Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lobelt_ledfold

0 bejegyzést írt és 136 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kínaiak tulajdonképpen szarnak a borra. Nem része a kultúrájuknak, nem illeszkedik a gasztronómiájukba, és alkohollebontásban is legfeljebb az indiánokat tudják megelőzni. Csak hát pusztán a Népi Köztársaságban ezerháromszáznegyvenkét millióan voltak tegnap, a…..
Ha a pártpolitikai térre tekintünk, könnyű belátni, hogy az elmúlt időszakban a Fidesz számára a legjobb dolgok az ellenzéki oldalon történtek. A sajátos aduászként mindenre magyarázatként szolgáló volt miniszterelnök nem tűnt el, ellenkezőleg, folyamatosan témát…..
lobelt_ledfold 2011.09.26 11:06:36
@nu pagagyí: Én nagyon szeretem az összeesküvés elméleteket, mert roppant szórakoztatóak. Ha minden igaz, ami itt leírásra került, akkor nagyon megnyugodtam. Ugyanis az a párt/csoport, aki mindezt így, teljesen tudatosan, két évtizeden át építkezve türemmel és szakértelemmel összehozva lemenedzselte, az bizony a lehető legjobb arra, hogy vezessen, irányítson, konspiráljon, politizáljon. A baj csak az, hogy a történet két vége nem ér össze. Ugyanis egyre kevésbé lehet belőlük kinézni, hogy minderre tényleg képesek lettek volna...
autózz! Kína: irányok és sávok 2011.09.15 07:24:00
A bennfentesek, törzsolvasók, protekciósok már egy ideje képben voltak vele, hogy alkalmam nyílt belekóstolni a kínai közlekedésbe, egy poszt már eddig is született viszonylag sok fotóval, szöveges beszámolóval, meg egy videóval. Ez utóbbit még egy kézi kamerával rögzítettem,…..
lobelt_ledfold 2011.09.16 10:20:44
@Álmos: És a saját tapasztalat? Ha 2 éven át naponta legalább egy órát eltöltesz ennek a káosznak a közepén? Az szerintem jobb, mint a statisztika. Arányaiban nagyon kevés a baleset, ha elhiszed, ha nem.
lobelt_ledfold 2011.09.16 10:32:11
@Álmos: Barátom, én nem vezetek Pekingben, mert nem vagyok elég tökös ahhoz. Budapesten vezettem három éven át, és a saját tapasztalat arra vonatkozott, hogy naponta hány balesetet LÁTTAM. És hogy most naponta, mikor az anyosülésen ülök akkor hány balesetet LÁTOK.

Bizonyára jó lenne egy reprezentatív statisztika, de nekem szilárd megyőződésem, hogy a józan ésszel levonható következetés ellenére SOKKAL kevesebb az egy autósra/vagy egy megtett km-re jutó baleset évente, mint Budapesten.
lobelt_ledfold 2011.09.16 12:00:35
@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe: Ez kevés bizonyítéknak. Eleve a világ lakosságának több mint 20%-a él Kínában, tehát rosszabb esetben is pont a világátlagon vannak. Másfelől a halálos balesetek száma nagyban függ a technikai fejlődéstől, biztonsági övek létezésétől, a járművektől amelyekben meghalnak vagy túlélnek. Ez a baj statisztikákkal, elmossák a lényeget. Peking tele van luxusautókkal, mégis a futó járművek fele minimum 20 éves. Abban nem kunszt meghalni, háromkerekű autók meg amit akarsz. És Peking nagyon jól áll ilyen tekintetben. Ráadásul a kínaiak nem kötik be az övet, 60%-70%-ban nem érzik szükségét. Ez semmit sem mond el arról, hogy mennyire veszélyes a közlekedés a bennszülöttek számára, csak annyit mond, hogy baj van, akkor itt nagyobb eséllyel purcan ki a delikvens, mint Európában.
Nem tudom van-e szebb annál, mikor a kettős beszéd úgy nyal vissza, hogy napokig eltart, míg Kedves Vezetőnk ábrázattyáról letörlik a nyalintásból visszamaradt szájhabot." A kormány hiszi azt, hogy egy bizonyos szinten túl az embert terheli a felelősség, amiért elment a…..
lobelt_ledfold 2011.09.14 10:27:01
@qwasder: Ez megérzés vagy vannak mögötte számok is? Nehéz ezt elfogadni, de létezik olyan többé-kevésbé racionális emberfajta is, aki még frankhitel boldog tulajdonosaként sem ebben az egy lehetőségben tud gondolkodni. Van aki valóban arra fordította, hogy kivásárolta a frankhitelét forint alapúra (egy nagyon jó barátom is így járt), mert elege lett a hullámvasútból, de aki kevésbé vállalta túl magát az elején azért még mindig tud játszani.
lobelt_ledfold 2011.09.14 10:47:39
@Zébácsi: Nem értem. Nem történt "áttolás". Egyszerűen csak 500 milliárddal kevesebb adót szedett be az állam. Nem osztotak pénzt, hanem nem vették el azt, amit korábban. Ezért "repült ki az ablakon", pontosabban az államkassza szempontjából meg sem érkezett, mert azoknál maradt akik megtermelték azt a jövedelmet. Miféle "áttolásról" van szó?

