Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bolá

0 bejegyzést írt és 249 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokszor érthetetlen döntéseket vagy nemdöntéseket hoznak cégek. Amikor ezeket a sztorikat hallom, élem, elgondolkodom: valószínűleg sok, szakmailag kiemelkedő HR-est ugyanúgy lebegtet a főnöke vagy a munkaerőt kereső szakmai vezető a döntéssel, mint ahogy ő lebegteti az álláskeresőket. Vagy éppen a…..
bolá 2018.08.09 20:31:29
@Circus: @jobangel:
A 2018. VIII. 2-i saját történetem teljesen ugyanilyen (csak úgy tűnik, a bejegyzésem után kitört személyeskedés elmosta).
De további horrort is tudok. A H céghez V. 29-én küldtem a jelentkezésem, és VI. 7-én voltam náluk, a D céghez VI. 19-én jelentkeztem, és VII. 2-án voltam náluk. (Ezek a cégek néha a hírekben is szerepelnek.) Tehát 2, ill. 1½ hónapja. Azóta nem voltak képesek, hogy egy levelet írjanak: köszönjük, hogy jöttél, mást választunk.
Migráció és mi címmel körkérdést és cikksorozatot indít a Mandiner: vezető magyar véleményformálókat kérdezünk meg arról, mit gondolnak az egyre forróbb témává váló migrációról és a kapcsolódó jelenségekről. Az eddig megjelent írások ezen a linken…..
bolá 2015.09.02 11:51:13
@bbjnick:
Hogy a muszlimok valaha is integrálódnának az európai kultúrába, az csak a liberók lilaködös, hagymázas ábrándképeiben van. De ezt nem is lehet elvárni tőlük. Tudniillik a kultúra nem abból áll, hogy elmegyek a zsidó fesztiválra meghallgatni egy koncertet. Hanem ezer és ezer szokásból, rítusból, hagyományból, gesztusból stb., amely belénk ívódik az életünk során, és ami meghatározza világképünk, azt hogy egy adott esetben hogyan reagálunk. Még ha akarnának is integrálódni, akkor sem lennének képesek erre, ezek a szokások átöröklődnek a körülöttük lévők példája nyomán [akár úgy is, hogy egy generációt átugranak (lásd a zsidó jobblétre szenderült jobbikos esete!)], és nem iskolában tanítják őket. Jönnek a liberók azzal, hogy van, aki tudott integrálódni, és ilyenkor a tanultakra mutogatnak. Ezek sem integrálódtak, csak a tanultságuk által képesek kezelni azokat a helyzeteket, amikor az öröklött és a tanult szokások ütköznek, és nem machetét rántanak azonnal. De akiket most ide öntenek, azok nem ezek lásd itt magyarhirlap.hu/cikk/34.. a női segítők esetét, akiket kurvának tartanak. De nem azért, mert lenézik a nőket, hanem mert számukra az a nő, aki férje nélkül van nyilvános helyen, csak kurva lehet; és ez csak egy az ezer és ezer szokás közül.
Ungár Péter írása Egy ideológia igazán akkor válik uralkodóvá, ha képes a közbeszédet a saját képére formálni, tematizálni azt. Ez az ideológia igazi hatalma, aminek politikai igazságtartamát már nem befolyásolja a politikai döntések valóságtartama. Az euro-atlanti…..
Az év talán legnyomasztóbb riportját közölte a minap a 444 arról, hogyan folytatta a budapesti elitgimnáziumban tanító S. tanár − majd tévés szerkesztő − szexuális játékait, üzelmeit, visszaéléseit különböző kiskorú diákjaival elzárt táborokban vagy épp a…..
bolá 2014.07.18 15:21:21
@bbjnick:
Ezért sem járunk abba a közegbe.
