Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Martin Blake

50 bejegyzést írt és 380 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindannyian sok időt töltünk különböző épületekben: irodaházakban, üzletközpontokban, ipari létesítményekben és persze otthon. Néha azonban előfordul, hogy a hétköznapi munkavégzés vagy bevásárlás egyik pillanatról a másikra katasztrófába csap át. Földrengés,…..
Martin Blake 2014.02.15 13:54:09
@Don Quixote de la Ferko: Nem tudom miért, de a nem-prepperek szinte mindig ehhez hasonló módon vitáznak: "de mi van akkor, ha nem pont így történik, hanem másként?". Hát akkor másként történik. :D

Egy prepper sem készülhet fel MINDENRE, hiszen ilyen egész egyszerűen nem létezik. De SOK egyéb dologra viszont igen, aztán ha csak azzal az egy kis információmorzsával sikerült megmenekülnie, már megérte neki. Nyilván kell egy kis szerencse is mindenkinek, de sok-sok apró katasztrófát el lehet kerülni némi előrelátással.
Martin Blake 2014.02.15 13:58:15
@Tblog: Nem is feltétlenül kell természeti katasztrófa ehhez, egy rossz kivitelezésű épület, vagy az építkezési szabályok "rugalmas értelmezése" is tragédiához vezethet.

en.wikipedia.org/wiki/Riga_supermarket_roof_collapse
1993. február 26-án bomba robbant a World Trade Center északi tornyának tövében. A merénylő tervei szerint a detonáció ütötte lyuk miatt az épület rádől majd a déli toronyra, elpusztítva mindkettőt. A terv nem egészen így sült el, de amellett, hogy 6 ember életét vesztette,…..
Martin Blake 2014.02.10 22:53:55
@porthosz: Pontosan ezért vagy te jobban kiszolgáltatva, mint mondjuk a nagyszüleid. ;)
Martin Blake 2014.02.10 23:06:58
@porthosz: 8-10km, térdig érő hóban, gyalog, 1-2 óra alatt?

Jó kondiban lehetsz! :D
Martin Blake 2014.02.10 23:27:28
@Tblog: Múltkor nézegettem a katasztrófavédelem honlapját, és lám, mit ajánlanak katasztrófa esetén? A FEMA ajánlásait gyöngybetűkkel lefordítva. Nem is titkolják, több helyen is odaírták, hogy a FEMA ajánlja ezt vagy azt.

Tehát a magyar katasztrófavédelem hozott anyagból dolgozik a megelőzést tekintve, ami igencsak aggályos lehet, mert ezek szerint nagyon kevés figyelem összpontosul a kérdésre. Erre varrj gombot!

Mondhatni elég nagy az inkompetencia legfelsőbb szinten, az átlag (nem prepper) emberkének pedig erről halvány gőze sincs. Mert eddig - szerencsére - kimerül annyiban a munkájuk, hogy becsavarnak kéttucat embert pokrócokba és teát visznek nekik. Adja isten, hogy ne legyen ettől több dolguk, mert egy komolyabb gebasz esetén csúnyán sülne el az egész.

A baj tehát az, hogy átvettek egy kész anyagot, ami nem Magyarország-specifikus, ahelyett, hogy csak útmutatóként használnák az amerikai dokumentumokat (legfeljebb). Az abban foglaltak pedig nyilván eltérhetnek (és el is térnek) a magyarországi igényektől. Én is sokszor beleesek ebbe a csapdába cikkíráskor, mert nem ott élek, de hogy a helyi katasztrófavédelem kövessen el hibákat... Esetleg mindezt élesben... Leteszem a hajam.
Méltánytalanul kevés szó esett eddig itt a blogon a legfontosabb túlélési "kellékről", amire mindenkinek szüksége lesz, mégpedig a vízről. Elengedhetetlen minden preppernek valamennyi vizet tárolnia, de a víz súlya korlátozza a lehetőségeinket, ahogy nagyobb mennyiség…..
Martin Blake 2012.09.20 17:05:44
@Dr. Zsenánt: Igen, az már a reakció volt. Azt hiszem, még egy fokkal mindig jobb, mint a strici, vagy mocskos kis buzi, meg hasonlók, amiket kaptam. :D
De tényleg nem kellett volna, mea culpa.
Azért még várlak majd vissza!
Martin Blake 2012.11.20 22:06:54
@karotta: Köszi a tippeket!
Martin Blake 2014.02.10 10:15:52
@cirrmurr: Javaslom olvasd el a kommenteket a cikkek alatt. Én konkrétan még nem foglalkoztam a nem-lőfegyver típusú fegyverekkel, de nagyon sokat beszélgettünk már róluk pl. a fegyveres cikkeknél. Fegyver lehet egy jó kés, íj, parittya vagy egy baseballütő is. A mi szempontunkból az a lényeg, hogy ezeket végiggondoljuk, hogy mik a lehetőségeink. :)

