Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zooltek

0 bejegyzést írt és 1084 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aki hozzám hasonlóan sokat (egészségtelenül sokat, ami azt illeti) böngészi a netet, időnként azért találkozhat érdekes hirdetésekkel. Érzésem szerint a kifejezetten megtévesztő hirdetésekből (mint például a konnektorba dugható fogyasztáscsökkentő) manapság már kevesebb van, mint mondjuk 8-10 éve…..
A tolómérő, tolómérce vagy külföldiül subler (angol nyelvterületen: Vernier Calliper), nagy kedvencem volt a suliban. Főleg miután megtanultam leolvasni a varázslatos elnevezésű nóniusz-skáláról a mért értéket. A subler elnevezést német eredetűnek gondoltam, aztán amikor egyszer Németországban arra…..
zooltek 2021.11.30 04:47:45
@Gyökösi Attila: Apám esztergályosként hármat is elhajított, köztük egy Mitutoyo-t is, és visszetért az analóg óráshoz. Ha nem precíz illesztéssel dolgozol, akkor viszont nagyon kényelmes.
Ha túl gyorsan húzod ki vagy tolod össze, akkor téveszt, a mi tapasztalataink alapján.
Pár napja érkezett egy kérdés a Furdancshoz. Ebből a levélből olvashattok pár mondatot: “Hobbi barkácsoló vagyok és gyakran fordulok a bloghoz tanácsért, tippekért. A mostani problémámra viszont nem találtam választ a korábbi posztok közt. Úgy hozta a sors, hogy nagyobb lakásba költöztünk, régi…..
Gazdasági folyamatokról, trendekről olvasni kellemes kikapcsolódás. Ezeknek az írásoknak többnyire megvan a kellően baljós, vészt jósló hatása, szerencsés esetben néhány momentumra, folyamatra rá is csodálkozhatunk, hogy hát tényleg, akkor tehát azért ilyen drága mondjuk a faanyag. Ugyanakkor azért…..
Ez egy extrém rövid posztocska lesz. Az apropója az elmúlt időszakban a szembe szomszédságban végzett néhány asztaloskodásom. Ugyebár itt arról van szó, hogy a szükséges faanyagot általában előkészítem, leszabom, csiszolom, aztán az építés napján átviszem a szomszédba. Vele együtt a szükséges…..
A hétvégén felkerült a fedés is a korábbi posztunkban bemutatott teraszra. Mint látni fogjuk, szinte mindent máshogy csináltunk, mint ahogy azt a gyártói ajánlás mondja, de van úgy, hogy így alakul.....
zooltek 2021.09.07 16:20:02
@Gyökösi Attila: Majd 3 év múlva visszatérünk rá, hogy még mindig átlátszó-e :)
Mostanában ritkábban csinálunk olyan jellegű barkácsmunkát, ami egy poszt témájaként is jól mutat, de a hétvégén végre szembe jött egy témának való. A feladat egy kis 2x5 méteres terasz befedése volt, oszlopok, faváz és víztiszta, átlátszó fedés. ..
zooltek 2021.08.31 18:02:46
@Gyökösi Attila: Szerintem rosszul feltételezed. Láttam már 7x2 méteres táblát is (a mi hasonló méretű teraszunk abból volt szeletelve), a 2m a szélessége, ha a szálirányt (légkamrákat) nézed. Úgy kell felrakni, hogy a légkamrák iránya függőleges legyen. Tehát 2 méterenként profillal kell csatlakoztatni a léceken. A levegőnek be kell mennie, a gyári záróprofil is lélegző, de a por, pára akkor is bejut! Ezért van az, hogy "keresztbe" felrakva rettenetesen fog belül koszolódni, függőlegesen egyszerűen nem tud megállni benne. A miénk ~20 éves és még mindig hibátlan. Megvettük az összes szükséges gyári (alu) profil, nekünk is leszakadt a pofánk akkor az árán.

