Regisztráció Blogot indítok
Adatok
turbólyuk

0 bejegyzést írt és 144 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Juventus továbbra is csak szenved, s így érthető, hogy az olasz sajtó a sikeretlenség és a gyenge játék okait kutatja. Az Il Corriere della Sera mai száma szerint a zebramezesek játékosai össze vannak zavarodva, mert Andrea Pirlo nem beszéli meg velük a taktikát, s így ismét ugyanaz a helyzet állt…..
turbólyuk 2020.12.02 13:29:28
@RCdorset: És mi van, ha Pirlo csak azt kiabálja: " Józsi, bzmg a qrva anyád! " ;-)
Nem, véletlenül sem akartam járványbloggernek felcsapni, jó lenne sok másról írni, de nem lehet. A magyar járványkezelés a friss enyhe korlátozások után is annyira irracionális és cinikus, hogy még mindig inkább kérdéseket vet fel.  Nagyon röviden összefoglalva. Most megszépül az első hullám és még…..
Reaktor Becslésünk: Trump nyer! 2020.11.03 15:10:17
Nincs mit részletezni, a közvélemény-kutatásoknak mérsékelten lehet hinni, Biden aktívan kampányol a választás napján is, többek között a biztosnak mondott Pennsylvaniában. Vannak ugye a csendes, félős szavazók, és nem a Demokrata szavazó fél az autójára matricázni a világnézetét, őket nem mérik.…..
turbólyuk 2020.11.03 17:46:28
@ysfsí: Hm. Cartert és Trumpot egy lapon emlegetni... érdemes kissé utána olvasni Carternek.
Itt a Papríkató sorozatunk nyolcadik része! Ti kérdeztetek, papok megválaszolják! 'Mi a véleményed az evolúcióról?' Emlékeztek még, mikor a Campus Fesztiválon megkérdeztük, hogy ha egy kérdést tehetnél fel Istennek, akkor mi lenne az?  Két egyetemi lelkész vállalta, hogy a legjobb kérdéseket…..
turbólyuk 2020.02.04 21:22:14
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Mostanára sikerült odáig jutni, hogy az evolúció elméletének sok-sok ezer bizonyítéka van, többféle tudományágból. Az elméleti részekre alapozva alkalmazott tudományok élnek vele. Az evolúció sokszorosan BIZONYÍTOTT tudományos TÉNY. Ezt tagadni = ismeretek hiánya.
Ez elég komoly problémát okoz az egyház(ak)nak, ezért születnek olyan szerecsen mosdató teóriák, hogy az evolúció Isten eszköze lenne. Valamit persze muszáj mondani, mert hát az is tény, hogy Isten létére kb 0 tudományosan igazolható bizonyíték van (amúgy minek és kéne, nélkülük és épp elegen hisznek benne, felesleges - meg úgyse sikerül - bizonyítani), így a két dolgot szembe állítva Isten rosszul jönne ki ebből. Marad tehát a zseniális megoldás: Isten az evolúció eszközével teremtett. Nos ez azért is zseniális, mert tudományosan nem tudjuk azt sem bizonyítani, hogy nem így volt.
Mondtam, hogy lesz csúszás, sajnálom. Cserébe a Drót egyik legfaszább jelenetének alapmotívumát ellopva összefoglalom az eseményeket azoknak, akik nem akarnak olvasni. A rendes hogyvót utána. Petting Bravúros tracking shottal nyitunk, Samu kálváriájának ezredik stációja az első…..
Ez a kérdés engem nagyon sokat foglalkoztatott, annak ellenére, hogy valójában ez az egyetlen olyan dolog volt a terhességem altt eddig, amibe úgy istenigazából nem volt beleszólásom, és ezzel én is tisztában voltam. :) A férjem az első pillanattól, sőt már azelőtt tisztában volt vele, hogy itt…..
Olvasom a 24.hu mai "Stallonét a Szupercella 2-ben sem lehet majd fogvatartani" című cikkében, hogy nemsokára érkezik a kétezertizenhármas Szupercella folyatatása. Ez tök jó, de már a szalagcímet látva belém hasított a szomorúság: ez az egész, valahol mégis csak nagyon nagy gáz! Miért…..
