Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Reactor

32 bejegyzést írt és 3178 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
                       „Nem tudok annyiszor kozmetikushoz meg fodrászhoz járni, hogy plasztikázott, műtermi nőkkel versenghessek” – A cicis képek gyűjtése a serdülő korosztály fétise, és Levélírónk azzal próbálja most nyugtatni magát, mióta egy szép galériát fedezett fel párja mobiljában, hogy…..
                       „Nekem nem volt egyéjszakás kalandom, elítélem az ilyet, ugyanúgy, mint a hazudozást, szeretek ragaszkodni valakihez” - A kiszemelt pasi már volt egyszer nős, Levélírónkat pedig még elkerülte a házasság, most mégis egy olyan fickót szeretne megkapni, akivel kevés dologban ért…..
Reactor 2023.09.22 05:18:32
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az oldal milyensége...nos, az Internet hajnalán a naivak azt hitték, itt majd jól egymásra találnak az emberek. Nyet, nem így történt, helyette szekértáborok alakultak ki, amik hadakoznak egymással. Evidens, hogy a "hasonló a hasonlót" elve alapján kialakul a törzsközönség. Diszkóba se járnak metálosok. Ettől nyilván nem lesz egyik fórum se "késdobáló". Na meg, engem elsősorban a hírérték érdekel. A kuruc.info nem csúsztat, nem ködösít, nem ferdít, nem kozmetikáz, csak mert azt jobban beveszi egyesek gyomra. Az igazság néha undorító és nem polkorrekt. Sajna ilyen az élet. Akiben ez komoly lelki törést okoz, az ne köttesse be a netet, sőt, hírlapot se olvasgasson.

Válogatni mellesleg ugyanúgy válogat a Zsindex, 444, telex is. Amit annyira meg kéne cenzorkodni, hogy alig 2 mondat maradna belőle, azt le se közlik. Megintcsak nem a kuruc.info kezdte.
Amennyire én tudom, a kuruc.info nem kalapozik támogatásért meg dónóért, szóval semmilyen szempontból nem áll érdekében hazudozni. Ha nekik is a pénz lenne a mozgatórugójuk, ők is rákezdenének. Pontosan ezért lehet nekik sokkal jobban hinni, mint az ellenoldalaknak.

Akasztásos, felnégyeléses kommentek pedig mindenütt vannak, még a pártsemleges oldalakon is. Általában politikusok, pénzemberek, a háttérhatalom csahosai szerepelnek az akasztófákon. Ebben nem látok semmi rosszat, mondhatnám: ha oldaltól függetlenül ennyi ember képes egyetérteni ilyesmiben (akik egyébként egymást is felkötnék), az illetőnek esetleg valóban nincs keresnivalója az élők sorában. Jobb időkben az ilyen emberek valóban nem éltek túl sokáig...

A cenzúra ilyen jellegű módján lehet vitázni, én mindenesetre ezt jobbnak tartom a Zsindexes szájkosárnál. Ez mellesleg nem új találmány, a Gyaloglón is létezett "bábel" néven. Sőt, itt a blog.hu-n is van opcionális "szűrés". Meg aztán, ahogy mondtam, a kuruc.info nem is harsogta képmutató módon, hogy ott mekkora szólásszabadság lenne. Szóval aki regisztrált, az nagyjából tudhatta, mire számíthat.

Én mindenesetre úgy tudtam, a szólásszabadság azt jelenti, hogy bárki bármit mondhat, és a véleményéért nem vehetik elő államilag. Akkor se, ha valaki esetleg tényleg méltatná Orsóst egy DK-s nagygyűlésen (miért tenne bárki is ilyet? mindegy). A mikrofon kikapcsolása is egyfajta cenzúra lenne innen nézve, elvégre nem követne el az illető bűncselekményt - de még árulást se. A magánvéleményét bárki bármikor szabadon elmondhatja, jogállamban legalábbis.
Reactor 2023.09.22 22:39:09
@Lorrh: Gondolom ott állsz és könyveled, ugye...

