Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Árkászati Hadimérnökség

0 bejegyzést írt és 169 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lapozz!..
Árkászati Hadimérnökség 2017.12.03 18:27:03
Árkászati Hadimérnökség 2017.12.03 18:27:56
Subba Péntek! 2017.12.01 14:10:12
Joj B)..
Árkászati Hadimérnökség 2017.12.01 14:18:50
Árkászati Hadimérnökség 2017.12.01 14:19:33
Mert csak B)..
Árkászati Hadimérnökség 2017.06.12 08:58:39
@vitéz Beverneky: eminem 1:13-nál igenis van. Vanilla Ice viszont nincsen.
Árkászati Hadimérnökség 2017.06.12 09:02:18
Az erőd az USA keleti partvédelmének legelső, és egyben legnagyobb eleme volt, amely részben az Amerikában gyártott távirányítású Széchenyi-Berger-Klupathy-féle torpedók ellen épült. A Tilden-erőd napjainkban...
Árkászati Hadimérnökség 2017.05.18 13:16:02
Subba Alá 2017.04.11 07:35:23
Árkászati Hadimérnökség 2017.04.11 11:15:15
@dementia praecox: Tess'parancsolj:
Ütemhangsúlyos felező nyolcas, párosrímmel.

Áder János, báb vagy csupán,
Mit műveltek, nem nyelik már.
Orbán "lukán" jött ki ugyan,
De rég' íze már elillant.

Nem olyan mint 'tizennégyben,
'Tizben, 'hatban, semmiképpen.
Ezen tűnődj, ne törvényen,
Meg hogy eltűnsz az örvényben.

Örvényt kavar, ha lehúzza
Amit toltok most torokra
- Mert nem lesz már Fidesz barma -
Választáskor sok magyarja.
Árkászati Hadimérnökség 2017.04.11 13:43:56
@dementia praecox: Nem máma, hanem mámma.

Az endreségről pedig ezt zakatolnám ide:

Felező nyolcas bokorrím
üteme
téveszt, praecox, Tégedet
megfele.

tévedni, tudjuk, emberi
tulajdon,
de Endrét bennem sejteni
nem hagyom.

Szóval a miregondoltaköltőséget a mai nap jeles szülöttjét ideidézve csak "nem lehet, nem, soha'" felkiáltással - ami tulajdonképpen kijelentés egy felkiáltójellel, ám a mű kontextusában mégtulajdonképebben óhajtás - válaszolhatom meg.
Bármennyire is hihetetlen az utókor számára, de a Szovjetunió nem a hidegháború ideje alatt, hanem már 1942-ben elindította a nukleáris energia katonai felhasználását célzó programját. A repülőgépszárnyakra hasonlító betontömbök sérüléseiből határozták meg a lökéshullámok erejét (Fotó: Nadav…..
Subba Fesztiválod 2017.03.22 00:49:28
 ..
Árkászati Hadimérnökség 2017.03.22 04:36:21
1.
Árkászati Hadimérnökség 2017.03.22 04:38:15
Árkászati Hadimérnökség 2016.11.28 06:01:14
1. részeg, nem részeg - mintha nem lenne mindegy, milyen jogszabályi környezetet hoznak létre. Ha nem volt alkalmas (mert részeg volt), a rendőrnek kellett volna kikapnia a forgalomból (persze, tudom: nincs elég rendőr = Orbán a hibás, van rendőr, de hülye = Orbán a hibás, van rendőr, nem hülye, csak lusta és/vagy fél a Fidesztől = Orbán a hibás)
2. hajtotta vagy tolta - mintha a kikerülés szempontjából nem lenne mindegy, részegen és veszélyesen gyalogolni sem szabad, sőt józanul sem szabad a többi közlekedőre veszélyesen közlekedni semmilyen módon*, innentől meg 1. pont
* engem cseszegetett már rendőr azért, mert a kijelölt gyalogátkelők között húztam át a lusta belem, mondjuk a pénzbírságból kidumáltam magam, a végén még röhögött is, de akár meg is sújthatott volna, szabályszerűen
3. kikerülni vagy sem - ez döntés és lehetőség kérdése, ha kerül, ne a szembejövőbe kerüljön, meg az életébe, ha nem jött neki össze, akkor persze 1. pont, Orbán a hülye, ki más, aki pont benne van a szituációban, az nem, persze, de ez a blog, ugye, erről szól, csillámpóni-rajongók ne itt keressék a csillámpónit - én arra tréningezek, hogy biciklist csak akkor kerülök, ha nem jön szembe senki, főleg a sötét háttérben sötétben tekerőnél nem rángatom a kormányt, inkább elütöm, mint magam meg a szembejövőt meg az utasaimat veszélyeztessem (sajnálom, de ha engem akar veszélyeztetni, vagy dömperrel jöjjön, vagy vállalja a következményt)
4. kirepült - igen, faluban 50-nél is ki lehet röppenni a szélvédőn, oldalablakon, akkor is, ha be van kötve az ember, meg a keményen dolgozó - csakhogy valószínűbb, hogy öv nélkül statisztikailag több eséllyel ívelünk kifelé. Mivel már Orbán a hibás per se, nem is kell ezt a posztban külön levezetni, mert ez a premisszája az egész blognak, így az "Orbán a hibás" kijelentés itt már nem egy conclusio, hanem csak a szöveg mint irodalmi termék mottója.
