Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lomposfarkas

0 bejegyzést írt és 540 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 1935. Burmai nők látogatása Londonban..
lomposfarkas 2023.03.29 00:21:16
@gintonic.azigazi: Nyilván rá lehet repülni az amerikai polkorrekt őrültre, de attól még a magyar nyelvben a "néger" szónak nincs rosszalló értelme. Hiszen csak azt jelenti: fekete.
Két tucat nagyon ritkán látható fotó a huszadik század elejei Németországból. Tematikus válogatás... 1910-es évek. Berlin, Potsdamer Platz. Virágárus és vásárlója..
lomposfarkas 2023.03.20 18:13:06
"1910-es évek. Berlin-Wannsee, Strandélet"
Az öltönyös úrról rögtön eszembe jutott ez a részlet:

"A férfiak szintén fürdőruhában voltak, de nem mind. Egyesek megelégedtek egy fügefalevéllel, csakhogy ez egyáltalán nem a csernomorszki gentlemanek bibliai testrészét takarta, hanem az orrát. Ezzel védték az orruk bőrét a lehámlástól. Imigyen felszerelve, a legfesztelenebb pózban heverésztek a parton. Olykor-olykor felálltak, és bibliai testrészüket tenyerükkel eltakarva, bementek a vízbe, egyszer-kétszer megmártóztak, majd visszaszaladtak a homokba vájt napozógödörbe, nehogy az áldott napfürdő egyetlen köbcentijét is elszalasszák.

Ezeknek a polgártársaknak öltözékbeli fogyatékosságát bőségesen kárpótolta egy egészen más külsejű gentleman. Gombos sevrócipőt, fehér csíkos fekete nadrágot, állig begombolt zakót, keménygallért, nyakkendőt, óraláncot, sőt még puhakalapot is viseli. Vastag bajusz és a fülébe dugott vatta egészítették ki e férfiú képét. Mellette egy üvegfogantyús, merőlegesen homokba szúrt sétapálca ágaskodott.

Elbágyasztotta a rekkenő hőség. Gallérja felhólyagzott az izzadságtól. A gentleman hóna alatt olyan hőség volt, akár egy nagyolvasztóban, ércet lehetett volna ott olvasztani. De csak feküdt mozdulatlanul.

Nincs a világon egyetlen olyan strand sem, ahol ne találnánk egy ilyen embert. Ki ő? Miért jött ide? Miért fekszik itt teljes öltözékben? Senki sem tudja. De minden egyes strandon akad legalább egy ilyen ember. Talán a hülyék valamilyen titkos ligájának tagjai vagy a rózsakeresztes lovagok valaha hatalmas rendjének kései maradványai, de az is lehet, hogy agyalágyult agglegények - ki tudja..."

