Regisztráció Blogot indítok
Adatok
x10dead

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
DJI Spark Fly More combo, ha ezt írnám, a repüléssel foglalkozók jelentős része tudná, miről van szó. A drónok etalon rúdja, a repülő Apple, tökéletes okoskütyü, és még folytathatnám a sort, de abban szinte mindenki egyetért, hogy az egyik legstabilabb, GPS alapú, okos…..
Egy antagonisztikus vita kioltása miatt szereztem egy Eachine QX95S-t. Jobban megy-e egy egycellás szénkefés gép, mint egy brushless? Érdemes-e viszonylag drágán beruházni egy szénkefementes variánsra vagy elég az olcsóbb, de egyszerűbb megoldás is? Oda adható-e egy fiatalabb delikvensnek vagy túl…..
A Hawkeye Firefly 8S akciókamera tipikusan az a készülék, ahol a príma árazás és a funkciók egymásra találnak, és a cég sem hiszi magáról azt, hogy azért, mert egy nevet ráaggattak a tokozásra, már elkérhetnek kétszer akkora összeget. Nem is teszik meg, 25.000 forint körül az egyik – ha nem a -…..
Egy kedves olvasómtól kaptam a lenti alkatrészeket, ugyanis neki nem volt rá szüksége. Majdnem minden rendelkezésre áll, egy vázra és leszállólábakra van szükségem, hogy felélesszem a madárkát. Úgy döntöttem, hogy ezt meg is fogom tenni, hiszen egyrészt móka, és lehet…..
x10dead 2017.02.04 11:19:53
8!
Mindig is problémát jelentett, hogy megmérjem az akkumulátoraim belső ellenállását. Parázs vita szokott kialakulni, amikor ez a téma előjön, hiszen van az a tábor, aki szentül hisz abban, hogy ebből lehet következtetni az élettartamra, míg mások állítják, hogy ezt kizárólag…..
x10dead 2016.12.17 18:11:19
Okosítás ATMega32 és NuMicro M0517LBN alapú Imax B6 klónokhoz. Több, mint 3 éve pofozgatják a fiúk (Paweł Stawicki / Nagy József) és nagyon jó munkát végeztek.

A forráskód nyílt, de a legelterjedtebb modellekhez kint vannak a lefordított flashelhető állományok is. Egy 2 dolláros flash-adapterrel két perc az agyműtét, és kapsz cserébe
- 3 éve csiszolgatott töltő-algoritmusokat (szépen indít, időnként bele-belemér és mindig látod, mit csinál)
- LiHV / LiFe támogatást
- a végletekig paraméterezhető beállításokat
- egész akkura, egyes cellákra! és drótra! lebontott belső ellenállás mérést
- korlátlan számú, cellánkénti fesz-kalibrációt, 2 pontos kalibrációt áramerősségre töltésre és merítésre külön-külön
- rendes balance módot (miközben a főkábelen tölt, a balance kábelen egyidejűleg süti ki a megszaladt cellát, ha jól emlékszem 1A-ig)
- rendes storage-módot (storage+balance)
- túlmerített akku újra-élesztési lehetőséget
- számtalan adatot a futó processzről
- logview-t
- "családbarát" szirénát :-)

Csodát ugyan nem tudtak tenni az ócskavassal, de határeset...
Nagy Józsi még hardveres okosításokat is kidolgozott a nagyobb discharge rate és a pontosabb mérések érdekében.

