Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Holleapo

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A következő fejezetben, melyben Rick Warren könyveiről lesz szó, részletesebben kifejtem majd az igaz evangélium elferdítését, mely napjainkban annyira jellemző. Most a pszichológiai oldaláról szeretnék beszélni ennek a hamis evangéliumnak. Az üzenet lényege az, hogy jó érzéseket keltsünk az…..
Holleapo 2010.06.18 08:06:10
Kedves Zuszsa!
Örömmel olvastam bejegyzésed, ám olyan benyomást tett, hogy abszolút nem tartod helyesnek a pszichológiát, így ami alá tartozik, elutasítod - függetlenül attól, hogy van-e benne hasznos és helyes dolog. Pál apostol szintén használt fel ókori szerzők írásából, az adott kor gondolkodását, bölcsességét beleszőtte írásaiba. Ennek értelmében lehet jó abban, ami szerinted elképzelhetetlen.

Pszichodráma:
"Az ilyen típusú játékok csak az énünket hizlalják, semmi építő nincs bennük és az összejövetelből, az értékesebb dolgoktól veszi el az időt..."
Kinek mi számít értékes időnek. A pszichológia segítségével is rájöhetünk arra, mennyire különbözőek vagyunk. Mivel valóban sok sérülést szenvedtünk gyermekkorunkban, így a hozott anyagból éljük meg hétköznapjainkat. Van, amit kereknek látunk, holott az szögletes, stb. Egy jól irányított pszichodráma-csoport segíthet emberek gondolkodásában, élethez való hozzáállásukban. (Mindent megpróbáljtaok, ami jó azt megtartsátok - kinek mi a jó, ez valóban emberfüggő. Ha pl. te nem szereted a paradicsomot, de én igen, pontosan ezért nem írhatod általánosságban, mennyire rossz. Korrekten így fogalmazhatsz: nekem nem ízlik.)

Zene
"...az Úr előtt hódoljunk, szentségben és Istenfélelemmel."
Kifejezetten nem bírom a túlfűtött hangulatú, karizmatikus zenét. De nekem az sem tetszik, amikor egy protestáns templomban olyan vontatottan éneklik az "Itt van Isten köztünk..." éneket, hogy azonnal arra kell gondolnom: "Sírva vígad a magyar"

Beszédstílus
Vajon felemelőbb a katolikus liturgia félig énekelt monoton zsolozsmája, prédikációja, az unott arcok bibliafelolvasása, a protestáns hazafi szónoklatok? Az arányokat nem érzékeltem írásodban, hanem kifejezetten valami ellen, és nem valami építő érdekében álltál ki.

Díszletek
"Gyönyörű virágcsokrok, extravagáns pulpitus, lézer, csicsás háttér-dekoráció. Ez mind a „szemek kívánsága, az élet kérkedése”
Eltúloztad. Szerinted mi lenne a leghelyesebb? Barlangszerű építményekben, vagy katakombákban összejönni? Vagy keresni egy felházat? Vagy igénytelen környezetben imádkozni a kettős tüzes nyelvekért? Esetleg hófehér csupasz falak között? Szerintem a szép környezetben nincs semmi rossz, és gondolom, a saját otthonodban te is a szépségre, harmóniára törekszel.

"Ilyen esetekben azt kell figyelembe vennünk, hogy hogyan is zajlottak az összejövetelek az apostolok idejében"
Nagyon kevés helyzetjelentés van a Bibliában, és szerintem nem is ez a célja. hanem az, hogy a belsődben megszületett Krisztust hogyan tudod belevinni abba a közösségbe, családba, társadalomba, ahová tartozol. A kölcsönös elfogadás, szeretet nem kritikussá, hanem elfogadóvá, megértővé tesz! Elfogadja a másként gondolkodókat, és nem a saját írásmagyarázó elképzelései, mércéje szerint tart valamit helyesnek, helytelennek.

"A probléma azonban az, hogy míg bizonyos igazságokat túlhangsúlyoznak (pl. Isten szeretete) és gyakran kiemelnek a szövegkörnyezetből, addig más ugyanolyan fontos igazságokról hallgatnak, így torzítva el a teljes evangéliumot. "
Azért ne feledd kérlek, hogy mai társadalmunkban a szeretetre van a legnagyobb szükség. Százezrek soha nem is tapasztalták meg mi az, hogy szeretet, elfogadás feltétel nélkül, hanem gyermekkoruktól botot és pofonokat kaptak! Nekik nem evangélium a bűnösség tudata, hiszen azt nagyon is ismerik, mert átitatta gondolkodásukat, ettől szoronganak, félnek, mert mindig úgy tekintettek rájuk, milyen rosszak, semmirevalók, bűnösök.

