Regisztráció Blogot indítok
Adatok
espé

0 bejegyzést írt és 225 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Cider van sokféle: szénsavas és mentes, ezeken belül száraz, félszáraz, félédes és édes. Van ízesített, bio, szűretlen, és akkor még nem is beszéltem a körteborról, ami igazából nem is cider, hanem perry. Bár sokszor mégis pear cidernek nevezik az egyszerűség kedvéért,…..
Jó napok járnak a művelt és az az idült alkoholistákra: a héten két olyan kutatási eredmény is napvilágot látott, miszerint az alkoholfogyasztás az eddig tudottnál nagyobb mennyiségben is jótékonyabb hatású, mint hittük. Ha komolyan vesszük e kutatási eredményeket és…..
Bréking bréking: Mint ahogy azt a Népszabóság nyomán Index anyánk is írja, Vincze Béla 2005-ös évlabdarúgója pincészetében és a boltokban is találtak 2005-ös évjáratú hamisított Vincze-borokat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borminősítési Igazgatóságának…..
A hvg.hu arról tudósít, hogy Vincze Béla borászatát 30 napra bezáratták, miután a 2007-es Egri Bikavéréről kiderült: hozzáadott glicerint tartalmaz. A glicerin valószínűleg azért került a borba, hogy a gyenge minőségű, vékony anyagnak testet adjon. A laborvizsgálaton…..
Közel négy éve annak, hogy a Doc City Productions boros Big Brotherjének előkészületeiről írtunk: "Az amerikai PBS csatorna már megkezdte a szereplők toborzását egy új valóság-showba, amelyben 5 szépreményű borász-jelölt verseng majd egymással. A hatrészes sorozatban a…..
A tanácstalan tipródás az áruházak boros polcai előtt, illetve a fejvakarás a borlap láttán általános jelenség lehet, mert egy az iPhone-ra kidolgozott zsebpohárnok-alkalmazás immár a harmadik legnépszerűbb letöltés az életmód kategóriában. A polc- és borlapblokkot feloldó…..
Hétvégére olyan fesztivált ajánlunk, ami Budapesttől 80 kilométerre lesz, a magyar borászok pedig a határon túli vendégek listáján szerepelnek. Másodszor rendeznek ugyanis a szlovákiai Strekovon (Kürt) Pincefesztivált. Szimpatikus az ars poetica-juk: "Arról álmodoztunk, hogy…..
Kánikula van, lesz is még egy ideig. Ilyenkor a jól behűtött rozéknak, könnyű fehéreknek van idejük. Meg a fröccsnek. Már akinél. Sokszor hallom, hogy művelt alkoholista nem iszik fröccsöt, mert a jó bort nem rontjuk el, a rosszat meg úgysem tudjuk feljavítani még szódával sem.…..
Az inforadio.hu híradása szerint Villányban a termés 20-50 százalékát elverte a jég. Működik ugyan egy jégeső-elhárító rendszer, de ez úgy látszik, csődöt mondott. Sopronban szintén jégeső pusztított. A kár nagyságáról még nem érkezett jelentés. Az idokep.hu alapján…..
espé 2009.06.14 10:55:33
@kezdő alkoholista:

Érthető és egyetérthető.

Tűzkár, vízkár, jégkár, stb. esetére segélyezéssel egyetértek.
De az nem megy, hogyha nem fizetem a cascot akkor az állam adjon új autót.

- Az oktatás találó példázat. De viszont közvetlenül szivatják az egész országot. Úgynevezett tanult emberek üldögélnek, gondolkoznak és évtizedek óta folyamatosan reformálják a rendszert, tantervet, tankönyvet stb.
Én csak összehasonlítani tudok:
A magyarországi unokák 10kg-os hátizsákkal indulnak iskolába, és rengeteg házi feladatot hoznak haza. Az ingyenes állami oktatás évről évre komoly beruházásokat igényel. Az
Angliában élők kis műanyag tasakot visznek, és abban nem a házit hozzák haza, hanem az iskola közleményeit, ha van. Ja, a tasakot is az iskola adja.
espé 2009.06.15 13:29:58
@czudarka:
Off vagy nem off!
