Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nonamekata

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pedig nem is ilyet akartam :) Két hónapja birtoklom a masinát, egy hónapja érkeztek meg a megrendelt kiegészítők, így most már nem csak az első benyomásokról, hanem a tapasztalatokról is be tudok számolni, bár a tartósságáról értelemszerűen nem tudok nyilatkozni. Nem reklámnak…..
Nonamekata 2010.03.06 14:40:52
Egyszerűen imádom. Előtte egy Moulinex hiper-szuper gépem volt vagy 15 évig, aminek egyszer közben leégett a motorja, tönkrement a habverője, eltört a teteje stb. és ezért közben beszereztem 1-2 kisebb önálló gépet,de mindig a Boschra vágytam. A Moulinexnek volt egy nagyon jó paradicsompasszírozója, amit sajnos az alapgép nem működése miatt nem tudtam tovább használni és ezért az idén paradicsomszezonban begurultam és rendeltem a neten egy MUM-ot húsdarálóval és fagyigéppel, az egyik helyi üzletben pedig épp volt egy paradicsompasszírozó feltétjük, amit rögtön meg is vettem. Olyan elven működik, mint a kézi paradicsomdaráló, de sokkal gyorsabb és nem neked kell kínlódni a tekergetésével. Nem árt, ha valaki kezelt már kézit előtte, mert kicsit macerás beállítani a szorosságát és ezt nem is írja rendesen a használati útmutató, de ha már kitapasztalja az ember, akkor gyerekjáték. (Ugyanez egyébként a többi alkatrészre is érvényes: beletelt néhány percbe mire rájöttem hova és hogy kell szerelni pl a húsdarálót, a reszelőt, a gabonaőrlőt). Szóval visszatérve a passzírozóra: több 10 kiló parit lehetett rajta könnyedén átereszteni úgy, hogy közben a héja egy külön tányérba távozott. (Ehhez kell az ügyesség, hogy mennyire legyen a csavarja megszorítva). Egyébként az egyetlen negatívuma, hogy 2 helyre lehet a gépen felszerelni és az egyik túl magasan van, a másik túl alacsonyan és alig találtam olyan tálat ami aláfért, a magas verziónál meg a nagy táltól nem bírtam külön tányért odarakni a héjának, de végül az alacsonynál egy lapos tányérral megoldottam, csak így túl gyakran kell kiöntögetni belőle a levet.
A másik a gabonaőrlő: ezt utólag vettem főleg mákdarálás céljából, ugyanis ez volt az egyedüli elektromos gép a piacon, ami cukor hozzáadása nélkül hajlandó mákot is darálni. Elég drága, de tartósnak tűnik. A daráló része olyan, mint a kézi mákdaráló belseje és fémből van. Nagyon könnyű tisztán tartani, szétszedhető apró alkatrészekre. Szabályozható a szemcseméret és nem dolgozik valami gyorsan, de kit érdekel, ha nem nekem kell tekernem.
Csináltam vele zabpehelyből valami daraszerűt, szerintem lisztet is lehetne, de az már tényleg nagyon sokáig tartana. Azt írják pl. hogy búzából 1 perc alatt 8 dkg-ot őröl finomra.
A reszelőkorongok is sokkal jobbak, mint a Moulinexnél voltak, alig marad egy szelet fölösleg. Ezzel szoktam pl. káposztát reszelni, ami nekem eddig az egyik legmacerásabb tevékenység volt. Mindössze annyit kell kézzel tenni vele, hogy szétvágjuk akkora darabokra, hogy beférjen a lyukon.
Volt szó fentebb a keverőszárról. Nekem kitűnően működik ha a vajat el kell morzsolni a liszttel omlós tésztánál, csak arra kell vigyázni, hogy a teteje rajta legyen és hogy először alacsonyabb fokozaton legyen, mert egyébként száll a liszt mindenfelé.
A fasírtot a dagasztókarral szoktam összegyúrni, nagyon alaposan összekeveri és nem fagy le a kezem, ha a hűtőből szedtem elő a darálthúst. (Parkolópozíció: könnyedén kiemelhető a masszából és a tálból a kar). Ja, a húst is azóta magam darálom. Valaki írta, valahol, hogy neki nem viszi a daráló rendesen a húst. Szerintem a kést fordítva rakhatta bele, mert egyedül úgy tudom elképzelni, hogy beragad és csak trancsírozza a húst.
Habot is ügyesen ver, de ha pl. 1 tojásfehérjét akarok felverni akkor előszedem az AEG kézimixert valami szűk edénnyel, meg akkor is, ha külön kell kutyulászni a sárgáját valamivel, meg a fehérjét külön felverni.
Mindent összevetve nagyon jó kis masina, szerintem elég stabil is, és azt hallottam róla, hogy a 15 évvel ezelőtti modellekhez még mindig lehet alkatrészt kapni. Nekem nincs állandóan a pulton, a konyhában van egy szekrényben, de egy mozdulattal kihajítom a pultra ha használni akarom, szóval ne akadályozzon meg senkit, ha már nincs hely a konyhapulton.
Mindenkinek ajánlom, aki élvezi ha könnyebben mennek a dolgok a konyhában és hosszú távra tervez.
Tojásos nokedli szezon van. Én imádom (cukros-ecetes salátalével), a férjem viszont arra hivatkozik, hogy bealszik tőle*, és inkább megeszi magában a léből kötelezően kimaradt salátát, mondjuk olívaolajas-citromos öntettel. A nokedliszaggatás maga viszont nem igazán az öröm…..