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A "közélet" definiálása elég nehézkes. Hacsak nem magadban beszélsz a négy fal között, gyakorlatilag ráhatásod van a közéletre valamilyen szinten. De ha streamelsz, még a négy fal között is a közélet része vagy. Ennélfogva aki a közéletből akarja kiválogatni a neki nem tetsző dolgokat mindenféle címkékkel..."gyűlöletbeszéd", az bizony vastagon cenzúra.
Nem tartom elfogadhatónak a cenzúrát. A moderációt igen, viszont az előbbit imádják az utóbbinak eladni (és komolyan azt képzelik, hogy az emberek nem látják a különbséget).
Azonkívül ne feledd: NEM a kuruc.info akarta minden eszközzel betiltatni a Zsindexet meg a kutyakölykeit - hanem pont fordítva. Szóval lehetőleg ne nevezzük őket egyenesnek semmilyen tekintetben, mert még a vak is látja, hogy ennél görbébbek már nem is lehetnének.
Ha pénzből is működik, azt többnyire önkéntesek adják. Ezzel nincs is gond, mindenki arra költi a pénzét, amire akarja. Megintcsak nem ők álltak neki az olvasóknak kuncsorogni, mint a Blahás bérkoldusok, hanem az ellenoldal.

Szűrni egyébként a kommentelő ÉS a bloggazda is tud. Ami pedig a függetlenséget illető, akadnak olyanok. Lehet, hogy nem a közmédiában, de vannak. És őket speciel sokkal szívesebben olvasom, mint a hazugsággyár kamu viccoldalakat.
Reactor 2023.09.23 16:58:32
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja, bocsánat, én őszintén azt hittem, hogy ami kikerül a privátszférából és kettőnél több ember látja vagy hallja, az a közélet részévé válik. Tisztességtelen vagy sem, a tény az tény: ami publikus, az a közélet része valamilyen formában. De lehet csak én gondolom így.
                       Levélírónk barátjának van egy skizofrén rokona, és most azon aggódik, vajon ő ebből mennyit örökölhetett. Mert gyerekkorában vele is voltak gondok, járt pszichiáterhez is, de csak beilleszkedési problémákkal, amiket azóta már kinőtt. Emiatt a pasi most nem „próbaidőn” van,…..
Reactor 2023.09.16 15:54:05
@Lorrh: Ismered azt a viccet, mikor a tszigány dolgozni megy? Nagyon jó vicc :DDD

Pontosítsuk a dolgokat: 14 éves kor alatt lopni küldik, mert olyankor még nem büntethetőek, és megedződnek...
Reactor 2023.09.16 19:29:04
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Borsod,Szabolcs,Nógrád,Somogy,Tolna...

Ööööö, igen, maradjunk annyiban, hogy a 19 megyéből 10-ben így mennek a dolgok.
  Ez az a hír, amelynek hallatán mindenkinek fájdalmasan fel kellett volna hördülnie, akinek ereiben csak pár csepp liberális vér is csörgedezik. Bő egy hete tudjuk: Lengyelország megbeszéléseket folytat a sorköteles korú férfi menekültek kiadása, Ukrajnába való hazaküldése kapcsán.    Az…..
Reactor 2023.09.14 17:52:54
@G. Nagy László: Azért "lovagolok" a különbségeken, mert merőben más a kettő, főleg a BTK szerinti megítélése. Aki a behívási kötelességének nem tesz eleget, még ha meg is lóg külföldre, megússza öt év dutyival, háború idején max. tízzel. Aki már állományban van, és úgy dezertál, azt meg helyben agyonlövik, nem lacafacáznak vele, főleg nem ott keleten, de még legeslegjobb esetben is 15 évet kap. Érdemes megfigyelni, hogy a dezertálásnak már az előkészületeit is keményen büntetik, illetve mindazokat, akik dezertálni nem akartak, de arról tudtak, hogy más igen, és nem jelentették (a családtagokat viszont nem bazirgálják).
Szóval elég jelentős a különbség - nem kötekedésből írtam, ne úgy vedd - inkább pontosításként. Ha valaki meglóg a sorozás elől, az azért sokkal jobban érthető, mintha valaki önkényesen megszökik a szolgálatból.