5. Gréczy keressen más faszt, amin lovaglolhat, mert az ilyen vérciki vergődésük miatt következnek a következők
- Andy Vajnát nem számoltatják el 2018 után (kaszinók, kultúrpénzek, kedvezményes állami hitelek), és még többet lop
- Lázár Jánost nem számoltatják el 2018 után (dohány, kaszinók), és még többet lop
- Rogán Antalt nem számoltatják el 2018 után (gyakorlatilag minden), és még többet lop
- Polt Pétert nem számoltatják el 2018 után, és még többet enged a barátainak
- egy fideszest sem számoltatnak el 2018 után, és még többet lopnak
A hétvégén meghalt a Nógrád megyei Rimóc polgármestere. Az RTL Híradó megtudta: kocsijával egy előtte kacsázó, részeg biciklist akart kikerülni, amikor összeütközött egy szemből érkező autóval. Beszkid Andor olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét már nem tudták megmenteni.   A biciklis…..
Árkászati Hadimérnökség 2016.11.21 23:54:54
@Zoltan Hazafi: Én az udvarban, parkolóban meg szoktam kérni az utasaimat, hogy csatolják be magukat, aztán ha nem hallom a kattintást, három, legfeljebb öt kilométeres tempótál nyomok egy satut. Ennyi elég, hogy leessen a hátsó padról, aztán elmondom neki, hogy vagy belátja, hogy még egy fékezés is elég ahhoz, hogy magát és engem, vagy a mellettem a jobbegyben ülőt veszélyeztesse, vagy megyen gyalog. Mert engem megvéd az öv a kirepüléstől, a légzsákok körben a karosszériához csapódástól, de a fejtámla nem véd meg a hátulról nekem tehetetlenkedő hülyétől, aki biztos abban, hogy 1.) majd megkapaszkodik és 2.) úgyis mindent (nálam jobban) lát, hogy történne vele bármi, amúgy meg 3.) neki kényelmetlen az öv és 4.) nyugodjak meg, ki fogja fizetni ő a büntetést, mert neki megér ennyit a kényelem.
Én meg keresem a hihető hangot, amikor legközelebb szólok, hogy pont már nem fér be.
Biciklisről pedig négy dolgot kell feltételezni: 1.) kétszer olyan széles, amilyen magas, 2.) ha nem teszi ki a kezét, akkor is be fog kanyarodni jobbszélről balra, 3.) részeg, ezért nem ura a bicajnak, de ha nem a pia akadályozza, akkor öcsi előtte a vázon, vagy a PB-palack a csomagtartón, vagy a nájlonszatyor a kormányon, vagy a táska a kézben, és ezek kombinációi, 4.) ha rövid tüttögéssel jelzem, hogy jövök, úgysem hallja, mert fülhallgató.

