Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Száraz Monszun

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vastagbőr Nyilatkozott az APEH 2010.08.09 15:01:00
Vajon kiborul a bili, vagy szép csendben elmúlik a "botrány" és minden marad a régiben? Gáspárék legalább 20 millió forinttal tartoznak az APEH-nak, miközben 3 hétig Bali szigetén nyaralnak. Egy névtelenséget kérő APEH-alkalmazott válaszolt a Blikknek: "Elég, ha…..
Száraz Monszun 2010.08.09 22:08:35
Népszerű dolog az adóbehajtókat szidni (ez mindig is így volt, nem egy népszerű szakma), de ahogyan minden, ez sem fehér és fekete.

Arról, hogy Gáspárékkal mi a helyzet, az ügy részletes ismerete nélkül felelőtlenség véleményt alkotni. De csak általában.

1. A magánszemélyek és a cégek vagyona elkülönül egymástól. Ha Győzi Kft-t alapít és azt meglehetősen sűrűn viszi csődbe, nagyon jól megélhet. Ma ugyanis semmi sem tiltja, hogy ha adótartozással felszámolják a céget, ne alapíthass következőt. ezek után APEH-sonak leni szélmalomharc.

2. Irgalmatlan nehéz munkával utol lehet aztán érni a vagyongyarapodást a magánszemélynél. De könnyű belátni, hogy évente több millió magánszemély ellen nem lehet vizsgálatot lefolytatni. Emellett a vagyonosodási vizsgálatok döntő része a bíróságon dől el. Ameddig pedig a bíróságok visszaadják az eljárásokat azért, mert adósnak ott jut eszébe ( egy éves adóvizsgálat után), hogy az amerikai (ukrán, szerb, indonéz, ciprusi egyéb egzotzikus) rokonától, üzletfelétől, barátjától, vagy annak cégétől kapott kölcsön 30 millát, 5 évvel ezelőtt, amit megélhetésére fordított és amit semmilyen biztosítékkal (zálog, bankgarancia, stb) nem biztosítottak, és amit azóta sem kértek tőle vissza, ahelyett hogy egy jót röhögnének a felperes izzadtságszagú történetén és hazavágnák, addig várhatjuk itt a csodát az adóhivataltól.

A hivatal nem sokat tehet, mint újra lefolytatja az eljárást és megkeresi a külföldi adóhatóságot. Nagy nehezen azt más sikerült elérnie, hogy legalább a külföldi megkeresés idején álljon az elévülés.

Szóval eszközök is kellenek, mert akit nagyon megszorongatnak, megtalálja a rést a jogrendszeren (amin pedig véletlenül, vagy szándékosan??), mindig maradnak rések.....
Száraz Monszun 2010.08.09 22:18:31
@grupi: A vagyonosodási vizsgálatnak a végső és kivételes esetnek kéne lennie. A magyar adórendszer kritikája, hogy mindenki ezt óhajtja, mint általános eljárási metódust. Azokat a kiskapukat kellene bezárni, amik lehetővé teszik a számla nélküli értékesítést (pld szállítólevelek szigorúbb kontrollja, készpénzforgalom korlátozása), a számlázgatást (a bizonylatok állam általi értékesítése), a cégek hobbi szintű csődbevitelét (összeférhetetlenségi szabályok), a fekete foglalkoztatást (szigorú szankciók), azaz, hogy a pénzek szabadon áramoljanak a feketegazdaságban.

És akkor más csak azt kéne kezelni, hogy:

1: Letörd az ebben érdekelt 4-5 millió ember ellenállását.
2. Ne menjenek ki a vállalkozások Szlovákiába.
3. Ne legyen a gazdaság versenyképtelen.

Szóval a társadalom egy kicsit bonyolultabb dolog, mint egy szélforgó, de azért valamit kellene kezdeni ezzel. Mondjuk levinni az adókat, de nagyon, közben meg mindenkit agyonvágni egy fél életre aki azt is el akarja csalni, nem pedig finomkodni.....

Szerinted megvan erre az akarat ebben az országban?????
Az állami adóhatóság - a negyedévet követő 30 napon belül - közzéteszi azoknak az adózóknak a nevét, lakóhelyét/székhelyét, telephelyét, a megállapított adóhiány és jogkövetkezmény összegét, akiknek (amelyeknek) a terhére az előző negyedév során jogerőre…..
Száraz Monszun 2010.07.23 23:59:45
@zero: Benne van a cikkedben:

"akiknek (amelyeknek) a terhére az előző negyedév során jogerőre emelkedett határozatban magánszemélyek esetében 10 millió, más adózók esetében 100 millió forintot meghaladó összegű adóhiányt állapított meg".

Lefordítom: bevallás be - kiválasztják, mert gyanús (profi számítógépes rendszerekkel) - revizor ki, vizsgálódik - megállapítja a bevallás rossz, több adót kell fizetni, mint amit adózó bevallott (ez az adóhiány) - határozat, kötelezik fizesse be, egy megadott határidőre, esetleg feljelentés a VPOP-nak - adózó nem fizet, listára fel, végrehajtók uccu kifelé....