Ami pedig a falhoz állítást illeti - nos, minden országnak vannak törvényei, még az Antarktiszon se tehetsz, amit akarsz. Van általánosan elfogadott törvénykönyv, amit minden polgár automatikusan elfogad, és igyekszik betartani. Aki gondatlanságból esetleg vét a törvények ellen, azt megbüntetik. Aki szándékoltan, tudatosan, azt még inkább megbüntetik. Lehet itt pengetni az erkölcsi húrokat, csak értelme nincs: még a fejlett Nyugat bétékáiban is ott vannak az ilyen jellegű passzusok. A törvény az törvény, erkölcs ide vagy oda. Ha rossz, indítványozni lehet a megváltoztatását.
Reactor 2023.09.15 16:11:27
@G. Nagy László: Persze, Észak-Koreában még arra is törvény van, hogy mikor mehetsz vécére, Szingapúrban pedig elvisz a yard ha rágózol...nem véletlen, hogy nem egy totalitárianizmusba ragadt országot hoztam fel példának, hanem egy demokráciát, az picit közelebb áll hozzánk. Nos, a demokratikus, liberális stb. országok döntő többsége is megegyezik ebben: a törvény nagyon keményen szankcionálja a dezertálást, és ugyanúgy van mindenütt büntetési tétel arra is, ha valaki meglóg a behívója elől. Bizonyára nem véletlenül. Megdicsérni sehol nem fognak érte. Innentől fogva két eset lehetséges: vagy mindenütt nagyon hülyék a törvényhozók, vagy esetleg tényleg nem frankó dolog kibújni a katonai szolgálat alól, akár állományban van az illető, akár nincs.
A törvényt nem felülbírálni kell, hanem betartani.
  Lehet kritizálni a NER-t. Volna rá száz okunk. Onnantól kezdve azonban, amikor a jelenkort bárki az ötvenes évekhez kezdi hasonlítani, az illető azonnal búcsút is mondhat annak, hogy komolyan vegyék. A helyzet az, hogy Orbánhoz képest Gyurcsány maga az ördög, de még őt sem láttuk Rákosihoz…..
Reactor 2023.09.12 15:34:31
Nyilván nem OLYAN rossz mint a Rákosi-rendszer, de azééééé' akadnak itten átfedések. Szóval azt speciel lehet mondani, hogy konvergál hozzá. OLYAN rossz még nincs, mint Rákosi alatt, de olyan jó sincs, mint a Kádár-rendszer volt.

6. pont: Magad is elismerted, hogy ez félig speciel igaz. A magántulajdont direkte módon ugyan nem számolják fel, de az állam - ha úgy akarja - bármikor elveheti a lakásodat. Ha ellenállsz, simán le is csukat. A nyugdíj államosítása (MANYUP anyone?) például kézzelfogható valóság volt. Ki garantálja, hogy pl. ugyanezt a bankszámláddal nem teheti meg, ha úri kedve úgy diktálja?

8. pont: Akkor tehát ez igaz. Oké, rendben, aláírom hogy Sorosnál nagyobb gennybányát ritkán lát a vén Föld, illetve Brüsszel is tele van faszszopókkal, ezt egy percig se vitatom. De ezzel mosdatni Orbánt, hogy vannak nála nagyobb szarládák is, sima sorozatgyilkosok érvelése, és a legkevésbé se menti fel őt.

10. pont: Ez is stimmel. Azzal mondjuk vitáznék, hogy a focit majdnem mindenki szereti: a legtöbbjének csak ürügy hogy egy jót berúghasson vagy hőzönghessen. A meggyőződéses szurkolók száma az össznépességhez képest elenyésző (mivel jófej vagyok, az ultrákat is ide sorolom, bár sz'tem köztük is bőven akad, akinek maga a futball csak ürügy). A meccset félfüllel rádióban hallgató ember csak annyira focirajongó, mint amennyire a telefonján tetriszt játszó videójáték-rajongónak nevezhető.

11. pont: Rekordmagas adók, rekordmagas árak (merthogy az ársapka az fúj, monnyonle ugye), rekordalacsony keresetek, ingatlanpiramis, MANYUP lenyúlása, adójóváírás megszüntetése...deeee nincs ám anyagi ellehetetlenítés! Egy inci-finci se!!!

12. pont: Azéééé' Orbán eléggé bepucsít a kínaiaknak meg az orosz medvének. Maximum azon lehet vitázni, hogy ez utóbbinak meggyőződésből vagy félelemből-e, de fölösleges.

13. pont: Tomcat, Dr. Gödény, Budaházy: "Na, fogd csak meg a sörömet..."
Reactor 2023.09.12 16:47:53
@Tesz vesz XVI.: Egyszerű: Vicctor csak az országhatáron belül ganéjkodhat. Soros egy egész kontinens fölött.