Végezetül: voltál-e valaha olyan csoportban, ahol istent nem kereső, de megértésre és gyógyulásra vágyó emberek vannak? Olyanok, akik Istenben csalódtak, így nem érdekli őket az evangélium? Nekik hogyan magyarázod el, mennyire értékesek? A bibliában is vannak ilyen emberek, és Jézus - véleményem szerint a legnagyobb pszichológus - sikeresen meggyógyította őket. Ha tudjuk értelmesen és keresztény módon használni a pszichológiát, akkor értékes eszköz lehet a kezünkben. Akik ezzel nem szereztek jó tapasztalatot, az nem jelenti azt, hogy nem működik!

Azoknak a véleménye már nem is számít, akik pont az ellenkezőjét állítják, mint amiket blogodba jegyeztél? Kicsit babonás félelemnek látom az ettől való teljes tartózkodást. Inkább úgy gondolom: neked nem vált be. Mint ahogyan régen a Maripen sem volt jó mindenkinek, hanem helyette Sumetrolimot kellett szednie – penicillin érzékenység miatt!
Karthágóban született 160 körül, ahol jogot tanult, majd később Rómába költözött és ott ügyvédként tevékenykedett. Rómában 195 körül megkeresztelkedett, de ott sem találta helyét és nemsokára rá visszatért szülővárosába. Ő a harmadik korai atya [Jusztinosz és…..
Régebben és mostanában is előkerült a téma, hogy ha hitbeli "erőfeszítéseinket" Isten megjutalmazza, akkor sem kell megállni, akkor sem kell azt gondolni, hogy elértük a csúcsot. Most hallgattam egy tanítást, amiben megint előjött ez a téma, kicsit más…..
Holleapo 2010.05.09 13:43:53
Szia
A következőket írod:
"Régebben nem volt még olyan erős a Szentlélek kenete, mint napjainkban, az utolsó időkben, régebben a különféle pozitív érzelmi állapotok kevésbé "színesítették" a hívők életét. Nekünk az utolsó időkben is tudnunk kell úgy élnünk, megélnünk a hitünket, mintha nem történne semmi".
A soraid alapján pontosan úgy látom, hogy mivel az érzelmek felfokozódását tekintik a Szentlélek erőteljesebb megnyilvánulásának, így tévesztik szem elől azt a tényt: Isten Lelke mindig is itt volt köztünk. Csak azért, mert napjainkban több az érzelmekkel játszadozó és azokra ható prédikátor, önjelölt "próféta", szerintem nem jelentheti azt, hogy most erőteljesebb a Lélek kenete. Jézus életét szemlélve és természetesen az apostolokét, nem voltak ők olyan "hangosak" és lépten-nyomon csodatevő emberek. Az apostolok története több évet ölel fel, és ha ennek alapján nézzük, alig-alig történik gyógyítás, csoda.
Szerintem a csendes, istenfélő élet a Lélek szerinti és nem a karizmatikus hangos halleluja. Hiszen te is azt írod, hogy nem az a lényeg, hogy érzem magam, hanem az, hogy tudom, Isten bennem él-e. Ez pedig minden korban megjelent azok életében, akik így akartak élni! Sőt! Szerintem a régi öregeinktől többet tanulhatnánk becsületből, tisztességből. stb. Ezzel pedig máris eljutottunk a Lélek gyümölcseihez. Ha most igaz az, amit írsz, hogy erőteljesebb a Lélek kenete, akkor miért kevesebb a Lélek gyümölcsei? Hol látni igazán összetartó közösségeket országosan, világszélesen? Hol van szeretet, öröm, béketűrés, jóság, szívesség komplexen? Ha lenne, nem lenne munkanélküliség, stb. Elszomorító, de sajnos ilyen a világ. Attól, hogy a karizmatikusok szent hallelujával és érzelemfokozó szövegekkel felspanolják az embereket hétről-hétre, nem tekinthető a Szentlélek kenetének.
w A teleszart szentfazék 2010.03.19 04:30:00
Még le se ment a választás, és máris a jobbos ciklusok örökzöld poénján röhögünk: a teleszart szentfazékon. Vagyis azon, amikor valaki, aki amúgy féltéglával veri a mellét a kereszténységére, kurvára tököncsapja magát, pedig próbált úgy tenni, mint akinek nincs is.…..
Holleapo 2010.03.19 13:27:56