Az orbánozás most mellé ment, a biciklis részegen és józanul is veszély, vezetés közben a mögötte közlekedőnek ezt a veszélyt feltételeznie kell és el kell tudnia hárítani. Ha jöttek szembe, akkor le kellett volna lassítani. Ez nekem is rohadtul derogál, de mégsem mentem bele a szemből érkezőbe. Ha kacsázik előttem a biciklis, akár mert részeg, akár mert a vázon előtte keresztben feldobott zsák táp elcsúszik, akkor vészhelyzetben átmegyek rajta, mert sem magamat, sem a szembejövő ártatlant nem akarom meggyilkolni miatta.
De a korlátozás könnyítése szükséges volt, a közlekedésrendészet mehetett keresni valódi veszélyforrásokat, ahelyett hogy a kerékpárosokat vegzálta. Mert senki nem mondhatja, hogy egy ittas autós másfél tonna acélban százzal nem százszor veszélyesebb egy bármennyire piás kerékpárosnál.
Árkászati Hadimérnökség 2016.11.22 00:10:52
@Pyrrhus: teljesen igaz és logikus. Én mától tényleg ott fogok ülni hat-nyolc órát az étteremben, ha ittam ebéd utánra egy sörikét, mert ugye kigyalogolni az utcára, aztán az utcán haza már forgalomban részvétel gyalogosan. Főleg egy-két gyalogátkelőhely használata. Tejfakasztás, bebaszcsizás nem lesz többé, nem, nem, soha. Mert akkor többet ülnénk a kijózanodásra várva, mint amennyi időt a torkoskodással vertünk el.
Te gondolkodtál-e már azon, hogy mindenhol közterület, rajta forgalom vesz körül bennünket, és ilyen értelemben elválaszt a világ többi részétől?
És ha Te azért alkoholistázol, mert amúgy absztinens vagy, akkor nem vagy-e előítéletes, meg kirekesztő?
A közlekedés meg nem egy olyan játékelméleti helyzet, hogy mindenki vigyáz magára és a másikra?
Bevégeztetett. Feltörettetett a hetedik pecsét, megjelent a hét angyal, s megfújta hét harsonáját. És láték egy fenevadat feljőni a tengerből Florida partjainál, amelynek hét feje és tíz szarva vala, és az ő szarvain tíz korona, és az ő fejein a káromlásnak neve...
Tagadhatatlan, hogy az 1956-os forradalom egyik legvitatottabb eseménye az október 30-án lezajlott Köztársaság téri csata volt, amikor a felkelők a budapesti pártbizottság székházát támadták meg. A küzdelem utóéletéhez szorosan hozzátartozik az egypártrendszer által felnagyított, ám kétségtelenül…..
Árkászati Hadimérnökség 2016.10.31 22:33:08
Azt mondjátok, interpretáció.
Hát akkor Mező Imrét hogyan interpretáljuk?
Egész életében kommunista felforgató volt, aki a spanyol polgárháborúban moszkovita kommunistaként vett részt, nemcsak a fasiszta-falangista Franco ellen harcolt, de a nem kommunista, modernizáló, liberálisokból, polgáriakból, anarchistákból, demokratákból, "trockistákból" stb. álló oldal ellen is fellépve (ld. Hódolat Katalóniának, ld. Gerő Ernő, "a barcelonai mészáros"). Aztán megjelent Párizsban, a francia kommunista-sztálinista párt "küldötteként", pártutasításra, hogy a sztálinisták részt szerezzenek a felszabadításból, ellenpólussá lehessenek, politikai tényezővé válhassanak a nemzeti, a polgári, a katolikus, a konzervatív, a liberális stb. ellenállással (és a belőlük újra kinövő politikai pártokkal) szemben. Meg persze a Szabad Franciaország nyugat által elismert és támogatott katonai és politikai erejével szemben, a nyugati szövetségesekkel szemben.
Nagy Imrét hogyan interpretáljuk?
Persze, hogy Rákosi és a rákosisták ellen lehetett őt zászlóra tűzni. Miért is? Mert rendes politikai ellenfelek már nem voltak. Emigrációban vagy börtönben (sokan közülük szovjet börtönben) vagy táborban (sokan közülük szovjet táborban) voltak a magyar nem-kommunista politikusok, vagy halottak voltak, legtöbben nem öregségük vagy betegségük miatt voltak halottak, hanem a Mező-féle sztálinisták miatt.
Mintha '89-ben csak Kádár és Grósz között lehetett volna választani.