Nem vagyok vírustagadó, ahogy ő sem volt az. Alapból, a SARS (amit mellesleg ugyanúgy koronavírus okoz) már 7 éve jól ismert volt, szóval semmi értelme nem lett volna tagadni. Azt tagadta - jogosan - hogy a koronavírus itten armageddont csinál, és majd mindenütt hullahegyek és füstölgő romok lesznek. Nos, a tények őt igazolták, mert ez valóban nem következett be. Ám mivel a mondandója ellenkezett a központilag szajkózott dogmával, lecsukták.
Reactor 2023.09.14 01:41:55
@G. Nagy László: Tiszta sor. Azzal nincs is semmi gond, ha Soros vagy Brüsszel faszakodásaitól véd minket (a maga módján). Tőle, és az ő túlhatalmától viszont ki védi meg az embereket? Nekünk egy Claudiusra lenne szükségünk, azzal nem sokra megyünk, ha Néró "véd" minket Caligulától...
Nem tisztem amúgy kiskutyafule-t védeni, de annyi igaza neki is van, hogy a demokrácia már rég nem plauzibilis, mert ennek már köze nincs ahhoz, amit Platón megálmodott. Akkor működhetne, ha a népesség négyötöde nem állna vigyorgóba való komplett idiótákból. Anno Philippos is nagyon jól tudta ezt, nem véletlen, hogy a korinthoszi összgörög kongresszus után esze ágában sem volt bevezetni a macedón birodalomban: rájött, hogy a polis falain kívül a demokrácia egyszerűen megbukik.

Ám, ha megengeded, kedves bloggazda, szeretnék egy építő jellegű kritikát közölni a blogról. Az utóbbi 1 évben nagyon, NAGYON elment a blog a politikai irányba. Sokkal jobban, mint kellene. Egy külső szemlélő számára, ha időrendben olvas, úgy tűnhet, hogy anno egy kreatív ember elhatározta, hogy leszámol a köztudatban terjengő téveszmékkel, legyen szó az élet bármely területéről. Ahogy múltak aztán az évek és jelentek meg a bejegyzések, a külső szemlélőnek joggal úgy tűnhet, hogy a bloggazda agyára ment a politika, teljesen rápörgött, és azóta ezzel fekszik, ezzel kel, mintha más téma nem is létezne a világon. Ezen kellene javítani sürgősen: így jóval több embert tudna megszólítani a blog, és a kommentháborúk számát is vissza lehetne szorítani. Legyen minden harmadik cikk mondjuk Orsós-Kurcsányos, a másik kettő kapcsolódjon valami más divatos téveszméhez.
                       „Hogy még kerekebb legyen a csapás, nekem akkor pont történt egy rossz dolog az életemben, tudta, hogy szükségem lett volna valakire, aki mellettem van, de már nem érdekelte” – Ha a csajod a nyaralás alatt végig mosolyogva chatelget egy olyan illetővel, akit kollégának, de…..
Reactor 2023.08.30 00:05:06
@Lorrh: Az államnak minimum ugyanakkora felelőssége van az állampolgárai (jobban mondva: alattvalói) boldogulásában, mint az egyénnek. De inkább nagyobb. Ám SZVSZ az emberek többsége már azzal is kiegyezne, hogy ha segíteni nem tud, legalább ne hátráltasson, de még erre is képtelen.

@Cecile Faucigny Lucinge: A "mamahotel" egyenes következménye az ingatlanpiramisnak. Nem mindenki fossa ám a pénzt. A "lövöldözős játékos mobilbuzulás" pedig szimpla kötekedés, nem mellesleg még mindig jobb mint az orrba-szájba bulikázás, vagy a kricsmik söntése melletti focibámulás.
Reactor 2023.09.09 22:22:48
@Sadist: Érdekes. Pedig az Alkotmányban betűről betűre rögzítve van az állam kötelessége. Nem csak a jogai - a kötelességei is. Akkor is, ha az a hátuk közepére se kell.
  Morvai Krisztinával nem igazán vagyunk egy platformon. Ő a konzervatív értékeket képviseli, jómagam a klasszikus liberális eszmében hiszek. Az ember elsőre úgy vélné, hogy ezek a hitrendszerek fényévnyi távolságra vannak egymástól. Mégis, amikor pár napja megnéztem az R56 Sörözőben felvett, vele…..
  Szombaton a magyar férfi vízilabda-válogatott 13 Európa-bajnoki és 9 olimpiai aranyérme mellé begyűjtötte a negyedik világbajnoki címét is. Hosszasan lehetne ecsetelni az egyenes kiesési szakasz elképesztő izgalmait. Ódákat lehetne zengeni Zalánki Gergőék bravúros megoldásairól. Ki lehetne térni…..
Reactor 2023.08.26 18:08:09
@kiskutyafule: FTL még elméleti szinten sem lehetséges. Tömeggel rendelkező test el sem érheti a fény sebességét. Meghaladni meg pláne nem fogja. Teleportáció ellenben már megvalósult, igaz, csak néhány részecskét sikerült innen oda átküldeni, de működik. Mégse ígérik, hogy ez majd kiváltja a repülőt, autót, lábbuszt, akármit. Vajon miért.

