Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Taciana

81 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Napanyánkkal már megismerkedtünk. Megtudtuk, hogy tőle kapunk minden fényt, meleget és erőt, hogy ő irányít itt a Földön minden életet, minden mozgást. A Nap azonban nemcsak a Földet szórja be áldást hozó tüzes sugaraival; juttat azokból bőségesen többi gyermekeinek, a Föld bolygótestvéreinek is. De…..
Amit a Nap, a bolygók és a holdak születéséről, az előbb elmondtunk, csak sejtés, csak föltevés. Mert a rövid életű emberek közül vajon ki tekinthetne vissza a sok-sok billió év előtti időre, amikor a Nap létrejött a mindenségből, s ki láthatna bele az idők végtelenségébe elvesző múltba, amikor a…..
A Föld előkelő családból származik. Édesanyja az a hatalmas, csaknem másfélmillió kilométer átmérőjű tüzes gömb, amelyből itt, a Földön minden erő, minden élet származik: a Nap. Valamikor nagyon régen, mérhetetlen idők előtt kelt életre a mindenségből a Föld anyja. Hogy miképpen történt ez a nagy…..
Akikkel minden nap találkozunk, akiket folyamatosan látunk, azokon alig vesszük észre a változást, amit a gyorsan haladó idő okoz a külsejükön és a lelkükben egyaránt. Szüleink, testvéreink, rokonaink fölött mintha nyom nélkül suhannának tova az évek; nem látjuk arcukon a gond, a munka és az öregség…..
Zsigmond kiszabadulása után továbbra is folytatódtak a támadások ellene, mert könnyelmű és önkényeskedésre hajlamos természetével a főurak nem tudtak megbarátkozni. Az ellene való gyűlölséget növelte, hogy önkényűleg elzálogosította a budai pénzverdét, majd Neumarkot s lehetőleg mindenben…..
Zsigmond nem volt népszerű uralkodó a nemzet előtt s ez okozta, hogy Mária halála után mindjárt kitörtek a villongások s az egyik párt Hedvig lengyel királynőt, a másik Nápolyi Lászlót akarta volna Magyarország trónjára ültetni. A törökkel kezdődő újabb háború azonban lecsöndesítette a…..
Lajos király halála óta öt esztendő telt el és ennek az öt esztendőnek szinte minden hónapja tele volt a legváltozatosabb, nem egyszer a leghajmeresztőbb eseményekkel. Az Anjou-uralkodóház utolsó évei a magyar trónon belefulladtak a legszenvedélyesebb küzdelmekbe, melyeket kétségtelenül Erzsébet…..
Azok az elégedetlen főurak, kik Károly megölése után nem érezhették többé biztonságban magukat a királynők udvarában, bosszútól eltelve Boszniába, illetőleg Horvátországba menekültek és Tvartkóval szövetkeztek az asszonyi uralom megbuktatására. De az Erzsébet királyné kormányával nemcsak a…..
Hozzávalók: 25 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 evőkanál olaj, só, sütéshez olaj. Elkészítése:Az élesztőt langyos cukros tejben a szokásos módon megkelesztjük, majd jól összedolgozzuk a liszttel, burgonyával, tojássárgákkal, és a…..
Hozzávalók: 1 vékony piskótatortalap, 50 dkg tehéntúró, 3 dl tejszín, 6 – 8 evőkanál cukor 1 tasak vaníliás cukor, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, 1 doboz őszibarack konzerv, 10 dkg durvára vágott mandula (vagy dió, csokireszelék stb.). Elkészítése:A tortalapot beillesztjük egy kapcsos…..
Hozzávalók: 1 liter tej, 5 tojás, 50 dkg rétesliszt, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 dkg vaj. Elkészítése:A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, majd apránként a lisztet, a tejet, és csomómentesre keverjük. Egy tepsit kivajazzunk, és beleöntjük az…..
Hozzávalók: 30 dkg libacomb, 15 dkg burgonya, 10 dkg zöldbab, 5 dkg gomba, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 db citrom, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomó kapor, 1 dl tejföl, 2 dkg liszt, pirospaprika, 1 db babérlevél, só. Elkészítése:                         …..
Hozzávalók:   30 dkg füstölt csülökhús, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, 12 dkg szárazbab, 12 dkg savanyú káposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 3 dkg…..
