Regisztráció Blogot indítok
Adatok
speti43

28 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A nap lezárásaképp a bolhapiac után végigrohantam a Kreml-ön mivel fél órám volt zárásig, és még a fegyver raktár megtekintésére is szólt a jegyem. Megnéztem a cár puskát, a templomokat és a kilátást a Moszkva-folyóra. Érdemes lett volna több időt eltölteni itt, és…..
 Még aznap este összehaverkodtam egy német sráccal, aki Dél-Koreában volt kint ösztöndíjjal, és a visszaútját megszakította egy kis moszkvai üdüléssel. Megbeszéltük, hogy másnap megnézzük a Kreml-t, Lenint, meg a bolhapiacot. Reggel 9 óra felé sikerült elindulni, és…..
Nehezen ébredtem következő reggel. Amit először megpillantottam az egy vastelep volt, nem messze Moszkvától. Az utasok már készülődtek leszálláshoz, így én is gyorsan összepakoltam a cuccaimat. Egy röpke fél óra alatt be is értünk a Москва Киевская…..
Miután kicserélték a forgóvázakat, ismét nekiálltak összeállítani a szerelvényt ukrán módra. Ami abban merül ki, hogy úgy tolják össze kocsikat, hogy leesel az ágyról. Ez tartott úgy 1 órán keresztül, miután tovább szeltük a havat Moszkva irányába. A vonaton egyedül én…..
Xenophon, az ókori harcos, keresztülment egész Kis-Ázsián, és isten tudja, hová el nem jutott térkép nélkül. A régi gótok szintén minden topográfiai tudás híján hajtották végre expedícióikat. Mindig csak előre masírozni: ezt hívják anabázisnak. Utat törni ismeretlen…..
Nagyszőlős, Huszt és Técsőn át mentünk Rahóba, közben megálltunk Európa geodéziai közepénél. Tisza jobb partján egy magas, fekete, téglalap alakú márványoszlop áll.  Ez az obeliszk jelöli Európa geodéziai középpontját.   Az oszlopra a következő latin nyelvű…..
A napokban történt egy kis baleset, mégpedig kiszakadt a gumi. Rendes ember ilyenkor elmegy, és felírat egy 72 órás tablettát, hogy nehogy baj legyen. A veszprémi Cholnoky Ferenc kórház nőgyógyászatára érkeztünk, a hatvanadik óra tájékán, délután háromkor. Nyilván most…..
We have had such a good experiences last year, so we have decided that we will return in the summer. I have started to organize the trip, travelling and accomodation and so on. When the time had come, and on the long-awaited morning three of us from the original team met at the "Nyugati"…..
 The ruins of Castle in Huszt (Хуст) is located in this route, and Kölcsey Ferenc has written a poem about this. Of course, it's not the hungarian national anthem! Anyway, we has gone up to the top of the hill with the bus and we have seen a small social realist house, which was…..
 We went to Рахів via Виноградів, Хуст, and Тячів and stopped at the middle of Europe.  On the right bank of River Tisza there is a long, black, rectangular marble. This obelisk represents the geodetic center of Europe.   We can read a Latin text on the…..
 We arrived to a white gate, where aunt Erzsébet was waiting for us with his daughter: Anikó. We was orientated into the house, where was filled half deciliter of vodka for all of us. I said to myself, it started well. We have drunk the fine beverage, but we hadn't got time to doze…..
 We have started the trip from Érd at dawn, after we had been together and everybody had taken their place on the bus. The first few hours wasn’t exciting, because we crossed the well-known countryside in Hungary. After then we arrived at the border crossing point: Beregsurány.…..
In autumn of 2006, when I was graduating, due to the school leaving exams the excursion of class was in October. Then the Hungarian language and literature teachers have been here many times, and he requested to go. Well, we adopted the proposal with mixed feelings, although I hadn't got argument…..
