Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Naszta

26 bejegyzést írt és 2021 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Völgyesi Krisztián képviselőtársam hívta fel a figyelmemet arra, hogy a BKK a 123-as busz lerövidítését tervezi. A tervek szerint 2019. január 1-jétől ez a busz csak Auchanig járna, amennyiben Ön ellenzi a változtatást, illetve bármi egyéb észrevétele van az átszervezéssel kapcsolatban most …..
Naszta 2018.11.02 17:31:18
@különvélemény: a BKV nem méri a kihasználtságát, a bérletből - elektronikus jegy hiányában - nem tud semmit levonni a fejlesztései irányáról. Évtizedek óta koncepció nélkül sodródik az egész. (Pl.: a legnagyobb bűn volt nem bekötni az M4-es metrót a vasútba, lehetne Székesfehérvár-Hatvan metró/vonatunk). Szerintem itt helyben is csak annyi történt, hogy ott vágnak a költségen, ami szerintük a legkevésbé fáj (mérés hiányában; kézzel mérés, nem mérés: aki ilyet csinál és van esze, szoroz).
Sokszor kérdezik tőlünk ismerőseink, hogy hogyan jutunk ki a budapesti reptérre az utazásaink alkalmával. Felmerül a lassú és körülményes BKK járat, vagy a horror árú megoldásnak gondolt közvetlen reptéri parkolás. Kipróbáltuk már szinte az összeset. Most bemutatunk nektek 6 lehetőséget, ahogyan ki…..
Ausztria természeti adottságai elvitathatatlanok. Magas hegyek, csodálatos tavak, fantasztikus panoráma. Ezeket valahonnan érdemes megcsodálni, és mi lenne erre alkalmasabb, mint néhány fantasztikus kilátó. De figyelem, tériszonnyal küzdők csak ülve olvassák tovább...
Naszta 2017.06.10 00:58:09
www.magas-tatra.info/2016/02/gyonyoru-teli-kilatas-lomnici-csucsrol.html - kicsit közelebb is van király hely, bár ez a Tátra.
Most folytatódik cikksorozatom az állásinterjúkról szóló panaszlevéllel (előzmények itt), amiben már a legkínosabb témákat érintjük. Szexuális élet, vallás, egyéb magánéleti momentumok, túlóra, fizetési igény, stílusbeli kifogások. 4. Hülyének nézelÉn egy…..
Naszta 2013.11.03 13:02:32
@jobangel:
1) itt jön az, hogy mivel nincs kint ár, jelentkezem, de a 3. körig nem is érdemes beszélni róla, mert még nem feleltem meg az alapinterjúkon sem. Tehát igazából végig kell mennem a teljes folyamaton, hogy kiderüljön, hogy sokat kérek,

2) most egy HR-esnek kell elmondanom, hogy a legtöbb pozícióra keret van? Annál többet a cég nem fog rákölteni. Ergo nagyjából az a kérdés, hogy a keret publikus-e, vagy nem.

Referencia úgy jön ide, hogy lehet ellenőrizni az előéletet és akkor nem csak valakit veszünk fel az utcáról. (Azzal érveltél a publikus fizetéstartomány ellen, hogy jön Jóska-Pista a pénz feléért kevesebb, vagy nem ellenőrizhető tudással.)

Visszajelzés: nem értek egyet. Nagyon sokféle nem van: azt is lehet mondani, ha még akarunk valamit a jelentkezőtől, hogy most találtunk erre a célra jobbat, de evidenciában tartjuk. Aki már a CV-n elhasal, annak elég a sima nem is. Nem válaszolni inkorrekt, ami védhetetlen.
Naszta 2013.11.03 22:25:28
@jobangel:
1) azért, mert műszaki területen szinte mindig az utolsó kör (3. vagy 4.) a HR interjú. Amikor legutóbb interjúzgattam ez kb. 10 cégből 9-nél így volt. A mérnököknek meg joga sincs erről beszélni (helyesen),

2) ha kilóg az igényed a sorból, akkor szimplán nem vesznek fel. Ha nagyon jó vagy és a cégnek van mozgástere, akkor esetleg előfordulhat más, de erre várat ne építsünk.

