Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csomorika

0 bejegyzést írt és 52 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mi a közös a következő borokban, pezsgőkben: Gere Solus 2007, Thummerer Vili Papa Cuvée 2003, Szepsy Furmint 2007, Robert Mondavi Opus One 2004, Louis Roederer Cristal Champagne, Dom Perignon? A válasz némiképp meglepő, legalábbis nekem az: mindegyiket betehetjük a hétvégi…..
csomorika 2009.10.08 12:57:56
@peer_gynt: az összes bor címkéjéről kiretusálták az évjáratot, mármint a sparosból.
Meglehetős rutinnal ismerem már föl a bullshitipar legveszélyesebb szövegeit: kiszúrom azokat a stíluselemek, nyelvi formulákat, logikai bukfenceket, amelyek biztosan jelzik, hogy itt egy professzionális (vagy amatőr) kamugyár próbál a nyakunkba sózni valamit. Amikor kezembe került a…..
Június 18-21. között, Sopronban zajlott a tizedik VinAgora, mely ezúttal is az ambíciózus "Közép-Európa Bor-iránytűje" szlogent aggatta magára. A Borkultúra Kht. közlése szerint a verseny a világ 10 legelismertebb borversenye között foglal helyet. Igaz, 2 éve még a…..
csomorika 2009.06.26 09:24:28
@Jenyei: Pont az a baj, hogy borászok bírálják saját boraikat, és van köztük olyan akivel személyes rossz tapasztalatom is volt.
2009-től nem az Etyeki Pincefesztivál meghívottai szavazhatnak a borászok borászáról, hanem azok, akiket az imént létrehozott Vinum Praemium Alapítvány az adott évben a legjobb ötven közé választ. A kuratóriumnak tagja lett a Művelt Alkoholista egyik szerzője is. A végső…..
2007 forró nyara után a teljes érésre törekvő borászok vagy maradékcukros, félszáraz, félédes borokat tettek le az asztalra, vagy kifejezetten magas alkoholú tételek születtek. Előbbiekből pár már megjárta a poharamat, utóbbiak közül mások kóstoltak már borokat e…..
Burgundi borokat kóstolni jó. Még a rendszeres borisszák is némi meghatottsággal szoktak készülődni az efféle alkalmakra, köztük én is. Vélhetően ebben benne van a borok viszonylagos elérhetetlensége – térben és pénzben egyaránt. Nehezen hozzáférhetőek, és a nagyobb…..
2009 elején a magyar borokról, s rajtuk keresztül hazánkról fog szólni a Travel Channel népszerű műsorának két epizódja. A Journey into Wine (Borutazások) négy adása ugyanis kelet-európai országokba kalauzolja majd el a nézőket (egy-egy 24 perces adás jut Romániának és…..
Azzal a programmal tettem be a lábam a Borfaluba a múlt héten, hogy a nemrég megfogalmazottaknak megfelelően igyekszem kevésbé ismert és kevésbé sztárolt borászokat és pincészeteket látogatni egy pohárka erejéig. (Ez persze csak nagyon kis részben sikerült, sok sokkal…..
csomorika 2008.08.28 13:08:36
A juhfarkkal kapcsolatos sztereotípiák eloszlatásának legjobb és legélvezetesebb módja, ha megkóstolunk a fajta boraiból többet is. Lehetőleg gyors egymásutánban. A kísérlet végeztével talán többé nem használjuk azokat a szavakat, hogy "nászéjszakák bora", sőt,…..
csomorika 2008.06.24 09:43:01
Idén is megrendezésre került a Pannon Bormustra, ez volt a kilencedik alkalom, hogy megválasztották az ítészek hazánk csúcsborait. A megmérettetésnek immár hetedszer adott otthont a pannonhalmi apátság. A nemzetközi zsűriben két Master of Wine is helyet kapott: Caroline Gilby és…..
A Dunántúli Napló arról tudósít, hogy „Kikelet Hadművelet” elnevezéssel fogyasztóvédelmi ellenőrzési akciósorozatot tartottak Villányban. Az ellenőrzés célja a forgalmazott borok minőségének, kiszerelésének szemrevételezése volt. Az ellenőrzés során 72…..
