Regisztráció Blogot indítok
Adatok
top_secret

2 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy amerikai kutatás szerint az emberek gyakran nemi alapon osztályozzák a hangszereket, ez alapján került például a klarinét, vagy a fuvola a női hangszer kategóriába, míg a dob vagy a harsona férfiasnak számít. Azt nem tudom, hogy a basszusgitárt hová sorolta a tanulmány, de mára kétségtelenül…..
Sokat gondolkodtam ezen a bejegyzésen, egyáltalán foglalkozzak -e vele. A téma nagyon kényes és  igen provokatívnak hat még ha nem is annak szánom. A horgászat mint szabadidős tevékenység régóta jelen van az emberiség történetében. Igazán nagy felvirágzása a 1800-as évek második felétől datálható.…..
Tom Hardy, a kiváló és emlékezetes alakításokat nyújtó színész ma lett 42 éves. Hardy híres arról, hogy már régóta jól megválogatja azt, hogy milyen filmre is ír alá. Munkássága legnagyobb része ezért szerencsére remek alkotásokból áll, de így is vállalkoztam arra a feladatra, hogy összegyűjtöm azt…..
top_secret 2019.09.17 17:36:02
A témát mindig is nagy érdeklődés övezte és napjainkban számtalan honlap, blog, szaklap szeret foglalkozni az emberiség históriájának nagy hadseregeivel. Kérdés azonban: mi alapján lehet kiválasztani a legjelentősebbeket? Ha végigtekintünk az emberi krónika elmúlt 5 ezer évén (az írásbeliség…..
Végre egy igazán jó emisszió-csökkentési hír. Bár eddig is a tengerjáró hajók voltak a környezetre legkevésbé ártalmas szállítmányozási eszközök, ugyanakkor a kikötők közvetlen környezetében nagyon sok egészségügyi problémát okozott a nagy hajók nehéz üzemanyaga. Jövőre ebben jön változás. A nagy…..
Sorozatunkban most a lengyel „kötelezőket” listázzuk – egy nagyon szűk, ötös listán, ami természetesen egyéni preferenciák alapján bővíthető, kiegészíthető. Továbbra is olyan filmeket kerestünk, amelyek nemcsak közelebb visznek az ország filmművészetéhez, de az adott ország kultúrájáról,…..
Körösök Vidéke Sziasztok! 2018.10.14 11:14:02
  Sziasztok! Hát elkezdtem, megpróbálom. Hogy miért? Mondhatnám, hogy azért, mert szeretném magam kipróbálni ebben is, vagy hogy szeretem a kihívást stb. De nem mondom. Egyrészt azért, mert nem igaz, másrészt mert közhelyes. Azért kezdtem el ezt blogot mert a facebookon két nagyobb csoportot is…..
Azt hiszem minden horgász közös ellensége ez a kis jószág. Utáljuk több ok miatt is.  Elsősorban mohósága és a szaporasága, valamint mérges, szúrós tüskéje miatt örvend igen nagy népszerűtlenségnek. De ki is ő valójában , mit kellene róla tudni? Mi az amit fegyverként használhatunk ellene?  Sajnos…..
top_secret 2019.01.24 09:32:07
@ProsTata: Milyen az az "igazi horgász"? Nekem az is élmény, ha megehetem, amit kifogok. Megértem a felső határos korlátozást, bizonyos fajtáknál, helyeken, időszakokban egyet is értek vele.
De az egyre szaporodó teljesítmény horgászversenyek az én horgászmentalitásomba nem nagyon férnek bele. Számomra ez a halak többszörös megkínzásának minősített esete, ami csak az "igazi horgásznak" felemelő sportélmény, a halnak nem annyira. Visszaengedjük, hogy újra kifoghassuk, azaz megkínozhassuk. Én egyszerű, húshorgászként a méret feletti halat egyszer kínzom meg. Igaz, nem is vágyom arra, hogy egy hetente telepített, akváriumszerű halastóból egy hétvégén több mázsa halat kicibáljak, homlokon csókoljam majd visszaengedjem,hogy két hét múlva újra kicibálhassam, homlokon csókolhassam, visszaengedhessem. Nekem ez nem egy természetközeli élmény.