Nem vagyok szakértő a témában, csak a saját teraszunkból indulok ki, meg amit láttam máshol keresztben felrakva.
zooltek 2021.08.31 18:48:00
@Gyökösi Attila: Nem is kell egyetértenünk, elvégre ez egy blog lényege, a tapasztalatok és vélemények megosztása. Mi akkor nagyon hivatalosan csináltunk mindent, minden csatlakozó és záró profil gyári alu stb. A tartóoszlopok vastagfalú 60x60 zártszelvények, a "tetőlécek" meg 60x40 fa, élére állítva, 60-70 cm távolságra, hogy a profil rögzítése jó helyre essen 2 méterenként. Akkor még olcsó volt a fa, de a tető maga egy vagyon volt.
E havi Knauf Isulation szigetelős posztunk kicsit általánosabb javaslatokat tesz, de mindenképp érdemes megfontolni ezeket. Az elmúlt hónapokban minden felújító illetve építkező a saját bőrén tapasztalhatott meg egy újabb kihívást, az építőanyagok drasztikus áremelkedését, és még az emellett is…..
zooltek 2021.08.27 04:06:53
@Wildhunt: A mi vályogházunk 48 cm. Onnan tudom, mert tavaly gázkazánt cseréltem és új lyukat kellett fúrni a kéménynek, 100mm átmérőben. Gondoltam, könnyű lesz, mert vályog. Hát, sokkal rosszabb. Sokkal.
Anno az ősidőkben volt egy sorozatunk, a "Hét műtárgya" címmel. Többé-kevésbé hasznos szerszámokat válogattunk oda, amelyek épp szembe jöttek, vagy amelyekkel kapcsolatban épp volt valami sztorink. De írtunk például sörnyitóról is. Miután én most már pár éve borokkal foglalkozom, borokról írok és…..
Tegnap egy közeli rokon hívott, hogy új tűzhelyük lett, és be tudnám-e esetleg kötni. (Kerámia főzőlap és mindent tudó sütő kombójáról van szó.) Átmentem hát, szerszám nélkül, mert eredetileg csak arról volt szó, hogy megnézzük, mi kell a bekötéshez, mert az eddigre tudott volt, hogy a korábbi…..
zooltek 2021.03.19 07:11:21
@Gyökösi Attila: Az AEG anno a világ legnagyobb műszaki cége volt (még vonatot is gyártottak), csak a II. vh után feldarabolták. A szórakoztató elektronika nem tudom, kihez került, a háztartási azt hiszem az Electrolux tulajdonában van, a szerszámgépek a Hong-Kong-i Techtronic Industries-hez tartoznak (ahogy a Milwaukee is az övék, meg talán a Hoover porszívók is). Szóval AEG márkanév alatt van 5-6 különböző gyártó.

@Wildhunt: Az Einhell meg a zöld Bosch nem egy kategória. Az Einhell szégyenszemre jobb, mint a zöld Bosch...
zooltek 2021.08.19 07:30:51
@Advocatus Diaboli: Én csak javítom a gépeket, nem használója vagyok. A Stanley Black & Decker vásárolta fel anno 1960-ban a DeWalt-ot. A Dewalt onnantól lett prémium márka, hogy '94-ben felvásárolták az ELU nevű céget. Mostanra odáig értünk, hogy a Black & Decker lement kínai szintre, a Stanley szintén, a DeWalt-hoz meg olyan drága az alkatrész, hogy a 3 márkából gyakorlatilag egyiket sem éri meg javítani.
Blogunk kedvenc témái a maihoz hasonlók. A közvélekedés szerint a gázzal kapcsolatos eszközök még az elektromosságnál is veszélyesebbek, az ilyenekhez képesítés nélküli embernek nem volna szabad 5 méternél közelebb mennie. A biztonsági megfontolások iránt igazán érzékenyek azt mondják, maga a…..
zooltek 2021.08.16 11:36:25
@Gyökösi Attila: Az apró cuccokhoz igen, ilyen óra, gyűrű satöbbire gondolok, amik rozsdamentesek. Vagy ha egy akkus fúrót szedtél darabokra, 30 pici fogaskerékkel (de arra is van olcsóbb megoldás). Ami nagyon rozsdás, arra van a szemcseszóró (aka. homokfúvó), de a lézeres sokkal szebb eredményt hoz. Olcsóbb, mert nem kell 10 féle szemcse, és sokkal drágább, mert a gépet meg kell venni...
