Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ashi Valkoinen

148 bejegyzést írt és 336 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves követőink, kedves LEGO-vonatosok, a következő kiállítás, melyen az MLVK és az MLKV-Junior csapatának alkotásait bemutatjuk, Szolnokon lesz, a X. Szolnoki Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállítás. A rendezvény 2024.03.15. és 03.17. között látogatható a szolnoki Aba-Novák Agóra…..
Az MLVK utolsó 2023-as kiállítását a martonvásári Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban tudjátok megtekinteni október utolsó hétvégéjén, azaz 28-án és 29-én. Martonvásár kényelmesen elérhető Budapestről a félóránként közlekedő vonatokkal vagy az M7-es autópályán egyéni közlekedéssel. A kiállítás…..
Kedves Olvasónk,  Szeretettel meghívunk az MLVK következő kiállítására, amelyből a mostani hétvégén rögtön kettő is lesz! A klub többsége a Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban megrendezett Lokopiknik és Kerti Vasutak találkozója rendezvényen vesz részt, míg Horváth Tünde és Raáb Donát Békéscsabán,…..
Kedves Olvasónk,  Szeretettel meghívunk az MLVK következő kiállítására, amely a mostani hétvégén, szeptember 9-én és 10-én kerül bemutatásra a Közlekedési Múzeum Északi Járműjavító telephelyén. Kiállításunk a Múzeumba váltott belépővel látogatható, amely természetesen magában foglalja a Múzeumban…..
MLVK-Szabályok 1. Közlekedés a terepasztalon 1. Előszó Ezen dokumentum tartalmaz minden szabályt, amely ahhoz szükséges, hogy a Magyar L-es Vasút Klub (továbbiakban: MLVK) által megépített vasúti terepasztalokon, vagy az MLVK részvételével felállított terepasztalokon a biztonságos, balesetmentes…..
Kedves Olvasók, örömmel mutatom be azt a LEGO-s projektem, amin körülbelül egy éve dolgozom. A terepasztalom állomási területét már régóta fejlesztem (1. ábra), viszont mindig is zavart, hogy az állomás fényjelzői sötétek, semmilyen jelzést nem adnak a vonatoknak. Így elkezdtem azon gondolkodni,…..
Ashi Valkoinen 2022.12.12 20:39:58
@Androsz: Hm, bizony jogos kritika, mehetne narráció a képernyőfelvételek mellé. Legközelebb majd pótlom, amikor a videó készült, örültem, hogy épp hibamentesen megy minden. :)

A LEGO-s berendezésben a terepasztal már korábbról megvolt, valóban több millió forint érték van benne, de igazából sokkel több (és belegondolva megfizethetetlenebb) a munkaóra, amit beleraktam. Az építés, a tesztelés, a programozás, mindezt úgy, hogy moduláris is legyen annyira, hogy egy mezei személyautóban szállítani tudjam. Talán ehhez képest nem is olyan vészes, amibe forintokat tekintve került.

Az elektronikus és elektro-mechanikus bizotsítóberendezésekről most éppen egy nagyon jó eszemcsere folyik az index megfelelő fórumán, ha érdekel a téma, mindenképp érdemes rápillantani:

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9117878

(az elmúlt 3-5 nap hozzászólásai)
  Dear Readers, Three members of the extended MLVK-group (Máté, Tündi and myself) participated at Bauspielbahn Treffen 2022 (BSBT 2022), a train show that is traditionally held each year in the same old tram shed in Schkeuditz, a suburb of Leipzig, Germany. The BSBT is the biggest LEGO-train…..
  Kedves Olvasók! Az MLVK bővebb csapatából hárman (Máté, Tündi és én) idén eljutottunk a Bauspielbahn Treffen 2022 (BSBT 2022) rendezvényre, amelyet hagyományosan Lipcse elővárosában, Schkeuditzban tartanak évente, egy használaton kívüli villamos kocsiszínben. Ez a rendezvény Európa legnagyobb…..
Ashi Valkoinen 2022.08.25 08:22:22
@gigabursch: Nagyon sok kiállító nagyon sok vonattal volt a helyszínen, így egy-egy gép kb. fél órát mozgott a három nap alatt, de még érkeznek későbbi videók is, amelyekben a Papagáj Szili biztosan feltűnik majd. :)
Alapadatok: Név: BCmot 370Készítette: Pécsi AndrásKategória: Dízelmotorkocsi LEGO-adatok: Készült: 2020 december - 2021 áprilisÁtépítés: -Építési nagyság: 8WNMéretarány: 1:45Hajtás: LEGO Power Functions L-motorVezérlés: LEGO Power Functions infravevő 1. ábra: A modell alapjául szolgáló…..
Kedves Olvasók! A szeptemberben útjára indított vasúti építőrverseny határidejét 11 nappal kitoltuk, azaz a regisztrációs űrlap kitöltését 2019. december 31., 23:59-ig ejthetitek meg. Az építőrverseny egyéb szabályai (korosztályok, pontozási szempontok, díjazás, részvételi feltételek) NEM…..
Kedves Olvasóink, a Magyar LEGO®-Vasút Klub az elmúlt hetekben két helyszínen is megmutatta kiállítási anyagának egy részét - Dömel Máté és Raáb Donát közösen épített fel egy-egy vonatos terepasztalt a budapesti Marczibányi téren és a martonvásári Brunszvik-Beethoven Központban (helyi művelődési…..
Kedves építők, kedves olvasók! Nagy örömünkre szolgál, hogy bejelenthetjük: csapatunk megszervezi első építőversenyét, melyen értékes és hasznos nyereményeket szerezhetnek azok, akik LEGO-kockákból magyar vonatkozású vasúti járművet, járműveket építgetnek. Az alábbi bejegyzés az építőverseny…..
Dömel Máté írása Eddig a szabadon futó kerekekhez a szabvány LEGO 3x6-os kerékházakat használtam (1. ábra). 1. ábra: 3×6-os kerékház - 1991 óta a vasúti készletek szabadonfutó tengelyeihez ezt az alkatrészt kapjuk. Viszont az idő előrehaladtával és főleg a vagonok méretének, súlyának…..
Alapadatok Név: 498-104 Albatros Készítette: Dömel Máté Kategória: gőzmozdony LEGO-adatok Készült: 2016, októberÁtépítés: folyamatos Építési nagyság: 8WN Méretarány: 1~42 Hajtás: Technic PF-XL-motor, 1:1 áttétel Története A klubban korábban csak egy 424-es gőzös volt, de önerőből nem nagyon…..
3. Állomási geometriák műanyag flexibilis sín felhasználásával → Az előző cikkben bemutatott áramvezető síndarabok és technikák segítségével viszonylag korlátozott módon tudunk átmenő vágányokkal bíró vasútállomásokat építeni. Az átmenő vágányok lényege, hogy a vasútállomás a Budapest-Nyugati vagy…..
Ashi Valkoinen 2019.06.25 21:00:14
@Tolner Imre Tibor: Jó régi komment, de azért válaszolok.

A váltómegfordításnál eltorzul teljesen a geometria és a kétoldalról a két vágányvég, ami egymás felé nézne, na a köztük lévő távolság nem lesz egész sínszámmal osztható, de flexivel sem lehet kirakni. Azóta készítettem másfajta állomásgeometriákat is, de ezt a forgatást szinte lehetetlen igényesen megcsinálni mindkét oldalról úgy, hogy össze is érjen majd.

A fém vezetőszalaggal gyártott sín létezik, jópáran megcsinálták, csak sajnos nagyon gyorsan kopik, így nem túl fenntartható.
Pályafelújítás miatt február 26-a óta a Pécs-Budapest vonalon pótlóbuszok közlekednek Százhalombatta és Kelenföld között az InterCity vonatok helyett. Egy ilyen tömeges átszállás mindig óriási muri bír lenni, de a csomagokkal vonszolódás eleve egy nehezen élvezhető műfaj, az emberek, ha morgolódva…..
Ashi Valkoinen 2018.05.03 16:12:52
@lobster thermidor: Árnyalnám azért a képet, mert a HZ tájékán sem fenékig tejfel az élet.
2015-2016 nyarak között 10-12 alkalommal vonatoztam arrafelé. Akkor is volt már vágányzár a horvát oldalon, amelyet mindkét díszes társaság igen hanyagul kezelt.

Alapesetben a vonat, amivel mentem, úgy közlekedett, hogy Magyarországról elindult 2-3 nemzetközi kocsival meg 2-3 belföldi kocsival. A belföldi kocsikat Gyékényesen leakasztották, a nemzetközi átment a határon, aztán Kaproncán kapott 2-3 belföldi (horvát) kocsit. Mert odaát is vonatkm spórolás van, és a nemzetközi IC-ből lett majdnem mindenhol megálló, ütemben pótló személy...

