Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Friedman

0 bejegyzést írt és 387 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A jegybankoknak ezután sokkal több tennivalójuk lesz, mint volt a válság előtt, többé már nem lesz „elég” csak a kamatokat tologatniuk.A gazdasági válság azon túl, hogy romba döntötte a világgazdaságot és a tönk szélére sodort jó néhány országot, arra is…..
Friedman 2013.12.04 16:39:43
@bankvezér: Itt pont arról van szó, hogy az államnak kell takarékoskodnia, nem elengedni a költségvetést, mint Magyarország tette a kétezres években.

Azok az országok tudtak csak lényegében negatív kamatot bevezetni, ott engedte a piac súlyos devizaleértékelődés nélkül, ahol nem volt durván magas a külső eladósodottság.

Emellett a békeévek megtakarításaiból lehet a válság éveiben fiskális élénkítést indítani, és nem ilyenkor kell megszorítani, mint például Magyarországon.

Magyarul, ne lőjjük el a puskaport békeévekben, hanem tartogassuk a nehezebb időkre. Ebben nincs semmi szakmailag hibás gondolat.
Friedman 2013.12.05 12:26:45
@bankvezér: Görögország, Olaszország, Spanyolország nagyobb bajban van, mint Magyarország - szerintem.

Japánban a helyzet faramucibb, mivel ott belülről finanszírozzák az államadósságot, nincs akkora külső finanszírozási igény, ezért nincsenek még bajban (az más kérdés, hogy szerintem lesznek, de még évekig kibírják pénznyomtatással).

Írország megint más tészta, ők azért nem omlottak össze, mert nagyon kicsi volt az államadósságuk mielőtt beütött a bankválság, így ki tudták menteni a bankokat. Magyarországon nem volt igazi bankválság, az állam sosem segített a bankokon, sőt inkább fordítva, a bankok évi 500 milliárd Ft-ot talicskáznak a kormánynak, ami több, mint a saját tőkéjük 10%-a évente. Itt azt lehet mondani, hogy a bankok "mentették ki" a költségvetést.

USA: A válság előtt alig haladta meg az 50%-ot az államadósság, pont azért nőtt meg, mert a válságkezelésre fordították. Erről szólt a cikk, akkor lődd el a puskaport, amikor kell, és ne előtte (mint Magyarország).

Értelmezve olvass, az segít!
Hatalmi harcok a GVH rekordbírsága mögött? Majd’ tízmilliárd forintos (!!!) büntetést szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal a hazai nagybankok jelentős részére. A példátlan büntetés hivatalos indoklása szerint a bankok kartellként működve közösen akadályozták ügyfeleiket…..
Kicsit késve ugyan, de megérkezett a devizában eladósodottak "új" mentőcsomagja, ami leginkább egy felturbózott régi csomagnak felel meg. Biztos vagyok benne, hogy ezt a lépést már két évvel ezelőtt is meg lehetett volna lépni. Viszont örömteli hír, hogy végre mindenki beléphet…..
Friedman 2013.11.14 15:21:41
@Kőmíves Kelemen: Arra nem gondoltál, hogy fizess rendesen? És akkor nem probléma, ha ezt aláiratják veled. Tudod, ugyanúgy, ahogy az étteremből is kiraknak, ha nem fizetsz, a telefonod is kikapcsolják, ha nem fizeted, és Te is kiraknád az albérlődet, ha nem fizetne. Ez így van rendjén, nemdebár? Vagy, ha úgy gondolod, hogy nem, akkor szeretném kibérelni a lakásod ;)
Mandiner blog A kommunistázásról 2013.09.30 15:31:00
„A kommunisták elleni harcba bele lehet halni, de belefáradni nem szabad.” (Mindszenty József) Történt, hogy a boldog emlékezetű '20-as években Malenkov elvtársat elküldték egy vidéki városba, hogy „tegyen rendet”. Forradalmi hevülettől áthatva az egész helyi…..
Mandiner blog A népi marxizmusról 2013.08.16 07:01:00
„A vallás, család, állam, jogrend erkölcs, tudomány és művészet stb. csak a termelés sajátos módjai, s annak általános törvénye érvényes rájuk... a világtörténelem nem más, ... mint az ember termelése emberi munka révén.” (Marx: Gazdasági-filozófiai kéziratok) Kr. e…..
Friedman 2013.08.16 10:10:46
@S=klogW: Kezdjük inkább azzal, hogy meg kéne tanulni érvelni...
Friedman 2013.08.16 10:35:04
@S=klogW: Látom hírből már hallottál a könyvekről, tanulásról, hasonlóról...