Mert nyilván nincs mindenkinek lehetősége kalasnyikovot beszerezni.
Ebben a cikkben a Bug Out Bag-gel (BOB) foglalkozom, azaz magyarul a menekülőzsákkal. Miért van szükségünk menekülőzsákra?Túlélési tippek után kutakodva jövünk rá sokszor, hogy vannak kezelhetetlen helyzetek az életben, amikor már nem tudjuk befolyásolni a történéseket. Ez…..
Martin Blake 2013.03.20 22:13:37
@albino combino: "Óh, egy sokkal érdekesebb dolog a tűzzel kapcsolatban: néhány ember kilométereket gyalogolt az éjjel kellős közepén, hogy tüzet találjanak, majd egy égő fadarabbal a kezükben "vitték haza", hogy aztán begyújtsanak vagy főzzenek. Az öngyújtók és gyufák ritkaságszámba mentek és a legtöbb embernek nem volt annyi tüzelőanyaga, hogy folyton éghessen a láng. A legtöbb embernek egy folyamatos keresgélést jelentett az az időszak: élelmiszert, tüzet, fát, lőszert..."

varositulelo.blog.hu/2012/09/23/tulelni_a_delszlav_haborut

:)
Martin Blake 2013.03.20 22:21:42
@F.t.: Szerintem a gyufa/öngyújtó vs szikravető kérdésben az igénytelenség dönthet leginkább a szikravető javára. Az, ha el is ázik, meg is sérül, gyakorlatilag utána is használható lesz, de hatékonyságban nem éri utol a másik kettőt. Én pluszban ajánlanám, kiegészítőnek, de elsődleges tűzgyújtó eszköznek - legalábbis az esetek nagyrészében - az öngyújtót vagy gyufát mondanám.
Martin Blake 2013.03.21 20:15:07
@albino combino: Jaja, így van.
Az elmúlt napokban igen szélsőséges időjárás köszöntött be Magyarországon, volt hó és szél dögivel. Sok helyen akadozik még a poszt írásakor is (szombat reggel) az áramszolgáltatás, de a legjobban azokat viselte meg a szokatlan időjárás, akiket autóikban ért utol a…..
Martin Blake 2013.03.17 01:10:43
@bandras: Olvasgattam a hírekhez kapcsolódó blogokat, kommenteket, és kissé elszomorított, hogy még ebben is mindenki felelősöket és politikát keres... :/ Na mindegy, nem is szeretnék belemenni jobban, én inkább a pozitív oldaláról nézném a dolgot.

Szóval már kipróbáltunk egy sms-es tájékoztatási rendszert. Talán még nem volt rá forgatókönyv, hogy ki, mit, kinek üzenjen pontosan, de bízom benne, hogy ez a "teszt" remek alapanayagul szolgál majd a későbbi fejlesztéseket tekintve, és Magyarországnak is lesz valamiféle előrejelző rendszere. Tényleg hasznos dolog tud lenni - de persze nem úgy, ahogy a napokban sikerült ezt látni. Rengeteg tapasztalatot gyűjthettek az érintett szervek, mobilos cégek és a kormány, remélem mindenki tanul belőle és legközelebb már jobb lesz.

A másik - és nem kötözködésképpen mondom -, hogy szerintem a viharos szél miatt a helikopterek labdába se rúghattak volna akkor. Egy Chinookot viszont annyira szívesen látnék a hadseregben, mint szállítójármű. :D
Jó, mondjuk azt mindig szívesen látom bárhol, az a kedvencem. :D
Martin Blake 2013.03.17 13:33:17
Pont azért nincs sok értelme felelőst keresni a történtekért a nap 24 órájában, mert egy kicsit mindenki az.

A szervek azért, mert felszerelésük, embereinek száma az ilyen helyzetekre úgy tűnik nem elég, de a legnagyobb bajt én a fejetlenségben láttam: a bal kéz nem tudta mit csinál a jobb, a koordináció teljes hiánya jellemezte az elmúlt napokat. A szervek alulbecsülték a baj komolyságát, a "nehézfegyvereket" akkor vetették be, amikor hétköznapi emberek már javában mentettek és szerveződtek csoportokba. Úgy gondolom, ennek fordítva kellett volna történnie, az átlagembereknek már csak a "takarításban" kellett volna esetleg résztvenniük (álomországban pedig még abban sem).
Szintén bajosnak tartom az állam kommunikációját a népek felé:
- az sms-rendszer ebben a formában még gyerekcipőben jár, de kétségkívül hasznos lehet
- a rádiókban, tévékben (különösen a közszolgálatiban) negyedóránként friss jelentést illett volna sugározni 40 éves filmek helyett. Ez gondolom a kereskedelmieknél is megoldható lenne - csak akarás kérdése.
- emellett minden más létező csatornát mozgósítani: interneten hírverést csapni, esetleg a párt és a párthoz közel álló csoportok embereit mozgósítani (itt a mindenkori pártra gondolok) és szóbeszéd útján, röplapokkal stb. gerjeszteni a hírt stb.

