Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ariadne12

4 bejegyzést írt és 323 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megvan tehát az újabb 10 százalékos csökkentés, illetve 11,1, hogy ugyanannyi legyen mint a tavaszi 10. Aki reménykedik benne, hogy a csökkentésből kiveszi részét az MVM is, az még kb 10 napig ezt bátran megteheti, de azért az előjelek alapján erre én egy lukas garast nem adnék.…..
Ariadne12 2013.10.27 16:27:59
@Pascal: Passzív olvasó szoktam csak lenni, de látom, hogy következetesen hivatkozol arra, mennyire ismered az uniós szabályozást, pedig hatalmas tévedésekben élsz, ezt muszáj leírnom. A tulajdonosi szétválasztás előírása nem arról szól, hogy az elosztót (aki a hálózat tulajdonosa és üzemeltetője) és a kereskedőt (aminek hungarikum alfaja az egyetemes szolgáltató, neki nincs hálózata, csak gázmolekulákat vesz és elad) elkülönítse egymástól, hanem a szállítást kell elválasztani a termeléstől és a kereskedelemtől, lásd 2009/73/EK irányelv 9. cikk! Zavaró a terminológia, az igaz, mivel a magyar jogszabályok és az irányelvek (2009/73/EK és 2009/72/EK) más kifejezéseket használnak, de azért sok böngészéssel megfejthető a dolog. Földgázban pl. a kereskedelem és egyetemes szolgáltatás az irányelvben ellátás néven fut, a szállítás (tehát amit az FGSZ csinál, vagyis nagynyomású vezetéken továbbít) szállítás, az elosztás elosztás. A gázszolgáltatás szó csak fordítási hiba miatt szerepel benne, más nyelvi változatokból ez jól látható, sajnos legalább 6-8 hasonló elírás van a magyar változatban, és ez bizony könnyen megzavarja azt, aki csak belekukkant.

Az tény, hogy az egész onnan indult, hogy a Bizottság teljesen szét akarta cincálni az energiacégeket, de aztán az erős tagállamok (pl. németek) lobbija folytán teljesen felpuhult az egész 3. energia csomag, így lett az, hogy EU kompatibilis a kereskedő/egyetemes szolgáltató cégek leányvállalataként működtetni az elosztó cégeket. Sőt a szállítást sem kötelező végül teljesen leválasztani a kereskedelemtől és termeléstől, elég, ha a MEH számára megfelelő módon működésben szétválasztották őket (pl. az MVM-ben van villamos energia szállító (Mavir) és kereskedő cég is).
Ariadne12 2013.10.27 16:37:39
@Pascal: Ugye azt is vágod, hogy Magyarországon a két érintett cég, az FGSZ és az MVM egyaránt ITO-ként (független szállításirendszer-üzemeltető) tanúsította magát, tehát - a te linkeden is ott van - a cégek megtarthatták tulajdonukban a vezetékeket (a szállító vezetékeket!), de biztosítják, hogy ezek a gyakorlatban függetlenül működnek (a termelő és kereskedelmi funkciójuktól). "Szolgáltatás" mint olyan csak a köznyelvben használatos, itt a szállító cégek szétválasztásáról van szó. Szállító az, aki nagynyomású/nagyfeszültségű vezetéken továbbít, és teljesen más kategória, mint az elosztók...
A Bakonnyal jócskán van elszámolnivalóm. Először még 2009-ben a Happy Bike által szervezett Gázló 90 km-es távjába igaz belepusztultam, de teljesítettem, 1:0. Ezt követte a klubos társasággal egy gyönyörű helyeken menő, de szokásos erőhiányom miatt igen nehéz túra, ahol a…..
A Budai-hegység legmagasabb pontján, a Nagy Kopasz hegyen 559 méteren lévő Csergezán-kilátó örökös kedvenceim közé tartozik. Tériszonyos lévén kedvelem a stabil kilátókat, ez pedig hatalmas, recsegés- és ingásmentes, bizalomgerjesztően vastag gerendákból áll,…..
Montis teljesítményem még igen tág teret biztosít a fejlődésre, ezért ezen a hétvégén jórészt aszfaltos edző túrakörre került sor, a cél pilisvörösvári indulással Pilismarót volt odaát a hegyek túloldalán.Az indulás a most már szokásossá vált murvás…..
Íme hát a legelső blogbejegyzésem. Még előttem sem teljesen világos, miért is döntöttem úgy, hogy nekikezdek. Talán azért, hogy egyszerűbb legyen visszaolvasnom, merre is mentünk pontosan azon a jó kis csalános túrán a Börzsönyben, vagy hogy egy klikkre megtaláljam a tavalyi…..
pakolunk Átvételi eljárás 2010.03.09 14:30:00
Egyre jobban foglalkoztat, hogyan is fog zajlani az átadás-átvétel.Négy évvel ezelőtt egyszer már átéltem ezt, igaz, akkor a másik oldalról, és "baráti" kézből. Emlékszem, egy ilyen procedúra senkinek sem könnyű. Akitől át kellett vennünk a feladatait, nem is a…..
Nem is tudom, mikor hoztunk utoljára ennyi nagybetűvel és szenvedélyes írásjellel tarkított levelet, mint a citibankos Krisztináét. Olvasónk azért tombol, mert egyszer késett a hitele törlesztésével a Citinél, mire a bank a számlájára mégis beérkező pénzből két nap…..
Ariadne12 2010.03.10 13:04:44
@cso zsi: Azért azt jó tudni, hogy az inkasszónak épp az a lényege, hogy nem szólhatnak előre, egy sima kifizetetlen gyorshajtásból is lehet inkasszó. Ez bármelyik banknál ugyanígy ment volna, FYI.
Sajnos a munkahelyi légkör teljesen kikészített, most táppénzen vagyok, három évig bírtam. Külföldi utazás alkalmával is többször felhívtak, lázas betegségem alatt is részt kellett vennem telefonkonferencián, vasárnaponként jött az sms, hogy holnap reggel nyolckor…..
Ariadne12 2010.03.08 19:59:25
@borzimorzi:
adott esetben csak ők olyan lassúak, hogy a 8 órára méretezett munkamennyiséghez 12 óra kell nekik