Amúgy látványos a különbség, biztos láttál már a jútún videókat, én követek egy pár felújítós srácot, ha kell, szívesen belinkelem :)
(BTW, a blog hu engedi még a linkelést?)
zooltek 2021.08.16 22:32:02
@Untermensch4: Nah, neked sincs egy jó kotyogós kávéfőződ :)
Furdancs Blog Építsünk hajót? 2021.07.19 06:00:00
Régen tervezünk egy cikksorozatot az otthoni hajó vagy legalább csónaképítésről. Jómagam hosszú ideje vonzalmat táplálok a téma iránt, gyerekként sokat jártam egy tihanyi vállalati üdülőben, ahol a helyi vitorlás szakosztály mellett volt egy kis hajóépítő műhely is. Az itt dolgozó mester nem csak…..
Hogy a világ, amiben élünk, folyamatosan változik, nem újdonság, erről esett már szó itt a blogon elégszer, mint ahogy arról is, hogy bizony ez a változás nem csak pozitív összetevőkből áll. Sajnos megesik, hogy nemzedékek sora által felhalmozott, mondhatni évszázados technikák és ami még fájóbb,…..
zooltek 2021.07.13 09:57:28
@Gyökösi Attila: Akkor megnyugodtam, még mindig minden a régi :)
zooltek 2021.07.13 14:41:57
@gigabursch: Az drága. Inkább csináljuk eperfából...
Furdancs Blog A tokmánycsere 2021.06.22 05:00:00
A mai fúrógépeknél már általános a különböző gyorstokmányok használata. Ezek sokszor célszerűek is, hiszen nincs szükség szerszámra (tokmánykulcsra) a használatukhoz. Azonban az élettartamuk általában nem közelíti meg a hagyományos, kulcsos tokmányokét. Több megoldást használnak a gyártók, ezek…..
zooltek 2021.06.22 06:38:30
@Gyökösi Attila: Nézem/olvasom én minden nap, de ha érdemben nem tudok hozzászólni, akkor minek offoljak :)
zooltek 2021.06.23 04:51:09
@Untermensch4: @Gyökösi Attila: Erre az offolásra meg a facebook csoport létrehozására reagálva: pont az én kezdeményezésem alapján hozta létre anno kkm.furdancs kolléga az offtopic-ot itt. Volt kérdés, volt válasz, némelyikből még poszt is született, meg írtam/írtunk "erről jut eszembe"-t is. Volt is rendesen komment, csak valahogy elhalt. Nem tudom mennyivel lesz jobb a FB csoport megoldás. És igen, csatlakoztam (rajtam ne múljon), de nagyon rühellem a fb-ot, jóformán csak a messengert használom belőle, mert néhány kontaktommal így sms-ezek.

És hogy ON is legyen: Ezek a régi B&D fúrógépek nagyon jók, ha az ember arra használja, amire való. A régebbi feketének hiába nincs fémháza az áttételezésnél, sokkal stabilabb és megbízhatóbb. Az én szemszögemből nézve (javítás), meg sokkal könnyebben szerelhető. Hogy miért van mégis van 10 darab menthetetlen itthon darabokban? Mert itt mindenki cefrét akart keverni vele. Nem erre való. Arra ott a régi lassú fordulatú orosz fúrógép, vagy a magyar Evig :D
Furdancs Blog Munkaerőhiány... 2021.05.31 09:19:06
Ahogy az ember öregszik, talán bölcsebb lesz valamivel, de megértőbb biztos nem. (Kivételt képeznek talán a guruk, de ebben sem vagyok biztos.) Az van, hogy követem a Facebookon néhány érdekes, bár szélesebb körben nem túl ismert ember posztjait, illetve ezeken keresztül kicsit az életüket is. Van…..