Az érme másik oldala pedig az a sokezer ember, aki csakazértis elindult. Tudom, hosszúhétvége, munkaidő vége, átutazók stb. stb...
DE, többen meghaltak, tucatnyi baleset történt és nagy nyomás alá helyezték a többi embert, megérte? Facebookon százával volt olvasható olyan felhívás, hogy "itt vagyunk két kisgyerekkel már 12 órája a hóban, nincs se vizünk, se élelmiszerünk, se takarónk, valaki jöjjön értünk!". Lehet, hogy bennem van a hiba, de hogy lehet így elindulni? Még ha verőfényes napsütés is van, baleset vagy tudomisén mi miatt megállhat a forgalom akár órákra. Az esetek 99%-ában valóban nincs baj, de amikor mégis, azt rögtön észreveszi az ember - pláne gyerekekkel a hátsó ülésen. Úgy nekiindulni egy hosszabb távnak (értsd: amit gyalog, hóban-fagyban nem tudnánk néhány óra alatt megtenni) teljesen felkészületlenül szerintem igenis felelőtlenség.

Talán ezért is van valami értelme ennek a blognak, hogy felhívjam (-juk) az emberek figyelmét arra, hogy az a kocsi lerobbanhat, elakadhat, akár órákra, sőt, napokra is. A mentő, rendőr, tűzoltó stb. se biztos, hogy értünk tud jönni, mert nekik is pont ugyanezzel a problémával kell szembenézniük. Akkor viszont mi a megoldás? Hogy széttárjuk a kezünket és megvonjuk a vállunkat?

Én abban hiszek (és bízom benne), hogy mindenki egy kicsit magábanéz az eset után és levonjuk a következtetéseket, hogy a jövőben az ilyen esetek zökkenőmentes(ebb)en legyenek megoldhatóak. Ha "csak" a 15km-re lévő szomszéd városba indulunk is el, számoljunk azzal, hogy az gyalog, jó időben is kb. 3-4 óra séta, ha esetleg elakadna a kocsi valami oknál fogva. Gyerekkel, idős emberrel haladva ez még tovább tarthat, az időjárás pedig még rátesz egy lapáttal. Aki pedig legyint rá, hogy "de majd úgyis jön a segítség, minek csináljak én bármit is", annak ez a hétvége fityiszt mutat a képébe, mert látható, hogy bármennyire is igyekeznek a szervek, az állam sincs mindig a helyzet magaslatán. Mindenki vegye ki a maga részét, készüljön fel előre, mert ez az utólagos mutogatás nem old meg semmit.

Persze, ha valaki felelős bizonyos dolgokért, az feleljen is érte, de nem hiszem, hogy az ezen csámcsogás bármiféle haszonnal is jár az átlagember számára. Szóval akkor én is lezárnám a témát itt, inkább a megoldásra szeretnék fókuszálni. A következő posztban írok egy összefoglalót, hogy mit érdemes magunkkal vinni, mi segíthet ilyen helyzetekben, ha magunkra maradtunk egy autóban a semmi közepén, télvíz (nyárvíz :D ) idején. Már volt ugyan szó róla, de úgy gondolom, megér egy külön posztot a téma. Akinek vannak ötletei és megosztaná velünk, kérem küldje el privátban, a nevemre kattintva lehet üzenetet küldeni. A posztban aztán persze mindenki hozzászólhat majd, csak ezt nem akarom szétoffolni.

Köszönöm!
Martin Blake 2013.03.20 22:25:06
@Cuba-Libre: Úbasszus, ez durva. :/
Az ember azt hinné, hogy Magyarország kicsi, bármelyik irányba is indulunk, előbb-utóbb belebotlunk valami faluba, tanyába, lakott területbe. Hát úgy tűnik, ez sem mindig igaz.
Az elmúlt hetekben érdekes beszélgetés bontakozott ki az egyik poszt alatt, hogy vajon egy tipikus magyar családnak milyen megoldás lehet az ideális, ha hosszabb távon szeretne valamilyen élelmiszert tárolni? Szintén a sok beszélgetésnek köszönhetően egyre inkább körvonalazódik…..
Martin Blake 2013.01.26 00:37:29
@Cuba-Libre: "Their low dietary fiber content could cause constipation in some, so they were also known as "Meals Requiring Enemas","Meals Refusing to Exit",[23] "Meals Refusing to Excrete", or "Massive Rectal Expulsions". While the myth that the gum found in MREs contains a laxative is false (however, they are sweetened with xylitol, which has a mild laxative effect), the crackers in the ration pack do contain a higher than normal vegetable content to facilitate digestion. In December 2006, comedian Al Franken (on his 8th USO tour at the time) joked to troops in Iraq that he had had his fifth MRE so far and "none of them had an exit strategy".[24]"

Tehát tele vannak ballasztanyagokkal (rostokkal), amik megfogják a hasat. A másik "mellékhatása" a ballasztanyagoknak, hogy növelik a telítettségérzetet, és kevésbé lesz éhes az ember (ami a frontvonalon nem egy utolsó dolog pszichológiai és morál szempontból).