A görög választásoknak Európa egésze számára jelentősége van. Amennyiben a Syrizának sikerül áttörnie, harminc éve először indul meg a Thatcher, Giddens, Mitterand, Blair és Schröder nevéhez köthető neoliberalizációs folyamat revíziója az európai baloldalon, és jelentős…..
bolá 2014.05.26 18:58:35
@milliliteratura:
Ismerni kéne egy gazdasági fogalmat: balance of payment = fizetési mérleg. Az OECD honlapján utána lehet nézni. Aszerint 2000. (akkor vezették be az eurót) és 2013. között Németország +2110 MM$ (kétezer-száztíz-milliárd), ennyi ömlött be Németországba folyó áron (mai áron ez még több), Görögország -294MM$ (kétszázkilencvennégy-milliárd), ennyi folyt ki onnét. Hazugság, hogy Németország (vagy úgy általában a centrum) fizet a perifériának, a periféria fizet Németországnak!
0. Alapvetés1. Állam és közigazgatás2. Nemzet3. Oktatás A Mandiner.Magyarország: A polgár visszatér a 2007-es A jövő visszahódítása című programunk újragondolása, amit fejezetenként teszünk közzé megvitatásra, majd az érkező kritikák és javaslatok megfontolásával és…..
Ahogy ígértük, megkezdjük Mandiner.Magyarország: A polgár visszatér című programunk fejezeteinek megvitatását. Az alapvetésünk ugyanaz maradt, mint 2007-ben volt: Szabadság és tulajdon Hiszünk a hagyományban, a szabadságban, a polgári, nemzeti és közösségi értékekben, a…..
bolá 2014.03.18 15:09:32
 „Az ember csak úgy válhat igazán emberré vagy igazán önmagává, ha túllép (transzcendál) az emberi létezésen” (Viktor Frankl) Napkelet és napnyugat címmel írt esszét a Népszabadságba február elején Tamás Gáspár Miklós. Írásában a Nyugat, a nyugatosság és a…..
bolá 2014.02.11 09:23:55
@ArmaGedeon:
De azt is lehet venni, hogy a 'modernitás' első tombolásakor a jakobinusok néhány év alatt, csak Franciaországban több embert végeztek ki, mint a 'modernek' által főmumusnak kikiáltott inkvizíció több évszázad alatt, egész Európában.
Idén 2010-hez, 2011-hez és 2012-höz hasonlóan újra, immár negyedik alkalommal kérdeztük meg mandineres bloggereinket: hogyan értékelik a 2013-as évet? A napokban posztsorozatunkban válaszolnak kérdésünkre. 2013-as évértékelő sorozatunkat…..
bolá 2014.01.07 07:43:49
@bbjnick:
Eszembe is juttatta az általános iskolai párttitkár történelemtanárom dumáját.
bolá 2014.01.07 15:44:59
@Kettes:
1. Nem volt az egyik időpontra adat, ezért egy másik táblázat adatát vetted – ez almát a körtével!; eszembe nem jutott volna, pedig megpróbáltam leellenőrizni a számaidat. De – hogy lásd kivel van dolgod, meg most nem tudok jobbat – elfogadom, hogy a 2008-2012-es nettó táblázatot a bruttókkal vessük össze. De Bell & Sebastian nem is az 1970-es, hanem az 1974-es évet hozta föl: ahhoz képest az átlagbér ma 2222×62÷2831=49-szeres, az árak 5427.8÷117=46 -szorosak lettek – csökken a különbség –, de ha 1979-hez nézzük, akkor az átlagbér 2222×62÷3877=36-szoros, az árak 5427.8÷150.9=36-szorosak, tehát a mai átlagbérek a 70-es évek végi szinten vannak. (Egyébként így mondja B. L., most legalább le is ellenőriztem, hogy igazat mond.) Ezért nem kell örömtüzeket gyújtani.