Kettő. Mégis melyik réteg fordította volna nagyobb arányban fogyasztásra, mint az aránylag biztos egzisztenciájú, néha 250-300 nettót is megkereső szupergazdagok?
lobelt_ledfold 2011.09.14 11:25:34
@Zébácsi: Oké, korrekt érvelés a fogyasztási meg megtakarítási határhajlandósággal, tehát védhető álláspont, hogy lett volna olyan réteg, amely többet fogyasztana. És tény, hogy Matolcsy is prompt gazdaságélénkülést vizionált.

Ettől függetlenül marad a kérdés, hogy a mostani helyzet szerencsétlen jellege középtávon nem vezet-e mégis látványosabb eredményekhez? Ha jövőre, vagy 2 év múlva lép be ez a fogyasztás?

Illetve a megtakarítások hogan realizálódnak, a gazdaság melyik szektora és milyen mértékben profitál belőle és mennyit?
Végre! Egy emberként lélegzenek fel azok, akik már a listát várják lassan egy éve. No igen, jó munkához idő kell. Azonban végig nézve a címeket, sajnos meg kell állapítanom, hogy teljesen felesleges volt ennyit várnom, kutakodnom és megnéznem mindenféle jött-ment hulladékot.…..
Ne mondjátok, hogy nem tartom a lépést a bemutatókkal, íme egy idei darab, ami már most is elég népszerű sokaknál. Insidious (2011) Rendezte: James WanAlapból már megvan egy minimális siker, ha úgy harangozzák be, hogy a Fűrész és a Paranormal Activity alkotóitól. Nos,…..
Komolyan gondolják. És megindultak nagy léptekkel előre a megvalósítás útján. Pénteken megjelent a Munka Törvénykönyvének tervezett módosítása. A dolgozók számára csak egy "jóhír" (=régi taktika) van benne: a próbaidő a beígért 6 helyett marad a mostani 3 hónap.…..
lobelt_ledfold 2011.07.26 10:09:56
@Lüttyöm Zsuzsietta: Nade kedves Zsuzsietta, a fiatalok többségének nincsen "mindene", hanem zömmel van egy-két misis diákhitel tartozása. Mármint annak a családi háttérből adódóan "szerencsés", de azért jópárszor százezres tömegnek, akik felsőoktatást végezhetett. Aki nem annak legalább nincsen milliós visszafizetetlen hitele. És ezek közül sokan mennek a munka után, költöznek ahová költözniük kell, hogy elkezdhessék az életüket. Nincs mit veszíteniük, mert nincs semmijük, belevágnak, és ha elszántak akkor csak rajtuk múlik, hogy megcsinálják-e a szerencséjüket. Függetlenül attól ki van éppen kormányon. Miért szerencse kérdése ez, miért nem az emberen múló dolog? Ettől függetlenül persze sok szerencsét mindenkinek, néha elkél, de nem hiszem, hogy a szerencsére vagy a regnáló politikai formációkra kellene bárkinek is alapoznia az életét.
lobelt_ledfold 2011.07.26 10:21:32
@Masni: Fogalmam sincs, a képviselők sosem foglalkoztattak különösebben. Ők szerintem csak tükörképei a társadalmunknak, pont azt kapjuk amit érdemlünk. Ezért szép a demokráciának hívott, soha véget nem érő marketingkampány.
lobelt_ledfold 2011.07.26 10:36:28
@Roy: Nekem az összes barátom albérletben él, valahol Budapesten. Páran "saját" kecóban, ők szívják a frank mennybemenetelének mellékhatásait, ez a lakást önrészt befizetésére anno képes kisebbség nem járt jól, így utólag jól látszik.
Valóban 100.000 egy bérlakás Budapesten, az 50-55 m2 kategóriában, ez az ára. De nem azért ennyi, mert a bérbadó lakástulajok lenyúzzák az utolsó bőrt is a bérlőkről, hanem azért, mert ennyiért lehet kiadni, ugyanis van rá kereslet. És azért van rá kereslet, mert van munka, aminek az elvégzésével ez kifizethető és a megélhetés biztosítható. Ennek e megélhetésnek persze különböző szintjei vannak, mint ahogy az emberek tudásának és képességeinek is.
A bérleti szerződés azért szerződés, hogy leírjuk benne a megállapodásunkat, és meghatározhasuk, hogy milyen indokkal és következményekkel lehet azt felmondani. Ha valaki már vevőként sem képes az érdekeit érvényesíteni, ott tényleg nagy a baj, de az megintcsak nem a kormány hibája.
Az én szüleim is szeretnének közel költözni hozzám, de ez sajnos nem lehetséges, remélem, hogy egyszer majd én költözhetek vissza a közelükbe.
A "Galaktika Arca" verseny kapcsán igazán időszerű, hogy toplistába rendezzük a legszebb SF színésznőket is. Lesznek itt szőkék, barnák, vörösek, feketék - és kékek is. Egyelőre csak filmekből merítünk, de a szöveg helyett beszéljenek a képek! A lista határozottan…..
Szegény Bucira rájár a rúd. Nem elég, hogy részegen/bevalamizve megnyomorított egy embert autóbalesetben, a sajtó most még azért is baszogatja, hogy hülyeségeket beszél a fiataloknak balesetmegelőző píárroadshowjában. Dr. Németh Zoltán, az SOS Egyesület a Szenvedélybetegekért…..
lobelt_ledfold 2011.06.29 04:03:09
Bebaszva lenni jó, feltéve ha nincs a közelben néhány másik taj részeg egyed az agresszív típusból. Betépve lenni is nagyon jó, főleg ha nyugi van, szép idő, csúcs zene, jó csaj, sör a kézben. A kettő kombinációja is állat, akár egy héten keresztül is.