en.wikipedia.org/wiki/Meal,_Ready-to-Eat
Martin Blake 2013.01.26 00:47:13
@Tuleloblog: Azon én is szakadtam. :DD
Martin Blake 2013.03.10 11:51:45
@SZL8: Köszönöm az ötletet! ;)
SHTF esetén általában az a legjobb megoldás, ha otthon, a menedékhelyünkön, esetleg a családunk más tagjainál vészeljük át ez eseményt. Ugyanakkor nehéz a döntés, hogy hova menjünk, hiszen számos érv szól az elbarikádozás, míg legalább ugyanennyi a menekülés mellett. A…..
Martin Blake 2013.02.25 23:52:50
@F.t.: Szerintem több ok is lehet, amiért maradnának egyesek. Például egyszerűen veszélyes kimozdulni, mert hamarabb lelőnek, minthogy elérnéd a város határát (vagy éppen a külvárosban, a rendőrök, katonák számára már nehezebben ellenőrizhető helyen támadnak meg). Vagy erős kötődés miatt, ami lehet családi (nem akarja a mozgásképtelen nagyit hátrahagyni), anyagi (nem akarja a házat, értékeket otthagyni), vagy mondjuk érzelmi (nem tudná máshol elképzelni az életét).

Tehát ez nem mindig az egyéntől függ, hogy menni akar-e vagy maradni, sokszor külső tényező is bejátszik.
Martin Blake 2013.03.10 11:37:53
@SBlessed: Hozzáfűzni nem is nagyon tudok mit, ez a blog éppen erről a témáról szól, a felkészülésről. Mindig más témáról beszélgetünk, de ez így is van jól. Könyvet írni képtelenség lenne erről, mert ez nem egy "elolvasom aztán megtanulom" dolog, hanem inkább életstílus. Aztán minél többmindenbe ássa bele magát az ember, annál több tapasztalatot szerez a kérdésben. Mindent azonban sosem fog megtanulni - illúziókat igyekszünk nem kergetni errefelé -, de minél több kérdésre tud egy ember választ adni, megoldást találni, annál jobbak a túlélési esélyei.

Én például rengeteget tanultam eddigis a sok-sok kommentből, hiszen mindenki másképp csinálja, rengeteg nézőpontot és véleményt ütköztethetünk itt.
Élelmiszer felhalmozása: Megfelelő mennyiségű élelmiszer nélkül gyorsan végetérhet a túlélésünkért folytatott küzdelem. Alapvető élelmiszereket (liszt, rizs, bab stb.) nem nehéz tárolni nagyobb mennyiségben sem és néhány óra alatt hetekre elgendő mennyiséget tehetünk el…..
Martin Blake 2012.10.07 11:20:21
@Acsád Avar: Ez egy prepping blog. :)
Martin Blake 2012.10.07 16:46:49
@Acsád Avar: Mindenki más módját választja a túlélésnek. Van, aki reinkarnál és úgy lesz jobb az élete, de van olyan is, aki vizet, babkonzervet, tésztát és rizst halmoz fel. A fényevés is lehet egy megoldás (ki vagyok én, hogy eldöntsem: nem az?), még ha nekem nem is szimpatikus. :)
Remélem találsz pár érdekes dolgot majd a blogon, minden jót! :)
Martin Blake 2013.03.06 23:22:08
@knife1: Sajnos lassabban, mint terveztem. :(
Nem tudom mi ütött a Föld nevű bolygóba, de az utolsó fél évben mozgalmasabb életem volt, mint az elmúlt tízben összesen... Igyekszem és szólni fogok, amint közelebb kerülök a dátumhoz, addigis elnézést a csúszásért.
Sok olvasó tette fel a kérdést az elmúlt hetekben, hogy mégis mi értelme felkészülni, mi rossz történhetne Magyarországon? Hiszen egy viszonylag szerencsés földrajzi elhelyezkedésű, mérsékelt éghajlatú országról beszélünk, ahol gazdagok az erdők, elegendő vízkészlettel és…..
Martin Blake 2012.10.27 00:12:17
@Chris_007: Jajj, annyira éreztem, hogy az utolsó napon fog valaki szólni. :D
Holnapra tervezem, hogy írogatok kicsit. Most kezdtem új munkahelyen, eléggé húzós volt az első időszak, most lesz először egy kis időm blogolni. Már vagy két hete van egy bennragadt cikk, majdnem készen... Na majd holnap. :)
Martin Blake 2012.12.23 15:48:32
Martin Blake 2013.02.26 23:16:50
@Tramp: Azt a posztot pár nappal Schwarzi bácsi kommentje után írtam, éppen az ő ötlete alapján. :)
Minden vészhelyzet során figyelembe kell vennünk a saját biztonságunkat, beleértve a lakás, ház védelmét is. Vannak különböző aktív megoldások, mint a fegyverhasználat, egy termetesebb kutya a ház körül stb., de ebben a posztban most a passzív biztonsági lehetőségeket…..
Martin Blake 2012.10.28 19:19:04
@pannonfunk: A mókusokra koncentrálok, ha így megfelel. :)
Martin Blake 2012.11.19 12:07:33
@Frengi: A rádiót én is bekapcsolva hagyom, ha nincs itthon senki. ;)