Referencia: abban segít, hogy tényleg hasonló arcokkal versenyezz. A gond az, hogy itthon még előfordul az, hogy a pozícióhoz igazítják egyesek az önéletrajzukat (hazudnak benne). Ha van kontroll, akkor az ilyen jelölt kihullik. Aki meg megküzdött valamiért, az nem adja olcsóbban.

Visszajelzés: jelöltként simán továbblépek azon, ha egy cég nem válaszol.

Ettől még az a korrekt, ha visszaszól a cég. Eddig ahol volt lehetőségem ebbe beleszólni, el is értem (már ha nem volt eleve alap), hogy a jelölteknek visszaszóljanak.
Naszta 2013.11.03 22:35:23
@Bambano: egy ideig volt a profession.hu-n "Bizalom opció", csak kikopott, mert a HR-esek nem vettek. Ennek az volt a lényege, hogy visszaszólt a profession.hu automatikusan azoknak, akiknek nem sikerült a pályázat... :/
Mostanában nem készülnek jó gengszterfilmek, Miért? Egyszerűen azért, mert napjainkban a bűnözés világa sokkal fehérgallérosabb lett, mint korábban, a mai modern technika feleslegessé teszi a fizikai erőszakot, egyre inkább a számítógép veszi át az übercool mordályok helyét.…..
Már mindenki tudja, hogy az állam a legrosszabb gazda (BKV, MÁV, egészségügy, oktatás, stb). Nem az a legnagyobb probléma, hogy minden mozdíthatót ellopnak és szétosztanak a rokonaik/haverjaik között, hanem hogy az ennek palástolására létrehozott PR-front a kamuluftbullshittelésen…..
Naszta 2013.06.22 10:51:00
@Dr Jozef Vengloš: en.wikipedia.org/wiki/Simple_Mail_Transfer_Protocol - a lényeg: a két szerver között bárki olvashatja. Szóval SMS. ;)
Akármennyire ragaszkodik ahhoz a Szent István Bazilika, hogy az esténként a lépcsőjén üldögélő, szerintük odavizelő turisták miatt van szükség a műemlék körbezárására, egy ilyen építkezésnek azért üzenetértéke van. fotó: Smiló Dávid Például azt lehet vele…..
Nincs épelméjű politikus, aki ezt a célt kimondaná. Márpedig Orbán ezt tette a Die Presse-nek adott interjúban.Igaz, ő sem „bontotta ki az igazság minden részletét”. Orbán egy bátor állítással indított: „Magyarország nagyon sikeres volt a válság kezelésében.” – ez…..
Naszta 2012.06.18 23:42:45
Pénzkérdés Füstadó a Széllben 2012.05.17 10:22:00
A mindenkori kormányok adókivetési kényszereiktől vezérelve  szeretnek olyan tételekre lőni, amelyek valójában nincsenek is. A legújabb ötlet az ingatlanok árnövekedésének megadóztatása. Vajon elolvastak előtte bármit is a jelenkori ingatlanpiaci trendekről? Pedig a…..
Naszta 2012.05.17 14:04:46
@Naszta: jaj de randán fogalmaztam.
Naszta 2012.05.17 14:11:40
@dr. Bubó: nyilván. :)

Nem az zavar, hogy a nyereséget adóztatja. Az jár neki. Az zavar, hogy az állam a saját balf@szságát adóztatja.

Ez kb. ugyanaz, mint a CDS felár: nem devizahitellel van a gond, hanem az állam felelőtlen gazdaságpolitikájával. Ha az Euróhoz tartanánk, akkor senkit nem kellett volna "megmenteni".