zooltek 2021.06.04 10:45:25
@Gyökösi Attila: Ősszel a ~30 éves fali kazánt cseréltem le új kondenzációsra. A régi kéményt eltüntettem, az újnak lyukat fúrtam a falba. Egyetlen víz és gáz bekötési pont sem egyezett, úgy kellett összelegózni. Emellett el kellett vezetnem a kondenzációs vizet, és használati melegvizet is vittem a konyhába. Kijött a gázszerelő mester, átnézte és kitöltötte a megfelelősségi papírt. Aztán kigletteltem és kifestettem az egész folyosót (ott a kazán). Mindezt úgy, hogy eddig max. csak szifont cseréltem a mosogató alatt, és akkor volt először a kezemben teddy henger. Télen azzal fűtöttem, még élünk, és a fal sem esett le :)
zooltek 2021.06.04 10:57:03
@Gyökösi Attila: Az előző kommentem volt a pro. És most jöjjön a kontra: amikor behozzák a fúrógépet, hogy kicserélték a szénkefét, de nagyon szikrázik. És akkor meglátom a csavarhúzó nyomát a forgórész kommutátorán, így lesz a 2000 forintos munkából 12000... Erre mondják, hogy a suszter maradjon a kaptafánál. Vagy, ahogy a főnököm mondja: ezek azt hiszik, a lóf@sz is kürt, csak fújni kell :)

Szóval nem olyan egyértelmű, mibe vágjunk bele házilag, és nincs minden embernek érzéke egy-egy dologhoz. A tapasztalat meg talán a legfontosabb. De ha nem kezdünk bele valamibe, nem lesz benne tapasztalatunk. (Most épp polírozni tanulok, gépet már építettem hozzá, de csiszolni még nem tudok :) Tényleg, nem tud valaki nagy tisztaságú nikkelt? Az elektrolízist is kipróbálnám.)
Furdancs Blog Lyuk a fában 2021.04.19 05:00:00
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között a 13-15 mm átmérőnél nagyobb fúrókat nem nagyon használunk. Kivételek persze lehetnek, de egy kézben tartott, nem túl nagy teljesítményű fúrógép esetében általában valahol itt van a limit. Azonban aki szeret fából…..
A múlt héten írtunk a csavarbehajtókról, aminek kapcsán felvetődött mint ötlet, hogy igazán írhatnánk az ilyen gépekbe fogható bitekről is. Merthogy bizony igencsak nagy minőségi szórást találhat, aki sűrűn vásárol ilyesmit. Ez jó ötlet, a következő posztunk a mi ilyen irányú tapasztalatainkról szól…..
zooltek 2021.03.23 05:27:02
@hajtospincer: Szétszedtem már néhány ezer szerszámgépet (pár tucat Bosch sövényvágót is), de "tüskés" imbuszcsavarral még nem találkoztam soha. A Bosch az utóbbi években kizárólag torx csavarokat használ (kivétel pár sarokcsiszoló hajtóműházfedél csavarja, azok sima PH), a kerti gépeikben szokott lenni 1-2 a többitől egy számmal kisebb "tüskés" torx (T25-T20, T20-T15), csak hogy idegesítse a szerelőt. Ha a gyári csavarok vannak benne, szvsz kizárt, hogy imbusz legyen. De persze te látod, én csak távolról tudok okoskodni. Bitet megfúrni én is próbáltam már, de szenvedés az edzett anyag miatt.
zooltek 2021.03.23 11:13:01
@villanyember: Igen, persze van tüskés imbusz, háztartási gépekben találkoztam már vele. Pontatlanul fogalmaztam: szerszámgépekben még nem találkoztam vele, a Bosch meg soha nem használt ilyet.