A másik pedig egy időzítős konnektorba dugott kislámpa, ami sötétedéskor bekapcsol és éjfélig világít a házban, pont úgy, hogy minden irányból lehet látni kívülről a fényeket - mintha lenne itthon valaki. Tényleg egyszerű dolgok, nem is kerül szinte semmibe.
A mai posztban egy újdonsült prepper osztja meg a gondolatait velünk. Mivel még nagyon az elején jár és sok mindennel csak elméletben foglalkozik, ezért arra gondoltam, hogy a blog veterán olvasóival közösen "zsürizhetnénk" az írót a poszt végén található útmutató alapján.…..
Martin Blake 2013.02.22 20:38:33
@astonferi: Gondolatolvasó vagy, holnap élesítem a posztot. :)
Martin Blake 2013.02.22 20:40:08
@prukker: Még a legelső posztok között találsz egy filmes listát, de ha vannak más ötleteid, akkor szívesen vesszük azokat is!
Martin Blake 2013.02.24 11:48:19
@knife1: Wow, nem semmi lista :D
Köszi.
Városi túlélő 10 fontos teendő 2012.02.05 20:27:00
Biztos vagyok benne, hogy sokan közületek semmilyen módon nem készültek fel egy esetleges rossz szcenárióra. Nincs ezzel semmi baj, mondhatni ez a normális, hiszen a legtöbbünk dolgozik, fizetést kap érte, aztán a boltban levásárolja azt. Ez így megy napról-napra: reggel megvesszük…..
Martin Blake 2013.01.07 20:45:55
@knife1: Köszi az infót. Igazából az én saram ez, mert nem néztem utána a PET-nek, csak prepper oldalakon - ott meg ugye mindenki azt mond, amit akar. De ha valóban így van, akkor az csak jó nekünk. Majd utánanézek valamikor.
Köszi mégegyszer!
Martin Blake 2013.02.11 09:49:38
@Kanstruktív: Ha aknásítható, akkor szerintem célszerű lenne azt megcsinálni először. Az aknában kisebb a hőingadozás, ami kevésbé viseli meg az élelmiszert és a tárolóeszközöket.

Olvasd még el ezt is:
varositulelo.blog.hu/2012/10/04/elelmiszer_tarolasa_hosszabb_tavon
Martin Blake 2013.02.24 11:46:13
@robertokarcsi: Örülök az új munkádnak, üdv a klubban! :)
Ha beütne a krach, legyen az természeti katasztrófa, gazdasági válság, polgárháború vagy akármi más - egyedül vagy csoportban lenne a jobb és könnyebb túlélni? Magányos farkasok, társaságot kedvelők, előnyök és hátrányok a mai cikkben. A vita alapja Sok ember számára a…..
Martin Blake 2012.09.10 00:53:27
@prekker: Szerintem az lenne, ami más katasztrófa után is történt: az emberek szépen elkezdenék újra felépíteni a társadalmat. Nekiállnak növényeket termeszteni, állatokat tartani, ruhát varrni stb.

Az persze tuti, hogy igen nagy százalék áldozatul esne az első évben az éhínség, járványok, fagy, hőség, szinte bármi miatt. De gondolom a túlélők szépen lassan felépítenék újra a társadalmat, apránként. A nagyvárosok valamelyest kiürülnének, vidékre többen költöznének, jobban kiegyenlítődne a népsűrűség. Előbbiben minden szabad felületet beültetnének, állatok legelnének a korábbi parkokban, utóbbiban pedig csökkenne a parlagon hagyott területek száma. Tulajdonképpen egy harmadik világbeli szinten kezdene el újrarendeződni a társadalom ideális esetben.

Teljes armageddon után, mondjuk hatalmas meteorit becsapódásakor vagy totális atomháború után persze megjósolni nem lehet, hogy mi történne, de ha lennének túlélők, valami hasonló következne be akkor is, bár még harmadik világbeli szintet sem érne el az akkori fejlettség.
Martin Blake 2013.01.09 19:00:05
@Lex Icon: Nagyjából ezt akartam én is mondani. :)
Martin Blake 2013.02.19 23:43:11
@knife1: Megnézem holnap, azt írják jó film. :)
Talán kevésbé tartozik a blog tematikájának fősodrába, de egy korábbi, a fegyverekről szóló poszt után kialakult beszélgetés miatt gondoltam, hogy mégis érdemes lehet megosztani veletek a következő videót. A szituáció egy átlagos hétköznap a munkahelyen, míg egyszercsak…..
Martin Blake 2013.02.15 21:31:56
@albino combino: Hm, ennek esetleg utánanézhetünk majd. Én valamilyen salátára tippelnék, van olyan, ami hetek alatt ehető állapotba kerül, igénytelen, nem kell sokat gondozni. Persze nem kaviár, de ideig-óráig el lehet rágcsálni.
Martin Blake 2013.02.15 22:23:09
@Bony: Hm, eszembejuttattad, anyukám szerzett be régebben gombát. Egy fehér műanyag doboz, földdel, amit állandóan locsolni kellett, aztán hipp-hopp gombák nőttek benne. Nem tudom, létezik-e még ilyen, mert nem voltunk nagyon gombások, így nem volt népszerű sem otthon ez a dolog, azóta se vettünk ilyet.
Martin Blake 2013.02.15 22:24:24
@Bony: Na, találtam is rögtön egy ilyet:

www.gombajo.hu/index.php?page=csiperke_termodoboz
Városi túlélő ... és hózik 2013.01.19 11:38:18
Végigfutva a reggeli híreket, sok meglepő dologgal nem találkoztam. Tél van, ilyenkor pedig előfordul, hogy esik a hó. A közhely ellenére mégis érdemes beszélgetni a témáról, hiszen a megszokott természeti jelenségek közül ezzel mindannyian találkozunk errefelé. Ordító hideg,…..
Martin Blake 2013.01.21 21:33:08
@Ladeek: Nem akartam túldramatizálni, de igazság szerint aznap a fűtés is elment. Volt bekészítve egy kis lavórban kb. egyliternyi esővíz - de meg volt fagyva (ezt a hőmérsékletet a fürdőszobában sikerült elérni...). A mami mondta, hogy hamarosan jön a szerelő, én meg kényelmesre vettem a figurát, ha már hideg is volt egyben. :)

Azért annyira ne szívassam már magamat. :D
Martin Blake 2013.01.31 20:23:11
Martin Blake 2013.02.13 23:34:16
@KAMA3: Ez tetszik!
Számtalanszor felteszik nekem a kérdést, hogy ez vagy az a weboldal szerintem jó-e. Erre csak azt szoktam tudni válaszolni, hogy nekem személy szerint tetszik-e, de azt, hogy jó-e, csak akkor tudom megmondani, ha tudom, milyen célból készült. Igaz, vannak alapvető dolgok, amiket a célok…..
Martin Blake 2013.02.01 07:33:15
@Negyvenértelmiségi: Nem semmi. :)
Városi túlélő A kaméleon 2013.01.30 01:13:24
Megunhatatlanok Selco írásai a délszláv háború napjairól. Egy teljesen átlagos, az egészségügyben dolgozó hétköznapi ember beszámolói szinte érinthető közelségbe helyezik a húsz évvel ezelőtti háború napjait. A Magyarországtól szó szerint kőhajításnyira történt…..
Martin Blake 2013.01.31 21:22:20
@Szenthomárság: Ez jó :D
Martin Blake 2013.01.31 21:35:02
@Chris_007: A legtöbb helyen megtalálható írását átvettem én is, ettől jobban nem ástam bele magam az argentin témába eddig. Az ok csak annyi volt, hogy az már elérhető volt több helyen magyarul, én pedig exkluzívat szerettem volna. Egy olvtárs unszolására végül megtaláltam Selcót, aki valamivel elérhetőbb közelségben van Ferfaltól. Persze, utóbbitól is lehet sok mindent tanulni, szóval majd utánanézek, hátha vannak még érdekes irományok tőle.

Egyébként tervezek még írásokat mindenféle témában, ahogy időm engedi... De végülis ez nem egy "befejezhető" téma, ha írnék egy 500 oldalas könyvet, se érinteném még az 1%-át se. Szóval feldobok valamit, vagy küld valaki egy írást, aztán csámcsogunk rajta, valahogy így haladva előre.

Meg talán nem is lenne jó ötlet "mindent leírni" egyszerre. Kevesebben olvasnák, kevesebb vitát is generálna egy hosszabb írás... ez nem is igazán neked szólt, csak hangosan gondolkodom. :D
Martin Blake 2013.01.31 21:47:53
@Chris_007: Igen, igen, ebben van valami. Mindig abból tanul az ember, ha lát valami "extrém" példát, valami teljesen elütőt a megszokottól. Ennyiből jó megnézni a Doomsday Prepperst is, mert a szélsőséges prepperek is mutathatnak valami jó dolgot, még ha a mértékkel nem is mindig bölcsek. ;)
Jól van, akkor majd utánanézek.
Esett már szó a passzív biztonsági megoldásokról egy korábbi posztban, ezúttal az aktív védelem egyik legelterjedtebb módszeréről lesz szó, azaz a lőfegyverekről. A mai írás egy lelkes olvasónk gyűjtése alapján született, ezúton is külön köszönet neki a fáradozásáért!…..
Martin Blake 2013.01.26 14:40:05
@Szenthomárság: A fűtést egyszer már érintettük itt:

varositulelo.blog.hu/2012/09/12/futes_vesz_eseten
Martin Blake 2013.01.29 22:09:43
@Nazareus: Talán Cuba Libre fogalmazta meg úgy, ahogyan én is mondanám: mi itt ízirájderek vagyunk, sokan családosok, átlagemberek, de semmiképp sem bűnözésre hajlamosak vagy alvilági figurák. Tudunk nagyon jól az internet sötét bugyrairól és "jólvanazúgy". Itt nem kell erőltetni, ennyi. Nem akarok vele foglalkozni.