A fúziós erőműt ellenben már több évtizede ígérik, mindig ugyanazzal a szöveggel, mint Göbbels tanítványai. Az hogy a matekja kijön, meg hogy a laborban produkáltak...valamit, amiről persze se videó, se hiteles beszámló, se más, az ennyi év után édeskevés. 30 éves fáziskésésben vannak.
Elméletileg az EPCOT is egy csodálatos, működő ötlet volt. És mi lett belőle? Magad is láthatod:

www.youtube.com/watch?v=tKYEXjMlKKQ

Tessék, okosodj. Sajnos a szándék, elszántság, rengeteg pénz nem old meg mindent. És ennek még fizikai akadálya se volt.
Reactor 2023.08.27 16:48:44
@kiskutyafule: LOL :D lehetséges, hogyne! Kábé annyira, mint a Csillagok Háborújában a hipertérugrás. Meg a magyar népmesékben megismert varázsköpeny: "Hipp-hopp ott legyek ahol akarok..." Meg másfél száz ZS-kategóriás sci-fiben kitalált future fuckballz baromság. Most hozzáírhatom a listához a WARP-buborékot is ezek szerint.
Bizonyítatlan zöldségeket meg ne nevezzünk már elméletnek, mert köze nincs hozzá. Jó, tudom, konyhanyelven az "elmélet" fogalma más, mint a tudományban, úgyhogy ideje tisztába tenni a fogalmakat.

Ami 100%-ig bizonyítva van, az ténynek nevezzük.
Ami LEGALÁBB 90%-ban bizonyítva van, azt nevezzük elméletnek. Vannak hiányosságai ugyan, amit vitathatóak - kivételes esetben meg is dönthetőek - de tudományosan nagyon is lehet rá alapozni.
Ami olyan félig-meddig van bizonyítva, azt hipotézisnek, felvetésnek, teóriának nevezzük, attól függően, mennyi bizonyíték támasztja alá. Ezek nehezen bizonyíthatóak, viszont könnyen megdönthetőek, cáfolhatóak.
Ami pedig 0%-ban van bizonyítva, azt bullshitnek nevezzük. A fénynél gyorsabb mozgás is pontosan ilyen.

A féregjáratot Einstein nem megjósolta, hanem egyszerűen tett egy hipotézist rá, hogy teoretikusan létezhet ilyesmi, megfigyelni viszont a belátható tartományon belül ilyet még nem sikerült, előállítani meg pláne nem. Kevésbé faggyas, fizikából felmentett sci-fi írók a fekete lyukakat is próbálják féregjáratnak elsütni, holott a valóságban közük nincs egymáshoz, alma és körte a kettő.

A technológia pedig addig nyújtózkodhat maximum, ameddig a fizika egyértelmű törvényei engedik.
Reactor 2023.08.27 17:26:16
@kiskutyafule: A csapkodó szárnyú madárgépen is egymástól függetlenül több ezer ember dolgozott, már akkor is, amikor már javában repültek a merev szárnyú propelleres gépek. Felrepülni egynek se sikerült. Ez tehát nem érv.
És igen: minden országban sok a hülye. Dolgozik rajta, aztán előbb-utóbb elfogy a pénz, és ott van ahonnét elindult, azt leszámítva, hogy elpisált a szélkergetésre egy komplett vagyont. Ami ugye valahonnét hiányozni fog majd.

Az, hogy valaminek "kijön a matekja", semmire nem bizonyíték. Pláne nem jelenti, hogy az adott dolog majd úgy fog működni, ahogy a számoszlopok sorakoznak a fehér papíron. Megintcsak az az eset, amikor a jutalékát kergető MLM-huszár a grafikonjait mutogatja a balekoknak ahelyett hogy a pénzes táskát mutogatná. Senkit nem érdekel az "elmélet", minket egyszerű emberkéket a bizonyíték győz meg.
Ez pedig, hogy egy végtelenül nagyra tágult világegyetemben bármi lehetséges, megintcsak egy baromság. Ilyen kijelentést egyetlen magára valamit is adó tudós nem tenne. És valóban: ez már nem sci-fi, sokkal inkább fantasy. Aminek még kevesebb relevanciája van a valóságra.