Kukkants bele a B6-osodba és nézd meg, nem-e Atmega32 vagy Nouvotron proci lapul benne. Ha igen, készítheted az újabb posztot :-)

Elterjedtebb kompatibilis modellek:
- G.T. POWER A6-10 200W
- IMAX B6 Charger/Discharger 1-6 Cells
- AC/DC Dual Power B6AC 80W RC Balance Charger/Discharger
- Turnigy A-6-10 200W Balance charger & discharger
- Turnigy Accucel-6 50W 5A Balancer/Charger w/ Accessories
- Turnigy Accucel-8 150W 7A Balancer/Charger
- Turnigy MEGA 400Wx2 Battery Charger/Discharger (800W)
[A mai cikket Tamás írta, de az én narratívámmal lesz felvezetve (és azért néha belekontárkodtam a szövegbe is, a szerkesztő jogán). A Walkera Devo távok méltán híresek, ahogy a márka maga is. Ennek az egyik oka, hogy bizonyos távirányítói bővíthetőek különböző protokoll…..
x10dead 2016.12.17 12:20:56
Kis kieg (hogy még szebb legyen a kép):
Devo7E:
- Szerintem érdemes lehet megjegyezni, hogy a 7E "pici". A hozzám hasonlóan kis manipulátorokkal rendelkező emberkéknek / csajoknak sokkal kényelmesebb "viselet", mint a standard méretű távok. Ja igen, a méretcsökkentés nem ment a gimbalok minőségének rovására, így teljes értékű hobby eszköz maradt.
- A 2x3 állású modot érdemes megcsinálni bemelegítésnek. Egyrészt hasznos, másrészt könnyű megcsinálni és közben ráhangolódik az ember a további buherára.
- A diódát nem kell kiforrasztani, elég, ha megpatkolod. Még így is macerás, de jóval biztonságosabb, mintha megpróbálnád azt a kis vackot kipiszkálni
- Mindhárom modul beépíthető akár egyszerre is. A firmware oldaláról korábban sem volt gond, inkább az alkatrészek beépítése jelentette a problémát. Egyrészt, csak két forrasztási pont van rendesen kialakítva, a harmadik modult közvetlen a procira kell forrasztani, másrészt, kicsi a ház, így órákig el lehet játszani, mire mindennek kitalálod a helyét, hogy vissza is tudd tenni a hátlapot :-)
- A modulok tekintetében legyetek körültekintőek, mert nem mindegyiken van erősítő.
- Szerintem állat jól néz ki, de előfordulhat, hogy valaki nem akar sündisznót csinálni a távból. Az okosítást meg lehet csinálni külső antennák nélkül is, akár egy darab antenna kábelből is. A range nyilván nem lesz akkora, mint egy nagy gainű külső antennával, de megúszható a burkkolat faragása, és a modulok későbbi leégetése sem fordulhat elő. Ebben az esetben a legkultúráltabb megoldás a laptopokban is előforduló pcb antennák használata.
- Tipp: Seby videói alapján szépen össze lehet rakni, de a sima Dupont kábelek felejtősek. Merevek, túl vastagok és a forrasztást sem igazán bírják. Érdemes inkább 28-30AWG-s szilikon kábellel próbálkozni, ha van kéznél.

DEVO10:
Ez már normál méretű táv, így a lapátkezűeknek jobban bejöhet. Nagy előnye, hogy a kimenő teljesítményt nem kell hack-kelni, nem kell vacakolni a kapcsolókkal sem, sőt, van egy plusz potija, így simán használható 2-tengelyes gimballal is.
A doboz nagyobb, szellősebb és a szerelés is minden szempontból egyszerűbb.
A memóriája nagyobb, mint a 7E-nek, így akkor is használható marad, ha a Deviation fw mérete "kinövi" a 7E-t. Árban persze a duplája, de a beleszámoljuk egy esetlegesen megsütött CIRF modul cseréjét is, akkor alig marad árelőny a 7E oldalán. Mindenképpen future-proofabb, mint a 7E.
Szóval, ha kicsi a kezed, akkor 7E. Ha nem, akkor egyből a 10-esnek célszerű nekiugrani.
    Az X1 átalakításában legutóbb oda jutottam, hogy sikeresen összeállt a hardver, a szoftverben pedig megléptem a szükséges beállításokat, maradt a gép PID értékeinek gatyába rázása, hogy végre úgy szálljon mint egy redbullal megitatott sólyom, és ne úgy dülöngéljen mint a Vuk részeges…..
Apámnak volt egy kollégája - most olyan leszek, mint Fábry Sándor, amikor előhúz egy történetet a családi archívumból -, aki, amikor éppen műszaki rajzoltak, bejött a terembe, odament apámhoz, ránézett a rajzra és ezt mondta: "Ez szar, kettes alá" és ráírt egy piros filccel egy nagy kettes alát a…..
Ez egy teljesen szakmaiatlan eszmefuttatás, még csak nem is cikk, inkább gondolatébresztő. Arra alapozom, amit netről össze tudtam vadászni, nincs tényleges, kézzel fogható tapasztalatom, ahogy annak sem aki először csinál ilyet. Aki konkrétabb információra vágyik az alkatrészekkel és az építéssel…..
x10dead 2016.03.10 18:25:12
Üdv.

