Regisztráció Blogot indítok
Adatok
euria

23 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Utoljára 2017 decemberében adtam hírt magamról, de azóta sok víz lefolyt a Dunán. Megpróbálok vázlatosan  beszámolni 2018 és 2019 dendromán eseményeiről. A többünk által megfigyelt (és Torma Zoltán által meg is közelített) nyár az M6-os mellett, a Szekszárdi-séd mentén 2018 februárjában.  Én 680…..
Most egy nagyobb ugrás következik: miután Sükösdig, Érsekcsanádig autózva a gátról nem látszott semmi érdemleges, a 19. út Baranya megyébe, Kölkedre vezetett. A fő szempontom az volt, hogy ebből a régióból még nem kerültek elő nagy fák.  Ez a 629 cm-es botoló fűz a Béda kanyarulatai közti hatalmas…..
Folytatjuk a sétát az Alsó-zátonyon. Kettős törzsű csomoros nyár, 740 cm-es, és egy teljesen egytörzsű, 730 cm-es.  A sziget csúcsához közeledve egy remek, 770 cm-es nyár.  Visszafelé, a Duna mentén egy óriási (820 cm-es) fűz. Viszonylag alacsonyan ágazik kétfelé, de bőven megfelel a…..
A cím szándékosan rímel Rudolf trónörökös magyar fordításban is megjelent könyvére (15 nap a Dunán) Április 14. és november 27. között 19 alkalommal jártam Solt és Kölked között a Dunánál. Eközben - a rengeteg egyéb élmény mellett - 83 listás fára leltem. (Ha kevésbé szigorúan a „majdnem jó”…..
A hosszúhétvégén Szatmárcsekén jártunk családi ügyben, és volt egy kis időnk fázásra is. Tulajdonképpen csak egyetlen új fát találtam, meg néhány ismertet fölkerestünk. Túristvándiban a vízimalmon túl nem jutottunk – otthon megdöbbenve láttam, hogy nem kevesebb, mint 12 listás tölgyet találtak…..
A papíreperfa (Broussonetia papyrifera) Kínából, Dél-Kelet Ázsiából származó kis termetű fa vagy cserje, 6-8 méternél többnyire ritkán nő magasabbra. Eszter és barátnője fedezték föl a Mammut közelében, a Csalogány utca végén álló kapitális példányt, amely 325 cm-es törzskörméretével és 12 métert…..
Esztergomnak búcsút intve, ellenkező irányba, Foktő felé indulunk. A szigetre nem sikerült bejutni, de a közeli Duna-parton akadt néhány listás fa, mint ez a kissé tépázott, 710 cm-es nyár. Majd egy sajátos alakú, kandaláberes nyár, 683 cm-es Foktő után Harta. A település kiválasztásában a fő…..
Az idei év nem kényeztetett el különösebben találatokkal, innen-onnan előkerült ugyan néhány fa, de nem sok. Május 14. és június 2. között összesen hat alkalommal jártam az Esztergom és Foktő közötti Duna-szakaszon, miközben 58 listás fát találtam. A zömük nyár és fűz, vannak köztük szép számmal…..
A tatai Öreg-tó mellett a Cseke-tó és az őt körülvevő angolpark is kellemes kirándulóhely. Az idősebb fáknál feliratok segítik a látogatót az eligazodásban. Tavaly ezek a táblák még nem voltak meg. Egy öreg, 411 cm-es nagylevelű hárs, alul erősen odvasodik. Törzsét kitisztították, a nyílásokat…..
Már régóta terveztem útba ejteni a Csepel-sziget déli csücskét – a szigetcsúcsok mindig izgalmasak. Makádról nehézkesnek tűnt az odajutás, így Tass felől közelítettük meg. A Tassi-zsilip. A durván 600 m hosszúságú, a légifotó alapján „nagyfás helyszínt” télen…..
Indulni kell, hiába, az őszi színek csábításának nehéz ellenállni. Már alig várjuk, hogy a kék ég és a sárguló-vöröslő bükkfalevelek kontrasztjában gyönyörködhessünk. Az első jelentékenyebb bükk 396 cm-es, igazán szép példány. Egy-két éven belül biztosan listás…..