Sokféle számadatot szoktunk hallani hazánk világnézeti összetételéről. Van, aki kerek-perec kijelenti, keresztény ország vagyunk, van, aki szerint az ország többsége ateista, van, aki szerint ez csak a fiatalokra igaz. Ha kicsit utánakeresünk, azonban az jön ki, ez a terület nincs is olyan jól…..
turbólyuk 2018.05.09 10:42:16
@chrisred: Pontatlanul fogalmaztam. A lényeg nem az volt, hogy az ateista hisz. Bármiben.
Hanem, hogy a világ létét, történéseit nem magyarázza természet feletti hatalommal.
turbólyuk 2018.05.09 11:08:19
@diszkriminans: A természetfeletti szvsz az Isten létéről szóló témakör keretein belül azt jelenti, hogy nincs olyan erő, ami a természetfeletti törvényeket létrehozta, azokat módosítja, azokat "ki tudja kerülni".
Igen, ha a mágia létezne, akkor az a természet része lenne.
A természeti (fizikai, matematikai ) törvények hit nélkül, sőt azok ellenére is működnek.
turbólyuk 2018.05.09 13:50:20
@Ad Dio: Lehet, hogy az egyes felekezetek témával kapcsolatos megfogalmazása vezet félre. Az általam olvasottakban a katolikus írások elsősorban választás szabadságát fogalmazták meg azzal, hogy az akarat valójában morálisan kötött, de persze választhatsz morálisan helytelent, de előre megmondjuk, hogy akkor EJNYE!
De lehet, hogy keveset olvastam... illetve nyilván ennél sokkal több oldalon van leírva a dolog, de számomra ez azért nem igazán jelent szabad akaratot, mert kilátásba helyezett kényszer van vele szemben.
Egy feltörekvő fiatal színésznő és egy szépreményű jazz zongorista hollywoodi románca lett 2016 egyik legszebb alkotása, amelyre bizony még sok év múlva is emlékezni fogunk és szívesen újra nézzük majd egy párszor. De hogyan is működik ez a varázslat, mitől ilyen nagyszerű a Kaliforniai álom? Lássuk…..
Sokan hülyének néztek a múlt héten, mikor azt írtam, hogy a mozgósításban a Fidesz a legjobb, mert vidéken csak ők léteznek szervezetten. Ezért talán nem is olyan meglepő, hogy a hódmezővásárhelyi meglepetésből ők jöttek ki jól. Kicsit ironikus, ha az nincs, ma nem beszélünk kétharmadról...
turbólyuk 2018.04.10 18:31:42
@teéjesenmindegy:
Úgy kérem számon, ahogy az előző hsz-ben leírtam. Összevonom módszertani szempontból a tanulást és a számonkérést.
Nehéz ezt elfogadni, mert úgy szociálizáltak bennünket, hogy az iskola az a hely, ahol a tanár megmondja, Te megtanulod és visszamondod, amit tanultál.
Igen ám, de mára a világ túl komplex és bonyolult lett. Ha maradunk a korábbi módszereknél, sehogy se tudjuk betölteni a fejekbe a fontosnak ítélt tudást.
Ezért kell újra gondolni az oktatást.
Ezen természetesen nem nekünk kellene itt vitatkozni és a vaktérkép csak egy példa. De azon épp a földrajz tanároknak kellene vitatkozni, hogy milyen új utak vannak, a szakmapolitikának pedig lehetővé tenni ezt a vitát és ezzel a fejlődést.
Az is lehet, hogy a sok földrajztanár arra jutna, hogy maradnia kell a vaktérképnek, most fogalmam sincs, milyen okból. De a lényeg, hogy sok ilyen kérdést kellene megvizsgálni időről időre.
turbólyuk 2018.04.10 18:33:48
@teéjesenmindegy:
A kilencvenes évek második felében voltam.
turbólyuk 2018.04.11 07:42:17
@teéjesenmindegy: Este lesz egy kis időm és válaszolok erre bővebben, de ma egész nap úton leszek.
Annyit előzetesen, hogy a tanár szerepe a legnagyobb dogma az oktatásban. Valaha még tankönyvből is kevés volt és teljes mértékben a tanár volt az információ forrása. Később lett tankönyv, egyre több. De még mindig a tanár volt a fő forrás.