Segítek, minden tudományban vannak feltételezések, axiómák, amire épül az egész. Ugyanígy igaz ez a közgazdaságtanra is.
Friedman 2013.08.16 12:08:14
@S=klogW: A feltételezés pont azért feltételezés, mert nem bizonyítod. Mint a matematikában a két pont között a legrövidebb út az egyenes. Bizonyítani nem tudták, de jó feltételezés, ezért axiómaként elfogadja mindenki a matematikában.

Még az is lehet, hogy nincs így. De úgy nem működik a dolog, hogy kitalálom, hogy szerintem nincs így, ezért holnaptól girbe-gurba autópályákat tervezünk. Ahhoz, hogy gyakorlatban alkalmazzunk egy új elméletet, ahhoz azért némi bizonyítás és érvelés szükséges. No és pont ez az, ami a matolcsyzmusból rendszerint kimarad.
A monetáris politikának fiskális következményei vannak. Ebből persze nem az következik, hogy a monetáris politikát a fiskus igényeihez kéne igazítani, de az igen, hogy a kapcsolat ignorálása zűrökhöz vezethet. Uncle Sam például már egy jó ideje szinte ingyen kérhet kölcsön a…..
Friedman 2013.03.07 10:49:39
@makro67: Ha nem olvasnák, honnan ismernék meg a közgazdaságtan ezen oldalát? Ön is ismeri a következtetéseit, gondolom tehát olvasta. Ön szerint nem helyes, más szerint pedig lehet, hogy igen. Ez a szép a közgazdaságtanban.

A fizikában már tudjuk, hogy Newton elmélete csak makroszinten működik, a quantum-mechanikában nem. Vagyis Newton elmélete "hibás", tehát fizikusoknak ne is tanítsák?

Egy egyetemen minden aspektust meg kell ismerni, így tudja a fiatal nemzedék tovább fejleszteni a tudományágat.
Friedman 2013.03.07 15:23:00
@aki valaki: Köszönöm. Nem is értek olyan mélyen a fizikához, csak érzékeltetni szerettem volna, hogy miért hibás megállapítás, ha bárki elismert munkáját ignorálja egy tudomány. Még akkor is, ha azóta már újabb eredmények születtek.
Friedman 2013.03.07 21:52:30
@makro67:

"Érti ezt ember? Tud még követni?"

"S most pedig szépen csücsüljön le a fenekére, s gondolkodjon! Ha tud!"

No, itt az a pont, amikor ezt a vitát már nincs értelme folytatni. Sajnálom, azt hittem ön egy értelmes ember, érdemes Önnel normális eszmecserét folytatni.

Mert az nem baj, ha valamit nem tud, de hogy ezt úgy adja elő, mintha mindent tudna.

"
A fizikusok – intelligens emberek révén - ilyen hibát nem követnek el!"

Értem, tehát a fizikusok mind, kivétel nélkül, értelmes emberek. A közgazdászok, gondolom ennek ellenkezői. Eltecon oktatókkal egyetemben?

E megállapítás megtételéhez, itt egy újabb nap, amikor nem volt értelme, hogy felkelt.

"A globális válsággal más világba csöppentünk, ahol más törvényszerűségek uralják a gazdaságot. "

Pont ellenkezőjét gondolom erről. A törvényszerűségek pont ugyanazok. Ha egy hurrikán elsöpör egy várost, akkor nem dobják a kutatók az egész meterológiát a kukába, és nem is feltétlenül érdemes hozzá felelőst keresni.