Na ez azért a nemzetközi ügyvédi irodákra nem igaz, ott _tényleg_ nem lehet elvégezni a munkát hamarabb, egyszerűen ennyire sok van. Aki túl lassú az eleve be sem kerül vagy próbaidő alatt kikerül.

Azért a túloldalról (nem HR-es, csak jelölt voltam) regélhetnék arról, milyen tudásszintű gyakornokok, tehát elvileg jogi egyetem utolsó éveit taposó egyének vannak, borzalom... De "rendes" ügyvédi irodában is több tucat jelentkező után lehet csak olyat találni, akinek van esze, tud gondolkodni, hajlandó dolgozni és nincs elszállva attól, hogy megszerzett egy jogi diplomát. Az ugyanis önmagában semmit nem ér...
Ariadne12 2010.03.08 20:17:50
@Pista bá': Ez speciel az a fajta presztízs, amiből tkp azóta is kenyeret veszek, több munkahelyem is volt azóta, és mindig számított, enélkül egész biztosan nem vettek volna fel. ;)

Egy nemzetközi iroda után ugyanis nyilván nem egy kis vidéki irodába fogok menni, és a nemzetközieknek elég kiterjedt ismeretségük van, épp a sok volt dolgozó miatt.

A 450 bruttó mondjuk érdekes volt, amit írtál, mert a legtöbb nemzetközinél nem alkalmazott ügyvédek dolgoznak, hanem önálló ügyvédi irodák, megbízási szerződéssel. Megbízási díjnak pedig tényleg nagyon gáz összeg lenne havonta egy ügyvédnél, nem életszerű.
Ariadne12 2010.03.08 20:38:14
@Pista bá': Igazán nem tudom, melyik a rosszabb helyzet, az alkalmazott ügyvédség tényleg röghöz kötés, papíron önálló ügyvédként pedig fizetheted magad után a különböző járulékokat, és nemzetközinél ugyanúgy nem lehet más ügyfeled. Egyik sem jó.

