Regisztráció Blogot indítok
Adatok
winterrain

0 bejegyzést írt és 228 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1944. október 15-e a magyar történelem egyik fontos dátuma: ekkor ért véget visszavonhatatlanul a tradicionális elit uralma az országban. A tiszavirág életű nyilas uralom, majd a kommunista diktatúra igencsak befeketítették az ezt követő időszakot a magyar történelemben. Mai adásunkban a…..
Kedves hallgatók! A KatPol Kávéház következő adása ezúttal a science fiction területére űrhajózik, és a Naprendszer határait feszegeti. A korábbi szavazás második helyezettjeként az újabb, górcső alá kerülő sorozat a The Expanse. Felhívjuk a sorozatot követő hallgatók figyelmét, hogy az adás az első…..
A mai válogatásba két képpel is "belenyúltam". A kezdőképet a járvány "tiszteletére" illesztettem be, valamint a napokban jutottam hozzá egy remek bankrablós fotóhoz, amit máris meg akartam osztani veletek, így ez is belekerült a maiba. Nézzétek! 1919. Auszrália. A sydney-i Surrey Hills kórház…..
winterrain 2020.04.26 23:04:33
@_Neville: A telefonhálózat fejlesztésére nem volt politikai akarat. Az volt a cél hogy információhoz csak ellenőrzött csatornákon juthasson a nép ( rádió, TV ).
TV csatorna kettő darab volt összesen TV1 és TV2. Kivéve a hétfőt. Hétfőn adásszünet volt. Összefoglalva: nem akarták hogy az állampolgárok ellenőrizetlenül telefonálgassanak, és ott gyorsan információt cseréljenek.
#531 A világegyetemben sokkal több fekete lyuk található, mint szar zenekar Pécsen, mégis tavaly áprilisig kellett várni, hogy végre megörökítsék az egyik ilyen monstrumot. Mi tartott ennyi ideig és miért őrült meg a tudósvilág egy kávésbögre lenyomatát idéző pixeles képtől?  A fekete lyukakról…..
Hétfőn éjfélkor fejeződött be a Lemilblog legújabb szavazós és vitatkozós tippjátéka, melynek során azt kértük tőletek, hogy egy 15-ös – vállaltan szubjektív és kicsit provokatív - listából egyrészt válasszátok ki azt a négy hadsereget, amely szerintetek megérdemli a „legkiválóbb” jelzőt, másrészt…..
Az 1999-ben elhunyt sikeres rendező, Stanley Kubrick, akit a filmes szakma a legjobbak közt tart számon és akit napjainkban is minden idők legtehetségesebb filmes direktorai közt emlegetnek, 1987-ben készítette el legsokkolóbb  háborús drámáját, az Acéllövedéket. Ennyi "leg" után következzen egy…..
winterrain 2019.08.07 23:51:21
Volt olyan idő, amikor Siófok helyén végtelen mocsár terült el, a vízszintet pedig egy molnár szabályozta, kedve szerint...
winterrain 2019.05.14 22:23:49
Hosszú töprengés után teszem közzé a javaslatomat az amúgy fölösleges és elbaltázott Galvani híd forgalmának elvezetésére a Ferencváros és Wekerle közötti Kiserdő letarolása nélkül. Ha engem is megkérdeznének, ez a híd valószínűleg sosem épülne meg, helyette a sokkal jobb városszerkezeti helyen…..
Három héttel ezelőtt foglalkoztunk egy Gallup-felméréssel, amelyben a közvéleménykutató-intézet munkatársai 66 ország lakosságát reprezentáló mintát kérdeztek meg arról, hogy a hat legnagyobb katonai hatalom közül melyiket választanák katonai szövetségesnek egy fegyveres konfliktus esetén. Most egy…..
  Az egyik személyes kedvencem a vaskos népi ostobaságok közül. A mai, fiatal városlakók - szerencsére - már szinte azt sem tudják, miről van szó, ám sokan - elsősorban vidéken és az idősebbek körében - még mindig komoly nosztalgiát táplálnak a sorkatonai szolgálat iránt. Ez persze túlmutat a…..
winterrain 2017.09.16 02:24:26
Oké, mindenki nyugodjon le.
Most én megmondom a frankót!
Tehetem, mert voltam sorkatona, utáltam is, de - tényleg - voltak jó dolgok is benne.