Éppen ezért nyomultak a nem kommunista ellenzékiek, hogy az MSZMP-s "reformkörökkel" és "reformkommunistákkal" (akik hagyományaik miatt nyilván megengedőek lettek volna a kádáristákkal és kommunista vágányon tartották volna az országot) szemben megjelenjen az EKA és a többi szervezet, és a "reformból" "rendszerváltás" legyen.
Még így is egy rakás fos lett, nem nyugat és demokrácia, hát mi lett '56-ban, amikor elit tekintetében csak az "egyikfajta" és a "másikfajta" sztálinista garnitúra közti választás merülhetett fel.
Nagy Imre is egy mocskos sztálinista volt, csak egy másik mocskos sztálinista, Rákosi ellenzéke volt. Irónikus, hogy egy harmadik mocskos sztálinista, Kádár János nyírta ki. Az a Kádár, aki maga is ölt már korábban mocskos sztálinistát, Rajkot, és akit Rákosi akart kinyírni.
És akinek ebből a mocskos sztálinista körtáncból elege lett, az szépen kiment az utcára, és megpróbált annyi kommunistát megölni, amennyit csak lehetett.
Ez pedig az '56-os forradalmi események egyik interpretációja.
A bűnözői múltról annyit, hogy a diktatúrák kedvelt eljárása a politikai (gyökerű) állásfoglalásokat és tetteket köztörvényes szósszal leönteni, és így diszkreditálni, kompromittálni azokat, akik a "rendszerrel" szemben állnak. Példa? Példa lehet a kétkezi munkájából önmaga uraként megélni szándékozó szakképzett vagy ügyes "maszek", aki úgy lóg ki a rendszerből, hogy "közveszélyes munkakerülő", "csavargó", példa lehet a "100%-os részvételű" "választásokon" részvételre buzdító apparatcsikot a picsába hangosan elküldő "garázda", példa lehet a "feketéző", a "népgazdaság megkárosítója", aki próbálta a tetőcserepet "megszerezni" a házára, vagy a "megszerzett" cserepet svarcban elszállíttatni a házához, amikor csak állami vállalatok szállíthattak állami teherautón.
Amúgy ennek a cikknek egyik lehetséges interpretációja az, hogy a sztálinista, vagy a későbbi kádári retorikával leírtak (pl. fehér könyvek) kritikátlan beidézésével be akarja sározni '56 nem-kommunista résztvevőit, és mentegetni akarja azokat, akik ellen fellázadtak (e cikkben Mező Imre, a sztálinista felforgató, aki jutalomként kapta pozícióját, és a Mező Imrék, Rákosik, Gerők, Kádárok, Rajkok, Nagy Imrék, Farkas Mihályok, Piros Lászlók kiválasztási mechanizmusa szerint sorozott és kiképzett ÁVO-ÁVH-karhatalmistákat.
Zárójel 1.: a karhatalmista, aki a sztálinista-rákosista ávós kiképzés után még hordta az ávós gúnyát, és azt 1956. október 23. után egy héttel (ami alatt történt pl. az első szovjet roham, a 25-i Kossuth téri sortűz avagy "véres csütörtök") az nem ártatlan kórista, ahogy Berecz elvtársék szerették volna láttatni még a '80-as években, és biztos, hogy vagy vér tapadt a kezéhez, vagy akarta, hogy vér tapadjon (ld. Kucsera Zoltán "ártatlan", "sorozott" mesterlövész és az arcon-fejbe lőttek, illetve a szintén bentről lelőtt mentős).
Zárójel 2.: Nagy Imrét a sztálinista kommunisták az első "demokratikus" kormány belügyminiszterévé erőltették. Tőle Rajk, majd Kádár vette át a stafétát, szintén finom emberek. Nagy a '30-as évek szovjet sztálini hatalmi iskoláját járta. Ha nem a sztálinista ördög maga, akkor is legfeljebb egy bukott sztálinista angyal. Csak azért tekinthetnek rá üdvözítőként, mert Kádár őt hirdette ki főbűnösnek, és november 4-ével elveszett annak lehetősége, hogy kiderüljön róla, ki is valójában. Így legkevésbé éppen azt tudjuk, vezetőnek milyen lett volna. De hogy milyen volt, azt tudjuk. Egy sztálinista rohadék volt, csak éppen a legkevésbé rohadék a többi rohadék közül.