2. Azt sosem mondtam, hogy ezek az adatok rosszul mutatják az átlagbéreket. Azt magyarázom, hogy csak az átlagbérek összehasonlítása nem mutatja a mai elszegényedést, mert ahogy ebben a táblázatban www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_qli001.html olvasni lehet, 1970-ben 678e, 1974-ben 1115e, 1979-ben 1287e fővel többen dolgoztak, mint ma. Hogy az ország tényleges gazdagodást vagy szegényedést meg tudjuk állapítani, a munkájukat vesztetteket jövedelmét, a nullát is figyelembe kell venni, és ekkor nem a 1970-es évek végi, hanem jó ha az eleji szinten áll az ország. Ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni, amikor az ország gazdasági fejlődéséről – ami inkább visszafejlődés – beszélünk!
3. A technológiai fejlődés nem gazdagodás, hanem technológiai fejlődés. Ha nekem ma egy szuper autóm van, az nem jelenti azt, hogy gazdagabb vagyok mint az Esterházy herceg, akinek csak ötlovas fogata volt. Nem mellesleg vásárlói kosárhoz szokás hasonlítani a jövedelmeket, nem egy-egy kiragadott áruhoz (mert akkor miért nem az elektron árát hoztad föl). Az olcsóság-drágaság mindig relatív dolog, a rendelkezésre álló jövedelemhez szokás mérni, és annak a 1.5 milliónak, aki elvesztette a munkáját, így nincs jövedelme, annak minden megfizethetetlenül drága. Oszd el az Astra árát az ő jövedelmével! Nullával való osztás → végtelen, legalábbis a matematika mai állása szerint. Tehát neki minden végtelenül drága, másképp ő végtelenül szegény.
bolá 2014.01.07 20:20:24
@Kettes:
Jaj, jaj, jaj! Ez a szokásos, demagóg érvelés, amelyet ráadásul pont azok terjesztenek, akik az eladósodásért felelősek. A '74-es hitelfelvétel a GDP egyszeri, kb. 2%-a volt, magyarul semmi; az összes többi utána jövő csak a kamatokra ment. Semmi hitelből finanszírozott jólét nem volt. ( A 'csodálatos' az egészben az, hogy ugyanez a 'briliáns' közgazdászkör 30 évvel később, a devizahitelekkel megismétli ugyanezt a balfogást: akkor vesz fel devizahitelt, amikor alacsony a kamat és erős a forint, hogy a hitelfelvétel után a kamat megugorjon, a forint meg lezuhanjon.) Egyébként az első megszorítás (áremelés) 1979-ben volt; emlékszem, hogy be voltak szarva az elvtársak, a párttagoknak egy nappal korábban megsúgták, hogy csendesítsék az indulatokat. De a kedvedért kiszámoltam az 1979-es és a 2008-as adatokkal: így a bér 30-szoros, az árak 30-szorosak – tehát 2008-ban is a 70-es évek végi szinten volt az átlagbér, nem volt ahhoz képest gazdagodás, ellentétben azzal, amit hinni akarsz, pedig a számok cáfolnak. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ma sokkal több a jövedelem nélküli, ez igenis a tárgyhoz tartozik, tehát összességében, az állításoddal és hiteddel szemben, mára szegényedett az ország. Legalább Keynes óta illik az aggregált számokkal számolni! Örülök, hogy azt beláttad, a technológiai fejlődés nem jelent gazdagodást.
„2.1. Dohánybolt nem működhet másik dohánybolt bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül. 2.2. A 2.1. pontban foglalt rendelkezés akkor minősül megtartottnak, ha a dohányboltok (egymáshoz legközelebb eső) bejáratainak középvonalától számított…..
bolá 2013.11.30 09:37:31
@bbjnick:
Dehogynem vágjuk! Pártunk és kormányunk maga alatt vágja a fát néhány csókosáért, mert 3-4 millió bagóst haragít magára a választások előtt.
„Azt hiszem, hogy én csak tettem mindig a dolgomat, s igyekeztem felismerni azokat a történelmi fordulópontokat, amelyeken lépni érdemes.” (Pozsgay Imre, Magyar Nemzet) 1933: Pozsgay Imre megszületik Kónyon. 1950: Pozsgay Imre belép a Magyar Dolgozók Pártjába. 1956: Pozsgay Imre…..
bolá 2013.11.27 08:27:54
@bbjnick:
A Petőfi Népében, ő volt a főcenzor.