Először is azt a hülyeséget el lehet felejteni hogy mi azért élhetünk itt a kényelmes foteljeinkben ( építőiparban dolgozom, napi 10 órát, és a főnök baszogat hogy menjek szombaton is dolgozni ) mert az őseink a vérüket adták a hazáért.
Az lehet hogy a vérüket adták, de semmi haszna nem volt, nem állítottak meg senkit.
Átment rajtunk török, tatár, német, orosz.

Az hogy az országunk most akkora amekkora, sok mindentől függött, de hogy nem a meghalt vitézek számától az biztos.

Ennyit a múltról. Nézzük a jelent.

Az hogy valaki áldozatot hozzon egy közösségért, és lemondjon élete legértékesebb éveiből mondjuk egyről, az kellene hogy az illető érzelmileg kötődjön a közösséghez.

Ki az illető? Hát Te, meg én... Ez könyű volt.
De ki a közösség? Kivel kellene közösséget vállaljunk?

Képviselő, aki hetente keres annyit mint én egy év alatt?
( Ráadásul még vágóhídra is küldene, ha úgy alakul)

Aktatologató a hivatalban, aki inkább megnehezíti mintsem megkönnyíti az ügyes-bajos elintézendő dolgaimat?

Rendszerető emberek, akiket azért fizetnek hogy engem baszogassanak ha pl. szembejövő oldalon parkolok a kocsimmal. Vagy akármiért. Lényeg hogy fizessek?

Szemetelő polgártárs aki hulladékot rak a környezetbe? ( amiért ráadásul őseink áldozták vérüket, mint tudjuk ) ( Es akiket a rendszerető emberek - mondjuk ki, közterületisek - nem nagyon zaklatnak.

Ebben az országban eléggé utáljuk egymást.
Önszántunkból pedig nem fogjuk feláldozni magunkat azokért, akiket utálunk.

Az első feladat tehát egy élhető országot létrehozni.
Ahol segítjük, nem baszogatjuk egymást.
Ahol jó élni.
Amiért érdemes áldozatot hozni.
A sorkatonaság egy azon sok téma közül, melyeket Orbán Viktor és a Fidesz előszeretettel dob oda az embereknek, akár mint egy jó csontot Nárcisz kutyájának. Ebbe a kategóriába tartozik a halálbüntetés is, melynél demagógabb és populistább dumát aligha tud miniszterelnök mondani évente, esetleg…..
winterrain 2017.07.13 23:13:10
Lehetne valamiféle katonai képzés de szigorúan önkéntes alapon.
Erre kényszeríteni bárkit, hülyeség. Tényleg nincs értelme.
Ha nincs hozzá kedve, el fogja lógni, szabotálni, sunnyogni.

Példa lehetne a valamikori MHSZ.

Én - suhancként - kettőt is kipróbáltam.
- MOM rádióklub.
- BHG ejtőernyős klub.

Mindkettőben kiváló szakemberek foglalkoztak a fiatalsággal.
Nem megszopatni, betörni, stb... akarták a fiatalokat,
hanem megismertetni velük a szakmájuk szépségeit.

Milyen az amikor a szemed láttára, a morze billentyűvel rádiókapcsolatot létesít egy - mittudomén - brazil rádióamatőrrel?

Hogyan lehet pár alkatrészből működő rádiót készíteni?

Hogy irányítsd az ejtőernyődet, amikor pár zsinóron lógsz ég és föld között?

Elárulom, nem is voltak annyira katonásak.
Szerették amit csináltak, és tovább akarták adni.

Ha nem tetszett volna a fennti kettő, akkor volt még választási lehetőség.
Lehetett az ember fia búvár, vitorlázórepülő, modellező ( drónok? Nem aktuális ez most? ) stb...

