kékestető 2010.03.22 22:51:14
Kedves Gábor,
gratulálok az új külcsínért. Úgy látszik egy kurrens blognak hónapok alatt is érdemes újítania!
Ami a témát illeti.
Lehet, hogy paradox amit mondok, pont most, mikor Orbán újra min.elnök lesz - legalábbis úgy nézz ki, illetve vannak erre utaló jelek:-) -, hogy vége van az Orbán-korszaknak.
Mert régóta kiforrott véleményem, hogy ha az 1998-tól 2010-ig tartó időszakot egy személyhez akarjuk kötni, akkor csakis Orbán-korszaknak hívhatjuk. Az ő személye, politikája, akarata formálta legerőteljesebben a politikai életet. A többiek jobbára csak futottak utána.
Azonban ennek a szerencsétlen és roppant kártékony, az orbáni "Két Magyarország" stratégián alapuló lemerevedett, és hihetetlen kontraproduktív Fidesz-MSZP szembenállásnak vége. VÉGE. ÉLJEN! A helyzet, hogy a Jobbikkal, s remélem az LMP-vel új - valóban friss és új - szereplők léptek a pol.-i térbe, és a pártrendszer, ill. a mögötte húzódó választási bázisok átrendeződése mellett van egy további újdonság is:
Orbánnál innovatívabb, kezdeményezőbb szereplőkkel gazdagodott, gazdagodik a politika. Persze a Fidesz ereje meg abban áll, hogy parlamentáris demokráciákban ritkán látott hatalmi konglomerátummá nőtte magát. Egy igazi hatalmi párt.
Szóval nemcsak a pártszerkezet átalakulása miatt nézünk érdekes - s hát felettébb bizonytalan - hónapok elé, hanem a társadalom, gazdaság egyéb szféráinak "alakulása" végett is.
Kivételesen semmit nem kell tennünk ahhoz, hogy okosabbak legyünk, csak várni: mához három hétre sokkal többet tudunk majd a magyar politika jövőjéről. A parlamenti választás legfontosabb kérdései április 11-én eldőlnek: (1) kiderül, hogy van-e esélye a Fidesznek a kétharmadra,…..
kékestető 2010.03.21 23:08:35
kékestető 2010.03.21 23:24:02
mirrmurrkandúr 2010.03.21. 23:06:56
@kékestető: Végre valaki kérdez:-)

4. Igen. tévelyedve.
+4., Kormányra szavazás: valahogy az elmúlt húsz év ezt nem nagyon igazolta, + ha azt nézem, hogy a dualizmus korában sem ez volt a helyzet, annak ellenére sem, hogy a kormányzó szabadelvű párt szinte megingathatatlan többséggel rendelkezett.

3. kelepcve, annyiban, hogy minden strukturális probléma, rendszerváltozásból történt - v.mennyire törvényszerű - kiábrándulás, világválság ellenére sem lett volna szükségszerű a Jobbik - főként ilyen mérvű - megerősődése.
Csakhogy a Fidesz olyan mértékben alakította át a közéletet, politikai kultúrát, közbeszédet, hogy az szinte pályára állította a Jobbikot. S ha az emberek jelentős része a leegyszerűsített, érzelem- és indulatalapú beszédet szokta meg, még a Fidesz kedvéért se fog feltétlenül könnyen átállni a differenciált beszédre.
Másrészt a Fidesz azt ígérte, ha az MSZP-seket elzavarják, lesz mindenre pénz, mert ugye, akik eddig ellopták, azok eztán nem lesznek, s akkor lesz újra minden: 13. havi bér, nyugdíj, lakástámogatás, családi pótlék, s persze jó egészségügy, stb., stb.
Hja, esetleg újabb megszorítás, vagy csak a szigorú költségvetési politika. Meg IMF-diktátumok. Na akkor mi lesz, kedves fideszesek?
Az, hogy a Jobbik csak azt fogja a Fideszre olvasni, amit korábban - a Fidesz - mondott.