Mandiner blog A kommunistázásról 2013.09.30 15:31:00
„A kommunisták elleni harcba bele lehet halni, de belefáradni nem szabad.” (Mindszenty József) Történt, hogy a boldog emlékezetű '20-as években Malenkov elvtársat elküldték egy vidéki városba, hogy „tegyen rendet”. Forradalmi hevülettől áthatva az egész helyi…..
Mandiner blog A vitakultúráról 2013.09.06 14:01:00
 „Az áldozati állatok másként gondolkodnak az áldozatról és áldozásról, mint a nézők; de kezdettől fogva nem hagyták szóhoz jutni őket.” (Friedrich Nietzsche) Nagy Theodosius római császár 380. február 27-én kiadott vallási rendeletében olvashatjuk a következőket:…..
bolá 2013.09.06 17:10:50
@Virág et.:
Ezért kár volt az elektronokat megkergetned! Ezzel csak azt árultad el, hogy nem érted a leírt magyar szöveget. «...hogy mindazt amit most mondott, miért nem mondta el neki korábban is, tömören azt válaszolta: „Mert feljelentettél volna, Ágika”.» Ez a vitakultúrájuk.
Dr. Tény legújabb elemzésével ismét letette a névjegyét a nagyon-rafináltnak-gondolt-politikai-adatvizualizációs mezőnyben: A nagyon kicsi vs. nagyon nagy oszlopdiagramok előállítását mindig megkönnyíti, ha nem a 0-nál, hanem más értéknél kezdődnek az oszlopok, de 445…..
bolá 2013.08.28 14:28:57
@Robinzon Kurzor:
Ezért kellene inkább a foglalkoztatottságot nézni! Mert sok munkanélküli nincs is nyilvántartásba véve, vagy valamilyen elő-, rokkant-, akármilyen nyugdíjban van. Ha a foglalkoztatottságot néznék, akkor látnák, hogy nálunk is annyi a munkanélküli, mint a görögöknél, portugáloknál, spanyoloknál ~30%.
bolá 2013.08.28 16:12:30
@Kandeláber:
Szövegértelmezési problémád van! De most segítek. Pl. a spanyoloknál a munkanélkülit munkanélkülinek tartják nyilván, ezért ott a munkanélküliség és a foglalkoztatottság konzisztens adat. Ellenben nálunk a munkanélküliek nagy része nincs is nyilvántartva, egy másik része meg álnyugdíjas elő-, rokkant- stb-ként. De a végeredménye ugyanaz: az államnak kell(ene) eltartania őket, az meg tök mindegy, hogy milyen címen fizet nekik. Így nálunk a munkanélküliségi adat nem mond semmit, a foglalkoztatottságot kell nézni. www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/mpal9807_02_11a.html?754. Mert abból egyértelműen látszik, hogy a tényleges munkanélküliség ~30% nálunk is, ennyit kell az államnak eltartania azok közül, akik munkakorúak.
bolá 2013.08.28 19:11:30
@Kandeláber:
Akkor fussunk neki harmadszor is. Mo-n a munkanélküliségi adat nem mond semmit, mert 1. sok ember sehol sincs nyilvántartva, sem munkanélküliként, sem ilyen-olyan nyugdíjasként – ez a legnagyobb rész; 2. sokan vannak nyugdíjban, elő- azaz korkedvezményesben, tudnának még dolgozni, ha lenne munka, vagy rokkant nyugdíjasként – a rokkant nyugdíjas rész a legkisebb arány. A rokkant nyugdíjas létszámról nemzetközi számok vannak, hogy magas az arányuk. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem 'igazi' rokkantak, legtöbben lelki rokkantak, akik abba rokkantak bele, hogy több évtized után elvesztették a munkájukat, de ez nem jelenti azt, hogy ha normális lenne a gazdaság, ezek az emberek betegek lennének, és nem dolgoznának. A pénzt, amit kapnak, hívhatják akárhogy, akár olaszrizlingnek is, akkor is az állam adja, mint a munkanélküli segélyt, amit meg munkakeresési ellátásnak vagy minek hívnak, ez lényegtelen.