Nevelő hatása is volt ezeknek a kluboknak. Volt egy két vagány figura akik ezekben a klubokban vészelték át azt az életkort amikor statisztikailag a legnagyobb esélye van az embernek arra hogy börtönbe kerüljön.

Ezek a klubok önkéntesek voltak, eleve csak olyan ment oda akit legalább minimálisan érdekelt. Sokan csak belekóstoltak - az is valami - de olyan is volt aki komolyan ott ragadt. És ez utóbbiak azok akiknek - közelgő háború esetén - elég egy pár hónapos átképzés a sereg által alkalmazott technikára és ugyanolyan hadrafogható lesz, mint egy hivatásos katona. Talán még jobb is.
winterrain 2017.07.13 23:34:23
@whale: Ha ha... Pénztáros Lőrinc babkonzervje drága dolog. Jót nevettem. Köszi :)
Katonai és rendvédelmi témákkal is rendszeresen foglalkozó bloggerként a szerző sem mehet el szó nélkül az elmúlt hónapban a hazai sajtóban és közbeszédben kibontakozott vita mellett, melynek középpontjában egy, a Honvédelmi Minisztérium által január közepén nyilvánosságra hozott hír áll. Biztosan…..
winterrain 2017.02.21 04:34:36
Felidéztem milyen volt éretlen fiatalnak lenni.
Nem tudtunk semmit a világról, de megéreztük minek van értelme és minek nincs.
Az ilyen kampányszerű heti két órás dolgokat elszabotáltuk.
A kémiát is utáltuk, de legalább elismertük tudománynak és félelemmel teljes tisztelettel tartottuk távol magunkat. Szóval szerintem minden iskolában nem kéne bevezetni.

Szakiskolában be lehetne vezetni, de jó volna ha valami polgári szakmát is lehetne ott szerezni, mondjuk gépkocsivezető, jobb most nem jut eszembe.
Igaza van Karandash mesternek ( lásd fentebb ), ebben a korban még nem tudhatja az ember mihez van kedve/tehetsége és mihez nincs.
Így nem lettem én villanyszerelő. A papír megvan otthon valahol egy fiók mélyén.

A legvégén egy személyes megjegyzés:
Az alaki foglalkozás jótékony hatását és közösség építő erejét nem tudom elfogadni. Én is gyakoroltam ezt a tevékenységet és nem lettünk nagyobb barátok a században.
Inkább baráti klikkek alakultak és azok mentén szívattuk egymást. Lehet többet kellett volna menetelni ...

Viccelek csak.
Talán épp Tiboru egyik posztjában láttam valamelyik elit amerikai csapat kiképzését, ahol egy-egy bazi nagy farönköt kellett eljuttatni a katonáknak A pontból B-be,
a kettő között mocsárral. Ez ilyen csapat építő tréning jellegű dolog, de több értelme van mint az alakizásnak.
Közösen elérnek egy célt. Egy gyengébb fizikumú csapat előbb ér el célt ha együtt dolgozik, mint az erősek ha utáják egymást és nincs kedvük együtt dolgozni.
Ezt el tudom fogadni.

