Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tothpaltamas

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Népszerű ajándék tél végén-inkább mást válasszunk. Forrás   A hóvirág (Galanthus) nemzetség 16 faja közül legismerebb a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis-utóbbi szó telet jelent). A nemzetség az amarilliszfélék (Amarylliaceae) családba tartozik, így legközelebbi…..
tothpaltamas 2010.03.06 08:54:40
@Etelebaxi56: A fotoszintézis nem a hagymában (gumókban) megy végbe, hanem a levelekben. A geofitonok, ahogy nevük is mondja, "a földben élnek". Azaz, igen rövid ideig nyílnak. Ezért fontos, hogy ne tépjük le a leveleket, hogyha mégis szedünk. Sőt, elvileg még erősödik a hagyma, ugyanis nem kell a termést táplálja - csak annyi, hogy letépve a virágot a mag általi szaporodása lehetőségét is megszüntetem.

Viszont, hogy az állandó szedés kárt tesz neki, azt konkrétan láttam. Én is erdélyi vagyok és akár Kolozsvár körül is volt olyan hely, ahol még nem is olyan régen kaszálni lehetett. Viszont kirándulócsoportok annyira rájártak és szedték (levelestől), szatyorszámra, hogy a szó szoros értelmében kipusztították. Szedtek az egész családnak, szomszédságnak, azok rokonainak, ismerőseiknek - mert szép és "igénytelen" ajándék egy csokor tavaszhírnök.
Hogyha reklamáltam, hát a válasz pontosan az volt mint a fentiek többségének nézete
- a hagyma úgyis ott marad, arról majd kikél. Hasonlóan, mikor a farkasboroszlánt szedik, akkor azzal motiválják, hogy az orgonát is nyesik és attól szebben virágzik. Hát ez sem éppen így van, de most nem ez a téma.

A saját lelkiismeret-nyugtatás azzal, hogy majd a hagymáról újra kibujik, etetés. Tessék megjelölni a helyet (nem a kertben!), ahonnan leszedtük és járjunk utána.
Hát, konkrétan látom, hogy a Cérna -forrás völgyében, az Ördögfánál, most már, néhány év leforgása alatt, nem lehet kaszálni (bár, még van). Az utánunk jövők, pedig nem is fogják tudni, még elképzelni sem, hogy valaha milyen volt.