Be kellene látnunk, hogy a ma embere óriási mennyiségű információ forráshoz jut hozzá. A tanár szerepét is újra lehet gondolni. Ui. a rengeteg információ nem biztos, hogy helyes. A tanárnak orientálni kell, segíteni, értékelni a tanulót. De már nem elég a frontális átadás-visszaadás. A tanár ettől még nem lesz a tanuló társa vagy barátja, de csökken a hatalma a tanuló felett. Ez új helyzet mindenkinek.
Akár tetszik, akár nem, a világ már ilyen lett, a tanuló elér számtalan információt és fordítva.
2018. Április 8.-án délelőtt megtettem, amit megkövetelt a Haza. Rajtam nem múlik, hogy a szabadrablásnak és a vegytiszta szervezett bűnözésnek ez a féktelen, arrogáns, pökhendi, lekezelő, mindenen és mindenkin gátlástalanul átgázoló tébolya véget érjen...
turbólyuk 2018.04.09 09:50:23
@zord íjász:
A korrupció azért nem elég erős üzenet, mert Józsi bácsi sose látott még disznót, amelyik elájult a vályú látványától.
Ezért aztán nem nagyon hisz abban, hogy a következő párttitkár majd nem lop.
turbólyuk 2018.04.09 10:10:58
@eßemfaßom meg áll: Ráadásul a rendszer álszent. A hivatalos "fizetésért" egész egyszerűen nem éri meg a "közfeladat" vállalás. Tisztelet a kivételnek, ami mindig akad.
Nemrégiben (2018 február 10-én) jelent meg az Archaeological and Anthropological Sciences nevű szakfolyóiratban egy érdekes cikk a 2013 –ban feltárt (és azóta vizsgálatoknak alávetett) budapesti királysírról, mely a Mátyás-templomban található és a kutatók szerint III Béla illetve Chatillon Anna…..
turbólyuk 2018.02.23 21:39:24
@chrisred: Azért vizsgálják ez esetben az Y kromoszómát, mert az értelemszerűen nem jöhetett női ágról SOHA. Azzal csak akkor lehet gigszer, ha a királyt valaki a hitvesi ágyban helyettesítette.
Mathias Wandel egy újabb kis remek játékot eszelt ki, egy olyan gépet épített amivel a dominókat lehet szép sorban és gyorsan felállítani egyenlő távolságokra. A meghajtást befőttes gumi áttételekkel oldotta meg, amelyek egyben a kis gép gumírozott kerekeit is hajtja, miközben a…..
Tamás Gáspár Miklós előállt egy bizarr gondolattal. Olyannyira bizarr, hogy első olvasásra csak néztem, hogy hol van a poén, amit nem vettem észre. Szerinte minden, a jobbtól kicsit is balra álló ellenzéki párt álljon félre és hagyja egyedüliként indulni az MSZP-t, vagy ha erre nem hajlandók, akkor…..
Minden fa életében eljön az az idő amikor már ki kell vágni  valamiért. A legtöbbször azért mert veszélyesen nagyra nőt, vagy mert túl közel ültették egy épülethez vagy villany vezetékhez. A fa kivágásához csak akkor kezdjünk neki, ha van gyakorlatunk benne, különben nagy kárt tudunk okozni…..
SERTEPERTE A Heineken csillaga 2017.03.20 08:46:44
Az tény, hogy a sörfőzés egyik legrégibb jelvénye a hatágú csillag vagy Wotan-csillag, mely a korai középkorban jelent meg, a sörfőzők egyik címereként. A két egymásba fonódó háromszög alkotta hatszög jelentés voltaképpen a tökéletesség. A csillag felső csúcsa az eget, az alsó a földet, a négy…..
Gastro Loggia KV / french press 2017.02.23 20:41:11
Nem fogod elhinni, de ezzel a trükkel a te kávéd lesz a legjobb, amit valaha is ittál! Ó, hogy gyűlölöm az ilyen felütéseket és általában el sem olvasom, de most tényleg egy pofonegyszerű titkot osztok meg a kávéról...
turbólyuk 2017.02.24 15:10:57
Barcs területén, a ma már romos, de műemlékként számon tartott Kremsier-kastély 1880 körül épült eklektikus (neoreneszánsz) stílusban. A műemléki védettségű kastély jelenleg magántulajdonban van. A kastély állapota nagyon rossz. Hiányzik az egész tetőszerkezet, az összes nyílászáró. Tilos a…..
turbólyuk 2016.11.18 19:07:46
Érdemes lenne egyszer átgondolni értelmesen ezeknek a kastélyoknak a sorsát. Csak pár gondolat:
- többnyire olyan korban készültek, amikor a tulajdonosaik irreálisan gazdagok voltak a körülüttök levő világhoz képest, és sokszor mégsem tudták ők maguk sem fenntartani. Lásd Fertőd... az építtető utódaira óriási tartozásokat hagyott, száz évig nem is lakták... "urizálás" volt ez már akkor is, szó szerint.