Csak most találtam ide, lehet hogy már későn, de:
Az Eachine Racer 250 FPV és az Eachine EC250 Racer nem ugyanaz. Pontosabban a váz nem ugyan az, az EC250-es standard ZMR vázzal jön és így nem csak szellősebb, de a karok is karbonból vannak (nekem is ilyen van). Hiányzik viszont róla az összes FPV-s csicsa, illetve nem jár hozzá a fényszóró illetve a féklámpa.
A Falcon az egy tovább-gondolt EC250-es, így kapsz hozzá döntött motor mountokat, illetve oldallapokat, illetve az FPV-s bazárral érkezik (A Racer FPV-hez képest kicsit gyengébb kamerával) . Ezek a cuccok külön is megvehetők.
Egyébként már van ARF verzió a Falconból, táskával jön, mint az EC250:
www.banggood.com/Eachine-Falcon-250-FPV-Quadcopter-with-5_8G-32CH-HD-Camera-BNF-p-1028897.html

AT9 mode1 vs mode2. Ez ne legyen gond, nem nagy kaland átbuherálni:
www.youtube.com/watch?v=NZDB7fG4QTk

Btw, én azért az EC250 mellé tettem a voksom, mert anno még nem volt Falcon, a sima FPV modellel szemben meg túl erős érv volt a jobb váz illetve a Radiolink távir.
Tanuló gépként (értsd: kel-fekszik) az FPV-s alkatrészek meg csak a költségeket és a súlyt növelik, így azokat ráérsz később is beszerezni és/vagy örülsz, hogy legalább azokat nem kell pótolni egy durvább crash után.
Szerintem jó választás az EC250-es: a ZMR váz már bizonyított és gombokért upgradelhető masszívabb karokkal, lapokkal. Nem csak könnyebben szerelhető, mint a mint a Racer FPV, de - különös tekintettel a karokra - több vegzálást is bírnak. Később meg tovább-fejleszthető Falcon-ná, ha akarod. A Radiolink transmitter meg fényévekkel jobb, mint a FlySky, erre később is alapozhatsz.