(Ilf és Petrov: Aranyborjú)
Ma egy olyan filmet hoztam el nektek, amivel egyidős vagyok. Segítségképpen annyit elárulok róla, hogy olyan örökbecsű mondatok hangzanak el benne, mint:„Dillon! You son of a bitch!”„Get to the choppaaaaa!!„You’re one ugly motherfucker!” Rájöttetek? Ha nem, akkor még egy kis segítség:„Manapság…..
1944. Az SS Quinault Victory és SS E. A. Bryan amerikai hadihajó felrobbanása utáni látkép Port Chicago (Kalifornia, Egyesült Államok) kikötőjében. Az egyiken történt lőszerrobbanásban mindkét hajó elpusztult, vele együtt 320 ember. A robbanás erejére jellemző hogy az E. A. Bryanből csak néhány…..
lomposfarkas 2022.10.09 19:37:44
Hitler úr szerette a kutyát, Lenin elvtárs pedig a macskát.
i.stack.imgur.com/XdF3K.jpg
Én már tudathasadottként macskakedvelő vagyok, de amúgy jóravaló fasiszta pribék. Hogy összezavarodik az ember ettől a huszadik századtól...
Egy 67 évvel ezelőtti, akkoriban nagy port felkavart ügyről írt régi szerzőtársunk DDQ. 1989-ben Pablo Escobar drogbáró utasítására felrobbantottak egy egész repülőgépet, egyetlen utas halálát kívánva mindössze. Évtizedekkel korábban azonban egy 19 éves fiú már megcselekedte ugyanezt.   Tűzgömb…..
A korabeli sajtó pontatlanul számolt be az öngyilkosság körülményeiről, ezért a robogó tehervonatot a sínen váró költő képe máig él az emberekben...
Többezer érdekes felvétellel bővült a fentrol.hu oldalon bárki számára elérhető Légifilmtár, ezúttal többek között olyan régi felvételekkel, amelyek eddig csak más intézmények archívumában voltak fellelhetőek. A legutóbb beszkennelt és feltöltött 7 080 fotó között megtalálhatóak az Észak-Dunántúli…..
A címkép az [1], [5] és [6] képek felhasználásával készült Bevezetés Már írtam egy Útravaló posztban a GPS segítségével történő tájékozódásról, amelyet aztán egy másik posztban ápdételtem, de azokban csupán a GPS-nek a természetben történő helymeghatározásban betöltött szerepéről beszéltem. Ebben…..
  Ahogy ébredezett, érezte hogy arcát finom kéz simítja végig. Az álombéli grundról hirtelen a harmadik emeleti lakásba teleportált. Egyenesen az ágyába. A kéznek finom szappanillata volt. Anya... - Laci, Lacikám... Ha akarsz jönni, akkor most kell felkelned! - jutottak el a szavak a tudatáig.  …..
24 kockás, magyar sor jön a Nemzeti Múzeum gyűjteményéből! A milleniumi évtől a II. világháború végéig utazunk ma. A fotók jó részét digitálisan javítottam, méretük jellemzően kicsi, és többük nehezen látható volt. 1896. június 8. Milleniumi díszmenet a fővárosban..
lomposfarkas 2022.06.13 14:59:42
A kalap témáról ugrott be egy fantasztikus könyv. Ugyan régi, de rengeteg tanácsa mai napig érvényes, pl. a "Házassági kis katekizmus" kész aranybánya :) A következő idézet speciál már nem aktuális,
de ízelítőt ad a korabeli társalgás maceráiról:

"A szóbeli czimzéseknek sokkal rövidebbeknek kell lenni, mint az írottaknak. Császárok és királyokat: fölségednek czimezzük; koronaörökösöket s nagyherczegeket: fönségednek ; herczegeket: herczegségednek ; grófokat és bárókat: méltóságodnak ; vagy egyszerűen gróf-báró urak; mindazokat, kiknek excellentiás czimre igényük van, excellentiádnak; méltósággal felruházottakat, illető méltóságaik megnevezésével mint ezredes ur, elnök ur sat. az öregebb nemeseket tekintetes urnak is szokás czimezni, amely czim Magyarországban az ügyvédeket s orvosokat is szokja illetni, ámbár ujabb időben a cim már nem szokásos; a papokat: főtisztelendő s tisztelendő czimmel illetjük, amint kanonokok, plébánusok, vagy káplánok vagy csak növendékek.

Minden egyéb férfit ön czimmel illetünk. Nőknél nincs sok különbség, a főbb ranguakat, vagy e ranghoz képest, például grófné, báróné, vagy férjeik hivatalos állásához képest, vagy, mi most legdivatosabb, nagyságodnak czimezzük; leányokat nagysád, vagy kisasszony czim illet."

A pesti művelt társalgó

Nélkülözhetetlen kézikönyv
mindazok számára, kik a társadalmi életben szerepelni akarnak, s a társaságokban magukat megkedveltetni kivánják.