A görökökkel azért kár példálózni, mert még mindig sokkal jobban élnek, mint a régiónk országaiban. Miközben ők fenn akarták tartani a fenntarthatatlan életszínvonalukat (3000 eurós átlagnyugdíjjal), addig elvárták, hogy a többi ország erején felül segítsen rajta.

Kellemes estét!
Lehet-e brilliáns az unortodoxia? Legutóbb a cseh baloldaltól hallhattunk arról, hogy hatalomra kerülésük esetén szívesen követnék a Matolcsy-féle gazdaságpolitikát. Ennek nyomán körbetekintettünk Kelet-Közép-Európában, ahol úgy tűnik, többen is az Orbán Viktor által…..
Friedman 2013.02.19 10:10:51
@jose maria padilla: Akkor legalább már elismerhetik már, hogy a szeretett párt baloldali. A kádárista időket idéző lépéseket és retorikát nem kéne mindenféle konzervatív mázzal leönteni - és ezzel a jobboldali politikát lejáratni.
Decemberben már röviden írtunk a kormány gázárcsökkentési szándékairól - most itt a nagy ellenzéki pánik, kapkodás és hajtépkedés közben újra visszatérek kicsit erre a rendkívül hálás témára. Persze, hogy demagóg lépés ez valahol, hogyne. Üzenet a nép egyszerű…..
Friedman 2013.02.11 16:06:30
@OrangeOrder: Nem-nem. Itt arról van szó, ha ilyen egyszerű lenne a gazdaság, hogy 10 meg 30% rezsicsökkentés, akkor lehetne a sör és minden más árát is csökkenteni.

Érdekes, hogy hogyan változott a Fidesz polgáriból abszolút kádáristává (ahogy írod az MSZP fegyverét alkalmazzák - sőt, tovább is fejlesztik). Te annyira fidesz-rajongó vagy, hogy az sem zavar, hogy kommunista párttá alakul? Ha nyer a választásokon, akkor mindegy milyen eszközzel? Párttag vagy? Esetleg Fidelitas?
Friedman 2013.02.11 16:09:42
@OrangeOrder: A tandíj ellen, 5 éve jó volt a népszavazás? Akkor mire szavaztál, hogy legyen tandíj (vagy Fer - vagy önköltség, vagy ahogy hívjuk)?

Hmmm... vagy mindegy is? Mert akkor a Fidesz azt mondta, hogy a tandíj nagyon rossz, most azt mondja, hogy jó. Neked meg követned kell a vezér utasításait. Érdekes pszichológia húzódik meg az ilyen szintű szervilizmus mögött.
Úgy vélem, konzervatívként a legkisebb politikai rosszat keresve nehéz mást választani, mint Bajnait. Szemet dörzsölve, tépelődve, fogat szíva, kezet tördelve, de mégis. Nem tűnik ugyan túl megalapozottnak ez a választás, különösen a programja híján, és egyelőre nem is…..
Friedman 2013.02.11 13:46:07
@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Ezt írják az orbánisták kiskátéjában? :) Hol lehet hozzájutni még ilyen aranyköpésekhez? :P
GFG Blog Kísérlet 2013.01.27 17:43:49
„...az elhelyezés mind a négy nagy előírása maradéktalanul teljesült: északról hegy védje, délről tó, nyugatról utak, keletről folyó” (Krasznahorkai László: Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó)   Van itt egy kísérlet. Arról szól, hogy…..
Friedman 2013.01.28 13:50:24
Fúú, ritkán látni ilyen buta propaganda írást. Vajon a posztolónak érettséginél van magasabb végzettsége? Ha mégis igen, akkor válaszolja már meg az alábbiakat:

"1. Mindenki, aki képes rá, munkából éljen, mert a segély nem segít hozzá a jó élethez"

Ha ebben minden magyar egyetért, akkor miért költünk minden korábbinál többet rokkantnyugdíjakra? Miért Magyarországon a legmagasabb az állami újraelosztás mértéke, és miért nőtt jelentősen ez a szint a szocialisták uralma óta?