A Walkerák:
Nos, a Runner a mai napig az egyik legszebb Racer szvsz. A gond az, hogy nem igazi Racer, hanem egy valódi állatorvosi ló: Nem igazán naprakész technológia, gyenge váz (NEM CF, csak laminált üvegszálas, ráadásul vékony!!!), relatíve drágák hozzá az alkatrészek, és megvan benne az öngyilkosságra való hajlam (az akku képes ledarálni mindent maga előtt, ha pofára esik, illetve van az az apró kis problémája az FC és az ESC-k között, ami miatt könnyen földhöz veti magát (FOD). Vagyis, olyan, mint egy top modell barátnő: gyönyörű, de inged-gatyád rámegy, ha nem vigyázol.
Én nem bírtam ellenállni a szépségének, így ilyen is van itthon, de vagy kesztyűs kézzel kell vele bánni, vagy kapásból rendelheted hozzá a tartalék alkatrészeket.
A Furious egyértelműen jobban sikerült, de egy kicsit overkill első gépnek.
Amit nem említettél, az az F210-es. Na, az tényleg ott van a szeren. Csak az ára egy kicsit elszállt, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a Devo7-es - bár valóban bizonyított és kiforrott modell - de eljárt felette az idő
Két héttel karácsony előtt az őrület már költői magasságokba tud emelkedni, főleg ha az ajándékvásárlásról van szó. Ebben a posztban a tavaly nagy sikert aratott (ezúton is köszönöm nektek) cikksorozatot folytatva mutatok be négy quadkoptert, melyek mindegyike remek ajándék…..
A sorozat befejező részére a szokásosnál kicsit többet kellett várni, mert elgondolkodtam azon, hogy van-e értelme annak, amit csinálok, miután hobbisznobok, trollok és grammarnácik (gyűjtőnevükön: csillámfaszlámák) főleg nemtelen támadásainak lettem kitéve. Aztán eszembe…..
x10dead 2016.01.16 08:34:40
@huppy:
A ShengKai D97 jó választás volt. kategórián belül a könnyebb/vékonyabb típusok közé tartozik, stabil és minden olyan funkciót tud, amit ennyi pénzért adni lehet (a szoásos flippek, headless mode, 3 agresszivitás szint, kamera-kezelés + RTH)
A gép ugyan nem tűnik masszívnak, de a papírvékony anyagoknak meg van az az előnye, hogy kicsi a tömeg, így tovább repül és megúszhat komoly eséseket is). És az is a D97-es mellett szól, hogy a fail-safe módja nagyon jól működik. Ha összezavarodtál, kikapcsolod a távirányítót, a quad 3 másodpercen belül megkezdi az ereszkedést és magától leszáll (nincs fly away).
Akkuk: Pót-akkut mindenképp vegyél, de ne csak egyet, hanem egy marékkal. A toy-grade multik rep-ideje olyan alacsony, hogy egy akkuval a trimmelés-felszállás-ráhangolódás után már alig marad időd repülni. Szóval, kell 3-5 akku, hogy legyen időd 8-asokat rajzolgatni az égre. A mostanihoz hasonló hidegben a motorok hűtése felől sem kell aggódnod. Mire lefagyott kézzel kicseréled az akkut, a motorok már rendben lesznek. Amit mindenképpen vegyél még az egy kupac propeller, valószínűleg ezeket kell leggyakrabban cserélni.
Kamera: A Möbiust/Runcam-et elbírják, de nem szeretik. A nagyjából 10-15 grammos gyári (gagyi kamerák) is észrevehetően rontják a levegőben töltött időt, a Möbius/Runcam pedig 50gr. Ez egy 100gr-os quad esetén jelentős plusz súly, a repidő nagyjából a felére esik.
Ha a gyárinál (kritikán alulinál) jobb minőségű videót a cél, itt inkább a 808#16-os kulcstartó kamerát célozd meg, az csak 17 gr.

Sok sikert.

U.I.: ha új drón kerül a kezetekbe, mindig nézzétek meg, mit csinál, ha lelövöd a remote-ot!!! Van amelyik tartja az utolsó parancsot (és addig repül tovább, amíg az akku bírja), van amelyik azonnal lekapcsol (és lezuhan), és van amelyik legalább megpróbál biztonságosan leszállni
Újfent kínai készülékhez jutottam. Nem tudom, melyikünkkel volt a gond (én barátkozós típusnak tartom magam), de nem sikerült igazán összehaverkodnunk. Ma erről olvashattok egy bemutatót...
x10dead 2013.10.28 18:17:28
@mrgergoke:
Éertem én, hogy ez csak egy blog, de ha már erre specializálódtál, legalább Te ne legyél felületes.

1. Ha szőrös a fóliád, akkor valaki már hazavágta előtted, vagy csak simán nem tudtad, hogy az a fólia-védő fóliát is le kell róla húzni, mielőtt felrakod. Ha ragadt, akkor az előbbi.