1872

mek.oszk.hu/08600/08657/
1942. Németek által begyűjtött és beolvasztásra küldött prágai harangok..
lomposfarkas 2022.05.08 06:25:48
@Munro: 56 négyzetkilométeres tó, kis optimizmus kellett a szörnyvadászathoz :)
lomposfarkas 2022.05.08 06:36:15
"1942. Németek által begyűjtött és beolvasztásra küldött prágai harangok"
Hogy egy városból ennyi harang?? Lehetetlen, ez az országos lerakat lehetett.
Itt azt írják, hogy Csehországból vittek el 9801 db-t:
english.radio.cz/new-project-commemorate-thousands-bells-stolen-nazis-8741016
Itt azt írják, hogy Csehországból vittek el kb. 12000 db-t:
www.bells.org/blog/when-nazis-took-all-bells
Hogy adjunk az anti-rekontra-nácitlanításnak is, a legmókásabb, hogy hamisított fotóval illusztrálják:
imgur.com/Tix8qs6
De azt nem értem, hogy a korabeli mester miért gürizett ennyit? Ezeket maszkolni és levilágítani nem 5 perces munka volt és nem is volt ok a hamisításra.
A mai napra az MTI Fotóarchívumából válogattam Magyarország száz évét átölelő képeket. Méghozzá mindjárt két tucatot! Nézzétek csak! 1971. augusztus 12. Tisztek és újságírók figyelik a búvárkiképzésen résztvevő harckocsizó katonákat, a Magyar Néphadsereg egyik alakulatánál. MTI Fotó: Petrovits…..
Baja, Szentháromság tér A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 94,60 km (kerékpárcomputer)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 101/61 m (GPS)- Nehézség: 7/10 (Teljes napos kerékpártúra szinte nulla…..
A közel ötven év után megújuló balatoni átkelőhajózás ürügyén olvashatjátok a mai bejegyzést. A BAHART 2030-ig tartó modernizációs programjának részeként idén két új komp érkezik a komáromi hajógyárból a Magyar Tengerre, ilyen utoljára 1976-ban történt. Az erről szóló képes cikket ITT…..
2018. Kim Dzsongun, észak-koreai diktátor egy sikertelen interkontinentális ballisztikus rakéta tesztje után..
avagy, hogy ne csalódjunk a kiválasztott kerékpárban      Rendszeresen olvasok a közösségi médiában posztokat, és hozzászólásokat, ahol időnként vissza-visszatérő téma, ki milyen bringát használ, melyik gyártótól, illetve milyen típust. Nyilván, ha valakinek egyik-másikkal rossz tapasztalata van,…..
Létezik egy elmélet, hogy a globalizáció elhozza majd a békét... kikényszerítí. Ugyanis a népek elkezdenek egymással kereskedi, ami majd kinyírja azokat az ágakat egy nemzeti gazdaságon belül amire szüksége lenne, de a másik ország versenyképesebb és így kialakul a kölcsönös függőség, ami miatt…..
Az egyik haverom/ ismerősöm vett magának egy Tesla Y model-t és két kőrben bemutatta nekem... Lesz talán még egy harmadik is. Nem tudom, hogy minden helyes-e amit állított, azt mesélem el amit ő mondott nekem, meg amit láttam. Ami az árat illeti... ez egy új model és hát olyan 25 millió forintnak…..
  Az utóbbi néhány hónapban több cikk is megjelent arról, hogy az ingatlan-, azon belül is a telekárak fékezhetetlennek tűnő emelkedése miatt egyre többen gondolkodnak azon, hogy a települések zártkerti övezeteiben vásárolnak maguknak telket és azon építkeznek. A zártkerti övezetekben található…..
Gioia, az egykori szupermodell a Pussycat nevű férfimagazin tulajdonosa, az általa finanszírozott kiadvány pedig nem más, mint a Penthouse olasz megfelelője. Gioia egészen addig a dúsgazdag önmegvalósítók kényelmes életét éli, amíg egyik éjszaka egy vasvillás gyilkos el nem teszi láb alól a Pussycat…..