A tőlünk durván 100 km-re fekvő Vértesbe mindig szívesen megyünk, naplóm szerint csaknem 20 alkalommal jártunk arra 2013 óta – és nem vagyok elégedetlen a találatokkal sem. Többek között rekorder (440 cm-es) mezei juhar, 815 cm-es egytörzsű fűz, 437 cm-es akác, 530 cm-es…..
Szinte mindig Pusztavám és Oroszlány között barangolunk. Gyönyörű bükkösök vannak errefelé is, ám listás bükkből azért nincs olyan sok. A ma ismert legnagyobb vértesi bükk a Csákberényhez tartozó Juhdöglő-völgyben található. Hivatalosan 453 cm-es (2011-es adat), most én…..
Szinte közhely, hogy a Duna partvidéke gazdag nagy nyárfákban. A 10-es út Tát nyugati csücskénél szinte belefut a Dunába, ahol egy keskeny sávban néhány listás fa dacol az idővel. Egyik ilyen ez a 690 cm-es, kissé lapos, de nagyon látványos példány. A következő a maga 808…..
A fázás szépsége és nyűgje az esetlegesség. Nincsen biztos recept az ismeretlen listás fák megtalálására, bár sokféle módszer létezik. Vasárnap a nagy fákban gazdag, ugyanakkor alaposan kutatott Bakony mellett döntöttünk. Eplénynél nem hagyhattuk ki az útról is jól…..
Budapesttől alig 30 km-re, Pest megyében, az Etyeki-dombságon található Pusztazámor. A kistájat eredetileg nyílt és zárt tölgyesek borították, jelenleg szántók uralják.A neoklasszicista Barcza-kastély fekvése igen szép, jelenleg fogadóként működik (neve Öreg Tölgy…..
A perkátai Győry-kastély kertje szabadon látogatható. Iskola működik benne, a park területének jelentős részét sportpályává alakították, ennek ellenére akad itt néhány, a régmúltat idéző fa. A legnagyobb fa rögtön az egyik épület előtt egy remek, 490 cm-es kocsányos…..
A Vas megyei kastélykertek már csak koruknál fogva is izgalmasak, majd mindegyikben akad valami csemege a nagy fák szerelmeseinek. A régi autót temetni, az újat avatni foglaltuk el bevált szálláshelyünket Körmenden. Házigazdánk javaslatára felkerestük a szarvaskendi…..
Hivatalos ügyben Sopronban jártunk egy hete, szombaton a fázásra is jutott egy kis időnk. Autóm lerokkant, házigazdánk a Brennbergi úton tett ki minket, onnan sétáltunk visszafelé. Az erdő szélén egy nagyobb lucfenyő tűnt föl. A mérést nehezítette, hogy a törzs két oldala…..
Egy Facebookon közölt nagy körmendi nyár keltette föl a figyelmemet. A képen látott egyedre ugyan nem sikerült ráakadni, de találtunk néhány új listás fát a kastélyparkban.   A kert a Rábához közel eső délnyugati szögletében két általam ismeretlen vénicszil és egy nyár…..
A neten böngészve akadtam egy nagy bükkre az Alsó-hegyi zsombolyos tanösvény látnivalói között. A bódvaszilasi fa a fotó alapján listás méretűnek tűnt, ráadásul ismeretlen volt, így felkeresése mellett döntöttünk. Miskolcon nem hagyhattuk ki a Stadion utcai nagy…..
A Margit-sziget Budapestnek talán a legnagyszerűbb, de biztosan a leglátogatottabb közparkja. Néhány idős fája még a pusztító 1838-as jeges árvizet is átvészelte, míg egyesek a II. világháború nyomait viselik magukon. Bár a legnagyobb fák (5 platán, 2 nyár és 2 vadgesztenye)…..
Nemzeti parkos barátom értesített, hogy a Vértesben, Körtvélyespusztán egy kisebb erdőtagot kivontak a művelés alól a 150 éves tölgyfák miatt. A Szárliget közelében fekvő, de Tatabányához tartozó Körtvélyespuszta az 1-es útról közelíthető meg Csákányospuszta felől.…..
Csinovnyikblog A munkahelyi konyha 2010.02.26 14:17:00
A hivatali miliő szerves részét képezi a konyha, mint a szociális események és pletykálkodások origója, mely egyúttal kitűnően leképezi a kollektíva munkahelyéhez és bátran állíthatjuk, hogy az egész környezetéhez való viszonyulását. Elmondhatjuk, hogy a dolgozó…..