Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Esélyegyenlőség

19 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A következő levélben olvasónk abban kéri a segítségünket, hogyan távozhat a felmondási idő letelte előtt a munkaadójától?"Tisztelt Tanácsadó!Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy munkavállalói rendes felmondás esetén minden esetben kötelezhetnek a felmondási…..
Esélyegyenlőség 2013.01.10 10:56:49
@nagyt84:

Egyetértek Önnel. Próbálja védeni saját magát. - Csak egy gondolat: az nagyon szomorú, amikor a munkaadó és a munkavállaló érdekei már ilyen szinten sem esnek egybe. A kár az nem csak gazdasági kárként jelentkezik, hanem erkölcsi kárként is. Nagyon távol kerültünk a "win-win" pozíciótól.
Esélyegyenlőség 2013.01.19 22:42:02
@HegedüsZ:

Tisztelt Uram,

- ha olvasta itt az oldalon a véleményeimet, - akkor Ön nagyjából tudhatja, hogyan állok ehhez a kérdéshez.
Kiemelem, - és úgy érzem, hogy a jövőben egyre többet érdemes foglalkozni ezzel -, indokoltnak látnám a munkaerőpiac átalakítását a határozott időre szóló kontraktusok irányába, - többek között az ilyen eseteket is egyértelműbben lehetne kezelni.

A jogszabály egyértelmű: a felmondási idő minimum 30 nap, amelyet munkavállalói kezdeményezés esetén teljes egészében ki is kell tölteni.

Közös megegyezéssel azonban akár azonnal is megszüntethető a munkaviszony, - de egyik felet sem kötelezi és nem is kötelezheti arra, hogy elfogadja a közös megegyezéses megszűnést.

Pro-kontra nem támogatom, amikor a munkaadó vs. munkavállaló erővel, ügyvéddel, "hadsereggel" támadnak egymásra, - természetesen a jogi támogatás adott esetben bármelyik felet megilleti, - de nem az a lényeg, hogy ki tud nagyobb tömegű ügyvéd-sereget kiállítani.

Meg lehet próbálni, jelen esetben érdemes megpróbálni érvelni a munkaadónál a közös megegyezés mellett, - de ez az Ön részéről most alapvetően kérés, - a munkaadó vagy megértő, vagy nem.

(Ne tessék ilyenkor elfelejteni, - legyen az a legegyszerűbb munkakör -, a kilépő munkaerő pótlása, betanítása, beilleszkedése pénzbe kerül.).

Amennyiben a munkaadó válasza az Ön részére: NEM, - úgy az Ön belátásától és döntésétől függően dönthet úgy, hogy egyoldalúan felmondja a munkaviszonyt. Ezzel Ön jogsértő módon jár el, - kockáztatja, hogy a munkaadó munkaügyi jogvitát indít Ön ellen, ahol Önt kártérítés megfizetésére fogják kötelezni. (Ca. 10 havi átlagkeresetének megfelelő összeg lehet a büntetés).

Abban az esetben is, ha Ön erre a lépésre kényszerül, ha Ön így dönt, - akkor is - jogi segítséggel -, jelezze a munkaadó felé írásban a döntését. A nem rossz szándékú eljárás, még a bíróság előtt is mérlegelendő tényező lehet.
Esélyegyenlőség 2013.02.11 15:58:05
@dave66688:

Először is ellenőrizzék, hogy a munkaadó fizette-e Önök után a járulékokat. Ezt az Ügyfélkapun keresztül is tudják ellenőrizni.
Másrészt, írásban, tértivevényes levélben szólítsák fel a munkaadót az elmaradt bérek kifizetésére. (Igazából, ezt a felmondás előtt kellett volna megtenni, amely felmondás, rendkívüli felmondás, ha ezt tények és az Önök ráutaló magatartási ezt támasztja alá).
Panaszt a munkaügyi kirendeltségen tudnak tenni, a munkaügyi jogvitát pedig a területileg illetékes munkaügyi bíróságon kell lefolytatni. - Javaslom, a kereset megfogalmazására és a képviseletre kérjenek fel ügyvédet).
Már jó ideje, hogy a szerző otthonról is dolgozik. A munkaadó számára ez nagyon előnyös, ha nyomon követhető munkáról van szó, mert a munkahelyfenntartással kapcsolatos kiadásokat a munkavállaló állja. A munkavállalónak sem rossz, hogy a bejárásra fordítandó időt megtakarítja, ez idő alatt más,…..
Esélyegyenlőség 2013.01.08 22:59:47
Már jó ideje, hogy a szerző otthonról is dolgozik….
- Ha írja, biztosan így van
A munkaadó számára ez nagyon előnyös, ha nyomon követhető munkáról van szó, mert a munkahelyfenntartással kapcsolatos kiadásokat a munkavállaló állja….
- Mintha egy nyomozó iroda hirdetését olvasnám. Egyébként értelmetlen a mondat,
mi is lehet az összefüggés a „nyomon követhető munka” és aközött, hogy a kiadásokat a
munkavállaló vállalja. Szeretném hangsúlyozni, hogy munka-vállalóról és NEM költség-vállalóról
beszélünk. Jelezem fő szabály szerint a munkavégzés költségei a munkaadót terhelik, ezzel ellentétes eseteket a „Rabszolgatartó Társadalmak” c. fejezetben lehet olvasni.
A munkavállalónak sem rossz, hogy a bejárásra fordítandó időt megtakarítja, ez idő alatt más, társadalmilag hasznos tevékenységet végezhet….
- Tényleg, ezt csak úgy megengedik szegény munkavállalónak. És mi van akkor, ha „ez idő alatt”
társadalmilag haszontalan tevékenységet végez, esetleg alszik, vagy „*testedz”.
A távmunkának könyvtárnyi szakirodalma van...
- Nincs!!! Amint „Távmunka” sincsen, 14 év elteltével meg lehetne érteni, hogy a munkaadó
székhelyétől, telephelyétől földrajzilag távol eső helyről végezhető foglalkozás van!!!
A szakmajegyzékben NEM szerepel a „távmunka” megjelölés”!
Abban azonban mindegyik forrás egyetért, ez a tevékenységi forma nagyban megnehezíti a munka és a magánélet szétválasztását, emiatt potenciális konfliktusforrás….
Nem igaz az állítás! Ad 1, - Minden munkahelynek meg kell felelnie a zavartalan és magas színvonalú
munkavégzéshez szükséges körülményeknek. Ad 2. Közösségi munkahelyek is lehetnek un. távoli munkahelyek. Ad 3. A rugalmas munkavégzési formák, akár elő is segíthetik a munkavégzés és a családi élet harmóniáját.
Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com…..
Tisztelt Címzett!  Gy. Általános Iskola és Gimnázium alkalmazottja voltam. Az alapítványi iskola tulajdonosa karácsony előtt meghalt.   Attól kezdve mindenféle hangok keltek útjukra.   Februárban megkérdeztem közvetlen főnökünket , hogy mi igaz abból, hogy az iskola léte…..
A Magyar Távmunka Szövetség szakmai támogatásával egy új szemléletű, hiánypótló képzési szolgáltatás indult el Magyarországon. A tobbvendeg.com-mal kötött stratégiai megállapodás újabb mérföldköbet jelenthet a vállalkozói szemlélet széles társadalmi körben…..
Esélyegyenlőség 2012.03.27 11:21:35
@Hiteles007:

Egyelőre nem moderálom ki a hozzászólást, csupán felhívom a figyelmet arra, hogy a honlap működése az elemi jogszabályi feltételeknek sem felel meg.
Egyebekben a jövőben bárki hasonló tartalmú szöveget tesz közzé a blogon, eljárást kezdeményezek a hozzászólóval szemben is és a "hirdetett" oldallal kapcsolatban is!!
Ismét dübörög a terror a munkahelyeken, amelynek legújabb fejezetét egy munkahelyi szerelmi szál jelenti.A pnaszos levélíró maga is elismeri, hogy "esetlenül" fogalmaz, - amennyiben igaz a sztori -, Despota figyelmét felhívjuk arra, hogy a fogalmazás és a történet men…..
Különleges "filozófikus" írást közöl az új esztendő felütéseként az MT blog. Amint Despota el is ismeri, a postnak nem sok köze van az oldal témájához, a bevezetést követően pedig - mielőtt eljutnánk a "drámai" csúcspontig -, gyorsan visszakanyarodunk…..
Az ünnepek alatt sem lanyhul a "terror" a munkahelyeken és a rendőrség is igyekszik tenni a dolgát, ha indokoltnak találnak valamilyen intézkedést. A munkahelyiterror blog legújabb sokatmondó "szösszenete" egy olyan esetet mesél el, ahol egy munkavállalót…..
Már megint (még mindíg) sikerül összekeverni a szezont a fazonnal és az operát is a viperával. Úgy néz ki legalább is. A kis színes a már sokat emlegetett és hőn nem szeretett blogon jelent meg. Elöljáróban annyit jegyeznék meg, hogy amit a magyar jogalkotók a cafetéria…..
A Magyar Távmunka Szövetség (MTMSZ) szakemberei a szépségipari vállalkozások ügyfélkezelési és önmenedzselési technikáit tesztelték a hét végén megrendezett  Beauty Hair & Spa nemzetközi szépségipari szakkiállításon és vásáron.A kiállítás egyik szakmai…..
A terror blogon zajlik az élet és folyik a vér, a gerillák (vagy a gorillák?!) tovább folytatják ádáz harcukat a békés munkavállalókkal. Annyi marhaság gyűlt össze így az elmúlt időben, hogy egy kicsit érdemes foglalkozni ezekkel a kérdésekkel, nehogy az "áldozatok"…..
A következő arany "szösszenetet" blogtársunkon itt! találtuk. A kérdés felvetése - kivételesen - értelmesnek tűnik, bár az nem derül ki, hogy a munkavállaló miért nem a munkaadójának /felettesének jelzi, ha a munkakörülmények az egészségét veszélyeztethetik. (A…..
Nem mehetünk el szó nélkül a következő eset mellett. Korábban gallottunk (olvastunk) hasonló példát, úgy érezzük azonban, hogy érdemes foglalkozni a jelenséggel.A történet http://munkahelyiterror.blog.hu oldalon jelent meg. A post íróját - állítólag - a munkahelyén meg…..
A következő levelet panaszos olvasónk küldte. A munkavállaló megpróbáltatásai már huzamosabb ideje tartanak. Olvasónk véleménye szerint a helyzete elfogadhatatlan és a jogszabályok adta lehetőségeken belül érvényt is akar szerezni akaratának. Az eset érdekes és a megoldását…..
A következő levél egy érdekes jogesetet dolgoz fel. Terrorról nincsen szó, és "hóhért" sem kiált a panaszos olvasó, de a "meglepetés" a munkavállaló számára váratlan és kellemetlen.Tisztelt Tanácsadó!Tegnap láttam számlámon döbbenten szokásos hó eleji…..
A következő levélben olvasónk a megváltozott munkaképességgel élők foglalkoztathatósága felől érdeklődik. "Tisztelt Tanácsadó!Van-e speciális megkötés, különleges jogi szabályozás azzal kapcsolatban, ha egy munkaadó megváltozott munkaképességű munkavállalókat…..
Olvasónk otthoni munkavégzés kapcsán kérte segítségünket. A dolog érdekessége az, hogy a levél írója egy állásbróker esetében maga is érzi, hogy vélhetően jogsértően működik a munkakeresőktől pénzt kérő cég, - mégsem zárkózik el határozottan attól, hogy ezzel, vagy…..
Olvasónktól érkezett a következő kérés:"Tisztelt Tanácsadó!Legális, megbízható valós távmunkát keresek, de sajnos az álláshirdetések tele vannak álhirdetésekkel, illetve különféle ügyfélkör és csapatépítő munkát hirdetéseivel. Ezért szeretném a…..
A következő levelet ismét blogtársunk hasábjain találtuk, szemben a "terror" fenyegetéssel, - amelynek viszont nyomát sem. Nézzük meg az érem másik oldalát."Bizonyára sok levelet kaptok a  Bioptronos ámítással kapcsolatban, mégis úgy döntettem, leírom, mit…..
Példánkat ismét blogtársunktól kölcsönöztük. Terror sehol. A "tetthely" állásinterjú, ahol véleményünk szerint - bár nem szeretnénk bagatelizálni az állásinterjúk sok esetben alkalmatlan rendszerét -, az álláskereső modora, stílusa és hozzáállása is nem kevés…..
A következő bejegyzésben olvasónk arról panaszkodik, hogy megszűnő félben lévő munkahelyén nem tekintik folyamatosnak több évtizedes munkaviszonyát. Megteheti-e a jogutód munkaadó, hogy kibújik végkielégítés fizetési kötelezettsége alól? Megteheti-e a vállalat ügyvédje,…..
1. Ne válasszunk olyan munkahelyet, amelyet előzetesen nem volt módunk megismerni. Ismerkedjünk meg közvetlen feletteseinkkel és kollégáinkkal.2. Ne válasszunk olyan munkahelyet, ahol nem az érdeklődésünknek, tapasztalatunknak, végzettségünknek, képzettségünknek megfelelő munkát…..