Árkászati Hadimérnökség 2016.10.31 23:23:02
@wartburg1963:
1. felülreprezentált bűnözők - a diktatúrák köztörvényes bűnné tesznek olyan cselekményeket, ami rendszerük működésével vagy működtetésével ellentétes, aztán a rendszerrel szemben állókra köztörvényes bűnözőkként hivatkozva diszkreditálják őket - ld. feketézés, közveszélyes munkakerülés, csavargás, népgazdaság megkárosítása stb. Ne higgyünk annak a bűnlajstromnak, amit egy diktatúra állít össze, másrészt ne higgyük, hogy fegyvert ragadni könnyű - biztos, hogy többen lesznek a felkelők között, akik "bűnözői karrierjük" csúcsaként ragadnak fegyvert, mint akik a politikai véleménynyilvánítás gyakorlati formájaként győzik le félelmüket.
A felsorolt lincselők közül három is az oroszlányi rabmunkából került ki. Olyan kényszermunkások, akiket a világ egyik legrosszabb munkahelyére az ÁVH-sokkal terelt a sztálini hatalom. Ha valódi bűnözők voltak, ha politikai elítéltek, nem lehet tőlük elvitatni a jogot, hogy fogva tartóikra fegyvert emeljenek. Mert egy héttel korábban bizony azok emeltek rájuk fegyvert, és nem egyszer meg is húzták a ravaszt. Esetükben nem lincselésnek kell mindezt tekinteni, hanem rabszolgalázadásnak.
2. ártatlan sorozottak - a rendszer szempontjai szerint kiválasztott, kiképzett, jutalmazott, hűségre nevelt és karrierjükben elindított ÁVH-sok. Öt nappal a parlament előtti véres csütörtök, hat nappal a szovjetek első bevonulása, hét nappal a rádiónál történtek (mentőautón szállított fegyverek), hét nappal az ÁVH mozgósítása (Gerő) után miért lehet még ma is hinni az ÁVH-sok ártatlanságában?
Nézzék meg az A másik ember vonatkozó részletét. 1987-ben nem volt kérdés, hogy Kósa Ferenc megmutathatja-e az '56-ban mentőautóban cirkáló ÁVH-sokat. Maga a kádári rendszer ismerte el és tette közzé, amint ÁVH-sok éppen nem menekülnek, hanem vadásznak a budapesti utcán. Szép alakítás Eperjestől és Varga Zoltántól.
3. Rajk és a többi sztálinista csak az ÁVO leghíresebb áldozatai voltak. De a kulákok, a kitelepítettek, a nem sztálinisták (kisgazdák, konzervatívok, liberálisok), az agyonvertek-bebörtönzöttek-megfélemlítettek ezrei, az egész nyomorult, besúgásba, félelembe, némaságba süppedt, disszidenseitől, reményétől, emberségétől megfosztott ország, a nyolc-tíz évüktől megfosztott milliók is az ÁVO-ÁVH áldozatai. Annak az ÁVO-ÁVH-nak az áldozatai, aminek tagjai, tisztjei, altisztjei, hivatásos és sorállománya éjjel-nappal izzadva verte a foglyokat a börtönben, lőtt a határon kimenekülőkre, lőtt a kitelepítésből, a munkatáborokból kiszökőkre, kísérte a kényszermunkásokat a bányákba.
Árkászati Hadimérnökség 2016.11.01 13:56:46
@wartburg1963: igazad van, kicsit alulfogalmaztam. Nem hiszem, hogy mindenki rendszerellenes volt, akit tolvajlásért lecsuktak a sztálinista diktatúrában, vannak köztük igazi, rendes bűnözők is. De tudom, hogy annak a diktatúrának is kedvelt eljárása volt köztörvényesíteni a rendszerellenes viselkedést (erre hoztam a példákat), és tudom, hogy Kádáréknak, mint sztálini rendszer szülötteinek nem okozott nehézséget kritika nélkül idézni a sztálini-rákosista diktatúra irataiból, hogy bárkinek a bűnösségét és bűnös előéletét bizonyítsák.