Na így már érthető??????
Száraz Monszun 2010.07.24 00:12:37
@Beren: Nem, nagyon jó helyeken dolgoztál.
Ne akarjál ott dolgozni, ahol 2Mrd az adótartozás, mert esetleg aláírsz (aláíratnak veled) valamit amit nem kéne oszt jó napot mehetsz a sittre!!!
Száraz Monszun 2010.07.24 00:15:44
@The Glow: Nagy igazság.
1 milliárd forint bevételt terveztek, 153 millió forintot fizettek be - mi az? (fotó: NOL) A számítások szerint az adótörvény végrehajtása (az adóbeszedés, ellenőrzés) többe fog kerülni, mint a tervezett 1 milliárdos bevétel. Már most durván mínuszban van ... 29 (!)…..
Száraz Monszun 2010.04.22 20:19:40
@jágör68: Azért nem ilyen egyszerű.
Az elektronikus pénzforgalom ellenőrzése nem lehetetlen, de pont az a baj, hogy hazánkban túl nagy az aránya a készpénzforgalomnak. És minden eddigi kezdeményezés ennek visszaszorítására sikertelen.

A helyszíni vagyonfelmérés nem lehetséges, mert hiányzik a jogszabály ahhoz, hogy az adóhatóság a magánlakásba belépjen ilyen célból.

De egyébként is a vagyonosodási vizsgálatok amiket sokan hiányolnak fentebb, szépen elvéreznek a bíróságokon, ahol az életszerűség nem érv. Be kell bizonyítani az adóhatóságnak, hogy xy nem tartotta a párnában a 200 millió forintot 10 éven keresztül. Az nem érv, hogy életszerűtlen, hogy ennyi pénzt nem fektet be, nem kamatoztat valaki, hanem otthon tartja a spájzban.

Emellett mindenféle kamu kölcsön szerződéseket hoznak gyakran külföldről, offshore cégektől (melyek biztosíték nélkül köttetnek, lejáratkor nem fizetik vissza, és senki nem érvényesíti), melyeket ki kéne röhögni egy normális bíróságon. Ehelyett jogsegélykérelemmel kell élni a külföldi adóhatósághoz, ahonnan egy-két év múlva jön meg a válasz, ami pont elég ahhoz hogy részben vagy egészben elévüljön az adó megállapításához való jog. Szóval vannak eljárások a gazdagok ellen is, de ott ugyanaz megy nagyban, mint a falopásoknál. Mindenki széttárja a kezét, vagy hülyének teszi magát, ahelyett hogy az asztalra csapna és azt mondaná: "Na ne már, mostantól csináljunk rendet! A meséket pedig adják elő a bábszínházban!"
Remélem, hogy mindenki követte a sávolyi "Balatonring" történetét. Egész egyszerűen elképesztő, hogy lett a tisztán magánberuházásból 35 milliárdos állami támogatásból épülő motoros versenypálya ...Az éves állami össz-sporttámogatás tokkal-vonóval, olimpiai…..
Száraz Monszun 2010.03.04 22:19:29
@Doña ¡Cara(mba)!: Magánemberként mindegy kit szavaztam hatalomba, legfeljebb csikorgatom a fogamat köztisztviselőként. De én a Magyar Köztársaságra tettem esküt, és mindig aszerint kell eljárnom, amit azok mondanak, akit e szép köztársaság istenadta népe oda szavaz.

Hidd el, tudjuk milyen a vállalkozók élete. Nap mint nap mi szembesülünk vele az első vonalban. De vállalkozásbarát politikát mi nem tudunk csinálni. A lehetőségeink addig tartanak, hogy betartsuk az írott jogot. És sokszor akkor sem lehet másként tenni, ha az ember magánvéleménye más. Mert a másik oldalról is megtalálják az embert, ha elmész valami mellett, rögtön mindenki azzal gyanúsít, hogy biztos összejátszottál az adózóval. A legtöbbször pld. mindig azokat csesztetik a hivatalon belül akik a fizetési könnyítéseket adják. Ők állandóan gyanú alatt állnak.

Szóval elhiheted nekünk is akkor jó, ha nektek. Akkor jön az adóbevétel és nem sajtolnak annyira minket sem, minden egyes forintért.

És még annyit, hogy nem akarom idealizálni a dolgot, de szeretnék valamit érzékeltetni. Amikor (Isten ne adja) tűz üt ki és kimennek a tűzoltók, mindenki könnyes szemmel nézi végig az áldozatkész munkájukat és őszinte hálát érez ezért. Ha én megyek ki valahová még az is előfordul,hogy kutyát uszítanak rám. Van egy kis kontraszt. Pedig a tűzoltásban ott van az én munkám is, csak az nem látszik. Mert a tűzoltóautó abból lesz, amit ti megtermeltek és az én "odafigyelésemmel", a közösbe betesztek. És hangsúlyozom! Nem az én érdemem, mindenkié aki adót fizet! De ha nem lennék, hidd el, tűzoltóautó sem lenne!