Nem biztos, hogy a vallásossággal vagy a keresztény konzervativizmussal van a probléma, mert akit ez éltet, az valóban ebben boldog (kevés ilyen őszinte ember létezik, az tény, de létezik) inkább azzal, ha azt nem tudja valaki a saját vérmérsékletéhez igazítani. Ha eleve képtelen megugrani a mércét, amit önmaga vagy a rendszer állított fel, akkor először a fejében kell rendet tenni, nem a társadalomban. Persze jól fizető állás a politika és még hatalommal is járhat, amiért akár megváltókat képesek játszani hétköznapi arcok. Nem hiszem, hogy a jézusi tanításokkal lenne probléma, inkább azok meg nem értése okoz mindmáig galibát. Magasak az egyházi elvárások azokhoz képest, amikre az ember valójában képes lenne, és azokhoz képest, amit valóban tennünk kellene.
A jelenleg funkcionáló egyház emberi találmány, amit a politika mindig előszeretettel sajátított ki magának. Isten nevében lehet a legjobban zsarolni és megszégyeníteni embereket. Jézus nem "szentneveldét" és "miseközpontokat" jött alapítani.
Erőszakkal elérni csak látszateredményt lehet, ami ugye már diktatúra. A másik véglet, a liberális eszme sem jobb, mert könnyen szabadosságba csúszhat. Vannak értékek, amiket nem a hatalom erejével lehet elérni: hit, szeretet, család, becsület, stb. Ha valaki nem akar hinni, szeretni, családot alapítani, vagy "buziként" szeretne funkcionálni, tegye meg, de ne úgy, hogy mérceként állítsa fel másoknak. Az sem irányadó, hogy ma hol tart a világ. Pl. a francia forradalom idején is azt hitték, eljött egy új világ, (minden korban azt hiszik az emberek, ez is röhej), aztán visszatekintve szánakozunk rajtuk - főleg a sok értelmetlen nyakazáson, amit csak azért követtek el, mert páran meggyőződtek: mennyire felvilágosultabb lett a világ. Közben még inkább eltávolodtunk a természetes dolgoktól. A dualista felfogásunk is közrejátszik abban, hogy állandóan szélsőségekben gondolkodunk.
Tisztelt Üzemeltetők! Hetek óta rágódom azon, hogy történetemet, kálváriámat nyilvánosság elé tárjam-e, azt megosszam-e másokkal. Végül - végső elkeseredésemben - úgy döntöttem, hogy szélesebb közönség elé viszem megaláztatásom történetét, azzal a szándékkal,…..
Holleapo 2010.03.18 09:47:43
Tisztelt Uram!
Nincs annál borzalmasabb érzés, mint amikor valaki rájön, hogy egy általa vélt Isten egyházában ezt tették vele. Sok mindenkivel előfordult már hasonló, és nagyon nehéz leesni a menny felé haladó vonatról. Ha Ön keresztény, és valóban hiszi, hogy nincsenek véletlenek, akkor tegyen meg mindent, amit jónak lát, pereljen, gyűrje maga alá őket, de gondoljon arra is, hogy ugyanezzel az energiával egy új élet felépítését is kezdhetné, csak épp más közösségben, más emberek között. Nem gondolom, hogy kifejezetten ez a "diktatorikus" ember volt a hibás. Minden ilyen történethez legalább két ember kell. Ha látta, milyen környezetben, milyen emberek között van, miért nem tervezte meg szépen a menekülési tervet? Ha a jó fizetés miatt maradt, akkor - ne haragudjon meg ezért - de megérdemelte, ami történt. Hiszen várható volt, hogyha csak ezért marad, és a kollegáris viszony sem krisztusi, előbb-utóbb, aljas módon, de sor kerülhet a kirúgására. Nézzen magába, és próbáljon meg kitörni a rendszerből, a megszokott zárt világából, és talán nem lesz késő egészséges életet élni más emberek között. Nagyon nehéz és fájdalmas a változtatás, új közösségek teremtése az életünkben. Ezen átmentem már, de csak az első 1-2 év nehéz, aztán szépen beindul. Remélem, hogy nem csak egyháztagságában volt hívő ember, hanem lelke mélyén is, mert akkor nem a bosszú fogja vezetni szándékát, hanem Isten Lelke.