Az ÁVH-s sorozottak sem mind voltak rohadékok, de olyan környezetben képezték ki őket, olyan pályákra állították őket, ami bőven adott lehetőséget bűnössé, mai értelemben háborús, emberiesség elleni bűnöket elkövető bűnössé válni. Ha ehhez hozzávesszük azt, kik működtették az ÁVH-t, kik válogatták, képezték és irányították a sorállományt, ez a feltételezés erősödik. És ha olvassuk, nézzük a gyakran Kádáréktól is hitelesített bemutatását a rendszer ÁVH-s kiszolgálóinak, akkor ha nem is megengedjük, de logikusan beláthatjuk, hogy sok embernek volt oka arra, hogy elégtételt vegyen.
Moldova, Kádár kutyája többtízezres példányszámban adta ki az ÁVH apológiáját, riportköteteiben, regényeiben, az általam ajánlott filmben 1987-ben leforgatták, 1988-ban bemutatták az ÁVH '56-os működését (is), olvashattuk Faludyt, más, szintén Kádár-kori alkotásokból sem cenzúrázták ki a rohadékok rohadékokra jellemző viselkedését.
Meg persze rokonaim személyes emlékeit is hallhattam nem egyszer, hogyan verték, hurcolták el, fosztották ki, alázták meg őket az ÁVÓ-sok, hogyan és hol őrizték őket.
Persze Kádárék idején időnként odadobták koncnak az ÁVH-ügyet, jelezni kifelé, hogy tudnak ám ők rosszabbat csinálni, mint Kádár diktatúrája, befelé, hogy az elhajlókat hogyan tudják beáldozni. Erre (és csak erre) volt jó az MSZMP '62-es határozata az ÁVH felelősségének megállapításáról és a felelősök számonkéréséről - amit persze nem hajtottak végre, csak zsarolási alapnak használták, egyik rohadék a másik sakkban tartására.
Mindenki tudta, maguk az ÁVÓ-s és ÁVH-s sorállomány is, maga a sztálini propaganda hirdette, hogy a proletárdiktatúra legfőbb terrorszervezete az ÁVO-ÁVH. Nemcsak metaforikusan fogalmaztak ("Pártunk Ökle"), hanem a marxi-lenini-sztálini képezdékben hirdették, hogy a kommunizmusba történő átmenet gyorsítása és a sztálini párt hatalmának megteremtése érdekében van szükség a pártállam terrorszervezetének működtetésére.
És ezt nemhogy elhallgatták a besorozottak előtt, hanem beleverték a fejükbe. Aki ezt végighallgatja, és nem mer kilépni, még csak simán gyáva. De aki a kormány különböző felhívásai és rendeletei (25-én rendelet a feloszlatásról, 28-án Nagy Imre rádiófelhívása), az mi?
Kucsera őrvezető mesterlövész meg a fejlövések után örüljön, hogy a géppisztolysorozat megkímélte attól, hogy lelkiismerete kínozza élete végéig.
Volt mitől félniük, de a forradalom konszolidációs próbálkozása idején, amikor már rég elpucolhattak volna, az emeleten mesterlövész állást elfoglalni (és oda beosztani valakit) joggal alapozta meg a félelmet attól, hogy ha alul maradnak, akkor tényleg kíméletesebb megoldás nekik az ablakon kiugrani, mint bevárni az ostromlókat a folyosón. Ez olyasmi lehetett, mint a széles körben osztogatott és fogyasztott ciánkapszula tizenegy-tizenkét évvel korábban.
Ez sem relativizálás és összemosás. Ugyanis szerintem az egyik ember rohadékságát más ember rohadékságával hasonlítani nem relativizálás, hanem tiszteletadás azoknak, akik mindkettőhöz képest tisztességesek maradtak, kimondása annak, hogy a mocsokság világnézeti levezethetőségétől függetlenül mocsokság.
Igen, nem ítélem el azokat, akik a fekete egyenruhásokat akasztották '45-ben, és azokat sem, akik az ÁVH-sokat '56-ban. Miután a kormány felszólította az ÁVH-t a fegyverletételre, és miután ennek ellenére nemcsak kitartottak eszméik mellett, de belelőttek a tömegbe, számomra egyértelmű, mit vállaltak. Amit Bormann, például, meg Göbbels, meg Himmler, meg Hitler. Hogy két évvel korábban tisztességesek és ártatlanok voltak, nem számít, ahogy sztálinista, kommunista meggyőződésük sem.