2. A 'reset'-ről, szétszerelésről már szóltak előttem, azt nem ismételném

3. Csak kínai telefonokkal foglalkozol, de nem ismered az igényes gépeket? Hellóka! Nem csak MTK csippel szerelt kínafonok vannak, a high end cuccokat ők is Qualcomm procival szerelik, ezek pedig nagyon ritkán jönnek dual-simmel(ld.pld. BBK, Oppo, Xiaomi, Meizu).
Ebben a kütyüben is Qualcomm van, és csak két magos ugyan, de simán tartja a lépést az MT6589(T)-s mezőnnyel.

Te kifogtál egy rossz rossz darabot, ez tény. Sőt, minden jel arra utal, hogy egy szétbarmoltat, mert sem a lötyögős hátlap, sem a gps, wifi stb problémák nem jellemzőek erre a telóra. Mi több, ezekben éppen körberöhögi az MTK-s gépeket.

X.
Belsőség Hasítunk 2010.03.06 14:25:00
Végre beértük Csikósékat, akik legnagyobb megdobbenésünkre pulcsiban ülnek az autóban és kinyitották a pillangóablakot. Történt ugyanis, hogy Karesz végre megszerelte a fűtést, és nem csak ezzel végzett, ha már ott volt, kicsit állított a gyújtáson is, ami ismét borította a terveinket. Hajnali…..
x10dead 2010.03.06 18:03:39
0.0
Belsőség Mitcsináltunkegésznap? 2010.03.05 20:14:00
Biztos észrevettétek, hogy ma nem került ki annyi információ, mint amennyit szerettünk volna. Az egész úgy kezdődött, hogy megbeszéltük, kilenckor kelünk és tízkor indulunk. Ehhez képest a Merci-tulajdonos csak 9:50-kor került a reggeliző asztalhoz, és csak a Kati közbenjárására jutottunk…..
Belsőség Gyógyír a sebekre 2010.03.05 18:07:00
Sipos Zoli jelenti: Amilyen jól indult a tegnap, olyan jó lett a vége is. A kettő között történtekről már olvashattatok. Még fogtok is. Elég annyi, hogy megtörték a Pontont, volt dráma, széjjelfagyás, aggódás. Mire véget ért a Svéd Királyi Rendőrség intézkedése (persze lehet, hogy hivatalosan nem is…..
x10dead 2010.03.05 21:12:41
:)
Szépen csorogtunk dél felé, csodásan purrogott a Merci motorja, jöttek egymás után a falvak városok, közeledett az evés hely és ideje. Mi mentünk hátul az Insigniával, Zsolték elöl, hogy lássuk ha van valami baj, ne kelljen tolatgatni. Egyszer csak mögénk került egy tartálykocsi, elég közel volt, az…..
Belsőség Csikós boldog 2010.03.04 18:00:00
A remek ebéd és a kocsi átvétele után útnak indultunk, egy helyi autórajongó telephelyére a gyűjtemény szemrevételezése céljából. Viszonylag gyorsan kellett pakolászni, a degeszre tömött Insigniából a Pontonba kerültek át, amik kellenek az életben maradásukhoz. Csikós és Kati a Mercedesben követték…..
x10dead 2010.03.04 18:26:24
Történelmi pillanat, ezért volt minden: az idegölő szervezés, a sok átvirrasztott éjszaka és a kínlódás, a hideg, fagy, véreres szem. Pénz cserélt gazdát, kulcsok csörrentek. De megvan. 13:02-kor került bele az akku, amit vittek, mivel a sajátja lemerült. A belseje csodás, az autó önmagában is…..
x10dead 2010.03.04 13:47:17
x10dead 2010.03.04 17:37:00
 A szülinapommal kezdődött, amikor a rokoni kötelező kört tartottuk. Egy időre véget is ért (az aukció), hogy másnap újabb, nagyobb lendülettel folytatódjon. Akik követik az eseményeket, tudják, hogy nem ilyen egyszerű ez a sztori, Zsolt már sok mindent leírt. Hozzá kell tennem, hogy mindez egy…..