Nade bakker.

Ha teszem azt egy hulla részeg focidrukker puszta passzióból meg akar ölni, akkor vagy felkap egy bökőt vagy nekem rohan, esetleg felemel valami nagy cuccot és a fejemhez vágja. Mennyivel fut a csóka és hány kiló? Hány kilós követ bír a feje fölé emelni hogy a fejemhez vágja? 20kg? Csórókámnak alig van 0,1 LE teljesítménye. Csakhogy az autó, még a picike Suzuki is majdnem 100 LE erővel bír és 1 tonna a súlya, nem 30-cal megy csúcs sebességen hanem valamivel gyorsabban. Nem annak tervezték, de attól még gyilkos fegyver puszta tömege meg lendülete miatt. És mindehhez egy apró pöccintés kell bokából. Nomeg egy laza csuklómozdulat, és máris az óvoda udvarán nyomjuk a Carmageddon 2011-et.

Eleve durva az, hogy hány ember bízik magában annyira (Bízik? Eh, soha bele nem gondol.), hogy egy ilyen gépet irányítani merészel emberekkel zsúfolt helyeken (városi utca). Ennek ellenére vannak pszicológiai értelemben alkalmas emberek a gépjárművezetésre, és jelen esetben a NEM agresszív és NEM ijedős típusra gondolok. Viszont azt, aki a vezetést bármilyen tudatmódosító szer hatása alatt kísérli meg; nos, azt visszakézből kellene sittre vágni néhány évre ha volt baleset, ha nem. Egyszerűen azért, mert kockáztat, és nem első sorban saját, hanem a többi ember életét.
lobelt_ledfold 2011.06.29 06:11:41
@különvélemény: "Results show that (a) simple and complex RT was not significantly affected by marihuana"
Biztosan igazuk van, én azt tapasztaltam hogy a reakcióidő lerövidül, alighanem első sorban azért, mert az ember jobban odakoncentrál arra, amit csinál. Csócsóban például 20-30%-os hatékonyságnövekedés egy egészséges joint. Csakhogy a csócsó az nem autóvezetés... és a volán mögött elég egyetlen rossz döntés a tragédiához.
Orbán Viktor Schiffer András azon kérdésére, hogy ismeri-e Kínát, azt válaszolta járt Sanghajban és meglátogatott egy református templomot, így ismeri a helyi keresztények helyzetét. Orbán azt is mondta, hogy véleménynyilvánításra van lehetőség, a hétvégén is volt, viszont…..
lobelt_ledfold 2011.06.28 04:19:46
@weisz manfréd huba: "kínai munkások helyzetét, a rabszolgagyárakat, a gyerekmunkásokat, ezt tartja-e követendő példának"

Ez a rabszolga- hovatovább gyerekmunka valóban színtiszta hangulatkeltés. Tény, hogy Kína nagy része bizony el van maradva mondjuk 50-80 évvel, és mint ilyen pontosab azt nyomják amit mi is nyomhattunk annak idején. A kínai lakosság 75%-a még mindig kvázi nyomorban él, a maradék 3-400 millió pedig átlagosan úgy, mint egy magyar. Vagy jobban :-)

1 hónapja voltam egy konferencián Pekingben, ahol a munkavállalói jogokról is volt szó (munkáltatói szempontból, olyan témák mellett mint márkavédelem szabályozás stb.), és bizony a kínai törvények jelenleg már mindendben követik a nyugati trendeket. Kevesebb szabadnapjuk van, az igaz, de valamivel több nemzeti ünnep évente kétszer is hetes intervallumokba tömörítve, a munkavállalóval szerződést kell kötni, szabályai vannak a felmondásnak, maximalaziálva van a munkaidő, meg van határozva a túlórák rendje, a hétvégi vagy éjszakai műszakok fizetési rendje stb.

Hogy a nyugat-kínai kicsi falukban mi zajlik, azt nem tudom, nem éltem ott, de nehezen tudom elképzelni, hogy a helyzet sokkal rosszabb lenne, mint a hazai falvak többségében mondjuk Mátészalka vonzáskörzetében...

A szocális háló az lyukas, vagy méginkább nem létezik, ez is tény, ennek ellenére is működik a rendszer és noha a modern ifjúság az már sz*rik a hagyományos családmodellre (a nyugati módi megy ott is), azért a szegényebb családok nagyon összetartanak és segítik egymást mindenben.