A történelem viharai a szélrózsa minden irányába, de főleg nyugatra sodorták honfitársainkat, akik láthatóan megállták a helyüket, hiszen mindenkinek van kint rokona, ismer magyar hírességet, és tudjuk, hogy még Jézus is magyar volt... Megint igaz a mondás, hogy minden rosszban van valami jó,…..
Vannak olyan anya- és apafigurák a sorozattörténelemben, akiken nevetünk, akikkel nevetünk, akikkel összehasonlíthatjuk magunkat és akiktől tanulhatunk is. Lássuk, miről!  1. Lily Aldrin (How I Met Your Mother) - az őszinteségről Emlékeztek arra a pillanatra, amikor Lily elmondta, sokkal nehezebb…..
Fotó: EPA Vannak rendezők, akik valami oknál fogva kikiáltott zsenik és közben mégsem azok. Ilyen Ridley Scott, akinek jobban megnézve a munkásságát, egy jelző jut az ember eszébe: túlértékelt...
Lehet, hogy már többször szembejött velem, de tegnap éjjel, lefekvés előtt villantott bennem fel egy piros lámpát a Kőbányainak a Nagy Ferós reklámja. (Mondjuk mikor máskor lenne gondolat tolulásom, mint éjjel, hadd forgolódjak még pár órát álmatlanul, agyalva valamin) Kicsit fájdalmas volt a…..
Az Észak-karolinai Állami Egyetem kutatói vasalapú amorf fémötvözetet nyomtattak. A fémüveggel állításuk szerint jobb elektromos motorok és más eszközök állíthatók elő. A vasötvözet 15-ször szélesebb az öntés eredményét veszélyeztető kritikus vastagságnál. A…..
Mit is jelent pontosan a 22-es csapdája? Most lusta leszek, és a wikipédiáról bekontrolcékontrolvézem az eredeti regény szerzőinek a szavait, hiszen nála jobban ezt úgysem tudná senki sem megfogalmazni: „Csak egy csapda volt, és ez a 22-es csapdája volt, amely leszögezte, hogy…..
top_secret 2015.12.20 20:47:18
Az, hogy a 22-es az M.A.S.H. testvérfilmje, súlyos tévedés. A 22-es abszurd, de egyáltalán nem vicces, mivel az életveszély minden pillanatban valós. Szóval kedves Lisztes újra kéne olvasni azt a könyvet! Figyelmedbe ajánlanám mindjárt az elején a 2. Clevinger fejezetet (itt át is tudsz lépni oda: papyboy.files.wordpress.com/2006/11/joseph-heller-a-22-es-csapdaja.pdf
Néhány örökbecsű sor, ami rávilágít a lényegre:
"...a kórházon kívül javában folyt a háború. Emberek bolondultak meg, és embereket tüntettek ki medáliákkal. Az egész világon, a front mindkét oldalán életüket áldozták a fiúk azért, amiről azt mesélték nekik, hogy a hazájuk, és mintha ez az égvilágon senkit sem érdekelt volna, legkevésbé azokat a fiúkat, akik fiatal életüket feláldozták. És nem látszott se vége, se hossza. Az egyetlen vég, ami látszott, az Yossarian tulajdon vége volt, pedig ítéletnapig a kórházban maradhatott volna, ha nem jön közbe az a virslifejű, lepcses pofájú texasi patrióta azzal az elpusztíthatatlan vigécmosolyával, amely úgy virít az arcán, mint egy cowboykalap karimája. A texasi mindenkit boldoggá akart tenni a kórházban, kivéve
Yossariant és Dunbart. A texasi tényleg nagyon beteg volt.
De Yossarian a texasi akarata ellenére sem tudott boldog lenni, mert ami a kórházon kívül folyt, az nem adott okot a derűre. Az egyetlen valami, ami folyt, az a háború volt, és úgy látszott, senkit sem érdekel, kivéve
Yossariant és Dunbart. És amikor Yossarian megpróbálta felhívni rá a figyelmüket, tágultak mellőle, és azt hitték, ő a bolond. Még Clevinger is, aki pedig jobban ismerhette volna a dürgést, de nem ismerte jobban, még ő is azt mondta neki, hogy őrült, amikor utoljára látták egymást, nem sokkal azelőtt, hogy Yossarian bemenekült a kórházba. Clevinger hűdéses dühvel és méltatlankodással bámult rá, mindkét
kezével az asztalt markolászta, úgy kiabált:
– Őrült vagy!