A Hit Gyülekezete elfordult az MDF-től. A Fidesszel ellenben rendeződni látszik a viszony: „egyház-politikai kérdésekben” régóta folynak az egyeztetések. A Hit Gyülekezete a negyedik legnagyobb egyház Magyarországon, több tízezer szavazót tud mozgósítani. A…..
JOHN LENNON: Képzeld el (Imagine) Képzeld el, hogy nincs mennyország Ez könnyű, ha megpróbálod Nincs pokol alattunk Fölöttünk csak az ég Képzeld el, minden ember a mának él... Képzeld el, nincsenek országok Ezt nem nehéz megtenned Senki nem öl vagy hal érte És vallás…..
Holleapo 2010.03.10 08:17:42
Rendszeresen kiragadsz részleteket a valóságból, így ennek alapján bármit be lehet/ne bizonyítani. Kiragadtál John Lennon életéből részeket. Ha nem vagy tudatában annak, hogy élete utolsó fázisában milyen változások történtek, akár Istennel szerzett tapasztalataiban, akkor önhibádon kívül cselekszel. (Ha viszont tudatában vagy, akkor az már elgondolkodtató, mégis miért cselekszel így?)
Ha ma azt mondom: nem hiszek Istenben, de egy év múlva történik olyan, ami megváltoztatja gondolkodásomat, életmódomat, stb. akkor ami akkor volt, érvényét veszíti. Mégis, ha te az akkori világnézetem alapján idéznél tőlem, nem járnál egyenes úton, sem személyemet illetően, sem mások tájékoztatásában. Kivéve, ha olyan célból használod, hogy lám innen indult, és ide talált.
Blog-írásaid jelentős része ilyen. Kiragadsz olyan részleteket, amelyek alapján olyat bizonygatsz, ami sem történelmileg, sem tudományosan nem helytálló. És ez nem hit kérdése, ez egyszerűen tény. Mai fejjel nem lehet megérteni 2000 évvel ezelőtti emberek életmódját, gondolkodását, ráadásul úgy, hogy eleve más kultúrában éltek. Kvázi ők sem értenének meg téged, és írásaid alapján úgy látom, te jobban felháborodnál ezen, mint esetleg ők rajtad. (Ebből is látszik, az iskolapadban valószínűleg nem figyeltél odaszántan, elröhögted a történelem órákat, nem figyeltél a forrásokra, és ma azzal akarod hiányos ismereteid pótolni, hogy olyan szerzők által tekintesz eseményekre, melyeket marketing és pénzéhes tollnokok vetettek papírlapokra.)
Azt is látom, nem vagy széleslátókörű, és ismeretben valahol ott tartasz, mint én kb. 20 évvel ezelőtt. Bármit elhittem, elfogadtam, ami kialakult gondolatvilágommal megegyezett. Nem vagy te sem különb, mint egy agymosott, fanatikus, csak épp a hitetlenebb változatban :-) Ami nem rossz, csak hosszú távon nem működhet jól, hiszen nem rácsodálkozol a világra, hanem kritizálod azt. Így soha nem fogod megtalálni a helyes utat, s életed végén rájössz, hiábavaló volt minden torzsalkodásod!
Nem a vallás és a mindenáron "higyj, mert jó lesz neked" elv mellé akarok állni, hanem az értelmes, tényszerű gondolkodás mellé. Rengeteg olyan könyv van, ami ugyan nincs a bulvár könyvespolcokon, sem interneten, de mégis létezik, hiteles, és nem pénzkereset, fanatizmus vezette íróik tollát. Egyszerűen leírták a tényeket. Ne légy gyáva beismerni ha tévedtél, és ne légy gyáva elolvasni ezeket, ha valóban tényket akarsz itt megjelentetni. Ha csak csámcsogni akarsz sületlen spekulációkon, akkor bocs, nem szóltam.
Aki keres talál, ha akar!
Amíg nem érted, vagyis nem akarod megérteni hogyan gondolkodik egy keleti ember, az attól még lehet jó, és igaz - nem egy vagy több millió európai fej fogja eldönteni, megtörtént-e. És nem hit kérdése az, hogy Jézus élt-e vagy sem. Az pedig főleg nem, hogy amiket tett, igazak-e. Menj el Indiába és nézd meg kicsiben, saját szemeddel, hogy egy jógi is tesz hasonló dolgokat. Csak mert te nem tapasztaltál, nem láttál ilyeneket, attól még lehet igaz! Nem a hozzád hasonló kételkedők miatt fogják mindenáron bizonygatni: hidd már el, ez igaz!
Megérdemled a szellemi vakságot mindaddig, amíg hiányzik belőled az az alázat, ami lehetővé teszi önmagad és a világ igaz megismerését.