A gond akkor kezdődött, amikor valaki késett. Budapest->Zágráb irányban:
Tökmindegy, miért, késik a magyar oldalon a vonat, akár késés, akár hosszabb határellenőrzés miatt, Kaproncán a belföldi szakaszt elküldik Zágráb felé, mi meg várunk annyit, hogy a késésünk két óra legyen - mert akkor van a következő vonat indulási ideje.

Zágráb->Budapest?
Késett a vonat a horvát oldalon, Gyékényesen a belföldi kocsik a magyar mozdonnyal elhúztak BP-felé, a horvát mozdony tovább nem mehet, így várunk annyit, hogy majd a két órával későbbi vonattal menjünk tovább.

Amikor a buszos pótlás megnövekedett útideje, ill. a határellenőrzés elhúzódása miatt késtünk, akkor is ez volt - sem a magyar belföldi rész, sem a horvát belföldi rész nem várta meg, egyszer sem, a saját vonatpótló buszát...
Alapadatok Név: MÁV IC+ Készítette: Dömel Máté Kategória: személykocsi LEGO-adatok Készült: 2016, március Építési nagyság: 8WT Méretarány: 1~42 Hajtás: nincs Története 2014 végén olvastam először a MÁV IC+ vagon tervéről. A vagont nemzetközi IC vonatokhoz tervezték. Egyenlőre 2 darab létezik…..
    Alapadatok Név: MÁV Ganz-Hunslet Bvmot (“Samu”, 434-es sorozat)Készítette: Raáb DonátKategória: villamos motorvonatPályaszám: 434 001 (korábban BVmot 001) LEGO-adatok Készült: 2017, júliusÁtépítés: ---Építési nagyság: 8WNMéretarány: ~1:42Hajtás: 2 db. Power Functions vonatmotorVezérlés:…..
A magyar regionális vasúthálózat jövője már több mint 10 éve foglalkoztatja változó intenzitással a közvéleményt. Ha a parttalan szócséplést forintosíthatnánk, már valószínűleg régen összegyűlt volna annyi pénz, amelyből az egész szegmenst rendbe lehetett volna tenni.…..
1. Bevezető A legtöbb modern mozdonynál, motorvonatnál talán az orr-rész kialakítása a legnehezebb. Míg a szovjet blokkországokban a rendszerváltás előtt főleg a szögletes, de mindenféle szögben álló formák domináltak, addig napjaink modern gépei a legtöbb helyen íves, lekerekített formával…..
Alapadatok Név: MÁV Stadler FLIRT (piros)Készítette: Raáb DonátKategória: villamos motorvonatPályaszám: 415 001 (korábban 5341 001) LEGO-adatok Készült: 2010, március Átépítés: 2011, októberÉpítési nagyság: 8WNMéretarány: ~1:42Hajtás: 3 db. Power Functions vonatmotorVezérlés: SBrickKiegészítők:…..
Ashi Valkoinen 2017.01.18 10:19:48
@balinth1: Örülök, hogy tetszik, úgy néz ki, még két példány biztosan fog épülni a közeljövőben (1 kék, 1 piros).
4. Egyenesekből épített nagy sugarú ívek, nem-LEGO sínek → A LEGO-kockákkal dolgozó vasútmodellezőknek a legnagyobb építési kihívás a LEGO-által gyártott íves síndarab kicsiny pályaívsugarából adódik. A nyomtávhoz arányos, 8 stud széles vonatok méretarányát figyelembe véve a LEGO-sínek…..
Előző cikkünkben főleg gyerekek és szüleik számára mutattuk be, hogyan érdemes elindulni a LEGO-vasutazás felé. Mostani cikkünkben olyan hosszútávú lehetőségeket kívánunk előtérbe helyezni, melyekhez mélyebben és gyakrabban kell a zsebünkbe nyúlni - viszont amit kapunk, élethosszig tartó játék és…..
Minden kezdet nehéz, egy új hobbinál vagy egy meglévő folytatásánál meg különösen. Ebben az összefoglalóban szeretnénk bemutatni, hogy hogyan lehet és érdemes elkezdeni a LEGO-vasutazást – legyen szó a gyermek karácsonyi ajándékáról vagy komoly modellezői munkáról. Amire mindenképpen szükségünk…..