Csak az aznapi tisztességtelenségük.
Van, akinek ezután jut bűnhődés, vezeklés, megtisztulás, nekik a golyó és a kötél jutott, helyben. Van, akiknek tisztességes eljárásban kiszenvedett igazságszolgáltatás, büntetés és hosszú öregség, nekik a jogosan felháborodott tömeg bosszúja.
Persze ez igazságtalan, de egy pillanatra engedjük el a képzeletünket.
1941-45-ben Európa-szerte náci bűnösöknek tartott embereket kötöttek fel a fára, a lámpavasra. Az elkövetőket, mármint akik felkötötték őket, akik előtte verték őket, akik eldöntötték, hogy megölik őket, nem büntették meg. Tudjuk, hogy ha visszajöttek a nácik, bosszút álltak, elképzelhetjük, hogy ha a nácik győztek volna, bosszút álltak volna. Ezt mutatja a példa.
Akkor azok, akik a sztálini terror csúcsszervének, az ÁVH-nak a tagjait meglincselőkre halálbüntetést szabtak ki, minek is tartsam?
A nap kínzó kérdése rövid, de érdekes: miért van fordítva a zászló az amerikai katonák egyenruháján? A válasz a történelemben és a tiszteletadásban keresendő...
Árkászati Hadimérnökség 2016.10.31 01:01:47
@nudniq: Igaz, rosszul emlékeztem, előbb a Függetlenségi Nyilatkozat, aztán az alkotmányuk.
Utalni meg én is arra szerettem volna, hogy míg sokan lesajnálóan a kétévszázadnyi fennállásukat vetik össze Európa országaiéval, közben ők tisztelik és funkcionálisan és szimbolikusan is használják a zászlójukat.
És igen, nálunk Mátyás, amikor ők még fel sem voltak fedezve. De ha egyszerűsíteni akarunk, akkor nálunk azóta kábé szopó, míg náluk éppen nem.
Őket nem hergeli, ha valaki felvesz zászlómintás ruhát. És ebben igazat adok nekik - míg sok minden másban nem -, mert attól még a zászló zászló marad, az ember ember, a vélemény meg vélemény.
A tiszteletet nem kiverekedni kell, kiverekedni csak az utálatot, ellenségességet, félelmet, gyűlöletet, kétszínűséget, aljasságot, árulást lehet. Megannyi fasza dolog, amivel együtt kell élnünk, mert a nevelési eszmék gyakran érnek véget azzal, hogy valaki indokoltnak látja a másikból kiverni a szart. Ahelyett, hogy büszke lenne, hogy nemzeti jelképei nem állnak meg a hétköznapok küszöbén, hanem.
Nekem nincs nap nemzeti szín nélkül, legalább egy piros-fehér-zöld jelvény, vagy karkötő, és az ajtóm fölött is kitűzve a zászlóm, mégsem venném vérét annak, aki nem szimbólumként öltené fel, sőt örülnék, ha annyira erős hagyományt testesítene meg végre, hogy valaki zászlóégetéssel jelenítené meg ellenvéleményét a szimbolikus térben. Felgyújtva is jobb, mint 362 napig a szekrényben.
Mindenki vigyen magával még egy zászlót!
Oldalunkon már többször is írtunk LMBT gyilkosokról, illetve melegpárokról is, akik öltek. Ám most, hogy igazságot tegyünk, sorra vesszük néhány LMBT személy történetét, akiknek az irányultságuk okozta a halálukat. Harvey Milk A san franciscói Harvey Milk tanárnak tanult, de idővel részt vett a…..
Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat...
Árkászati Hadimérnökség 2016.09.06 12:45:49
Azt a kurva... keserves mindenségit!
Végigolvastam az egész posztot, az összes kommentet eddig.
Most keresek egy vadászt, elmegyünk a töltés túloldalára, leoldom magam a pórázról, és elkezdek futni... szabadon...