"2. Aki adósságra rendezi be az életét, az nem lehet szabad, ezért nem szabad többé eladósodnunk"

Akkor miért kell egyre drágábban eladósodnunk. Miért bocsát ki a kormány tonnaszámra új, a régi hiteleknél sokkal drágább kamatozású kötvényt. Miért jobb az 5-7%-os kamatozású hitel az IMF 3,5%-on kamatozó hitelénél?

"3. Mindenkinek részt kell vállalni a terhekből, erről szól a méltányos tehermegosztás politikája."

Akkor miért nem kapnak semmi terhet a nyugdíjasok csak rendkívüli nyugdíjemelést, szándékosan felültervezett inflációt, hogy reálértékben tovább emelhesse a kormány a nyugdíjakat. A 4 millió nyugdíjasnak miért nem kell kivenni a részét a terhekből, mikor rájuk költi az állam messze a legtöbbet?

Miért fizetnek egyes cégek arányosában is többszörösen annyi terhet, mint mások? Mitől méltányos az, hogy azok a tízezrek viselik a legnagyobb terhet, akiket az extra adók miatt elbocsátottak onnan. Hogyan egyeztethető ez össze azzal az elvvel, hogy a munkát ösztönözze az ország a segéllyel szemben (1. pont).

A legalapvetőbb logikai összefüggések nem stimmelnek ebben a posztban.
Friedman 2013.01.28 13:59:01
@Beke81: Volt, hogy Hitler volt az egyetlen esély, volt, hogy Sztálin, volt, hogy Gyurcsány. Ezt már annyit hallottuk ezt a mantrát. De csak Te vagy elég tanulatlan hozzá, hogy ismét elhidd.

A valóság az, hogy a kommunizmus megbukott. Az államosítások, a hatalom központosítása és a demagóg kommunikáció sehol nem vezetett eredményre. Lehetünk persze Észak-Korea vagy Argentína. Minta országok.
Emlékszünk még milyen kijelentések hangzottak el kormányzati részről, amikor államosították a "manyup- megtakarításainkat"? Eltőzsdézett pénz, életveszélyes rendszer, veszélyben a nyugdíjunk stb. No ez már akkor sem volt igaz (bár az kétségtelen, hogy néhány…..
Friedman 2013.01.22 11:43:29
@esefe: Tökéletes áldozata vagy az idióta kormányzati kommunikációnak.

Helyesen: Ha a magánnyugdíjpénztár csődbe megy, semmi nem történik a pénzeddel. A pénzed ugyanis nagy részt magyar állampapírban van, részvényekben, külföldi kötvényekben, stb. Ezek mind egy letéthelyező banknál vannak elhelyezve, véletlenül sem ugyanannál, mint akinek a neve alatt fut a pénztár.

Akkor kapnál vissza 0 Ft-ot, ha csődbe menne az OTP, a MOL, a Richter, a Magyar Telekom, ja és a magyar állam is. Az az igazság, hogy így a pénzed bőven nagyobb biztonságban van, mintha az államnál lenne. Különösen azért, mert az állammal nem vagy szerződésben, annyi nyugdíjat fizet, amennyit a parlament megszavaz (megtanultuk, hogy az alkotmány, a legalapvetőbb jogok is egy pillanat alatt felülírhatók).

A magánpénztárral ezzel szemben szerződésben vagy, nem mondja azt, hogy kussolj, mert az igazgatótanács kétharmados többséggel úgy döntött, hogy nem adja vissza a pénzed.
Friedman 2013.01.22 12:23:57
@apple6aba: De ez nem a pénztáron múlik. Attól függ, hogy hogyan teljesítenek a részvények és az állampapírok. Mivel az államkötvények fix hozamot kínálnak lejáratig, és ezek a portfólió túlnyomó többségét kiteszik, ezért nagyon ritka, hogy negatív a hozam. 2008-ban előfordult ilyen, amikor világszerte szétestek a tőzsdék és a magyar állampapír piac is megroggyant. Azóta azonban elég szép hozamokat produkáltak, összességében - mint ahogy az a reálhozam kifizetéseknél bizonyítottá is vált - verik az inflációt a manyup portfóliók. Ennek ellenkezőjével riogatni átverés (olyan, mint a 20 millió románnal fenyegetőzés).
Ehhez a bejegyzéshez még akkor kezdtem hozzá, amikor RMDSZ-es körökben felvetették egy külhoni magyar párt ötletét. Bence tegnapi posztja – amivel több ponton nem értek egyet – és az ahhoz született hozzászólások hatására rászántam magam, hogy be is…..
Friedman 2013.01.16 09:27:21
@TuRuL_2k2: Abban egyetértek, hogy a külhoni szavazatok nem igazán fognak nagy változást hozni a magyar politikában. Már csak a fent leírt matekból is jól látszik ez, amit kiegészít, hogy a Székelyföldön amúgy is alacsony a szavazati hajlandóság, nem bíznak a politikában.