– Clevinger, mi a fenét akarsz te az emberektől? – felelt neki unottan Dunbar a tisztiklub zajában.
– Nem viccelek – állhatatoskodott Clevinger. – Ezek meg akarnak ölni engem – mondta Yossarian nyugodtan.
– Senki sem akar téged megölni – kiáltotta Clevinger.
– Akkor miért lődöznek rám folyton? – kérdezte Yossarian.
– Mindenkire lövöldöznek – válaszolta Clevinger. – Mindenkit meg
akarnak ölni.
– Akkor meg mit akarsz?
Az M.A.S.H. sebészeire nem lőnek, és bár közük van a háborúhoz az egész amolyan cserkészkaland tábor. És ez bizony komoly különbség. Heller és a film nem patetikus, de attól még hátborzongatóan ijesztő, hogy a Milo elcserélheti az ejtőernyőt bármire.
top_secret 2015.12.20 22:37:54
@lisztes:
Az, hogy "komorabb" nem mutat rá a lényegre. Az M.A.S.H.-ban a háború valójában nincs is jelen, csak díszlet a sztorizáshoz. A sebészek nem csak a háborúban véresek. A 22-es a háború lényegét fogja meg, a határtalan értelmetlenségét.
A helyzet abszurditása éppen az, hogy a bár háború van, Yossarian legfőbb ellensége saját hadserege, a maga teljesen irracionális, de valós működésével. Aki volt katona, a saját bőrén tapasztalhatta hogy Heller és a film nem túloz. És igen, lehet ezen röhögni, mert van az a pont, amikor már mindenen csak röhögni lehet, de amikor a barátod bele az öledbe omlik, az már kicsivel több, mint komor.
Az M.A.S.H. sebészei, kivételezett helyzetüknél fogva ki tudtak szakítani egy parányi civil szigetet ebből a mocsokból. A 22-es szereplőinek erre nincs módja, így hát túllépnek a valóságon. A regény (és a film) minden szereplője őrült valamilyen módon, az egész történet erről szól. Hogy egy valóságos háborút ép ésszel nem lehet túlélni. És ez nem olyan vicces, bár lehet rajta röhögni...
top_secret 2015.12.20 23:17:51
@lisztes: Minden film önmaga. Már ha valami egyáltalán. Szerintem az M.A.S.H. közelebb áll az Amerikai pitéhez, (tudod, a zenetábor...) mint bármely valódi háborús filmhez. Viszont tényleg nagy humor. Mikor először láttam, beröhögtem magam a szék alá.
A 22-es viszont valóban a háborúról szól. És bár lehet rajta röhögni, valójában megrázó, mert abból kiderül, mivé lesz a háborúban az ember. Gondolj a repülővel félbevágott fickóra a stég végében. Az nem "komor" volt, hanem hátborzongatóan valós. És tökéletesen hiteles.
Szerintem kevesebb filmet kéne nézned...
Tegnap informatikaórán a Skypon rövid  csoportmegbeszélést tartottunk, mert rájöttünk, hogy ezek a felmérések nem is lesznek olyan egyszerűek. Kovács Panna bevallotta, fogalma nincs, hogyan kell felmérni egy kertet. Vonalzóval biztosan nem megy. Kis Petyának az jutott eszébe, hogy…..
Assange mindjárt rács mögött, Bradley Manning a bitófa árnyékában, a WikiLeaks által meghonosított internetes whistleblowing pedig elhalni látszik. Mi történt a klónokkal, és mi történt itthon whistleblowing terén? Assange ügyvédei a hírek szerint mindent megtesznek azért,…..
top_secret 2012.07.13 09:18:16
@Link Elek:
"ennek csak olyan orszagokban van ertelme, ahol a tolvajlas nem resze a politika mindennapjainak."
Ebben persze az a szép, hogy az ilyen országokban eleve alacsonyabb a korrupciós esetek aránya.
