Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lomposfarkas

0 bejegyzést írt és 534 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A címkép az [1], [5] és [6] képek felhasználásával készült Bevezetés Már írtam egy Útravaló posztban a GPS segítségével történő tájékozódásról, amelyet aztán egy másik posztban ápdételtem, de azokban csupán a GPS-nek a természetben történő helymeghatározásban betöltött szerepéről beszéltem. Ebben…..
  Ahogy ébredezett, érezte hogy arcát finom kéz simítja végig. Az álombéli grundról hirtelen a harmadik emeleti lakásba teleportált. Egyenesen az ágyába. A kéznek finom szappanillata volt. Anya... - Laci, Lacikám... Ha akarsz jönni, akkor most kell felkelned! - jutottak el a szavak a tudatáig.  …..
24 kockás, magyar sor jön a Nemzeti Múzeum gyűjteményéből! A milleniumi évtől a II. világháború végéig utazunk ma. A fotók jó részét digitálisan javítottam, méretük jellemzően kicsi, és többük nehezen látható volt. 1896. június 8. Milleniumi díszmenet a fővárosban..
lomposfarkas 2022.06.13 14:59:42
A kalap témáról ugrott be egy fantasztikus könyv. Ugyan régi, de rengeteg tanácsa mai napig érvényes, pl. a "Házassági kis katekizmus" kész aranybánya :) A következő idézet speciál már nem aktuális,
de ízelítőt ad a korabeli társalgás maceráiról:

"A szóbeli czimzéseknek sokkal rövidebbeknek kell lenni, mint az írottaknak. Császárok és királyokat: fölségednek czimezzük; koronaörökösöket s nagyherczegeket: fönségednek ; herczegeket: herczegségednek ; grófokat és bárókat: méltóságodnak ; vagy egyszerűen gróf-báró urak; mindazokat, kiknek excellentiás czimre igényük van, excellentiádnak; méltósággal felruházottakat, illető méltóságaik megnevezésével mint ezredes ur, elnök ur sat. az öregebb nemeseket tekintetes urnak is szokás czimezni, amely czim Magyarországban az ügyvédeket s orvosokat is szokja illetni, ámbár ujabb időben a cim már nem szokásos; a papokat: főtisztelendő s tisztelendő czimmel illetjük, amint kanonokok, plébánusok, vagy káplánok vagy csak növendékek.

Minden egyéb férfit ön czimmel illetünk. Nőknél nincs sok különbség, a főbb ranguakat, vagy e ranghoz képest, például grófné, báróné, vagy férjeik hivatalos állásához képest, vagy, mi most legdivatosabb, nagyságodnak czimezzük; leányokat nagysád, vagy kisasszony czim illet."

A pesti művelt társalgó

Nélkülözhetetlen kézikönyv
mindazok számára, kik a társadalmi életben szerepelni akarnak, s a társaságokban magukat megkedveltetni kivánják.