3. A Jobbik felhajtóerejét immár nem csak a cigánykérdés és a közbiztonság adja.
Ma délután 4 órakor lejárt az ajánlószelvények leadási határideje. A hivatalos honlap szerint az MDF és az LMP az előzményekhez, a jelölési folyamat nehézségeihez képest komoly bravúrt hajtott végre: mindkét párt esélyes arra, hogy az ország minden pontján ott legyen a…..
kékestető 2010.03.19 19:01:10
Spirál · apostol.blog.hu 2010.03.19. 18:27:49

"Nekem az MDF hitelesebben gyűjtött - és eléggé utálja is a többi párt - mint a semmiből előretörő LMP!
Az LMP esetén erősen gyanakszom a Fideszre...
De nem örülnék ha vádaskodással telne a hátralévő 3 hét.
Így én be is fejezem. :)"

Utolsó két mondatoddal teljesen egyet értek. Viszont az előtte lévő kettőhöz engedd meg egy megjegyzést: a jelöltek bejelentésének ritmusa alapján az LMP-é volt a hitelesebb. Azaz az utóbbiaknak "hógolyóeffektusként" gyűltek a cédulák. Az LMP-seknek sokáig - talán majd három hétig - nem volt egy képviselőjük se, ki leadta cédulát, nyilván azért mert első választásukként nem volt olyan beágyazodottságuk, szervezeti és szervezési tapasztalatuk. De aztán a folyamatos gyűjtés beérett. Az MDF-nél ellenben két hullámhegy. közte hullámvölgyként jellemezhetjük a bejelentkezett - cédulájukat leadó - jelöltek számának alakulását.
Ennyi!
kékestető 2010.03.19 19:04:05
Spirál · apostol.blog.hu 2010.03.19. 18:50:23

"Dávid Ibolya csak egy kirakatbábú!"

Ne haragudj, de ez butaság!
Célegyenesbe fordult a nulladik fordulós verseny: már alig egy hét áll a pártok rendelkezésére, hogy összegyűjtsék a szükséges számú ajánlószelvényeket. A hivatalos adatok szerint a Jobbik, az MSZP és a Fidesz mindenhol indulhat, az MDF és az LMP erősen küzd, a (még) kisebb…..
A hivatalos adatok szerint az LMP benyújtotta nyolcadik budapesti jelöltjének ajánlószelvényeit is, ezáltal – ha a választási bizottság is zöld utat ad - eldőlt, hogy a pártnak lehet fővárosi listája. Egy újabb területi lista természetesen nem a világ, az MDF budapesti…..
Lehetne arról beszélni - és persze vitatni is rögtön -, hogy Gyurcsány Ferenc váratlan megjelenése az MSZP kampányában professzionálisan megtervezett, széles körben egyeztetett és a szavazatmaximalizáció céljainak megfelelő lépés. Most, hogy az MDF (már nem is olyan) lassan…..
kékestető 2010.03.10 11:57:11
Kedves Török Gábor,
az elmúlt napokban keveredtem a blogjára, amit nagyon jó ötletnek találok. S amint látom, igen szép látogatottságot, ill hozzászólást, mi több párbeszédet generál. Lehet, hogy még Ön se számított ilyen sikerre?
(Egyébként a "fiatalabb" politológusi, elemző nemzedékből csak Önnel és Lakner Zoltánnal vagyok igazán megelégedve, ill. írhatom úgy is, hogy becsülöm Önöket.:-)
Ami a témát illeti, igen sok mindenben azonosan gondlom, mint Ön, de szerintem Gyurcsány előtérbe kerülését más indokok is magyarázzák:
1. nem tud a fenekén megülni ilyen felfokozott helyzetben, mint egy vál.-i kampány:-);
2. S ami a fontosabb: a politikai és pártpolitikai helyzet, ill a kampány alakulása teszi, hogy szerintem nemcsak ő, hanem párttársai is esélyt látnak. Ugye, egyrészt a Fidesz helyzet, mondanivalótlansága már önmagában lehetőséget generál. Pl. környezetemben többen értetlenül állnak azelőtt, hogy mi ez a csönd, hol vannak a korábbi ígéretek, legkonkrétabban, családi pótlék, 13. havi fizetés, nyugdíj, családi pótlék, lakáshoz jutási kedvezmények, stb.)
Másodszor a Jobbik folyamatos erősödésével a helyzet megváltozott, a fideszes vezetés elbizonytalanodott (ld. ékes bizonyságát tegnapi minősíthetlen MHírlap-cikk képében), kezd a Fideszre szakadni a párt elmúlt évekbeli felelőtlen politikája. (A fideszes szavazók elbizonytalanodása, jelentős részének Jobbikhoz áramlása kész tény)
Ebben a helyzetben Ön szerint nincs esélye, hogy Gyurcsány részéről az erőteljes mérvű szembesítés a Fidesz korábbi politikája, s részben pont az MH-s cikk hatására lelepleződő fideszes eszközök vonatkozásában ne lenne sikeres? Pl. a baloldali szavazótáboron belül, de akár az elbizonytalanodottak körében is.