Lobsterizmus Emigrálj barátokkal! 2012.06.02 20:36:00
A magyar kormány olyan szemérmetlen lenézéssel tekint a fiatalokra, ami nemzetközileg is kirívó. Orbánt mélyen érinti, hogy le akarunk lépni, de nem miattunk, hanem a szüleink miatt. Csak nekem fordult fel a gyomrom?  Gondolkodtam, mi bajom vele. Úgy beszél, mint egy szülő. Nem…..
top_secret 2012.06.04 16:13:35
@streamer: A felvetés jogos. De a kezdetekhez nincs jobb ötletem, mint az önkéntes munka a tagdíj, és a szimpatizánsok feltételek nélküli anyagi támogatásnyújtása. Ez naivitásnak tűnhet, de minden Ny-európai nagy párt így kezdte valamikor. Pontosan ez hitelesítette őket. (Ma már nyilván nem így működik a dolog, és pontosan ez is az egyik oka a nyugati demokráciák politikai értékváláságának.)
A mai magyar pártok a rendszerváltáskor kaptak egy induló készletet. A Fidesz elkurvulása akkor kezdődött, amikor Simicska mester elkezdet üzletelni ezzel az induló készlettel. Amikor az ismert módon, kezdve székházmutyival, megteremtődött a párt gazdasági hátországa, vele együtt létrejött a feloldhatatlan függőség is. Érdemes ennek mértékéről elolvasni a Véleményvezérnél Rényi Pál különvéleményét: velemenyvezer.blog.hu/2012/06/03/orban_mehet_az_oligarchak_maradnak_renyi_pal_daniel_kulonvelemenye
top_secret 2012.06.04 16:41:15
@komplikato:
"Előbbi elég necces, és nem csak a vicces új választási törvények vagy a megszüntetendő párttámogatás okán. egyszerűen kétlem, hogy a konkurencia ne tenne meg mindent ..."
Az új választási törvény adott esetben a Fidesz-szel szemben is működhet. A párttámogatás megszüntetése természetesen szemérmetlenül övön aluli ütés, de a politika nem lovagi torna.
A keretek akkor is adottak, viszonylag egyszerű pártot alapítani. És teccik, nem teccik, éppen a párt életképességének bizonyítása teheti vonzóvá a pártot. A hosszú távú életképességhez rengeteg munka, hit, szerencse, önfeláldozás és morális tartás kell.

"Gyakorlatilag a már létező szervek is dísznek vannak, már amelyik még nem esett szét. :( "
Mert ezeket kevés kivételtől eltekintve megörököltük, vagy felülről hozták létre. A szakszervezetek egy részét eleve örököltük, a hozzá tartozó beidegződésekkel együtt. Ettől hiteltelenek. Föl sem merült, hogy a Munka Törvénykönyv durva átírása miatt országos tiltakozást, netán sztrájkot kezdeményezzenek. Pedig az az alapmegállapodás az állam, a munkavállalók, és a munkáltatók között. Franciaországban tuti, hogy hetekig tartó balhé lenne az itteni módosítások töredékéből.
A másik oldal, a legnagyobb munkáltatói szervezeteket pl. a Kereskedelmi és Iparkamarát nem a kereskedő és az iparos vállalkozók hozták létre, hanem az állam. Annak a néhány vállalkozónak, aki befészkelte magát a különböző vezető testületekbe, szolgálja a rövid távú érdekeit, de semmiféle valódi szakmai érdekképviseletre nem képes. Valódi szakemberei sincsenek hozzá. A Ny-európai szakmai kamarákat a vállalkozók hozták létre legkevesebb 100-150 éve. Nagyrészt ők is tartják el mindmáig. Nálunk csak az értelmiségi szakmák kamarái (orvosok, gyógyszerészek, ügyvédek) működnek valamennyire érdemben.
top_secret 2012.06.05 08:54:09
@streamer:
"Ez így sajnos nem naivitásnak tűnhet, hanem maga a nettó navitás.
Elsősorban azért, mert ha a kelet-európai jelen és esetleges jövő viszonyairól beszélünk,
akkor biztosan tévút a nyugat-európai minták alapul vétele. Tudjuk jól, hogy ezek a minták
itt seregnyi okból nem működnek. Tudjuk jól, hogy a Jobbik sem ezt az utat járva jutott
be a Kossuth téri színházba, ugyanis ha a te utadat választották volna, akkor a lelkesen
kivitelezett, alapvetően a gyűlöletkeltésre alapozott játékuk dacára is még mindig csak valahol
Hajdúborzasztó és Borsodharsánysos közötti viszonylatban keresgélnék a patronálókat, akik a
következő faluig állják a benzinköltséget."