Nekem sikerült olyan helyen jogtanácsoskodni most (persze ügyvédként, megbízási szerződéssel), ahol lehetnek mellette ügyfeleim elvileg, és a munka is a nemzetközieknél nagyságrendekkel kevesebb teher. Jelöltként hatalmas előny és jó tapasztalat a nemzetközi iroda, de ügyvédként már nem csinálnám. Igaz azért most is itthon ülök lázas betegen, ehhez képest itthonról is el kellett intéznem egy-két dolgot... De ez ilyen szakma, tényleg, szóval nem panaszkodom, mert szerintem ezzel arányos a jövedelem.
Mielőtt Bangkok Charlie közreadná a "Ladyboy, avagy a látszat Thaiföldön gyakran csal" című kulturantropológia témakörben íródott akadémiai székfoglalóját, egy kis játékra invitálok mindenkit. A Thaifölddel foglalkozó fórumokban, no meg itt a blogon a kommentekben is…..
Tudom, hogy a címről szinte mindenkinek ugyanaz a visszatérő mondat jutott az eszébe, de nem, nem arról lesz szó, hogy valakinek állítólag szült a felesége és ezért hajtott kétszázzal. Na jó, nem biztos, de ha neked nem ez ugrott be, akkor nem olvasol elég autózz! blogot. Amiről…..
Ariadne12 2010.03.04 14:58:05
Saját tapasztalat, Budapest:
December egyik utolsó napján szokásos bringás kis túrán voltam két barátommal a budai hegyekben. Az aszfalt utakat kerüljük, a Szépjuhásznétól is a Budakeszi mellett futó földúton jöttünk le, a közepétől pedig a forgalommentes Árnyas út a szokásos útvonal. Ezúttal félúttól mégis a Budakeszi mellett döntöttünk, és utolsóként már majdnem leértem, amikor egy rossz mozdulatot tettem, majd bringástul elszálltam, arccal érve földet. Még fel se kászálódtam, már jött segíteni egy férfi meg egy nő, kérdezték, hogy jól vagyok-e. Mondták, hogy mögöttem jöttek autóval, látták az egészet (jelzem neonszínű dzsekiben-övtáskával voltam, és bár világos volt, de hátsó lámpával, és az út szélén közlekedtem). Gondoltam semmi gond, legurulok én a János-kórházhoz, de nem hagyták, mentőt hívtak. Ez utóbb kiderült, bölcs dolog volt, lévén eltört az orrom és bár sisak volt rajtam (mint mindig), de ezzel együtt is nagy és veszélyes púp nőtt a homlokomon. Volt más autós is, aki megállt, hogy minden rendben van-e, de ők végig ottmaradtak, nyugtattak, zsepit adtak, és ragaszkodtak hozzá, hogy megvárják a mentőket. Mindeközben az út belső szélén ültem a padkán, de ezt fel se fogtam igazán, ők pedig vészvillogóval odaálltak kicsit lejjebb, így kikerülhettek a többiek engem meg az általam hagyott vértócsát.

Elmondhatatlanul hálás vagyok nekik, sajnos nem tudom, hogy tudnám megtalálni őket, hogy megköszönjem...
Rövid jelenetben emlékezünk meg az ítélet napjáról, 2011. április 11-ről, amikor a Reese tesók utolsó önfeledt délelőttjüket élvezték. Hamarosan azonban vége szakadt a vidám baseballozásnak a kis Kyle által tévesen tűzijátéknak azonosított légitámadásnak köszönhetően.…..
  Saját panellakó ismerőseimnek különös érzéke van ahhoz, hogy a mások által sivárnak, lehangolónak tartott tájakban, épületekben, tárgyakban is megtalálják a szépséget. Nyilván egyfajta önvédelmi reflex ez, hiszen a nem túl barokkos lakótelepi környezetet tényleg el…..
Érdekelne a többi olvasó tapasztalata is arról, amit Gábor írt, valóban általános szokás az a mentőautók és egyéb kék villogós járművek sofőrjeinél, hogy szarnak a KRESZ-re, mert úgysem bünteti meg őket senki? Ma reggel ½ 8 kor a Nagykőrösi úton haladtam az M5…..
 Szabálytalan vételezés az egyik legzseniálisabb szakkifejezés a lopásra. Azt már szinte nem is érdemes szóvá tenni, hogy az energiaszolgáltatók nevükkel ellentétben hatóságként viselkednek a legrosszabb attitűdökkel. Tisztelt Zugügyvéd!Édesanyám esetében szeretnék…..
Ariadne12 2010.01.28 20:12:36
@crazymokus: Ja és semmi közöm a Tigázhoz, hálistennek. :)
Ariadne12 2010.01.28 20:40:47
@Jeff: Oké, igaz, csak az óra tulaja áll szerződéses viszonyban a szolgáltatóval. Kevertem azzal, ha utcán rongál meg valaki közművezetéket, mert akkor kapásból a károkozó cég szokott ilyen szerelmeslevelet kapni, ott viszont azért lehet, mert eleve szerződésen kívüli károkozásról van szó.