Remélem nincs durci és még viszontlátunk itt. :)
Városi túlélő A rejtekhely 2013.01.06 14:25:31
A preppereknek két fő veszélyforrással kell számolniuk, ha a felszerelésük biztonságáról van szó. A felhalmozott készlet odaveszhet önhibájukon kívül (megromolhat, megsemmisülhet), vagy külső tényező miatt (lopás, rablás). Ebből kifolyólag minden komoly preppernek érdemes…..
Martin Blake 2013.01.07 20:55:16
@Lackó555: Oh, hogy ez milyen igaz, nem is gondoltam a szagokra! o.o
Martin Blake 2013.01.23 22:01:17
@Dream_walker: Nahát, ez tetszik! :)
Martin Blake 2013.01.23 23:15:31
@knife1: Szerintem minél több összetevőből áll valami, annál hamarabb lesz valami baja. Hosszabb távon (2-3 évnél több) szerintem nem érdemes konzervben vagy más "kész ételekben" gondolkodni, hanem magvakban, gabonában, szárított zöldségekben, hasonlókban, amik nagyobb eséllyel bírnak ki ennyi időt.
Egy korábbi műsorajánló posztban sokat beszélgettünk a különböző műsorokban szereplő prepperekről, hogy milyen képet alakítanak ki rólunk az átlagember számára. A leginkább nyomatott műsor a témában jelenleg a Doomsday's Preppers, ami hagy némi keserű szájízt a…..
Martin Blake 2013.01.18 21:21:09
@knife1: Óh, ez tetszik, felírom!
Martin Blake 2013.01.19 22:40:30
@prukker: Nem is értem, akkor miért mentettek embereket az elakadt kocsikból?! Igazán kivárhatták volna az olvadást, vagy kiáshatták volna magukat... :D
Meg teát, levest főzni nekik, ingyenélő bagázsnak.
Martin Blake 2013.01.20 19:44:45
@knife1: Küldd el a facebookon vagy emailben!
"Természeti katasztrófák… Társadalmi összeomlás… Háborúk… Világméretű járványok… Egyes amerikaiak szerint küszöbön a nyugati civilizáció és a mai világrend vége, ezért eljött a legváltozatosabb, legötletesebb és leggátlástalanabb TÚLÉLÉSI PRAKTIKÁK ideje. De…..
Martin Blake 2013.01.09 19:37:39
@prukker: Bocsi a hosszú kommentért.
Martin Blake 2013.01.10 00:37:59
@Lex Icon: Még csak egy részt láttam ebből a sorozatból (S1E8-at), de valamivel földhözragadtabbnak tűntek a szereplők, mint a Doomsday Preppersben. Majd megnézek még pár részt, mert ez valamivel érdekesebbnek tűnik a másiknál.
Martin Blake 2013.01.10 09:17:53
@Lex Icon: Haha, LOL. Akkor sikerült pont NEM megnéznem a nézhetőbb részeket. :D
Selco egy kisvárosi átlagember, akinek életét teljesen felforgatta a délszláv háború. Tapasztalatait először egy internetes fórumon osztotta meg, majd a nagy érdeklődés miatt végül egy nagyobb terjedelmű írásban összegezte. Ezt az írást fordítottam le magyarra, amit most…..
Martin Blake 2012.09.25 17:48:37
@Szemekbe zárt titkok: Amikor még dohányoztam, akkor trafikokban találkoztam ilyenekkel.
Martin Blake 2013.01.07 20:39:27
@ideologia: Nem egyszerű a válasz, de általában háborús helyzetben lazul a rendvédelem, közigazgatás, meg minden állami szerv, ami felügyeli - pl. a fegyvereket is. Ha kevesebb határőr dolgozik például, vagy korrumpálódnak, akkor hamar be fog jutni mindenféle fegyver is. Persze ez némi időbe telik, dehát ez van, addig el kell kerülni a bajt valahogy. :/
Martin Blake 2013.01.07 20:42:52
@Martin Blake: Meg hát ugye, fel lehet készülni valamilyen szinten ebből is, ha nincs engedélye fegyverre az embernek, még akkor is beszerezhet vadászcsúzlit, íjat, hasonlókat. Bár lőfegyver ellen nem sokat érnek nyilván, de legalább a fegyvertelen betolakodókat móresre lehet tanítani vele, ami egy fokkal még mindig jobb a semminél. Ezen felül az önvédelmi tanfolyamok is segíthetnek a reflexek, állóképesség, meg persze az izmok fejlesztésében, ha "pofozkodásra" kerülne sor.
Sokat tanulhattunk Selcótól, aki át- és túlélte a délszláv háborút. Ismét az ő írása következik, néhány jótanáccsal és tapasztalattal szolgálva számunkra. Ezúttal arról lesz szó, hogy egy összeomlott gazdasági helyzetben, ahol gyakorlatilag ismeretlen a pénz fogalma, a…..
Martin Blake 2012.12.31 17:28:23
@Rox: Bár a háború sosem egy leányálom (szó szerint is), de valahol igazad van abban, hogy mi magyarok még relatíve szerencsésen megúsztuk azt az időszakot.
Martin Blake 2012.12.31 17:31:57
@Kopi3.14: Szerintem ez akkor lehet hasznos, ha nincs mit adni a portékáért. Magyarul, ha nagyon le van gatyásodva valaki, de kellene élelmiszer, ruha, valami, akkor az áruért cserébe elvállalhat némi munkát cserébe. Ez nem újdonság persze, csak mondom. :D
Martin Blake 2013.01.06 14:29:46
@seaseal: Köszi az ötleteket! :)
Selco az egészségügyben dolgozott a délszláv háború kitörésekor, így beszámolójának egyik fontos pontja volt a rendszer összeomlásának bemutatása. Már az első hetekben gyakorlatilag megszűnt az ellátás, a kórházak felszerelés és személyzet nélkül maradtak - ahogy az…..
Martin Blake 2012.10.03 00:06:26
@Dr. Zsenánt: Hm, emlékszem, hogy beleírtam az ibuprofent és paracetamolt is, de úgy látszik valamikor kitörlődött időközben. :)
Köszönöm a hozzászólást!