De, ha a Véleményvezér víziója szerint megalakulna egy határon túlról induló új magyar ellenzéki párt, az nem biztos, hogy nem tudna sikeres lenni. Erre a pártra ugyanis nem csak a határon túliak szavaznának, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy hány már Magyarországra települt határon túli, vagy ezek rokonai élnek itt. Ezen felül pedig az MSZP-t elutasító, de a Fideszből kiábránduló szavazók tömege is az új párt felé fordulhatna, így nagyon gyorsan megváltozhatnának az erőviszonyok.

A bizonytalanok nagy tömegén most olyan pártok osztoznak, akik vezetői valamilyen módon mind kompromittálták magukat. Nagy szükség lenne egy új - véleményen szerint valóban a jobboldalt képviselő - pártra.
Visszatérhet a 13. havi nyugdíj – az Index szerint a kormányban vizsgálják a plusz egyhavi nyugdíj ismételt bevezetésének költségvetési lehetőségeit. A Magyar Nemzet szerint a 13. havi nyugdíj nincs napirenden, egyszeri kompenzáció viszont igen. Hogy mit…..
Friedman 2013.01.10 09:22:51
@Vhailor: És ez a helyes magatartás. Nem a nyugdíjasnak kell támogatnia az unokáját, azért vannak a szülei, hogy eltartsák. És ha normálisan tudnának keresni, nem 50%-os adókulccsal terhelt bérköltségekkel, akkor a nyugdíjas felmenőiket is bátran támogathatnák. De akkor a politikus nem tud azzal érvelni a választások előtt, hogy ő adta a nyugdíjat, ő emelte, ő segíti a nyugdíjasokat. Pedig pont nem, hanem az adófizetők.
Friedman 2013.01.10 13:43:54
@aszekelyek: Gondolom Te inkább a kínai életszínvonalat szeretnéd a görög helyett.

Görögországban átlagnyugdíj: 2300 euró/hó
Kínában pedig 12 órát dolgoznak százmilliók napi pár dollárért.

De nyilván keleti szél politikája, mi őket kell majmoljuk. :)
Amikor karácsonykor az NGM weblapján leszakadt pofával láttam, hogy Doubravszky György pénzügyi biztos lett, azt fogadtam meg, hogy nem írok azonnal, előítéletesen. A Hiteltársulás dicstelen munkálkodását már megörökítettem, de mindenkinek jár egy esély, hátha új poziba…..
Friedman 2013.01.08 12:19:26
@emzéperiksz: Oké, de azért, ha már adófizetői pénzt kap, plusz a devizahiteleseket hülyíti, hogy majd nem kell visszafizetni a tartozásukat ("kilakoltatások leállítása" - igazából elenyésző számú volt), akkor legalább vegye a fáradtságot, hogy leáll vitázni velünk. Hátha ragad rá bármi a koszon kívül is, ha értelmes emberekkel vitatkozik.

Mondjuk utóbbit kicsit cáfolja, hogy régen a csóka MLM játékokat szervezett, siker/életvitel tanácsadással hülyítette az embereket. Végülis, most sem tesz mást, hülyíti a devizahiteleseket, mindenféle szakmai hozzáértés nélkül.
Friedman 2013.01.08 12:29:52
@Pipas: No, ez pl. látszik :)
Friedman 2013.01.09 11:45:41
@Doubravszky György:

Tisztelt Doubracszky úr!