Akkor viszont ki kell fizetni, és majd a jegyzőkönyv alapján leperelni a szomszédon. A jó szomszédságnak ezzel viszont valszeg lőttek...
Ariadne12 2010.01.28 20:42:39
@keresztapa67: Ha nem válaszolnak, irány az Energia Hivatal. Kötelesek válaszolni, sőt azt hiszem a fogyvéd törvény szerint határidő is van erre.

Az mondjuk tényleg úgy tűnik, hogy hmm elég gáz lehet a nyilvántartásuk. Van Tigázzal perben álló ismerősöm sajnos, és ott ennél is nagyobb összegről van szó. :(
Egy értelmetlenül elhúzódó csere miatt Zso családja nem tud hol fürdeni. Ugyanis amíg a kád előlapja nincs meg, a fürdőszobájukat sem lehet befejezni. A rég kifizetett előlap viszont csak nem bír megérkezni, miután az első példány hibás volt, ezért át sem vették, csak…..
Ellenőrző A kettes is jó jegy! 2010.01.27 08:00:00
Helicobacter kommentjét találtuk érdemesnek arra, hogy az Elégséges orvosok posztra válaszként megjelentessük. Érdekes egy orvosis szemszögéből látni a dolgokat, azért annyit hozzátennék, hogy a Btk-n sem két nap egy vizsgafelkészülés, még puskával sem... Úgy érzem,…..
Ariadne12 2010.01.27 14:26:39
@BISMARCK: Az igazán jó orvosok túlnyomó többsége már lelépett külföldre dolgozni, szerintem... Bár hálistennek nekem pont jó orvosokkal volt dolgom, amikor nemrég ebbe a kórházba volt szerencsétlenségem bekerülni, nem saját lábamon. Itt kellene tartani valahogy a jó orvosokat is, például meg kellene fizetni őket.
Ariadne12 2010.01.27 16:33:12
@proli a bőcsész: "az sem érdekel,hogy mennyire lesz piacképes a diplomám(valószínűleg semennyire sem...).bármilyen hihetetlen sok karrierista egyén számára,vannak olyan emberek,akik azért jelentkeztek egyetemre,hogy bizonyos őket érdeklő dolgokkal behatóbban foglalkozzanak"

Örülj, hogy megteheted ezt, megengedheted magadnak, hogy egy piacképtelen, csaknem biztos munkanélküliséget ígérő szakmát tanulj. A legtöbben nem tehetjük meg ezt, mert a számlákat akkor is ki kell fizetni, ha az én szívem vágya a skandinavisztika vagy az arab nyelv szak, és ha nem fizetem, a híd alatt kell aludnom azzal a nagyon érdekes témában szerzett diplomával...

Nem bántásként írom, de vagy milliomos vagy, vagy nagyon fiatal lehetsz, vagy pedig idealista, ez utóbbi két esetben ahogy mondani szokás, egyszer majd a bilibe lóg a kezed, és felébredsz... Nem a levegőbe beszélek, az egyik legjobb barátnőm például művészettörténész-magyar szakon végzett, mert ez érdekelte - most egy nyelviskolában kénytelen robotolni, minimálbér körül, alig tudja kifizetni a rezsijét, és szenved. :(
Ariadne12 2010.01.27 16:34:38
@crazymokus: Jut eszembe, két ismerős pedig skandinavisztikán végzett, mert ez volt az álmuk, ők most banki ügyintézőként dolgoznak. Ez utóbbi viszont nem volt az álmukban...
"Az interneten olvasva jutottam el az Önök honlapjára. Ez adta számomra talán az utolsó esélyt a segítség kérésre.2004-ben vettünk fel ingatlanfedezetű lakáshitelt, amikor házat vásároltunk gyerekemnek, de sajnos a hitelt csak úgy adta meg a bank, hogy a megvásárolandó és…..
Ariadne12 2010.01.17 22:38:18
@tildy:): És nem utolsó sorban már most azt csinálok a lakásomban, amit akarok, felújíthatom, vagy hagyhatom lepusztulni, ha akarom, és nem szólhat bele más. Volt időszak, amikor ez nem érdekelt, de 10 év albi után, lassan családdal már fontosak ezek a dolgok is, és ezt egy bérelt lakás nem tudja megadni. Magyarországon legalábbis, persze más országokban ez működik hosszú távon is.
Ariadne12 2010.01.17 22:45:14
@brlv24: Minél fizetek ki többet 50-60k-val? Összesen fizetek 80-at, három év múlvától pedig csak 50 max. 60k lesz a törlesztőm. A semmibe kifizetett lakbért akkor is megspórolom, ha banki hitelnek valóban vannak költségei jócskán.
Nem hiszem, hogy visszatartanám az országot is bármitől. :D
Ariadne12 2010.01.17 22:48:08
@brlv24: Viszont mihelyst családban kezdesz gondolkodni, a bérelt lakás rögtön nem alternatíva, és felértékelődik a saját. Kisgyerekeseknek lakást bérelni rémálom lehet. Saját magam láttam olyat, ahol még csak nagy terhes volt a feleség, de már felmondtak nekik, nehogy oda szülessen a baba, holott a házuk épülőben volt, csak ezért voltak albérletben... Ez Magyarország.
A levélíró szerint a XIV. kerületi posta garantáltan nincs a helyzet magaslatán. Hiába várta a postást, annak állítólag egyszerűbb volt bedobni a postaládába a várt csomagot, mint becsengetni és szerintük ez jól is van így. Ahogy arról sem tehetnek, hogy a külföldről…..
Súlyosabb főbüntetés nélkül úszta meg a Stefánia és Thököly út sarkán történt kerékpáros-gázolás elkövetője a halált okozó figyelmetlenséget. Felfüggesztett szabadságvesztést kapott, viszont nem vezethet többet teherautót. A baleset több mint két éve, 2007. október…..
Ariadne12 2009.12.04 12:21:43
@Samott: Lehet véglegesen is, pl. www.lb.hu/velemeny/bv38.html.