www.mnb.hu/arfolyam-tablazat?query=2010.04.05,2010.04.06,1,EUR
Naszta 2012.05.17 14:15:52
@kovi1970: egyébként az állam dolga kb. annyi lenne, hogy a nyugati régióban és Budapesten munkásszállást nyit és fizeti a munkásnak 2 hónapig a szállást + 1 utat a faluból a szállásig. Utána valószínűleg a munkások nagy része már eltartaná magát és családját, idővel a munka közelébe költözne. 25.000 Ft-os segélyből (pofátlan közmunkából) nincs mobilitás.
Tömegközlekedni szívás, de nem csak nálunk. Tokióban csúcsidőben metrózni például egyáltalán nem kellemes, ha valaki még nem próbálta, könnyen tájékozódhat videóklipekből, de az okoscsatornák is alaposan feldolgozták már ezt az életérzést. Michael Wolf Tokyo Compression…..
Naszta 2012.05.03 21:51:55
Gyakorlatilag mindig mindenki alszik a járműveken. Itthonra talán az érdekesebb, ahogy sorban állnak az érkező express metróért: smu.gs/IJz3uN
(A képhez még: van külön kocsi a nőknek, mert volt gond abból, hogy nőket tapiztak a tömegben. Ennek ellenére a többi kocsi is vegyes maradt, de van dedikált női kocsi a csúcsidőben.)
Április 11-e van, a költészet napja. De más miatt is híres ez a nap. Két évvel ezelőtt ezen a napon vette kezdetét a „fülkeforrradalom”: ekkor volt ugyanis a 2010-es parlamenti választás első fordulója. Ha innen datáljuk, akkor a parlamenti ciklus félidejénél tartunk, érdemes…..
Naszta 2012.04.12 11:26:38
@kamasuka: a rendszerváltás után ők is voltak egyszer veszteségesek. Sajnos nem találok linket. Tény: ők legalább nyereségesek. :)
Akadozva beszélt, furcsán hangsúlyozott, újrakezdte a szöveget, ráadásul amit egy rádióstúdióban tilos: kommentálta a hibáját, nyugtatgatta a technikusokat, megbicsaklott a hangja, nem tudott artikuláltan beszélni. Sokaknak úgy tűnhetett, részeg volt, ivott. El is terjedt gyorsan…..
  A Mandiner, a Jobbklikk, a Mos Maiorum és a Konzervatórium szerkesztőinek közös nyilatkozata.   Szűkszavúak leszünk, mert ez ügyben szinte már mindent leírtak: a köztársasági elnöknek le kell mondania. Schmitt Pált kiváló sportemberként, olimpiai…..
Nagyon sok tanulsága van ennek a mai napnak. Nem a legfontosabb, de a legjobban zavaró: a sokszor megénekelt kettős mérce. Értem én, hogy vannak különbségek a 2007-es kordonbontás és a 2011-es blokádépítés között, de azért a lényegük közös: parlamenti képviselők a polgári…..
Naszta 2011.12.25 01:46:34
Örülök az örök optimizmusnak, csak hát jelen felállás szerint március környékén Magyarország nem tudja majd magát re-finanszírozni. Jelenleg 2 hitelminősítőnél vagyunk befektetésre nem ajánlott kategóriában, és szerintem még idén meg lesz a 3. (Fitch) is. A kormány folyamatosan azt pofázza, hogy a piacról finanszírozza majd magát, miközben kétes bevételi forrásokkal sem bír egyensúlyt tartani. Strukturális reform pedig eddig nem volt, jelenleg a költségvetés hibás számokon alapul (csak a Fidesz alig tudott választani a 4 beterjesztett verzió közül). És persze jogbiztonság: december 23-án még nincs költségvetés, nem tudsz előre számolni cégként.

E mellett az országgyűlés érdemi vita nélkül elfogadta azokat a törvényeket, amik az IMF megállapodás útjában állnak. Az IMF hitelre még a kormány szerint is szükség van. Nem volt egyetlen hang sem a kormánypárton belül, akinek ez problémát jelentett volna. Nem volt vita. Csak gomb nyomás. "Fejlett demokrácia."

Nem mellesleg ezen törvények közül az egyiket a leggusztustalanabb módon csak hipokrita módon vezettek be, hiszen ők maguk sem tartják majd be (egy kulcsos adó). A jegybank törvény azt vetíti előre, hogy Orbán hozzá kíván nyúlni a valutatartalékhoz abban az esetben, ha nem jön össze az IMF hitel, ami az argentin forgatókönyv első fejezete. Simor elmozdítása önmagában cirka 15-20 Ft/eurós többlet az árfolyamban, mert a piac a buktát fogja beárazni.

Ezen felül megszüntetik az érdemi vitának a lehetőségét is a parlamentben. Majdnem ott tartunk, hogy törvény erejű rendeletekkel kormányozzák az országot.