Subcarpathia, or Carpatho-Ukraine (Ukrainian: Закарпатська область, meaning "Transcarpathian area) west region of Ukraine, its neighbours: Hungary, Slovakia, Romania and a small section of Poland. The region is quite different from the other side of Ukraine. The main cause of…..
A falunapi mulatozás után nem voltunk képesek semmilyen komolyabb megmozdulásra, így az a napunk egy kisebb látogatással telt Bátyuba, így sikerült vonat utat is beiktatni Fruzsi örömére. Úgy terveztük, hogy másnap hazamegyünk, de előbb egy kis kitérővel megnézzük Kisszelmencet…..
Kárpátaljai kalandok A falunap 2010.04.21 21:28:00
Megérkezésünkkor még nem voltunk tisztában azzal, hogy utolsó napon mi vár ránk. Utólag kiderült, hogy teljesen véletlenül azon hétvége előtt sodródtunk Váriba, amikor a falunapot szokták rendezni (augusztus utolsó vasárnapja). Egyszóval meg volt a vasárnap esti programunk.…..
Kárpátaljai kalandok Koszorúzás 2010.04.18 22:43:00
Következő napon is nagy útnak vágtunk neki. A Vereckei-hágó volt az úti cél. Első vizitünk alkalmával (2008-ban) nem készültünk alkalomhoz illően, ezért elsőként bekocsikáztunk Beregszászra koszorúvásárlás céljából. Négyen voltunk az autóban, mivel most Vendéglátónk…..
Szinevír felé közeledve szép lassan megmutatja magát az a csodás táj, amiért voltaképpen idejöttünk. Bennem úgy marad meg, mintha Alaszkában járnánk, csak hó nélkül. Megérkeztünk a nemzeti park bejáratához, ahova a belépő megfizetése után behajtottunk. Egy három…..
Begurultunk Asztélyra (Астей), a szokásos mínusz 30 év fogadott bennünket. Szép rusztikus macskakövezet, az úton pedig a tehénlepény maradványok mutatják, hogy egykor, nem is olyan régen, aznap reggel hatóra tájban az állatokat hajtották ki a mezőre ezen az úton. Kicsit…..
A második utunk különösebb nagy lélegzetű kirándulás nélkül zárult le, mivel azokra a helyekre, amit érdemes megnézni Kárpátalján, szinte semmilyen tömegközlekedési eszköz nem jár. Mi mégis a rossz előkészületekre fogva ismét vonattal vágtunk neki. Az előző úttal…..
speti43 2010.03.21 13:03:42
@CC6500: Írom a folytatást, csak közben más dolgom is volt. Most itt nem lövöm le a végét, de nemsokára fölrakom, szerintem még ma.
speti43 2010.03.21 13:50:58
@CC6500: Fölkerült, jó szórakozást!
Említettem, hogy már korábban is rájöttünk, hogy tömegközlekedéssel csak nagyon kevés érdekes látnivalót lehet elérni Kárpátalján. Így tehát elhatároztuk, hogy 2009-ben autóval vágunk neki az útnak.          Csípős hűvös reggel volt,…..
Egy rövid kaptató után elénk tárul a látvány. Maga az emlékmű egy fenyőfa alakú építmény, melyet körül ölel egy utacska. Az ember megcsodálhatja minden szemszögből magát az alkotást és a körülötte elterülő tájat. Első ott jártunk alakalmával egy milíciás autó…..
Munkácson már egy „buszpályaudvar” fogadja a buszokat, ami abban merül ki, hogy fallal van körbekerítve és egy őr a buszok érkezésekor leoldja a kifeszített acélsodronyt, ezzel szabad utat biztosítva a buszoknak. Nem drága megoldás, viszont legalább jó olcsó. A…..
Miután nagyon jól érzetük magunkat először, elhatároztuk hárman az eredeti csapattal, hogy tiszteletünket tesszük másodszor is. Elkezdtem szervezni a dolgokat, az utazástól a szálláson át mindent. Mikor ezzel megvoltunk és eljött a várva-várt nap, reggel találkoztunk a…..