1872

mek.oszk.hu/08600/08657/
1942. Németek által begyűjtött és beolvasztásra küldött prágai harangok..
lomposfarkas 2022.05.08 06:25:48
@Munro: 56 négyzetkilométeres tó, kis optimizmus kellett a szörnyvadászathoz :)
lomposfarkas 2022.05.08 06:36:15
"1942. Németek által begyűjtött és beolvasztásra küldött prágai harangok"
Hogy egy városból ennyi harang?? Lehetetlen, ez az országos lerakat lehetett.
Itt azt írják, hogy Csehországból vittek el 9801 db-t:
english.radio.cz/new-project-commemorate-thousands-bells-stolen-nazis-8741016
Itt azt írják, hogy Csehországból vittek el kb. 12000 db-t:
www.bells.org/blog/when-nazis-took-all-bells
Hogy adjunk az anti-rekontra-nácitlanításnak is, a legmókásabb, hogy hamisított fotóval illusztrálják:
imgur.com/Tix8qs6
De azt nem értem, hogy a korabeli mester miért gürizett ennyit? Ezeket maszkolni és levilágítani nem 5 perces munka volt és nem is volt ok a hamisításra.
A mai napra az MTI Fotóarchívumából válogattam Magyarország száz évét átölelő képeket. Méghozzá mindjárt két tucatot! Nézzétek csak! 1971. augusztus 12. Tisztek és újságírók figyelik a búvárkiképzésen résztvevő harckocsizó katonákat, a Magyar Néphadsereg egyik alakulatánál. MTI Fotó: Petrovits…..
Baja, Szentháromság tér A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 94,60 km (kerékpárcomputer)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 101/61 m (GPS)- Nehézség: 7/10 (Teljes napos kerékpártúra szinte nulla…..
A közel ötven év után megújuló balatoni átkelőhajózás ürügyén olvashatjátok a mai bejegyzést. A BAHART 2030-ig tartó modernizációs programjának részeként idén két új komp érkezik a komáromi hajógyárból a Magyar Tengerre, ilyen utoljára 1976-ban történt. Az erről szóló képes cikket ITT…..
2018. Kim Dzsongun, észak-koreai diktátor egy sikertelen interkontinentális ballisztikus rakéta tesztje után..
avagy, hogy ne csalódjunk a kiválasztott kerékpárban      Rendszeresen olvasok a közösségi médiában posztokat, és hozzászólásokat, ahol időnként vissza-visszatérő téma, ki milyen bringát használ, melyik gyártótól, illetve milyen típust. Nyilván, ha valakinek egyik-másikkal rossz tapasztalata van,…..
Létezik egy elmélet, hogy a globalizáció elhozza majd a békét... kikényszerítí. Ugyanis a népek elkezdenek egymással kereskedi, ami majd kinyírja azokat az ágakat egy nemzeti gazdaságon belül amire szüksége lenne, de a másik ország versenyképesebb és így kialakul a kölcsönös függőség, ami miatt…..
Az egyik haverom/ ismerősöm vett magának egy Tesla Y model-t és két kőrben bemutatta nekem... Lesz talán még egy harmadik is. Nem tudom, hogy minden helyes-e amit állított, azt mesélem el amit ő mondott nekem, meg amit láttam. Ami az árat illeti... ez egy új model és hát olyan 25 millió forintnak…..
  Az utóbbi néhány hónapban több cikk is megjelent arról, hogy az ingatlan-, azon belül is a telekárak fékezhetetlennek tűnő emelkedése miatt egyre többen gondolkodnak azon, hogy a települések zártkerti övezeteiben vásárolnak maguknak telket és azon építkeznek. A zártkerti övezetekben található…..
Gioia, az egykori szupermodell a Pussycat nevű férfimagazin tulajdonosa, az általa finanszírozott kiadvány pedig nem más, mint a Penthouse olasz megfelelője. Gioia egészen addig a dúsgazdag önmegvalósítók kényelmes életét éli, amíg egyik éjszaka egy vasvillás gyilkos el nem teszi láb alól a Pussycat…..
1889. Poligámiát tiltó törvény ellen vétő mormon férfiak börtönben, Salt Lake City, Egyesült Államok ..
Tudom hogy sokan közületek szerettétek az immár több, mint öt éve jégre tett Techstory blogot, amelynek gazdája walter néha megtisztel minket egy-egy bejegyzéssel, amit a Ritkán Látható Történelem formátumához igazít. Most örömmel jelentem hogy mindjárt két cikkel is jelentkezik, amik az óceánjárók…..
Egy év után újra azt MTI Archívumának fotóiból készítettem a Napi érdekes válogatást! Az 1945-1990 közötti időszakból hoztam érdekes, ritkán látott képeket, mindjárt két tucatot! 1982. Kőszeg Ferenc tanár és szamizdat-szerkesztő, személyi követői elől fut Budapesten. A négy felvételből álló…..
Az a jó a Fidesz ezen átbaszásában, hogy ezer mérföldről lehet látni és lényegében nincs semmi amivel meggyőzhetnének már, hogy nem teszik meg. Csak most még óvatosak a fiúk... jön egy választás... szép lassan adagoljuk a sz@rt. Ugye most az van, hogy hirtelen mostantól az nem számít védettnek aki…..