Ennek fényében Gábor pontjai:

1. jól döntöttek. Szánalmas, hogy csak a legkisebb ellenzéki pártnak jutott az eszébe,

2. a Fidesznek kb. vége vagy diktatúra lesz. Nem péntek óta, hanem az EU-s levelek óta,

3. sajnos csak kevés ember érti a pénteki nap tétjét. Attól tartok, hogy mire a többek is megértik, már államcsőd lesz. Olvasok argentin blog-okat, meglepően váratlanul éri az embereket a folyamat vége. Egyszerűen nem hiszik el.
A Hatodik Elem Szélvész 2011.11.11 00:00:00
A hazai szélerőművek tragikomédiájaPár napja új szerkesztőtársunk megajándékozott minket egy érdekes eszmefuttatással. Az energia egyre inkább olyan témának számít a közéletben (a politikai vitáktól a kocsmai beszélgetésekig), ami nemcsak érdekli az embereket, hanem szépen…..
Valamikor 1981-ben, a 18 éves James Alan Hetfield meglátta Lars Ulrich 17 éves dán fiatalkorú hirdetését az egyik helyi újságban, és válaszolt rá. Kb. ilyen egyszerűen alakult meg a Metallica, igaz, az első találkozás után kellett még pár hónap, mire ’81 októberére…..
A problémák mindig akkor kezdődnek, amikor egy jól együttélő pár mellett megjelenik egy harmadik, és belép a kapcsolatba. Akkor jön a hazudozás, falsoskodás, képmutatás, titkolózás. Ez történt Ullmann Mónikával is. De ne szaladjunk mindjárt ennyire előre. Ugyanis néhány…..
Erőszakosak. Gátlástalanok. Zsákmányszerzők. Önérdekvezéreltek. Rövidlátók. Túlterjeszkedők. Kiskirályok. Bármerre járok, mindenhonnan ilyen és ehhez hasonló panaszok, kritikák érkeznek a mostani kormánnyal kapcsolatban. Gyorsan szólok, két dologról biztosan nem szól ez a…..
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 16-án, pénteken nem a 2012. évi költségvetésről, avagy a teljes adótörvény-csomagról adott mindenre kiterjedő tájékoztatást. Ezzel szemben részleteket mondott el a kormány makrogazdasági kitekintéséből, amely a majdani…..
Naszta 2011.09.21 17:50:45
@unionist: nem. Az állam csak az alapkutatásokba kell hogy beszáljon. A többihez elég az adómentesség. Azaz: elég, ha a kutatók után mindent befizet a cég (mint alkalmazott után), más adót viszont nem kell fizetnie az R&D részleg után, ami ez esetben nyilván külön cég. Ellenőrizni viszont szigorúan kell, nehogy a gyári munkások is kutatók legyenek (pl.: minden munkavállalónak Msc fokozat minimum és 5 Msc-re minimum 1 PhD-s kutató pl.). De nem is ez a lényeg.

Az oktatásba irgalmatlan pénz kell, hogy ne csak az menjen tanárnak, akit sehova máshova nem vesznek fel. Rohadt nagyokat álmodunk arról, hogy milyen jó a magyar oktatás, miközben a 3-4 nagy gimin kivül végzettek nem tudnak mértékegységet sem átváltani és az egyetemen lehúzzák azon oktatók értékelését, akik pl. a merőleges szárú szögeket tudottnak tételezik fel. E miatt aztán a 3-4 tényleg elit gimi is hiába neveli ki a zseni palántákat, a Bsc keretében elvesznek a tömegben és leépül a motiváció. Ráadásul ma csak az megy PhD hallgatónak, akinek van arra pénze, hogy 23-27 éves koráig nettó 90-ből éljen.

10.000-ek szemébe hazudja ma bele a felsőoktatás, hogy értelmiségi (van diplomája), miközben a 3/4-ük funkcionális analfabéta. Egyszerűen nem igaz, hogy egy generációból cca. 166.000 emberből 90.000 alkalmas a felsőoktatásban való részvételre. Folyamatosan kínszenvedés egyetemen tanítani, mert nem hiszik el neked, hogy az 500 fős évfolyamból 30-40 alkalmas arra, hogy befejezze az egyetemet. Évek óta fejkvóta van. Fel sem merül a döntéshozókban, hogy eredményességre menjenek: ne 500 fős évfolyamot érje meg tartani, hanem 40 Msc-s mérnököt képezni egy karon, akire fel lehet építeni komolyabb cég(ek)et. A kevésbé okosoknak meg ott a főiskola, aminek így még értéke is lehetne.