És végkép marhaság úgy beszélni KÍNÁRÓL, hogy azok úgy általában mekkora szemetek, mikor ott is legfelejebb a politikusaiknak (akik ráadásul nem választottak, tehát a mezei csinkinek annyi köze sincsen hazája politikájához mint a hodászi nyugdíjasnak) lehet bármit is felróni.
Sándor szerencsétlenségére pontek 13.-án adta fel kalibrálásra Nikon D7000-es fényképezőgépét, amit azóta sem találnak a DHL raktárában:Amit most leírok az nem vicc, tényleg megtörtént péntek 13.-án, pedig egyáltalán nem vagyok babonás. A történet azzal kezdődik hogy van…..
lobelt_ledfold 2011.05.17 08:49:20
@IMO: Érthető mire gondolsz, de el kell fogadni, hogí a világ úgy működik ahogy. Szomorú az eset de naponta előfordul, önmagában nem nagyon éri el az ingerküszöböt. Akinek egy kevés fogalma van a szállítmányozásról az tudja, hogy a posztoló alapvető hibát vétett. Maga a csomag vagy éppen nagyobb szállítmányok szállítása is ugyanúgy működik a világ nagyobbik részén, az USA-ban vagy éppen Neémetországban úgyanúgy kiemelhetik a cuccot a halomból. Nem véletlen az sem, hogy repülőgépeken sem nagyon javasolják értékes cuccok feladását, azokat javasolják a kézipoggyászban cipelni. A raktárakban dolgozó munkások általában nincsenek túlfizetve, kísértésbe eshetnek. Lehetnének megbízható és jól fizetett arcok is, de akkor meg mindenki azért sírna, hogy mennyire drága (hisz végső soron az extra "megbízhatósági" bért is a vevőknek kell kifizetni, mindig mindent a fogyasztó fizet). A szolgáltatások mai arculatát illetve tartalmukat a piac alakítja ki, és úgy alakult, hogy a szállítmányozásban biztosítást kell kötni, ha kritikus a küldemény. Tehát a posztoló hibázott, mint ahogy a bankokkal póruljárt százezrek is benéztek ezt-azt. Még 20-30 év és itthon is megtanuljuk, hogy hogyan működnek a nyugatról importált módszerek és rendszerek.
lobelt_ledfold 2011.05.17 09:38:12
@Kicknick: Ilyen szállító cég valamiért nincs :-) Alapíts egyet, hisz éppen most fedezted fel az elképesztő, ordító, hatalmas lehetőségeket kínáló üres piaci niche-t :-) Ha igazad van, nagyon hamar iszonyú gazdag leszel!
lobelt_ledfold 2011.05.17 10:44:55
@IMO: Szörnyű, ez igaz. Csakhogy, ez a poszt a DHL nevű cégre van kihegyezve, miszerint ugyan nem akarja ő besározni a nyomorult német - amerikai szupermultit (a Deutsche Post a világ ötödik legnagyobb munkaadója), nade mégis, ezek a rohadékok. Amúgy tényleg azok, rohadékok, pont annyira, mint akármelyik profitorientált vállalat. Ez szörnyű? Lehet. A realitás sajnos szopás. Ideje lassan LSD-re kattanni és inkább Jamie csodalámpás világában nyomni :-)
Ha minden jól megy - bár sajnos nálunk általában soha, semmi nem megy jól - jövőre, vagyis 2012-től bevezetik végre a magyar utakon a 3,5 tonnánál nehezebb teherautókra az elektronikus útdíjat. Ennek lényege, hogy a teherautóba szerelt vevőegység pontosan ellenőrizni tudja,…..
lobelt_ledfold 2011.05.09 11:02:10
@porthosz:
"Ráadásul az üzemanyagok egyre jobban drágulnak (nem beszélve a fenti útadóról), ez mégjobban lecsökkenti az on-the-fly modell hasznát, hisz előbb utobb olcsóbb lesz két napnyi tartalékot raktáron tartani és vonatra rakni a kamiont, mint nulla tartalék mellett kifizetni azt hogy a kamion 3-4 óra alatt meghozza a szükséges cuccokat hogy ne álljon le a gyártósor. "

Nos, a modell éppenséggel működik. A földrengés vagy a vulkán jelenlegi ismereteink szerint kivételesen nem az emberi tevékenysélg következménye, tehát vis major és mint ilyen a gazdasági modellekben nem szerepel. Éppen a japcsik találták ki az egész JIT rendszert és bizony átakozottul versenyképesek lettek vele, szépen át is vette az egész világ. Éppenséggel a nagyobb készletekből induldtunk és jutottunk el a készlet nélküli termelésig, nem hiszek benne, hogy ez néhány természeti csapás eredményeként megváltozna. Az autóipar vagy éppen az elektronika olan brutális haszonnal üzemel, hogy nagy vonalakban lesz*rják az esetleges többletköltségeket. Ezek nem fognak leállni a közútas szállítmányozásról egyhamar. Megint mondom, örülnék, ha nem lenne igazam, de sajnos ez így van.
lobelt_ledfold 2011.05.09 11:13:22
@magyar bucó:
Bocsánat, high-techre gondoltam. A nagyobb multik többsége itthon ebben utazik (amelyik nem autógyár).
lobelt_ledfold 2011.05.09 11:21:34
@magyar bucó:
Amennyire én tudom a Jabil, Foxconn, Flextronics jellegű cégek sem brutális készleteikről híresek. Lehet, hogy tévedek, de hogy elképesztő mértékben veszik igénybe a légi szállítmányozás nem annyira olcsó módját, az biztos. Drága a cumó, nem állhat benne a pénz míg hajókázik meg vonatozgat.
Hát igen, Fradika kell, Corvinus nem – foglalta össze tegnap a rektor tájékoztatója közben egy mögöttem álló hallgató a fejleményeket. A kétségtelenül populista ízű megközelítés már csak azért is pikáns, mert bizonyára valami hasonló (a foci helyére állami…..
lobelt_ledfold 2011.05.06 09:16:07
@László56:
Ez nem éppen érv, inkább egy kinyilatkoztatás részedről, de természetesen eszem ágában sincs megkérdőjelezni a tapasztalataidat. Bizonyára más szférában szereztük őket, vagy én vagyok még túlságosan optimista, és majd megtör a keserű jövő. Már érzem, hogy életem, munkám, tanulmányaim és áldozataim értelmetlenek voltak, hiszen esélytelen vagyok. Köszönöm a választ, azt hiszem hibáztam, mikor a három nyelvet hibátlanul beszélők elitkörökkel vitázni merészeltem. Nem baj, ha nem is a Corvinuson vagy a Harvardon, de lassacskán tanulok.
lobelt_ledfold 2011.05.06 09:53:13
@golb:
Bizonyára nem minden szektorban megy ez így, de tapasztalataim szerint például az autóiparban, elektronikai iparban vagy éppen a logiszikában tudnak jól érvényesülni a “Gárdavédett” vidékről szalaszott, csóró parasztgyerekek (mint én). És ott, legalábbis a legalsó szintek felett, ahol már diplomát igényelnek (nem feltétlenül már középvezetői állásra, sőt), első sorban arra keresnek választ a felvételnél, hogy mennyi pénzt tudsz hozni a cégnek. Hozni, vagy éppen költséget megtakarítani. Nem annyira a papír, hanem sokkal inkább a tapasztalat meg az előadás számít, és persze nem baj, ha van ismerős is. Bár a közhiedelemmel ellentétben, az ismerősök nem döntenek, max sugallnak, és jó referenciát sem nagyon kapnak antiszociális elemek. Ennek ellenére az exkollégák vagy éppen külső kapcsolatok (cégek közötti kommunikáció által szerzett ismerősök) adják ezen kapcsolatrendszer előnyét.