Mondjuk alaki biztos ott is van...
Csak tudnám miért.
winterrain 2017.02.23 19:56:32
@Untermensch4: Te felderítő vagy! :)
Éppen most megy a mozikban az év scifije. Az Érkezés valami teljesen újat, egyedülálló élményt nyújt a földönkívüliekkel való kapcsolatfelvétel témakörén belül, pedig ezt a műfaji sablont már rengetegszer feldolgozták a filmtörténelem során. Denis Villeneuve viszont megmutatja, hogy van még miről…..
Ha azt mondom: vitorlázó repülő, akkor sokak előtt felsejlik egy kecses, áramvonalas forma, a csendes suhanás, méltóságteljes körözgetés a termikek hátán. Kétségtelen, hogy ez a szép technikai sportág ma így néz ki, a sporteszközök, vagyis a repülők az első ember által készített siklórepülők…..
Az egykori katonai rendőr és karatebajnok, Chuck Norris filmkarrierje során is hű maradt eredeti „szakmáihoz”. Bár emlékezetes harcművész-szereppel debütált a mozikban Bruce Lee ellenfeleként A sárkány útjában (1972), későbbi pályája során a katona-/kommandós-, illetve a…..
Az egykori Szovjetunió ma is fellelhető nyomati bemutató sorozat második része következik. Az előző részben megnéztük a Lenin-szobrok helyzetét a térségben. Mára egy olyan témát választottam, amihez, Leninnel szemben, minden poszt-szovjet országban a mai napig lehet anyagot találni (ennek…..
Otto Carius talán nem tett szert olyan hírnévre második világháborús német harckocsiparancsnokként, mint Michael Wittmann, sok más harckocsizó „ásszal” ellentétben viszont azzal a jelentős előnnyel büszkélkedhetett, hogy túlélte a háborút, és emlékeit írott formában rögzíthette. A háború után…..
Piszkosul bosszantó, amikor nem sikerül kideríteni egy-egy jó nagy elkúrás felelőseit. Van amikor egyértelmű az ügy, de az esztergomi vasútfelújításnál nagyon nem az. Akármit olvastam össze, nem áll össze a kép. Persze megy a hadoválás régészeti leletekről, meg elhúzódó…..
Próbált már ovist  vigasztalni, amikor a világ működése épp méretes fityiszt mutatott neki? Elég kemény meló. Főleg, ha maga a felnőtt is azt gondolja, hogy rosszul működik a világ, vagy, ha eleve ő maga sem érti a működését. Szegény Ildikó helyzete sem lehetett könnyű,…..
Előzmény: (Rév)Komárom, és az ő naponta kétszer látogatható erődje A komáromi erődrendszer a ma a szlovák oldalon levő Öreg- és Újvárból, a Vág torkolata körüli sáncokból és bástyákból, és három komolyabb erődítésből állt a mai magyar oldalon: a tulajdonképpeni…..
winterrain 2015.06.04 10:31:01
- SPOILERMENTES -  George Miller a jobban vagy a kevésbé sikerült kitérőkként megkülönböztethető malackodás (Babe és folytatása), valamint egyéb állatságok (a Táncoló talpak mindkét része) után végre tető alá hozta az év(tized) legjobb (akció)filmjét. Pont. Nem is,…..
Csábító védőnők, titkot őrző atyák, anyáskodó ősgyíkok, terménybiztosító földhalmok, bunkó kaszinókirablók. Heti bemutatók. Csábítunk és védünk (Hot Pursuit). Beépített szép seggek: ezzel a címmel az ábra szerint csak hitvány komédiák rendelkezhetnek. Reese…..
winterrain 2015.05.15 23:02:48
1. A ma ismert első emberi tetoválásokat – jelenlegi ismereteink szerint 61-et – az 1991-ben az osztrák-olasz határon talált „jégember”, az i. 3300 körül élt Ötzi viselte. 2. Egyiptomban az i. e. 4. századig csak nők viseltek tetoválást, amelyre a kutatók szerint…..
winterrain 2015.04.03 13:44:33
@taxi33:
Horthy tetoválását itt meg is lehet nézni:
ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2014/08/22/napi_erdekes_magyarorszag_21_kep

( kb. a tizedik kép felülről )
Pár éve egy gyönyörű márciusi hétvégén adtunk a kispolgári élvezeteknek, és a család egy részével visegrádi kirándulásra indultunk. Visegrád kellemes hely, a kötelező programok (séta a Duna parton, vár, bobozás) után jólesett az ebéd, mely után még ejtőztünk egy…..
winterrain 2015.03.11 00:10:22
@midnight coder: A környezetet nem csak a járművek üzemeltetése terheli, hanem a létrehozásuk és életük végén a megsemmisítésük (vagy annak elmaradása ) is. De igazából a legnagyobb bajom a gépkocsikkal hogy élhetetlenné teszik a környezetet. Ha legközelebb valami szép helyen sétálsz a városban nézz körül és próbáld meg elképzelni a látványt gépkocsik nélkül. Ha lenne ilyen hely a világon az a nyugalom szigete lenne.