- jelenleg az ország összes kastélyát sok száz milliárd forintból lehetne felújítani (mint a stadionokat) de a jövőbeni kihasználhatóságuk kétséges. Különösen, ha nem magánhasználatra, hanem közcélra gondolnánk használni. Annak a sok száz milliárdnak jobb helye is van.
- ui. nincsenek meg azok a vagyonok (többnyire talán sohasem voltak), amelyekből ezeket fenn lehetne tartani. A legtöbb esetében még az sem biztos, hogy közpénzből való felújítást követően megérné átvenni akárcsak működtetésre
- nekem, mint zsellér-paraszt- városi értelmiségi felmenőkkel rendelkező embernek nem igazán jelent sokat, hogy valaha valakik az akkori Magyarország gazdasági fejlesztése, jövője helyett kastélyokba verték a pénzüket, amit a jobbágyság munkájából szedtek össze .
- a jelenlegi társadalmi többség sem gazdag ember, néhány kivételtől eltekintve (1-2 látogatható kiállítás, egyéb szolgáltatás) a világon semmi haszna abból, ha az adójából kastélyokat újítanak fel.
- kastélyszállókkal tele vagyunk, kösz, ez nem opció. Ha igen, mert megéri, akkor ugye nem gond, ha magán befektetésből csinálják?
- ha választani kell - márpedig kell, mert nincs végtelen mennyiségű pénz - Inkább iskolázzuk a gyerekeket, gyógyítsuk a betegeket, teremtsünk jövőbeni munkahelyeket, én ezt választanám. Kastélyokból egyik sem lesz.
Természetes formájában a gyümölcsök és zöldségek tartalmaznak fruktózt, más néven gyümölcscukrot, és ebben a formában nem is káros. Létezik viszont egy "további" fruktóz: az ipari körülmények között előállított, sűrített gyümölcscukor. Kémiailag ugyanarról az anyagról beszélünk, ami nem mindegy, az…..
Ma eljött a nagy nap. Hosszasan várni kellett rá, aminek a legfőbb oka, hogy az egész Audiofiliát hobbyként, és nem kenyérkereseti forrásként élem meg, és a napi munka az utóbbi időben durván leterhelő volt, nem jutott időm hobbyzgatni. Este pedig, már nem lehet elvinni a hűtőbordákat homokfúvatni,…..
turbólyuk 2016.07.25 22:19:28
Szalai és Stieber voltak a gólszerzők, de az igazi hős pályán sem volt. Sőt még csak nem is magyar az illető. Köszönjük, Fülöp Marci! Köszönjük, hogy a norvégok elleni találkozót követően ismét őrizted a kapufánkat és nem hagytad, hogy 15 millió magyar már az első percben elkeseredjen! David Alaba…..
Hogyan legyünk britek? Nevelés osztályfőnöki órán: sorbanállás.Photo: Andy Matthews, Flickr Creative Commons Az Egyesült Királyságban nyilvánvaló, hogy bevándorlókból nem válik angol, skót vagy ír nemzetiségű. Az ide vándorló népek új identitása "brit": nem angol, de "közénk" tartozik. Melyek azok…..
AudioWorld Az első Watt 2016.05.29 12:20:21
Bevezető Már megint egy technikai jellegű cikket szeretnék közreadni, simán csak azért, mert ma ezzel a gondolattal ébredtem, és csippás szemmel felvettem a szálat, erről még úgysem nagyon írtak mások magyarul. Angolul igen, az eredeti gondolat egy Dick Olsher nevű egyénhez köthető, és valahogy úgy…..
turbólyuk 2016.05.31 13:53:14
@Analoglued:
kizárt dolog (hogy nem jól írtad le)... nagyon messziről kéne indítani a korrepetálást ;-) szóval ennek ne is fogjunk neki. De ez nem baj, hova lenne a világ, ha mindenki mindent maga csinálna?