Visszakanyarodva az egyetemekhez ugyanakkor éppen ez lenne egy normális egyetem első számú előnye: kapcsolatrendszert ad. Oktatók, évfolyamtársak, illetve az oktatás évei alatt létesített céges kapcsolatok (ilyen is létezik, bár odahaza nem veszik túl komolyan sajnos).

Első sorban nem saját magamból indulok ki, hanem a család meg barátok pályáját gondolva át jutottam ezekre a következtetésekre. Nem éppen reprezentatív a minta ugyan, de ez is egyfajta tapasztalat :-)
lobelt_ledfold 2011.05.06 10:02:15
@butus:
Én csak arra válaszoltam, hogy sokan valami listát emlegettek, ahol a Corvinus az első a honiak közül, és szerettem volna tudni melyik az a lista és miről szól. Én csak ezt találtam. És még mindig nem tudom, hogy valamiféle objektív szempont szerint a Corvinus miért jobb, mint más sulik. Ez igaz amúgy a többi kiválasztottra is :-)
A magyar állam a diákok átverésében segédkezett, aminek véget kell vetni: morális kötelesség a diplomagyárak bezárása. Nem tudjuk, hogy Hoffmann Rózsának a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatos tegnap kiszivárgott tervei a valóságban mennyire előrehaladott…..
lobelt_ledfold 2011.05.05 18:05:57
Hasonló dolgokkal megpróbálkoztak Viktorék első kormányzásuk idején is. Akkoriban (2001 környékén) az egyik nagy intézmény, az akkori SZIE Egyetemi Tanécséban ültem hallgatói képviselőként, közelről láttam mit nyomtak a dékánok egymás között. A koncepció alapja az volt, hogy a korábbi GATE-t, az Állatorvosit, a Villányi útit Kertészetit (meg néhány kisebb főiskolát) szépen összevonták egy 10 karos szuperegyetemmé, elviekben Gödöllőn kellett volna épülnie egy szuperkampusznak rengeteg Uniós pénz bevonásával. A nagy mezőgazdász egyetem – volt értelme ha belegondolunk a párhuzamos tanszékek mennyiségébe, és akad még néhány érv az ilyesfajta központosítás mellett.

Sosem történt meg a tényleges integráció, a budai karok a kormányváltás után néhány hónappal azonnal kitépték magukat a szervezetből és a Corvinushoz csapódtak (így lett kertészet meg a közgáz “szerves” egész). Természetesen mindennek semmi köze sem volt az oktatók egzisztenciális félelmeihez, a racionalizálástól (jelen esetben igen, karcsúsítástól) való félelmeknek, és nem is hiányzott az a néhányszor tíz milliárd Uniós pénz, hisz világhírű volt (és ma is az) a magyar felsőoktatás finanszírozási gondok nélkül. Épp itt az ideje, hogy a hereverő oktatói tömegeket kivágják, csökkentsék a kampuszok számát, racionalizálják a költségszerkezetet és persze emeljék az oktatás színvonalát a megélhetési tanszékek és karok eliminálásával. Akkor nem volt rá elég idő, most talán lesz.

Az azonban érdekelne, hogy vajon miért lesz jó az a magyar népnek, ha a Corvinus egyetem megmarad? Mit értenek a homályos “az egyetlen olyan állami társadalomtudományi egyetem Magyarországon, melyet a határainkon kívül is tartanak valamire” bizonyára tényeken alapuló mondat alatt?
Nem szívesen ugyan, de a fair play szellemének megfelelően közzétesszük mostan azt a videóüzenetet, amiben Puzsér Róbert válaszol az internetnek, így globál, mindenki megkapja a magáéért, még a c:c is bőven. NemFilmszakértő Róbert volt a főszereplője annak a Mokka-szegmensnek,…..
lobelt_ledfold 2011.02.25 09:40:53
@doggfather: Ez így van, az egész szubkultúrába kötött bele. A Hét Mesterlövészében is megtette ezt (Batman kultusz alázás, másnak nehéz nevezni) kábé fél-egy évvel ezelőtt ugyanígy, ilyen szempontból nagyon is következetes. Én nem értek mindenben egyet vele, tényleg nem.