A rengeteg darabos bitkészlet a legtöbbször használhatatlan a süllyesztett keskeny furatok miatt. A mély tüskés torxokat egy mezei nagyon keskeny lapos csavarhúzóval ki lehet tekerni :)
A lakásban vagy a munkahelyen alapkövetelmény a jó világítás. Elsődleges célja az, hogy legyen szemkímélő, de lakásokban a hangulatteremtés sem mellékes szempont. Ma már nélkülözhetetlen az az igény, hogy kellően megvilágított környezetben éljünk, dolgozzunk. Más…..
zooltek 2017.09.05 06:53:24
zooltek 2021.03.14 07:24:49
@cellarium: Nem szükséges a földelés, amúgy sem fogod fogdosni gondolom. Kültéri használatnál már igen. Vagy ha vadkendert termesztesz, a pára miatt :)
Furdancs Blog Ritka gépek 2021.03.10 05:00:00
Az van, hogy a kényszerű bezártság, meg az este nyolc órai kijárási tilalom nyilvánvalóan a vírus elleni küzdelem egyik legfontosabb lába. (A másik az ingyenes parkolás, ezt gondolom tudja mindenki.) Ezektől függetlenül azonban ennek a helyzetnek sajnos vannak árnyoldalai is, például jóval többet…..
zooltek 2021.03.11 03:54:34
www.youtube.com/watch?v=183LhfiZcHw

100+ éves zárhelymaró. Behaltam rajta, az utolsó percig nem értettem mi ez, hogyan működik.
zooltek 2021.03.11 08:47:29
@Untermensch4: Jogos.
Furdancs Blog Családi porecset 2021.01.23 09:21:35
Szentimentális szombati szösszenet. A képen a családi porecset látható. Mióta az eszemet tudom, ez volt apám porecsete, a mindenféle famunkáknál ezzel söpörte le a csiszolóport, miegymást. Ott lógott egy szögön a műhelyben a szekrény oldalán...
zooltek 2021.02.17 03:15:44
@plümpike: Jó lesz még az a Hetra, amikor esőben kell rozsdás/festékes kerítést hegeszteni, és a 130 ezres Elektrosta nem veszi az ívet. Személyes tapasztalat.
zooltek 2021.02.17 12:25:48
@plümpike: Ha meg akarsz válni tőle, inkább küldd el, megveszem, megmentem. Mondj egy árat privát üzenetben. Nekem is van inverteres jófajta gép, de az apám 200-as Hetráját nagyobb becsben tartom, az előbbi 100 ampere nem olyan, mint az utóbbié. Komolyan gondolom, gondold meg.
zooltek 2021.02.17 12:27:56
@zooltek: Nem fogom tudni eladni a mai inverteres gépek árai mellett, nem fogom tudni használni, mert a 200-asom messze jobb, de nem szeretném, ha meghalna :/
Az emberiséget egyszer a vízkő fogja kiirtani - vizionálok nemzethalált, miközben a bojler belsejében kotorászok az  összegyűlt, három kilónyi ásványtömeg maradéka után. Két évente kellene (szerelő által) tisztíttatni, de általában addig elromlik benne valami és minek áztassuk feleslegesen a…..
zooltek 2021.02.06 20:21:42
@LGR: Nem nagyon értek a bojlerekhez, és kkm kolléga sem aktív már az oldalon, de azért kérdezek: arról a kis rugalmas lapkáról van szó, amelyiknek az egyik végén egy "pogácsa" érintkező van? Ha fekete, próbáltad megtakarítani? Kés, smirgli, reszelő, ami odafér, persze nem legyalulni, csak kifényesíteni. Sokszor (sok gépben, kapcsolóban) évekig elodázhatod a cserét.

De ha elfáradt az anyag, akkor ez sem segít :/
zooltek 2021.02.07 15:01:00
@LGR: Örülök, hogy sikerült működésre bírni :) Remélem elmegy egy jó darabig.
A fafaragás nem kifejezetten trendi hobbi, az unokájának mondjuk falovacskát faragó nagyapa figurája érzésre olyan 50, de inkább 80-100 éves könyvekben bukkanhat fel. Mindenképpen még az okostelefon, a televízió, sőt, talán még az általános villamosítás előtti idők mitikus hőseként képzelem el...
A faipari alapműveletekről voltak már írásaink, de hát ez pont az a terület, amit talán nem árt néha újra elmesélni. A fa esetében a legalapabb (ilyen szó nincs is) munka persze a fűrészelés, márcsak azért is, mert enélkül sosem lesz az életünket is biztosító élőlényből deszka. Erről azonban most…..