Ez itten szerintem nem teljesen így van. A Jobbik története igen izgalmas olvasmány. Az
egyik legjobb netes összefoglaló itt található: oknyomozo.hu/varro_jobbik

Ebből az írásból is kiderül, hogy nem olyan egyszerű a Jobbik képlet, mint ahogyan a legtöbben
vélik. A Jobbik, amellett, hogy messze a legfiatalabb szimpatizánshátterű párt, magasan
kvalifikált, koncepciózus, okosan, esetenként szerencsésen politizáló vezetőgárdával
rendelkező, a 21. századi Ny-európai technikákkal szerveződő modern európai párt. Épp
úgy, mint Jean-Marie Le Pen Nemzeti Frontja. Az ideológiájuk elrettenthet, félelmet kelthet,
elítélhető, ahogy magam is elítélem, és életveszélyesnek tartom, de ez a társulat nem vidéki
bugrisok ad-hoc módra acsargó, verekedő bandája. Iszonyú sok munkát fektettek abba,
hogy felépítsék magukat, és jelen vannak az egész országban. Számomra pontosan ettől
félelmetesek. És még nem járatták le magukat korrupciós ügyekkel. Nyilván van jelentős
forrásokkal rendelkező, rejtőzködő támogatójuk. De mire odáig jutottak, hogy lett ilyen, a
MIÉP, meg a Fidesz oldalvizén lavírozva. fölépítették a szervezetet és kitalálták magukat.

Félreértés ne essék, általam vizionált demokratikus pártalakulat létrehozását magam sem a 19.
századi szüfrazsett mozgalom, vagy a Vörös Segély mintájára szerveződő képződménynek
gondolom. De hiszem, hogy a Jobbik metódushoz hasonlóan, tudatosan építkezve és okosan politizálva létrehozható egy új, modern és működő, akár keresztény lelkületű, demokratikus párt.
A Fidesz-KDNP-hez képest a legtöbb nyugat-európai keresztény párt liberálisnak (lásd CDU önmeghatározása: „a közép kereszténydemokrata, liberális és konzervatív pártja”) és
szociálisan érzékenynek (lásd CSU) tekinthető, azaz az én olvasatomban demokratikusnak. Ideológiájában,
társadalomképében, működésének demokratizmusában, mindenben. Szerintem lenne rá igény.
Az az 50%-nyi most bizonytalan választó nagyon ki van éhezve valami ilyesmire.
  A magyar kormány nem akarja végrehajtani a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletét, miszerint kártérítés jár a vörös csillag viselése miatt elítélt munkáspárti politikusnak és ahhoz is ragaszkodik, hogy a kommunista diktatúra jelképeinek…..
Welcome to the Real World! A hazai felsőoktatás nagy bajban van. A rendszer recseg-ropog, hibáit mindannyian látjuk, tapasztaljuk. A szülő, amikor iskolába küldi a gyermekét. A fiatal, amikor belekezd a felsőfokú tanulmányaiba, vagy megpróbál frissdiplomásként elhelyezkedni. A…..
"I don't know what you heard about meBut a bitch can't get a dollar out of meNo Cadillac, no perms, you can't seeThat I'm a motherfuckin' K-D-N-P" Szeretnénk a kereszténydemokraták győzelméhez gratulálni. Örülünk, hogy végre szembe mertek szállni a Fidesszel, méghozzá nem is…..
 „Aki értelmesen néz a világra, arra a világ is értelmesen néz vissza." (Hegel)   A mellékhadszínterek – amilyen Schmitt Pál doktorija is – csinnadrattája eltakarja a főhadszíntereken folyó ütközeteket. A Schmitt-ügyben nem a plágium az igazi…..
Sem az ellenzéki együttműködésre sem az LMP rövid távú sikerére nem ad esélyt Szalai Erzsébet. Az úgynevezett kritikai baloldal emblematikus figurája a nemzeti burzsoázia nyerő pozíciójáról és a jobboldali szavazók hűségéről is beszélt a Petőfi utcának adott interjúban,…..