Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Udud István

10 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Utcáink és intézményeink névadói   Benczúr Gyula (1844-1920)   Nyíregyházán született a magyar történelmi festészet kiemelkedő alakja. Kassán, Münchenben tanult. A müncheni Képzőművészeti Akadémia hallgatója, később tanár lett. Itthon Hunyadi…..
  Utcáink és intézményeink névadói   Bem József (1794-1850)   Lengyel katonatiszt, magyar honvédtábornok, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő egyénisége. Előbb hazája szabadságáért küzdött az orosz cár elnyomó hatalma ellen. Az 1831.…..
  Utcáink és intézményeink névadói    Bartók Béla (1881-1945)    Zeneszerző, zongoraművész és zenetudós, a magyar és egyetemes zeneirodalom korszakalkotó egyénisége. A Zeneakadémiát kitűnő eredménnyel végezte el. Kezdeti…..
Utcáink és intézményeink névadói   Bárdos Lajos (1899-1986)   Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző, tanár, karnagy, a zenetudományok doktora, érdemes és kiváló művész. Budapesten született, ott végezte iskoláit. Egyik tanára a Zeneakadémián Kodály Zoltán…..
Utcáink és intézményeink névadói    Balassi Bálint (1554-1594)    A felvidéki Zólyom várában 1554-ben született Balassi a 16. század legnagyobb magyar költője. Versei kitűnnek témájuk, versformájuk változatosságá-val, képeinek színpompájával.…..
 Utcáink és intézményeink névadói     Bajcsy-Zsilinszky Endre (1886-1944)   Újságíró és politikus. A II. világháború alatt a magyar függetlenségért folytatott küzdelem egyik vezetője és vértanúja. Jogi tanulmányok után ügyvédjelölt, első…..
 Utcáink és intézményeink  névadói   Árpád (? – 907)   Honfoglaló fejedelmünk. A vérszerződéssel megpecsételt törzsszövetség vezetője, a róla elnevezett uralkodóház megalapítója. 895-ben vezetésével kelt át a besenyők űzte magyarság…..
Utcáink és intézményeink névadói   Arany János (1817-1882)   A szabad hajdúk késő ivadéka, Arany János 1817 márciusában látta meg a napvilágot Nagyszalontán. A legtöbbször felnőttek közt tartózkodó gyermek igen komoly gondolkodásúvá vált. A jó eszű, de…..
 Utcáink és intézményeink névadói   Ady Endre (1877-1919)   Kicsoda ő? Góg és Magóg fia, aki Verecke híres útján jött, s Dévénynél akar betörni új időknek új dalaival. Ő az, akinek Csák Máté földjén véreivel, a magyar proletárokkal száguld,…..
 Bevezető   Könyvemet az a szándék hívta életre, hogy lakóival (felnőttel és fiatalokkal egyaránt) jobban megismertessem városunk múltját, jelenét, annak egy-egy szeletét. Szeretném, ha még közelebb kerülnének ahhoz az utcához, térhez iskolához egyéb…..