Amit az apák erős munkával, kitartó szorgalommal és nagy önfeláldozással megszereztek, az utódok azt rendesen könnyelműen elprédálják. Néha a nagy örökség egyenesen átok gyanánt száll az utódokra. Különösen, ha az örökség nem méltó kezekbe kerül, több bajt okoz vele birtokosának, mint amennyit…..
A nápolyi hadjáratok befejezésével Lajos a litvánokkal és tatárokkal folytatott kisebb jelentőségű harcokat, de eközben komolyan foglalkozott azzal a gondolattal, hogy megnősül, miután első felesége meghalt. Udvarában akkor két hercegnő tartózkodott: Anna és Erzsébet hercegnő. Az utóbbi István…..
Az averzai merénylet után nem sokkal Magyarországba is eljutott Endre király meggyilkolásának borzasztó híre. Durazzai Károly herceg, hogy tüntessen Endre iránt való részvétével és Lajos iránti hódolatával, követek útján közölte Lajossal a fájdalmas hírt, aki a visegrádi udvarban időzött, mikor…..
  A gyilkosság tervszerűen volt előkészítve. Endrét nem szívelte senki a nápolyi udvarban, mert mindenki útjában találta a maga ravasz spekulációinak. Megölését azonban olyan botrányok előzték meg a nápolyi udvarban, melyek magukban is elegendők lettek volna arra, hogy a világ figyelmét az itt…..
Az Anjou-házból származó magyar királyok alatt a magyar nemzet hatalmas léptekkel haladt előre. Róbert Károly uralkodásának egyetlen foltja Zách Felicián családján való kegyetlen bosszúállás. Róbert Károly uralkodásának másnemű tényeivel azonban rajta volt, hogy ezt az igaztalan eljárását az…..
A dunántúli főurak segítségével Róbert Károly már 1300-ban megkoronáztatta magát, de mikor 1308-ban Ottó távozásával vetélytárs nélkül maradt, a magyar korona nem volt az ő birtokában. Fenyegetésekkel, majd szép szavakkal sikerült végül is rábírnia László vajdát az Ottótól elvett korona kiadására,…..
III. Endre halálával a királyválasztás joga visszaszállt a nemzetre, mely az Árpád-ház férfiágának megszűntével a női ágban iparkodott uralkodót keresni. Trónkövetelő kettő van Endre halála után: a cseh Vencel és a nápolyi Róbert Károly. Az előbbit az északnyugati vármegyék, utóbbit Horvátország és…..
Kun László halálakor már csak egyetlenegy Árpád-sarj volt életben, III. Endre, aki II. Endre királynak Beatrixszel való házasságából származott István herceg fia volt. Eddig külföldön, főként Velencében tartózkodott s ott is kötött frigyet egy olasz főúr leányával. Az Árpád házi királyok sorában ő…..
I. Béla halála után fia István lépett a trónra. Székesfehérvárt nagy ünnepséggel koronázták meg. De már a koronázás alatt olyan dolgok történtek, melyek csupán idő kérdésévé tették a háború kitörését. Anna hercegnő ugyanis, István testvére, a családi kincsek nagyrészét, közöttük egy arany koronát is…..
Hozzávalók: 1 kg alma, fél liter tej, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa,  3 db tojás,  2 evőkanál fahéj,  3 evőkanál cukor, 2 evőkanál porcukor, csipetnyi só. Elkészítése:Az almát lehámozzuk, magházát kivájjuk, és kb. fél cm-es karikákra vágjuk. A tepsit…..
3 egész tojást habosra keverünk 14 deka cukorral, azután hozzáadunk 14 deka vágott diót, 4 deka reszelt főzőcsokoládét, 10 deka apróra vágott mazsolaszőlőt, 3 deka kis darabokra szeletelt citronádot vagy esetleg birsalmasajtot és legutoljára 10 deka liszttel kevert fél csomag sütőport dolgozunk…..
Sütemények, torták "Gyerekabrak" 2021.09.02 14:48:28
Hozzávalók: 25-30 dkg bármilyen maradék töltetlen teasütemény vagy töltetlen piskóta (nem baj, ha kopogósan száraz) vagy édeskés kalács, 2-3 dl gyümölcsjuice vagy rostos gyümölcslé, 1-2  evőkanál  méz,  A tálaláshoz: csokoládé- vagy gyümölcsmártás. Elkészítése: A száraz süteményt tetszés…..