A koncepció az volt, hogy két Konyári borral, egy villányi cabernet franc-nal, illetve egy spanyol és egy olasz globálpince középárasával fölszerelkezve bemérem a gyümölcsbomba-küszöböm. Minthogy nem szeretnék belefásulni a tanninzsák püfölésébe, a terroir krédó…..
Tegnap, nem éppen eszményi időjárási körülmények között indult a XIV. Szegedi Borfesztivál (de most már ragyog a nap). Közel 100 borászat kínálja a borait (a lista itt elérhető) - középpontban az aktuális Év Borásza, Frittmann János. Frittmann János egyúttal annak a…..
A hétvégére remek alkesz program ígérkezik. Május 17-18-án rendezik meg a Somlói Tavasz Fesztivált. A somlai kiválóságokon kívül remek vendégborászokkal is találkozhatunk, mint pl. Kovács Tibor (Hétszőlő), Horváth "Ráspi" József, Kaló Imre, Simon József és ifj.…..
csomorika 2008.05.15 14:44:07
Tokajban hatalmas szellemi- és terroirpotenciált mozgósítottak annak érdekében, hogy nagy száraz borok szülessenek, no meg az ehhez nélkülözhetetlen „elég nagy” száraz borokból álló talapzat. A fajta, aminek atlaszi vállára a terhet púpozzák: a furmint. Hogy a…..
Még ha maga valószínűleg élénken tiltakozna is ez ellen, számomra Györgykovács Imre akkor is a Somló Rolling Stones-a: a nagy klasszikus, akihez mindig vissza lehet nyúlni, aki sokakat inspirál, és ennek ellenére nemcsak múltja van, hanem jelene is. Nem is akármilyen, mégpedig. Mert…..
Azt mi nagyon nem szeretnénk, ha a jégkorong olyan sportággá változna, mint a vízi- vagy a kosárlabda, ezért egyáltalán nem örültünk, hogy a csehek és az oroszok összecsapásán nem kevesebb, mint 42 perc büntetést osztottak a bírók a semmiért.Elég volt belebotlani egy ütőbe,…..
Lassan annyi pompás bor csúszik le az alkesz torkán, hogy hajlamos lesz megfeledkezni a pannon borfogyasztás neonfényben úszó mainstreamjéről. Ilyen mineralitás, olyan kifinomultság, néha már ismeretlenül is kocsisbornak tekintünk mindent, amiről nem igazolható, hogy milyen madár…..
Az alábbiakban olvasható "magyarázatot" Albert gazda szerzette az Alföldi Merlot által megálmodott "pontrendszerhez". A magyarázat jól tartja magát, ám a referenciaborok listája régen elavult. Most végre frissítettünk. Önkényesen, rapszodikusan, de aki többre…..
Ráértem, olvasgattam – legutóbb éppen sok-sok kommentet, mert azokból mindig tanul az ember: talál más nézőpontot, új ötletet, elbizakodottsága bírálatát, akármi hasznosat. Így tűnt fel a „cuccos” témaköre, jelentsen bármit is a szó. Óhatatlanul eszembe…..
Dörgicse és Szőlősgyörök után Villányba látogatunk három rizling erejéig. A vidék nem éppen fehérborairól híres, viszont több neves borászuk készít olaszrizlinget is, ezért semmiképp nem akartam kihagyni ezt az állomást. A kisördög azonban mégis ott motoszkál,…..
Háromosztatú hírsalátánkból kiderül, hogy a bordeaux-i cru bourgeois-k, különösen a 2004-esek baráti áron kerültek piacra. Legalábbis Kaliforniához képest (amúgy 30-40 euro a hazai borviszonyok között sem irdatlan összeg). Aztán persze van Bordeaux-nak egy ismerősebb arca is,…..
Az egyik Google-alapító atya borászattal szemez. Amerika a francia trónra tör. Mona Lisa családja él, sőt borászkodik. Egy angol honatya szerint kisebb pohár=kevesebb részeg. Mi a mértékletességben sem ismerünk mértéket, azaz beköszöntött a zéró tolerancia. Egy határozott…..
csomorika 2008.02.04 22:38:02