Ugyanakkor üdítő a tény, hogy "politikailag" inkorrekt véleményét is előadja. Hőzöng kicsit, kiröhögi, elmondja azt is (lehet nem a Mokka 10 perces rövidzárlatában) hogy miért tartja kapitális baromságnak, és annak ellenére, hogy szerintem nézhetőek a Batman filmek (főleg a burtoni koncepcióban), még igazat is kellett neki adnom.

Abból indul ki, hogy az alapkoncepció hibás, pontosabban kapitális baromság (és tényleg az, igazat adtam neki, szépen meg is van nála indokolva), tehát nem hajlandó a film szakmai felével avagy a kultusz kultúrális felével foglalkozni, mert szerinte szarból nem lehet várat építeni.
lobelt_ledfold 2011.02.25 10:08:39
@doggfather: Oké, amit állítasz abban igazad van, feltéve, ha megsértődött. Szerintem nem, de ha a fenti üznetet sértődöttségnek fogjuk fel, akkor nálad a pont :-) Szerintem inkább (tudatosan) provokál, második körben is :-)

Az is igaz, hogy nem erőssége a csávónak a lexikális tudás, és hogy nem szabadna erre koncentrálnia, mert nem érdekli annyira téma, hogy mélyen belemenjen. Ez elítélhető, de ez már ízlés kérdése.

Ugyanakkor, e kérdésben engem érvekkel (hőzöngő, nagyhangú, de racionalitáson alapuló érvekkel) meggyőzött a rádióműsorában, elfogadtam, hogy végtelenül buta a koncepció. Ugyanakkor továbbra is érdeklődve várom a további Batman filmeket :-)
lobelt_ledfold 2011.02.25 10:34:51
@doggfather: Szép és gazdag univerzum áll Batman mögött, ez ténykérdés. Vagyis az a ténykérdés, hogy nagy, a "szép" meg a "gazdag" jelzők már esztétikai értékeléstől függnek.

Hülyén venné ki magát, ha megpróbálnák Puzsér helyében érvelni, hisz nem is ismerem és nem hatalmazott fel erre :-)

A link alant (onnan vezet el a letölthető adásokhoz), nem tudom melyik adásban volt, elvileg kidobja az átbeszélt filmcímeket ha rámozdulsz az adásokra. A Sötét Lovag asszem valami 10 legtúlértékeltebb film vagy hasonló adásban szerepelt kivesézve.

civilkontroll.net/index.php?
Nyilatkozzon a legfőbb ügyész, hogy érkezett-e Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló indítvány hozzájuk - szólította fel a hétvégén Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos Kovács Tamást. A „mikor jön már a Jézuska?” vágyakozását idéző…..
lobelt_ledfold 2010.11.08 10:25:40
Fogalmam sincs, hogy jogilag mi ezzel a helyzet, de nekem azt tanították, hogy a szamárlétrán felfelé nő a felelősség. Nem feltétlen a büntetőjogi, hanem az erkölcsi felelősség. Más módon megfogalmazva, ha valami balf*szság történik egy szervezetben ami alám tartozik, akkor azért – részben én is felelős vagyok. Különösen akkor, mikor nem csak a felelősséget rakják a hátmra, de jogosítványaim is vannak arra, hogy változásokat eszközöljek (teszem azt én válogatom ki az embereimet, akik aztán majd maguk alá válogatják a harmadik szintet és így tovább). Vezetőként tehát hatással vagyok a szervezetemre, és minden baki, bűn és elcseszés engem is érint.

Alighanem ezt is lehet túlzásba vinni (mint a közmondásos japcsi miniszter aki lemondott, mert késett a vonat), ugyanakkor pusztán morálisan vizsgálva igenis van-e mögött valami.
Mivel Ferencünk szervezetében (kormánya és minden hozzá tartozó mellékhajtás) nem egy-két aprócska baki bukott ki, hanem úgy tűnik, hogy ezer meg ezer csontvázka mászik elő sírjából, valahol természetes érzésnek tűnik, hogy a fickót bűnösnek tartom. Az “érzés” az nem jogforrás (mindannyiunk szerencséjére), de ha TG az emberek leendő reakcióját boncolgatja, akkor vélhetően lesznek olyanok, akik ezen érzés alapján ítélik majd meg az esetlegesen bekövetkező történéseket. Ergó ezen érzés megléte vagy hiánya alapján ítélkenek majd a Fidesz felett, mely ítélet létrejöttét Ferenc meghurcoltatása katalizálja. Lesznek akik másképp gondolkodnak (éreznek), vagy elég terminátorok ahhoz, hogy objektív ítéletet alkossanak és ne érzésekre alapozzák azt.

Érdekes kérdés az, hogy mekkorák az arányok.
Több mint egy hete van napirenden az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozása kapcsán kirobbant vita. Sokan magabiztosan állítják, hogy az embereket úgysem érdekli ez az ügy, mert a közjogi-alkotmányos kérdések iránt érzéketlen a kizárólag a pénztárca alapján voksoló…..
lobelt_ledfold 2010.11.04 09:28:36
@simonmondja.: Más sincsen ebben az országban csak morális válság. Éppen ezért. Nem morális értékek döntenek hanem valami egészen más. És mi ebben a csúf?
lobelt_ledfold 2010.11.04 09:47:12
@Bogyó 2: Nagyon igaz. Sajnos egy dolog vágyni a svéd vagy a belga életszínvonalra, és egy másik dolog olyan kultúrális szinten leledzeni, ami lehetővé is teszi azt. Szándékosan nem értelmi szintről beszélek, mert az akár rendben is lehetne egy visszaturbózott oktatássál, de valami erkölcsi tartás nagyon hiányzik. Annyian fókuszálnak kizárólag saját boldogulásukra hogy a toleranciának, rövid távú érdekek feláldozásának a hosszú távú érdekek oltárán és hasonló modern hülyeségeknek nem lehet helye. Itt tényleg vezért keresnek az emberek, nem pedig saját meggyőződés alapján vállalható politikai csoportosulást.