A newtoni fizika, köszöni szépen, remekül működik a legtöbb helyen a világegyetemben. A fekete lyukaknál lehet hogy nem, de ettől még nem dőltek meg a törvényei. Az einsteini modell mellesleg szintén nem működik mindenütt, ennek ellenére mégse vetjük el, mert azért az esetek döntő többségében valahogy mégis releváns.
A kvantumfizikát meg hagyjuk: baromi keveset sikerült eddig megérteni belőle, és tudományos alapokra fektetni. És persze itt is próbálnak bizonyítatlan zöldségeket tényként tálalni. Hogy te mire alapozol: a megalapozott, betonbiztos tudásra, vagy a fantasyra, az már a te dolgod. Csodát mindenesetre ne várj.
  A jó filmek egyik ismérve, hogy odaszegezi a nézőt a képernyőhöz. Michael Moore alkotása, a Kapitalizmus: Szeretem című agymosási kísérlet olyan brutálisan ostoba, szájbarágós és hatásvadász, hogy egyszerűen képtelen voltam együltemben végignézni. A rendező tökéletesen hülyének nézi a befogadót.…..
Reactor 2023.08.25 06:39:40
@cvsvrs: Tudom, hogy kevés az arany. Na und? Minél kevesebb van belőle, annál értékesebb. Vagyis nem kéne tömött tárca meg plasztik, mert pindurka kis arany is elég lenne. Így nem volna szükség pénzre se.
Azzal ugyan lehet próbálkozni, hogy egyszerre van forgalomban egy baromi stabil és egy baromi inflációs fizetőeszköz, de azzal megintcsak a társadalmi olló nyílna szép nagyra. Róma is próbálkozott anno vele, nem is jött össze neki. Aki nem aranyban kapná a fizetését, úgy tönkremegy hogy belezöldül. És akkor aztán valóban lenne ám gyilkolászás az aranyért...
Reactor 2023.08.26 07:04:16
@cvsvrs: A világ teljes egésze elfogadta, hogy az arany az stabil és értéktartó. Mindenütt elfogadják, talán még a törzsi társadalmakban is. A gazdagok pedig pontosan ezért nem vásárolnák fel az összes aranyat: mert ha náluk lenne mind, az embereknél meg semmi, bizony csúnya polgárháború törne ki, és rövidúton a pokolban találnák magukat, ahová valók.
Háborúk ezt leszámítva pedig mindig ki fognak törni, legalábbis amíg lesz 2 ember a Földön. Ezt nem lehet sehogy megakadályozni, se kikerülni, se betiltani. Pontosan ezért nincs a Föld egyetlen országában sem olyan törvénykönyv, ami büntetné a háború kirobbantását se: ez alapvető emberi tulajdonság. Azzal, hogy kivezeted az aranyat, semmit nem oldottál meg: majd helyette pénzért megy a háború. Ha azt is kivezeted, akkor erőforrásokért, lebensraumért, kajáért stb. Görgetheted még a problémát tovább és tovább, de megoldani nem fogod tudni.

A mohácsi csatavesztésnek nem sok köze volt ahhoz, hogy a "jagelló udvarnak" mennyi aranya volt (tudtommal II. Lajos volt a király azidőtájt), ahhoz már inkább, hogy a magyar főurak nem teljesítették a telekkatonasági határozatot, azazhogy X számú jobbágyporta után Y számú katonát kellett volna az állami hadsereg számára kiállítani. Ha a paraszt háborúzni megy, nem termel, nem robotol a földesúrnak, szegény ottmarad zéró szolgával, ezt ugye nem akarták, hát nem engedték őket a csatába. Egy dolog biztos: még ha lett is volna végtelencsillió aranya II. Lajosnak, kötve hiszem, hogy sokat ért volna a törökök ellen.