Ja igen, egyébként ez a könyves dolog is hasznos infó, mert nagyobb baj esetén az áram mehet el az elsők közt (tehát a net és a számítógépek). Mivel egyre többen ezekből merítik szinte kizárólag az infókat (köztük én is), így baj esetén nem tudnának hogyan "guglizni", egy-egy gyógynövényt keresve. Esetleg majd egy posztban megbeszélhetjük ezt külön is, hogy milyen örökérvényű tudást érdemes félretenni, legyen az túlélés, főzés-sütés, fegyverek használata, szerszámok használata, vagy az említett gyógynövények... Jó ötlet, köszi. :)
/és hagyományos térképek GPS helyett/
Martin Blake 2012.10.24 22:32:04
@Bartush: Ejha, meglepően részletes és hosszú ez a wiki. :O
Martin Blake 2012.12.31 21:10:34
@VRbagoly: Csak annyit fűznék hozzá, hogy addig rendben van, hogy mondjuk érfogót és szikét veszek, mert tegyük fel, megtehetem. De megint más tészta, hogy én személy szerint azt se tudnám, melyik felét fogjam meg. Szerencsére bírom a durva sebek látványát, nem félek "kézbevenni a dolgokat", de nem vagyok benne biztos, hogy szakszerűen el tudnám látni a sebet- még profi eszközökkel sem, mert nem tudnám melyiket kell használni és mihez.

Úgy már jó dolog lehet mindez, ha mondjuk van egy orvos/nővér/szakember a közelemben, aki az eszközeimet szakszerűen tudja használni és ellátni a beteget. A háborús tapasztalatos cikkben is azt írja Selco, hogy nem is az orvoshiánnyal volt igazán a baj, hanem hogy nem volt elég gyógyszer, eszközök stb. Szóval ebből a szempontból nézve remek volt a hozzáfűzés. De én inkább nem piszkálnék semmilyen sebet, csak az utolsó utáni, nagyonmuszáj pillanatban, mert elefánt lennék a porcelánboltban.

És boldog új évet! :)
Két-három napra bevásárolt a magyar, ez maradt utána. A kép az óbudaiban készült 23-án...
Martin Blake 2012.12.30 13:39:28
@Lex Icon: Igazad van, de ne felejtsd el, hogy konzervből vagy más tartós élelmiszerből sincs sokkal több a készleten. ;)
Most a friss árut ürítik ki, SHTF esetén a tartós élelmiszerek is nagyjából ennyi idő alatt fogynak el a JIT-rendszer (just in time) miatt.

Egyébként azon gondolkodtam a napokban, hogy éppen ez, a JIT-rendszer a prepping ellenpólusa. Ennek a lényege az, hogy kevés tartalékot képez a cég (ill. az ember), mindent "éppen időben" kap meg a beszállítóktól. Az autógyáraknál ez akár néhány órás idősávot is jelenthet például - ha nem érkezik meg a kamionnyi lökhárító mondjuk délután 2 és 6 között, akkor az az egész termelést megakaszthatja, mert nincs belőle több raktáron. Lökhárító nélkül meg mégsem gurulhatnak ki az autók a végen. :D

Na valami ilyesmi van a szupermarketekben is, ami elfogy egyik nap, azt másnap pótolják, nagyjából. A lényeg, hogy ha beüt a gebasz, akkor nemcsak a frisset, de a tartósat is elkezdik dézsmálni a zombik, utánpótlás viszont egyikből sem lesz.
Martin Blake 2012.12.30 14:19:10
@Lex Icon: :D

Élesítettem a mai posztot, csak szólok. :)