Elnézést, hogy megint ilyen szakmai bla-blával zavarom - tudom, hogy az ész érveket egy ilyen ezoterikus nem szereti - de úgy gondolom, hogy a "civileknek" joga ismerni a pontos képet.

"- Nézzük akkor a "devizahitel" mindkét oldalát.
Az árfolyam felment, DE a kamat lement (volna). Lásd Lengyelország 2% CHF hitelkamat. A kettő pont kiegyenlítené egymást. (Lásd Dr. Lehmann György) Mo.-n viszont mindkettő felment, ami olyan, mintha a víz felfelé folyna."

1. Nos, OK, hogy a CHF alapkamat lement, de közben drasztikusan megemelkedett a magyar országkockázat (igen, az elmúlt nyócév miatt, a súlyos devizaadósság állomány és az államadósság miatt). Később, az Orbán-kormány gyenge gazdaságpolitikája, és piacellenes magatartása emelte az országkockázatot.

Ez 2-4% százalékponttal emelte a bankok CHF forrásköltségét, és ezt áthárították az ügyfelekre. Ezt lehetne, és kéne vizsgálni, hogy tisztességes gyakorlat volt-e. Az ügyfél persze aláírta minden esetben, hogy a bank így járhat-e el, szóval itt is két oldala van az éremnek. A problémát persze egy kiegyensúlyozott és piacbarát gazdaságpolitikával orvosolni lehetne, az segítene - közvetett módon - a legtöbbet a devizahiteleseknek, és nem kéne alkotmányellenes módszerekkel (mint a végtörlesztés volt) trükközni. Persze ekkor az Ön munkája feleslegessé válna, így értem én, hogy ennek a megoldásnak nem híve.

"Tehát ne politizáljunk, de a "kormány nótáját" fújom?
Miért ne lehetne egyszer a civileknek is nótája?
"

A civilek nótáját mi fújjuk itt a weben, mi vagyunk az igazi civilek. Itt nem kell senkinek a véleményét, saját szájíze szerint, mindenféle szervezetbe foglalva tolmácsolja, itt feketén-fehéren megjelenik az emberek közvetlen véleménye.Ráadásul a tanult, képzett, gondolkodó embereké. Ez persze Önnek láthatóan nem tetszik ("hagyjuk a szakmai bla-bla-t"). Nyilván azért is ismeretlen erre felé az Ön neve, hiszen mi nem veszünk "hogyan legyél gyorsan milliomos?" és hasonló kamu könyveket.
Olyan 6-7 éve figyeltem fel a változásra. Korábban valahogy idősebb korukban jöttek emberek az egyetemre a társadalomtudományok valamelyik ágát tanulni. Jól behatárolható szubkultúra volt ez, a rendszerváltó értelmiség gyerekei, a segítő szakmák valamelyikében már dolgozó…..
Friedman 2012.12.20 10:02:32
@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Na, Te pont kiváló képviselője vagy annak a régi rendszernek, amit a poszter is leírt. Aki egyáltalán nem érti az új világot, aki beragadt ebbe a kétbites rendszerbe (aki nem fideszes az szemét szoci). Uraim, tessék: itt egy ősdinoszaurusz :)
Igaz, egy hónapos csúszással, de végre megjelent a dohánykoncesszió - azaz a "Te is lehetsz dohányboltos" pályázat kiírása. Az időtartam 20 év, tehát aki most belevág, annak a kormány tartós bevételforrás reményét nyújtja, meghatározott havi koncessziós díj ellenében,…..
Friedman 2012.12.17 14:34:20
@Anti Anyag: "Az viszont nagyon helyes, hogy a külföldieket lényegében kizárják."

Azt is így helyeselnéd, ha a németek kitalálnák, hogy ezentúl Audit, Mercedeszt csak otthon gyárthatnak, a csúnya külföldieket zárják ki? Esetleg tiltsák be külföldön a magyar gyógyszereket is, minden ország csak saját terméket vehessen? Miből lesz akkor ájfónod?

