Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pendö

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
AdóManó sztorijának fergetes sikere után az Apeh versenyt hirdetett a dolgozói között (!) a folytatás érdekében. Születtek is újabb csodálatos mesék, sőt még szlogent és szignált is alkottak a szorgalmasok. A képregénykategória első három helyezettje biztos nem a Mozgó Világ…..
Share | Utálom a kék-sárga párosítást. Ezt a szinte csak nálunk - és utálom azt a valakit is, aki tömegével dobta be a piacra dekorációs célzattal Vincent van Gogh kék-sárga képeit - rejtélyes módon favorizált dekorációs színkombót. Ebben a felállásban csak egyetlen…..
Share | Bevallom, úgy nyúlok, a témához, mintha éhesen tennének le elém egy tál olyan ételt, amit nem szeretek (pacal?)... de hát mit lehet tenni, ha lakásunk valamelyik részébe jusztse bír bejutni a természetes fény, pedig de jó lenne...   ...(sajnos)…..
Mint talán már feltűnt nektek, elindult a honlapunk a www.lehetmas.hu címen. Ezen olvasható többek között az alábbi veretes szöveg:"A Lehet más a politika! kezdeményezés tagjai és külső szakértői az elmúlt közel egy évben elmélyült műhelymunkát folytattak, aminek egyik…..
Pendö 2010.03.06 18:40:27
"1.5. A roma közösségek társadalmi befogadása."

Én abszolút befogadó vagyok, ha valaki szeretné, hogy befogadják. De aki ezt nem akarja, azzal mit lehet kezdeni? Ne a romák társadalmi befogadása legyen csak a cél, hanem annak elérése, hogy részt akarjanak venni a társadalomban, mert egyelőre úgy tűnik, hogy az elmúlt több száz év alatt - tisztelet a kivételnek (én is ismerek olyat)- nem igazán mutattak hajlandóságot a beilleszkedésre.

Egyébként ez nem is cigány kérdés, hiszen ez az antiszociális, ám de követelődző, segélyen tengődő hozzáállás általában jellemző az igénytelen alsóbb néprétegekre függetlenül attól, hogy romák-e vagy sem.

Nem vagyok egy tb-szakember, így konkrét javaslattal előállni nem tudok, de valahogy meg kellene fékezni a megélhetési anyaságot, és még egyszer hangsúlyozom, nem csak a romák körében. Vélhetően nem lenne rossz, ha a családtámogatás adókedvezmény formájában jutna a családokhoz, nem pedig alanyi jogon járó családi pótlékként, hiszen így az kapna támogatást, aki dolgozik és adózik is. Jelenleg a családi kedvezmény az szja-ban csak 3 gyerek után jár, a két gyerekes ilyen formában nem kap semmit, csak a családi pótlékot. De a családi pótlékot ugye az is megkapja, aki életében egy napot nem dolgozott, és ami számomra rejtély, de biztos van valami magyarázata, hogy minél több a gyerek, annál több az egy gyerekre jutó családi pótlék.
Az kapja a legtöbbet, aki jól keres (tehát az adójóváírás után még marad adója, amiből a kedvezményt igénybe tudja venni) és legalább három gyereke van (adókedvezmény és családi pótlék).
Akinek már csak két gyereke van, az hiába dolgozik, csak annyit kap, mint az a rest asszony/ember, aki nem dolgozik, vagyis a csak a családi pótlékot.
Ez a szabályozás nyilvánvalóan azt sújtja, aki felméri anyagi helyzetét és ésszerűen (gyerekei jővőjét szem előtt tartva) csak két gyereket vállal. Tegyük fel, hogy havi 200.000-et keres, tehát lenne miből adókedvezményt érvényesítenie, de neki nem jár. Miért? Mert havi 200e akkora nagy összeg?

Szóval a családi pótlékot esetleg önkormányzati hatáskörbe lehetne utalni, ahol közvetlen kapcsolatban van a hatóság az adott családdal, és egyedileg lehetne elbírálni, hogy járjon-e vagy sem. Így ki lehetne szűrni a papíron állástalan, de valójában jó módú kéregetőket. Egyébként is, miért jár a családi pótlék alanyi jogon? Miért nincs egy ésszerű jövedelem határ? Hangsúlyozom, hogy ésszerű! Éppen azért, hogy a középosztály is részesüljön belőle, a társadalmi szolidaritás is ezt kívánja. Mert egy havi 200 ezres fizetés nyilván háromszorosa a minimálbérnek, de az attól még nem sok, kb. nettó 120.000, ott még azért elkél a családi pótlék és a családi kedvezmény is, és egy ilyen családból származó gyereknél megvan az esély arra, hogy termelő adófizető válik belőle, nem úgy mint az a poronty, aki csak egy újabb kéregető a tb-rendszerben (akár cigány, akár nem az).

Persze ez sokkal bonyolultabb, mint, hogy itt pár mondatban ki lehessen fejteni, de számomra ez a legfontosabb kérdés: a társadalom összetételének befolyásolása jogi eszközökkel, mert végső soron az állam emberekből áll, az emberek gyerekként jönnek a világra, és nem mindegy, hogy milyen családban és milyen példát látnak, mert belőlük lesz a jövő társadalma.

Üdv mindenkinek!