Ezeknek a rendbetételéhez koncepció, bátorság, kitartás és pénz kell.

Egészségügy: nem kell ragoznom, hogy miért fontos. Itthon kéne tartani az orvosokat. De ez nem úgy megy, hogy azt mondom az orvosnak, hogy 6 év tanulás után annyit keresel, mint egy utcaseprő, de ha elmész, akkor annyit kell kifizetned, amennyit több, mint 10 év(!) alatt keresnél. Milyen alapon mond bárki ilyet? Akkor lehet szigorítani a kiutazást, ha előtte(!) rendeztük a béreket. Van egy olyan érzésem, hogy utána már nem is kellenének a szabályok.

És itt is süt az álszentség a rendszerből. Elvileg ugye a járulékaiddal fizettél az ellátásért, de valahogy mindenki tudja, hogy zsebbe fizetve jobb az ellátás. Miért nem lehet azt leírni, hogy van prémium szolgáltatás is? Miért nem lehet erre előre biztosítást kötni? Miért nem lehet ebből az orvost megfizetni? Miért nem lehet tisztán csinálni?

Ezeknek a rendbetételéhez koncepció, bátorság, kitartás és pénz kell.

Ezek azok a pontok, amiben a jelenlegi kabinet megbocsáthatatlan bűnöket tett és tesz. Itt az is megbocsáthatatlan, ha nem csinál semmit. Továbbra is álszentségekkel és paternalizmussal terhelt populizmus van a helyett, hogy élne a kabinet a történelmi lehetőséggel és történelmet írnának. Szánalmas banda.
 Május végén megszületett a megállapodás a kormány és a bankok között a devizaadósok „megmentéséről”. A megállapodás lényege a svájci frank árfolyamának 180 forinton történő rögzítése, ami azt jelenti, hogy az e feletti rész törlesztésére az adósok…..
Világszerte felmérték az atomenergia támogatottságát. Az MTI és a hazai Ipsos által készített közlemények elhallgatták a felmérés magyarokra vonatkozó adatait.Az Ipsos 26 országra kiterjedő teljes kutatásának eredményei itt találhatók meg.A felmérés szerint a…..
Naszta 2011.06.24 15:29:59
Kedves zöld polgárok!

A Paksi atomerőmű 2.000 MW áramot termel. Ez 2.000.000 kW. A legnagyobb itthoni szélerőmű névleges teljesítménye 3.000 kW. A szélerőmű esetében nagyjából a névleges teljesítmény 1/10-ére lehet számítani, azaz - legnagyobb lapát esetében - 300 kW-ra (jótékonyan erősen felfelé csalva). Ez azt jelenti, hogy csak Paks kiváltásához 6667 db ilyen teljesítményű erőműre lenne szükség. Paks a magyar energiaigény 30%-át fedezi, tehát a teljes hazai energia szélerőművel való ellátásához cirka 22.222 db olyan szélerőmű kéne, amiből jelenleg 3 db van az országban.

Ezen felül: mivel a szél nem fúj mindig, a szél erőművek mellé gázturbinákat építenek, hogy szélcsend esetén is legyen áram. Tehát a zöldek energiakoncepciója gyakorlatra lefordítva azt jelenti, hogy a teljes erőmű állományt duplázni kell (szél+gáz) úgy, hogy ezzel tovább nő a gázfüggésünk és minden 4-ik négyzetkilóméterre jutna egy szélkerék és gázturbina (Balatont, Budapestet és Tiszatót is beleértve).

Maradjunk abban, hogy én jobban örülnék neki, ha nem idealista bölcsészlányok, hanem mérnökök találnák ki az energiapolitikát. Én sem akarok az orvosok, vagy a bölcsészek dolgába beleugatni. Továbbá: attól, hogy gyerekkorotokban - a szélkerékkel és a tűzzel ellentétben - nem csináltatok atommáglyát, attól az még egy biztonságos technológia.

store.naszta.hu/20110330halaleset.gif
Azt hiszem, az előzményeket mindenki ismeri: a március 11-ei földrengés által keltett cunami a mellett, hogy több tízezer ember életét követelte, erősen megrongálta a fukushiamai atomerőművet is. A meghibásodások következtében több reaktorban is megolvadtak a fűtőelemek,…..
Naszta 2011.06.06 22:03:48