De ki kellene jelölni, hogy hol vásároljon az, aki nem piaci kaját-piát akar venni? Akár tejet-kenyeret.
A CRAV, a délfrancia kisgazdák terrorkommandója ismét lecsapott. Általában borfolyók fakasztásával operálnak, most azonban tűzzel büntettek. Az akciósorozatra vasárnap éjjel került sor. Az egyik áldozat egy negociant-cég, a Trilles volt, amely 2006-ban 1.5 millió eurós…..
espé 2009.05.14 19:19:59
@t f 1:
Miért?
A Művelt Alkoholista Örömborok 2009.05.12 06:52:00
Mindig rühelltem a wazze típusú szemforgatást, aki wazzét mond, mondjon bazmeget is, vagy nyeljen egy nagyot. Nagyapám a kurvák faszával operált, én rövid ideig a kutya faszával kísérleteztem, de be kellett látnom, hogy nem áll jól. A Lőrincz György galamblelkét érzékletesen…..
A Művelt Alkoholista Amerika Rozé 2009.05.09 07:30:00
A magamfajta alkoholista gyakran siránkozik azon, hogy miért kell egész palackokat megvennie olyan borból is, amiből előre tudottan pár korty bőven elég lesz. Amikor otthon borozgatok, gyakran kapom magam azon, hogy a palack fele visszadugózva bevándorol a hűtőbe, ahonnan rosszabb…..
espé 2009.05.11 13:39:06
@lackó:
Nagyon helyénvaló kérdés!
Mitől rozé a rozé?
És nem halványvörös vagy sötétfehér a megnevezés.
A Művelt Alkoholista Obiztatás 2009.02.17 14:00:00
Borászkörökben az Országos Borminősítő Intézet közutálatnak örvend. Hallottam már olyan megfogalmazást, hogy az OBI a sztálinizmus utolsó bástyája, de a higgadtabbak szerint is megreformálhatatlan, parazita szervezet. A közjót szem előtt tartva, szerkesztett formában…..
espé 2009.02.18 12:47:40
@Fűrészpor:
Na és ki reklamált már a miniszternél?
espé 2009.02.18 15:44:40
@Fűrészpor:
Én csak arra gondolok, hogy ha senki nem megy oda, akkor biztosan nem lesz változás.
Egyébként a szóban forgó miniszter elleni tüntetésről nem tudok, viszont a problémákat el szokta intézni.
2008-ban a magyar borral kapcsolatban valószínűleg legtöbbet idézett hír arról tudósított, hogy a londoni Kingston Egyetem kutatói közönséges fehér és vörös asztali borokat vizsgálva egyes esetekben az egészségre káros mértékű fémionkoncentrációt találtak. A…..
espé 2009.02.18 13:36:58
@lackó:
Sajnálatos, hogy az üveget még a desztillált víz is oldja. Nagy gond ez az injekciós ampulla gyártóinak. Ők kénytelenek kemorezisztens üveget használni. Ólomhoz pedig, akár a kristálykehelyből való kortyoláskor is juthatunk. Nade, milyen csekélységben!
Ugyanis nyomelemek szintjén vagyunk.
A Művelt Alkoholista Örömborok 2009.02.04 06:54:00
A financiális entrópia szorításában vergődő alkesz szüntelenül kutatja azokat a borászokat, akik kevésért sokat adnak, és a jóságos szamaritánusok maroknyi csapatában Heimannék már veteránnak számítanak. Nem mintha arcátlanul olcsón mérnék a bort, inkább azért, mert…..
espé 2009.02.05 07:14:53
@karelgoot:
Muskotály.