@airdace: Zebrán biciklivel ha bicikliúton megyek, akkor elsőbbségem van. Emlékeim szerint ebben a kereszteződésben kifejezetten a bicikliút keresztezi az utat, vagyis teljesen szabályos, ha nem szállok le.
Ariadne12 2009.12.04 12:27:46
@Krisiun: Ez erős torzítás. Ha tényleg véletlenül, azaz mondjuk gondatlanságból lősz le valakit, az 1-5 év... A 20 év a szándékos emberölésre vonatkozik, ami akár az autóval való szándékos elütés miatt is kiszabható, de itt egyáltalán nem erről volt szó.

Persze ettől még a súlyos gondatlanság nyilván fennáll a sofőr részéről.
Ariadne12 2009.12.04 14:00:14
@airdace: És ha azt mondjuk, hogy az a zebra mellett futó, külön felfestett sáv nem gyalogosátkelő, hanem ahogy látszik is, kerékpárút? Egy kerékpárút, ami történetesen épp egy úton keresztül halad, de ettől még kerékpárút. Csak hangosan gondolkodom...

Mindenesetre itt mindenképp elsőbbsége volt a bringásnak, mivel kanyarodott a teherautó, de hát sajnos csak ennyit ér az elsőbbség önmagában. :(
  Egy eladó Eric van Egeraat-villa önmagában is érdekes lehet, mert nagyjából ő az egyetlen világsztár építész, akit idehaza is ismernek. Itt van egy Nagykovácsiban álló villája 520 ezer euróért. Persze ha valaki sokallja, megveheti 99 euróért is. Figyelem nagyon súlyosan…..
A Homár saját tapasztalatból tudja, hogy az Elektromos Műveké a taplóságban amúgy közismerten világszínvonalú magyar mezőny legértelmetlenebb, legkommunistább, legportásszemléletűbb ügyintézési rendszere. Egy téli napon a csajommal és Homár Miriammal (1) meg Homár Borisszal…..
Ariadne12 2009.11.25 16:55:39
@beszélő: Összeesküvés elmélet helyett egy tájékoztató olvasmány a MEH honlapjáról, benne a magyarázat a régen egy, most sok különféle díjra:
www.eh.gov.hu/gcpdocs/200812/szmlamagyarzat_19_vegso_1.pdf.

Egyébként meg az egész EU-ban hasonlóan megy, "központilag" kötelező volt ezt a versenyhelyzetet kialakítani minden tagállamban...
Ariadne12 2009.11.25 16:57:18
@beszélő: Persze ettől még az biztos, hogy iszonyúan áttekinthetetlen lett a számla, szóval ez így nem valami fogyasztóbarát akkor sem...
Ariadne12 2009.11.25 17:01:28
@beszélő: Sőt még egy magyarázó izét találtam, lásd 17. kérdés pl.
www.eh.gov.hu/gcpdocs/200802/microsoftwordgyakorikrdsekapiacnyitsrl4_lakossgi_honlapra_20080219_.pdf

Bocs a sok külön hozzászólásért.