És hiszem, hogy az "furcsa módon anyagilag is ők adnak biztos életszínvonalat a polgáraiknak" mondat nem helyes. Az állampolgár melózik nem az állam. Minden a melóstol ered. Az értékrend, a választott vezetők, a gazdasági teljesítmény, minden. Áldozatok nélkül nincs siker, és a szabadásg meg a kapitalizmus sajnos feltételezi, hogy kockázatokat is kell vállalni. Szerintem a demokrácia hala nem a fejétől bűzlik, mert a farok dönt a fejről és nem fordítva... :-) Jó, ez gagyi volt...
lobelt_ledfold 2010.11.04 10:27:35
@Thália: Bár senki sem kért fel rá, de meg kell védenem TG-t. Ennek a blognak éppen a "kiábrándítóan neutrális" megközelítés a lényege, amely mostanában kissé sérült ugyan, de még mindig elfogulatlanabb mint bármely másik blog. Az elemző elemez, nem pedig értékel. Az elemzés akkor értékes, ha az ok-okozatokkal, hatás-ellenhatásokkal, modellalkotással foglalkozik első sorban. Ettől lehet tudomány, mégha jellegéből adódóan néha muszáj a moralitásba és az etikába is belekóstolnia. Én nagyon tisztelem TG munkásságát, ha nem is értek vele sok mindenben egyet. A politikai pártok egy demokráciában a rendszer jellegzetessége miatt arra törekednek, hogy átverjék kegyedet. Ez még Finnországban is így van. A választópolgár dolga pedig az lenne, hogy megtanulja a trükköket, kiszűrje, felismerje az miérteket és a manipuláció ellenére saját értékrendje szerint helyes döntéseket hozzon. És ebben sokat segít TG.
Ma éjfél körül lesz egyéves a blog. Tavaly november első vasárnapján határoztam el, hogy belevágok, s miután az akkor rendszeres éjszakai ringatások között akadt egy kis szünet, valamikor éjjel megírtam a nulladik bejegyzést. „Nagyon nem örülök ennek a blognak. Mi a…..
Aki olvassa ezt a blogot, tudja, hogy az elmúlt időszakban mennyi kritikát kaptam azért, mert nem voltam hajlandó a demokrácia lényegi és a korábbiaktól minőségileg eltérő korlátozását látni a Fidesz döntéseiben. Az, hogy valami személyesen nem tetszik, még automatikusan nem…..
lobelt_ledfold 2010.10.27 08:43:36
@kodó tamás:
1. Ha a "Nép" nem lenne hülye, akkor nem lehetne sorozatosan átverni. Ha az átvetrhetőséget tekintem a hülyeség kritériumának, akkor viszont az. Nem kell egyetértened.
2. Téged is hülyének néznek, legfeljebb ez neked nem tetszik.
3. Az elképzelt annyit tesz, hogy nem materializálódott, tehát nem is látható.
4. Ha minden jól megy az én havi nettóm most fog közel 20%-ot növekedni, 1 év alatt profitos lesz az nagy rablás. Szerencsés vagyok. Amúgy meg fröcsögve ferdítesz, nem túl elegáns.
lobelt_ledfold 2010.10.27 09:02:57
@nem1rem1: A demokrácia alapja az, hogy akit többen választanak, az lesz a góré. Akik itt velünk együtt elkommentelgetnek alighanem – pártállástól függetlenül – csak egy aprócsak szeletet, egyfajta jelentéktelen szubkúltúrát képviselnek. Ha valaki nyerni és kormányozni akar annak azokat kell első sorban meggyőznie, akiket könnyen, olcsón, gyorsan el lehet érni és kondícionálni lehet. Ez a fajta kommunikáció, saját terminológiámban a “néphülyítés”, figyelembe véve a kor telekommunikációs fejlettségét bele van kódolva a rendszerbe, azaz a demokrácia szerves része. Ilyen értelemben kényszer is, ha politikai pártként, rendszerként be akarja valaki teljesíteni a küldetését, akkor kényszerből vagy ezt teszi, vagy olyan versenyhátránbya kerül, ami más eszközökkel (erőforrás hiányában) nem behozható.

Én egy tízessel fiatalabb vagyok, bölcs biztosan nem, de feltételezett bérkommentelői státuszom ellenére igyekszem magam hozni a döntéseimet és formálni a véleményemet :-)
Bizonyára gyakorta bénázva, de töretlen lelkesedéssel.
lobelt_ledfold 2010.10.27 09:37:19
@nem1rem1: Valóban, a jólét megléte avagy hiánya fogja meghozni a végső döntést abban a kérdésben, hogy Viktorék is nagyot puffannak-e vagy pedig még hosszú ideig ülnek a trónon. Persze senki sem szereti, ha hülyének nézik, tényleg senki. Ha ez viszont így van, akkor mond meg nekem őszintén, hogyan lehet bármely kereskedelmi csatorna híradóját, reklámblokkját vagy “közszoglálati” műsorát 5 másodpercnél tovább nézni? Vagy mazochizmusból, esetleg a marketing és a kommunikációval szembeni szakmai érdeklődésből, de leginkább azért, mert nem vesszük észre, hogy hülyének vagyunk nézve. Ha sejtjük is a vizuális ingerek generálta boldogsághormonok hatása ezt elnyomja.