Az pedig, hogy arannyal vagy más valódi értékes dologgal kellene fizetni, nem jelent echte feudalizmust. Ez konkrétan már a feudalizmus előtt is létezett...
  Imádom ezeket a régi, elmebeteg közmondásokat. Létezik modernebb változata is: "Aki sokat nevet, keveset elmélkedik." Az igazi kedvencem azonban a Prédikátor könyvéből való: "Jobb a szomorúság a nevetésnél; mert az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív." Világos, hogy ezeken ma már csak…..
  Egyre többet hallunk a Békés Iskolák programról, melynek célja a gyerekek közti - fizikai és verbális - bántalmazás visszaszorítása. Egy 2015-ös, nemzetközi felmérés szerint a magyar iskolákban minden ötödik diákot rendszeresen zaklatnak a társai. (Ez világviszonylatban átlagos értéknek számít,…..
  A napokban sokadszorra is megnéztem az Amerikai szépség című zseniális filmet. Valamennyi karaktere telitalálat. Nem is lehet másképp, hisz mind egy-egy tökéletesen sztereotip figura. Az egykori katonatiszt (Chris Cooper) különösen ilyen. Tőle hallunk ilyen mondatokat, miután ököllel háromszor…..
téveszmék "Boldogok a tudatlanok" 2019.02.11 07:27:54
    Az csak egy dolog, hogy a középkor tudományos szintjén bármit le lehetett nyomni a népek torkán. Az is elnézhető, hogy a civilizáción kívüli, iskolázatlan törzsek annyira nem ismerik a nagyvilágot, hogy mind a mai napig istenségnek hisznek bármit, amit nem értenek. Még azon se akadunk ki…..
  A radikális feministák által kreált értelmetlen és ostoba fogalmak közül talán a TOXIKUS MASZKULINITÁS az, amelybe a leggyakrabban belebotlunk. Ezzel a kifejezéssel még az a legkisebb probléma, hogy borzasztóan sértő (hiszen azt sugallja: alapjáraton minden férfi vadállat). Most képzeljük el,…..
Reactor 2023.08.19 06:49:02
@G. Nagy László: Egy kis vicces adalék: anno a kilencvenes években piacra dobtak egy nem túlságosan jól sikerült "Gender Wars" nevű játékot, ahol némileg kiparodizálva, afféle görbetükörként foglalkoztak ugyanezzel a problémával. Maga a játék nem túl jó - először is, igen csúnyán koppint (Syndicate, Crusadeer: No Remorse), másrészt bődületesen, aránytalanul nehéz, és elég sok, általam is kritizált pofátlanság van benne. Egyvalamit viszont nem lehet letagadni: profetikus volt. Ugyanis, kis túlzással, de pontosan ez történik napjainkban, igaz, a fegyverrel harcolók egyelőre jelentős kisebbségben vannak, deeeee azért már előfordulnak.

Ha van egy fölös félórád, megnézheted.
www.youtube.com/watch?v=Sjfyu9fVII4

Anno poénnak indult, de a csattanója még csak most jő majd.
  Na persze. Továbbá: "Rád áldoztam a fiatalságomat és ez a hála?" Avagy: "Pedig én úgy szerettelek, hogy szebben nem lehet..." Ezek mind ugyanannak a naiv és elveszett lelkületnek a megnyilvánulásai. A másik köteles könnyekig meghatódni és kirobbanó örömet érezni minden gesztusunk és ajándékunk…..
  Igazi pusztító gondolat, mint mindegyik, amely erőszakkal kíván egyenlőséget teremteni a világban. Ilyen alapon hirdethetnénk azt is, hogy "azonosan velőtrázó orgazmust minden nőnek!" Totális szereptévesztés: egy szabad világban a munkabér mértéke kizárólag a szerződő feleken múlik, abba kívülről…..
  A Pál apostoltól származó szállóige szellemisége nem áll messze a nép ajkán keletkező olcsó frázisoktól: "aki gazdag, becstelen", illetve: "akinek tele a zsebe, nem tiszta a keze". Ezek egy olyan öngyilkos mentalitás megnyilvánulásai, amely egészen biztosan elvág bennünket az anyagi jóléttől, s…..
  Ezúttal nincs túlságosan nehéz dolgunk. Ezt a közmondást többször analizálták, mint Martin Luther King washingtoni, Kossuth Lajos ceglédi és Gyurcsány Ferenc öszödi beszédét összesen. Az elemzés minden esetben arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy ostobaság.   A kérdés kereskedelmi aspektusára…..
  Nehéz volna meggyőzően állítani, hogy a címbéli frázis semmiféle igazságtartalommal sem bír. Szülőként mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy utódaink felnevelése az idő előrehaladtával egyre összetettebb feladatok elé állít bennünket. Egy újszülöttnek az anyatejen és a tiszta pelenkán túl…..
  Még mielőtt bárki megvádolna, hogy kipécéztem magamnak Pál apostolt, sietek leszögezni: egészen a mai napig halvány fogalmam sem volt róla, hogy a címbéli közmondás tőle származik. Nem csupán a thesszalonikaiakhoz írt második levelét, de valójában egyiket sem forgatom sűrűn. Annyit azért tudtam,…..
Reactor 2023.08.18 21:39:26
Aki semmi hasznosat nem csinál - esetleg még kárt is okoz - az miféle jogot formálhat a saját létezésére? A felfogásodnak hála a magyar társadalom jelenleg 2 millió értékteremtőből áll és 8 millió parazitoid élősködőből. Aztán csodálkozunk nagyokat, hogy miért ilyen szar az ország. Hát például ezért.
Nem, nem téveszme ez sem. Az alapjövedelem jó volna, én is örülnék neki, ha lenne, csak nem tudom, kinek a munkájából...