Jön a hírlevél a nagy leárazásról. Tudom, hogy válság meg minden, de baromi hülyén érzem magam, amiért néhány hónapja megvettem - akkor azt hittem, nagy kedvezménnyel, így hirdették ugyanis - 7500-ért azt a Buttler Bikavért. Most akkor nem ér 7500-at? Akkor miért tetszettek…..
espé 2009.01.20 20:16:04
@MalbecNC:
Igen, a normális (árlista) szerinti kartonárra gondoltam. Azért, hogy jelezzem azt, hogy ugyanaz a bor, ugyanannál a kereskedőnél, ugyanakkor, eltérő árral is kapható. Másrészt, a megjelent legújabb posztban a pontok 90-97, az árak viszont 6,9-59 EU között szóródnak. Ebből a 94 pontos (értékű) borok ára 9,99-58 EU közötti.
Tehát, árból minőségre következtetni még külföldon is csak tendenciózusan lehet.
espé 2009.01.21 06:56:49
@MalbecNC:
Köszönöm a választ!
Így már érthető, és egyet is érthető.
A világ legolvasottabb bormagazinjának 2008-as Top-listáján egymást érik a megfizethető és viszonylag könnyen beszerezhető borok. Mivel saját nemzetközi borműveltségem a hipermarketes zsemlére hasonlít: 10 térfogatszázalék szárazanyag, 90 térfogatszázalék űr, ezért mindig…..
A Művelt Alkoholista Tűzoltunk 2009.01.16 11:30:00
Karácsony előtt égtünk, mert állítólag a Velezvin rossz fát tett a tűzre – vagy inkább cukrot és citromsavat a borba/vízbe? A történetnek azonban nincs vége, és mivel az égésről hírt adtunk, illő, hogy a tűzoltásról is beszámoljunk. A fehérvári illetőségű, ám az…..
Nincs is jobb alkalom egy kis kadarkázásra, mint január elseje. A trombitálás már halkul lassan, a konfettimaradványok még a padlón hevernek, szerpentinek lógnak a mosogatóba, másnapos ismeretlenek dülöngélnek félmeztelenül az ember lakásában félig ürült édespezsgős…..
Nos, akkor maradjunk a buborékoknál. Talán még nem késtünk el egy-két külhoni szépség ajánlásával. A poszt első felében röviden áttekintem a legfontosabb pezsgős vidékeket, stílusokat és metódusokat, aztán az itthon is beszerezhető képviselőikből ajánlok néhányat.…..
Örök kérdés, amit talán nem is kell igazán megválaszolni. Honfiúi indíttatásból azt mondjuk: tokaji, a praktikum oldaláról nézve pedig pezsgő. Évekkel ezelőtt határozottan kiálltam amellett, hogy hiba volna a nagyvilágot majmolnunk, amikor a teremtő olyan kitűnő nedűt adott a…..
espé 2008.12.29 17:35:16
espé 2008.12.29 18:50:36
@kisrizling:
Nem vitázom, csak megjegyzem, hogy a Törley mellett a tokaji is honos nálunk.
És az is piacvezető lehetne itt-ott.
Ebben a pillanatban jutott eszembe, hogy pontosan egy évvel ezelőtt milyen szívesen társalogtak kommentezőink arról, ki mit tesz az asztalra. Hátha most is kialakul az ünnepi diskurzus. Felütésképpen: nálunk libacomb lesz aszalt szilvával és puliszkával, desszertnek bejgli, bornak…..
Nyakunkon a karácsony. Fényár az Andrássy úton, embertömegek a bevásárlóközpontokban, tenyésztett  pontyok apatikusan az üveg másik oldalán, édes boros szemét a polcokon. Mert az édes borok legalább ilyenkor fogynak, még ha az éves fogyasztás aránya a szárazakhoz képest…..
Lehet, hogy látszólag nem kapcsolódik a borhoz a téma, de mégis… Sajnos várható volt a döntés, de talán mégis reménykedtünk benne, hogy valahol van még józan ész. Véletlenül sem a szerencsieket szeretném bántani. Nyilván ha egyesével vesszük számba azokat az embereket,…..