Az arrogancia zavaró és elhiszem, hogy van akinek félelmetes is. Mindazonáltal hatékony is lehet, még ha ez nem is borítékolható, akad benne kockázat. Mivel sok egyebet nem lehet tenni, én pedig tüntetések helyett általában dolgozni szoktam, így részemről nem marad más, mint a várakozás. Mindezzel együtt én bizakodó vagyok, nekem jóval inkább tetszik a most zajló folyamatsor, mint amit az elmúlt 10-12 évben láttam (nagyjából akkorra datálom, mikor egyáltalán elkezdett foglalkoztatni a politika).
„Próbálják elképzelni, hogy mégis lehet másként, erre teszünk kísérletet” – mondta ma az ellenzéktől szurkolást és támogatást kérve egy ismételten rettentően tanulságos parlamenti vita végén Orbán Viktor. A kormányfő megtalálta a helyes kifejezést, igen,…..
lobelt_ledfold 2010.10.19 10:38:09
@kodó tamás:
"paranoid rettegés azt képzelni, hogy minden, de az égvilágon minden intézkedés a saját érdekeltségiek számára történő vagyonátjátszásról szólna"
megnyugtathatlak "mély" ismereteim vannak személyekről és pártokról. MINDEN ARRÓL SZÓL. MINDEN.

Feltételezve, hogy igazad van, akkor miről beszélünk? Ha axióma, hogy minden politikus lop, csal, hazudik és csak a saját hasznát lesi, ÉS minden intézkedés minden körülmények között ezt a célt szolgálja, akkor aligha van értelme gazdaságról meg jövőről beszélni. Akkor reality show jelleggel diskuráljunk arról, hogy a játékban, aminek a minden ellopása a címe ki az ügyesebb játékos, és ne keverjünk bele mindenféle jövőbeli terveket meg közgazdaságtant meg szólászabadságot megy egyéb sallangokat.

Sajnálom, az interneten leírt félmondat a „mély” ismeretekről nem elégséges a hitbéli meggyőzésemhez :(
lobelt_ledfold 2010.10.19 10:56:57
@igényes:
"A Magánnyugdíj-pénztár tagjai szerződtek a Pénztárral, a Pénztárt bízták meg a befizetéseik kezelésével..."

Mikor dolgozni kezdtem olyan 5 éve akkor nem azt kérdezték, hogy szeretnék-e szerződni egy pénztárral, hanem hogy melyiket választom. Azaz nem opcionális lehetőségként vetették fel, hogy a fizetésem adott hányadát pénztárba, részvényekbe szeretném-e tölteni esetleg a párnahuzatba tartani, hanem azt, hogy a kötelező jelleggel választandó pénztárak közül melyiket válasszam. Ez egy olyan választás, ami nem választás.
Mondhatnám ez a rendszer éppúgy h*lyének néz engem, mint a klaszikus nyugdíjrendszer, mert feltételezi, hogy nyugdíjas éveimre nem fogok tudni elég vagyont magamtól felhalmozni az öngondoskodásra. Helyette leveszik a pénzem egy részét és helyettem gazdálkodnak velem, hisz én úgyis butus vagyok ehhez. Amúgy a potenciálisan elérhető haszonhoz képest nem dolgoztak jól, és számomra lényegében ugyanolyan kötelező rosszat jelentekenk, mint az állami pillér.
lobelt_ledfold 2010.10.19 11:38:28
@metamorphosis:
Szenzációs, hogy nagyságrendileg 500 posztban (persze nem olvastam mindet) immáron vagy a tizedik rettegő állítja pellengérre a blogírót, amiért az deklaráltan próbál – egyszerűen fogalmazva– semleges lenni, és elemez ahelyett hogy ítélkezne. Mert jön a diktatúra, és mindezért TG lesz az egyik felelős :))))

Kedves Gábor,
Borzalmas lehet ezzel a nyomasztó felelősségtudattal ébredni minden egyes reggel, mikor kicsiny hazánk újabb öles lépéssel kerül közelebb a totális viktatórizmushoz :)
  A szocializmussal történő korai találkozásom már eleve kizárta, hogy harcos baloldalivá váljak, de ez nálam nem vezetett, ahogy ez egyébként oly sokaknál szokás, a kapitalizmus iránti feltétlen bizalom kialakulásához. De a liberális jogállamba én is belezúgtam, mint ló…..
Megszavazták a Lex Mal-t, és azóta az államosítástól hangos az internet. Legalábbis a magyar nyelvű része. Gyurcsány először kiállt Orbán mellett (vagy talán a beszéde mellett, de mindegy is, igaza van, Orbán mai parlamenti beszédében kivetnivalót nem lehet találni), de aztán…..
lobelt_ledfold 2010.10.12 11:01:32
@Der Beste: "Ha a Tesco kamionja felborul az autópályán, letarol több személyautót, amelyekben meghal 8-10 ember, s a végén összeütközik egy veszélyes anyagot szállító tartálykocsival, akkor letartóztatják-e a Tesco igazgatóját?"

Úgy helyesebb a kérdés, hogy le kell-e tartóztatni azt az igazgatót, ha tudomása volt (vagy felmerül a gyanú, hogy volt) arról, hogy a sofőrei gyakran részegen vezetnek és a fékbetétek cseréjét évek óta költségtakarékossági okokból csak papíron végzik el.