Gondolkozz, ne csak gépelj!
Az éppen legfrissebb salátatörvényben a felsőoktatási törvény és a babakötvény módosítása mellett, nem különben a pénztárgépek becsipelésének amúgy kurvára elkésett szabályozási javaslata után hiphop egyszer csak megjelenik a főváros forrásmegosztásáról szóló…..
Friedman 2012.12.10 14:26:46
@Measurer: Na látom sikerült már kinyitni egy közgazdasági tankönyvet, az irány már jó. :) Azért a következő oldalra lapozni már elfelejtettél, mivel a GDP-t azt bizony termelik, viszont tény, hogy három módon is ki lehet számolni. Te a felhasználás oldali verziót nézed, ami fogyasztás, beruházás, nettó export.

Amit viszont elfogyasztasz, azt bizony valaki meg is termeli, nem égből pottyan a kifli. A GDP-nek van termelés oldali számításmódja is. Mindkét módszer - elvben - ugyanarra az eredményre vezet. Azért szokták sokszor a felhasználási oldalt nézni, mert könnyebben mérhető, és ugye alapelv, hogy amit megtermelnek (+ importálnak), azzal valami lesz, vagy fogyasztás, vagy beruházás vagy export.

Termelés oldalon viszont tényleg erősen főváros centrikus a GDP termelés, erre bármelyik statisztikában találsz pontos adatot.

Művelődj még kicsit, és csak utána kezdd el kioktatni a népeket!

www.portfolio.hu/gazdasag/megerositettek_recesszioban_magyarorszag_4.176790.html
December 9-én parlamenti választások lesznek Romániában. A 2008-as faramuci választási törvény alapján két fontos eredménye lehet a vasárnapi voksolásnak: jóval nagyobb létszámú honatya és -anya kerül be a román törvényhozásba, illetve előfordulhat, hogy két magyar párt is…..
Friedman 2012.12.08 10:11:55
@rinaldo-rinaldini: Egyetértek, az RMDSZ érdemei elvitathatatlanok a magyarság és Székelyföld értékeinek és kulturális entitásának megőrzése terén. És a választói ezt régóta honorálják is.

A szerző persze opportunizmusból próbálja lejáratni versenytársát. A szerző, aki annak az EMNP-nek a tagja, akit a Fidesz tol előre. Az a Fidesz, aki Pontához kísérteties hasonlósággal, szisztematikusan építi le a demokráciát. Vajon a szerző mit mond Orbán magyarországi politikájáról, figyelembe véve a romániai helyzetről felvázolt negatív képét? Vagy az más? Ha barát épít diktatúrát, akkor az üdvözlendő? Ha baráti politikus plagizál az rendben van?

Szégyen, hogy be akar Erdélybe is a Magyarországot lezüllesztő Gyurcsány-Orbán megosztó politika.
Debreczeni József a végére járt az igazságnak – kiderítette, mi is történt 2006 őszén a budapesti utcákon. S ha már kiderítette, nem tartotta meg magának, könyvet írt belőle. A bemutatón pedig újra összejöttek a régi demokraták, elmerengeni a magyar demokráciának, a…..
Friedman 2012.11.29 10:15:38
Egy történet arról, hogyan lehet okosan, és tervszerűen nekivágni a világnak, felkészülve a nehézségekre és leküzdve azokat. Az már megint egy másik kérdés, hogy miért veszíti el Magyarország sorra az olyan embereket, mint Gyé és családja... TROLLFIGYELŐ: Trollt…..
Friedman 2012.09.18 10:48:21
@horcsogpofi: Mert a társadalom többsége ingyenélő... hmmm. Meg is találtuk Magyarország alapvető problémáját. Segítek, nem a politika az!
„Akinek nincs, annak nem is lesz.” (Hajnóczy Péter: A sün és a harkály)     Van egy hiány. A baloldalnak ma nincs víziója. Azért nincs, mert nem képes megújulni. Foglya egy kényszernek. Csak egy dolgot akar: le akarja győzni Orbán Viktort. A dolgok a…..