@Hozzászólok: A befektetés az nem munka. Ahogy a politizálás se az. Vagy az MLM-átverés. Konkrétan semmi közük a becsületes munkához. Ennyi erővel akkor a lottózás is munka...

@Alick: Ojjé, megint egy ilyen future fuckballz jövővilág álmodozó...nincs egy "kiskutyafule" nevű cimborád véletlen?
Mikor felvetettem neki, hogy ennyi robothoz honnan a pokolból akarja venni az energiát, csak hebegett-habogott a fúzióról, mikor pedig kiderült, hogy még alapszinten se működik sehol, előtört belőle a troll, és azóta se tudja feldolgozni, hogy fúzió jelenleg nincs, és kva sokáig még nem is lesz.
De hátha te faggyasabb vagy mint ő, így megkérdem tőled is: ennyi robothoz honnét szednéd az energiát?

@G. Nagy László: Ja. Energia meg továbbra sincs rá. Úgyhogy erről ennyit is.

@cog3981: Faszság. Remekül megvoltunk "tőkések" nélkül is igencsak hosszú ideig, és a technológiai fejlődésnek semmi köze nincs hozzá. Konkrétan gyakran a főmuftik, királyok, "tőkések" voltak akik visszafogták a haladást. A versenyzés, a vagyoni különbségek elmélyülését nem a technológiai fejlődés okozza. És nem: nincs rájuk szükség. Csinálnak egyáltalán valami hasznosat? Nyet. A mormonok meg egy vallás, nem tudom, minek kevered őket ide. Ha jól tudom, ők se barlangban laknak és nem dárdával vadásszák a kafferbivalyt.
A technológia meg pont hogy feleslegessé tette az összefogást: anno 20 ember összehangolt munkája kellett ahhoz, hogy elejtsék a mamutot. Adj a kezükbe betárazott Kalasnyikovot, és nemcsakhogy 1 ember elég lesz a feladathoz, hanem még egymás riválisai is lesznek, és jól szétlövik egymást. Aki marad, azé az egész mamut.
  Meglehetősen mélyen ül a népi tudatban az a téveszme, hogy a kívánatos dolgoknak mindig szenvedés az ára. Kockahasat szeretnél? Koplalj! Anyagi biztonságra vágysz? Hajtsd ki a beledet! Családot alapítanál? Tűrd a házastársad összes elviselhetetlen rigolyáját! A címbélihez hasonló közmondások ezt…..
téveszmék "Nagy úr a muszáj" 2017.11.05 23:16:52
  Ezúttal nehéz volna magával a közmondással vitatkozni. Mindenki ismeri azokat a feszítő, kínzó, ellentmondást nem tűrő pillanatokat, amikor a muszáj kopogtat. Azonban életünk nem csupán fiziológiai szükségletekből áll. Az ember szellemi renyhesége és birkaösztöne persze határtalan. Szinte…..
  Mindannyian jól ismerjük a "merjünk kicsik lenni" mentalitást. Az ilyen attitűddel bíró ember kínosan ügyel rá, hogy sehol se keltsen feltűnést, hogy mindig beálljon a sorba, hogy még véletlenül se hagyja el komfortzónáját, s hogy soha, semmiféle kockázatot ne vállaljon. Egyetlen óvatos…..
Reactor 2023.08.18 20:58:09
Megint nem téveszme. Nem egyedi, elszigetelt esetek rendelkeznek bizonyító erővel valamit illetően, hanem a döntő többség, a Gauss-harang. Ha a lottóötöst elviszi szökőévenként egyszer valaki, az nem jelenti azt, hogy akkor erre kéne alapozni a megélhetést. Tehát ez se nem hamis, se nem életellenes. A népi bölcsességek nem csak úgy poénból alakulnak ki, és maradnak fenn évekig: hanem mert igazak. Aki tagadja, az saját magát csapja be, saját magának hazudik.

@Jazo: Próbálták. Hitler ugye túlélte a merényletet, Sztálin bátyó pedig még idejekorán kiirtotta maga körül azokat, akik reálisan fenyegethették őt vagy a hatalmát. Igaz, Berija pajti végül megoldotta, de sajnos már túl későn.

@Tompahawk: Persze, aki abszolút nem tud sielni, így is nekivághat a fekete pályának - még az is lehet, hogy végigmegy az aljáig egy aránylag elfogadható darabban. Általában viszont az történik hogy kitöri a nyakát...