Tehát összegzésként a magyar munkanélküliségi adat nem mond semmit, mert egy csomóan hiányoznak belőle – a legtöbbjük nincs sehol sem nyilvántartva –, akiknek benne kellene lenniük azért, hogy valós képet kapjunk a gazdaságról, és a közölt 10% ténylegesen inkább 30%.
Mandiner blog A népi marxizmusról 2013.08.16 07:01:00
„A vallás, család, állam, jogrend erkölcs, tudomány és művészet stb. csak a termelés sajátos módjai, s annak általános törvénye érvényes rájuk... a világtörténelem nem más, ... mint az ember termelése emberi munka révén.” (Marx: Gazdasági-filozófiai kéziratok) Kr. e…..
Gyenge kezdés után gyenge folytatás, de azért legalább van valami mocorgás – nagyjából ez a lényege a legfrissebb növekedési adatoknak, mely szerint az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,5 százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig 0,1 százalékkal nőtt a GDP…..
Közeleg a meleg front – nem túl eredeti viccelődés, de fantáziátlanul viccelődni nem emberi jogi téma (reméljük). Ám ez esetben önmagában is tilos viccelni. Meg bármit is mondani, ami minimálisan az egyet nem értést fejezi ki a Pride, vagy általában az LMBTQ-IDKFA stb.…..
Mandiner blog Föld, föld! 2013.06.24 13:01:00
A 21. század magyar radikálisai kiscicák a Monarchia-korabeli ellenzékhez képest. Régen ugyanis még az obstrukció is jobb volt, emlékezzünk csak az 1904-es esetre, amikor a dühös ellenzékiek nemes egyszerűséggel feldarabolták a nemzet szentélyének üléstermét – és nem…..
bolá 2013.06.24 19:02:07
@calabria007:
Mondja az az idióta, aki nem ismeri!
Vendégszerzőnk, Schmidt Mária történész, egyetemi tanár, a Terror Háza főigazgatójának írása. * „A világ megmerevedett a jobb és bal felosztásban és elfelejtjük közben, hogy fel és le is van.” (Franz Werfel) „Sok mindent lehet örökölni, de a bátorságot nem.”…..
Hogy nem tartozunk Matolcsy György gazdaságpolitikai elképzeléseinek feltétlen hívei közé, az mindenki számára kiderülhetett eddigi bejegyzéseinkből (elég csak megnézni a vonatkozó címke alatt sorakozó posztokat). Bár továbbra is vannak kételyeink a Matolcsy-féle irány hosszú…..
A Frankfurter Allgemeine Zeitung április 29-én „Dany fantáziái és álmai: Cohn-Bendit pedofil kijelentései” címmel közölt egy összeállítást. Ebből kiderül – ha az ember bírja a gyomorforgató olvasmányokat –, hogy az idén hatvannyolc éves német zöldpárti politikus – a…..
bolá 2013.05.04 07:53:38
@bbjnick:
Nálunk ez ügynökügyként zajlik. Minden normális ember belátja, hogy az ügynök az utolsó porszem volt a gépezetben, és legtöbbször valamilyen zsarolással vették ráí: nem azért lett ügynök, hogy előnye legyen, hanem hogy ne szívjon már akkorát. Most meg azok, akik az ancienne régime igazi fenntartói és élvezői voltak, vagy az ő leszármazottaik, és a kényelmesbe beleszülettek, ügynököznek.
A forradalmi Magyarországon békésen telt május 1-je, még az osztályharcra amúgy bármikor kapható Szanyi Tibor sem nagyon erőltette a munkásosztály felszabadítását. Bezzeg a kizsákmányoló Amerikában! Amikor délután fél hat körül megérkeztünk a Fehér Házhoz, még nem…..