Soha nem vadásztam, senki a családból, párezer kilométert viszont biztosan kirándultam édesapámmal és a változó számú (1-2) németjuhásszal. Soha megkötött póráz és meghúzott nyakörv nélkül nem tettük, soha vadász, aki szembe jött, nem szólt ránk, nem nézett csúnyán. Azok csak tartották a puskát, a rossz végével lefelé, legtöbbször kibillentett csővel (igen, ez persze gyártmányfüggő), olyanokat beszélgetve, hogy "szép kutyák", meg "szép puska", és "szép ilyenkor (tavasszal, nyáron, ősszel, télen, napsütésben, esőben, nappal és este, mikor hogy') az erdő", aztán mindenki ment a dolgára.
Vidéki városban élek (amire a kérdőívek "nem megyeszékhely, egyéb város"-ként utalnak), munkába menet baknyulat kell kerülgetnem az utcán, meg őzek, szarvasok mennek előttem le a Dunához, meg vaddisznóba akadt autóst segítek ki a roncsból. Nem félek sem a kutyáktól, sem a vadaktól, sem a vadásztól. Nem tartom (...) bácsit perverznek, dzsentrinek, kényúrnak, és tudom, hogy ő, meg ma már a rendőr fia megy föl a bolondpestiekért, akik eltévednek a rengetegerdőben (lakott területtől legtávolabbi pontja kb. öt kilométer, de könnyebb pánikolni, hívni a rohadtrendőrt, mint térképet, elemózsiát vinni, esetleg figyelni környezetismeret órán, amikor a térképről povedált valami elnyomó gyerekgyilkos - értsd: tanár).
De itt olvasom, ez mekkora tévedés volt, egy inverz Viharsziget, kellett egy ilyen poszt, hogy felnyissa a szemem.
Tapasztalataim szerint a hadtörténelem és a haditechnika iránt érdeklődők egyik kedvenc szellemi játéka azon filozofálni (esetenként vitatkozni), hogy melyik fegyver, fegyvertípus, fegyverrendszer hagyta ott leginkább a nyomát a hadviselés (és ezzel párhuzamosan az emberi történelem) alakulásán.…..
Árkászati Hadimérnökség 2016.09.05 21:40:12
A T-34/Sherman vs. Tigris vitát a történelem lezárta. Lehet, hogy egy Sherman- vagy T-34 személyzet jobban érezte volna magát a Tigrisben, de a Tigris volt az egyik olyan harckocsi, ami legjelentősebb veszteségeit azért szenvedte el, mert saját személyzete robbantotta fel, amikor elfogyott az üzemanyag, vagy terepen lerobbant - mert nem tudták vontatni, nem tudták megfelelően szervizelni.
Lehet, hogy a veszteségarányok 1/5, 1/6, 1/8 körül aránylottak egymáshoz, de a gyártási számok 1/25, 1/35 körül voltak a T-34 és a Sherman javára, ami ahhoz vezetett, hogy a Tigrisek kipusztultak a harcmezőkről, bár nem mindig halt velük, viszont egy T-34-es vagy Sherman személyzetének jó esélyei voltak arra, hogy élve visszatérjenek a bevetésről, méghozzá a saját működőképes tankjukon.
A Tigris nehezen megsemmisíthető harckocsi volt, de a függőleges páncélzata nem volt hatékony, motorjának étvágya miatt kis hatósugara volt, váltója nem bírt a harckocsi saját súlyával, nem lehetett megoldani a folyamatos magas szintű karbantartást, főleg nem a szervizelést, sem a vontatást, a vagonírozását feleslegesen nehezítette a vasúti lánctalp fel- és a külső görgők leszerelése, saját lábon közlekedését akadályozta, hogy alig volt híd, ami megbírta, és a 88 mm-es löveg mellett a német ipar folyamatosan gyártotta a 75 mm-es páncéltörőket, amelyek tonnákkal könnyebbek voltak, könnyebb lőszerrel, mindössze 3-4%-kal kisebb teljesítménnyel - ezeket szerelték a Párducba, ami mbt-ként sokkal érdemesebb lenne az összevetésre, mint a Tigris.
Szanyi Tibornak sikerült egy kivégzéssel tréfálkoznia, s mindezzel párhuzamba állítania a magyar miniszterelnök-helyettest. A legutóbbi tisztújításon megalázó eredménnyel megbukott politikus ízléstelenségének az ad még ennél is nagyobb hangsúlyt, hogy Észak-Koreát hozta fel példának, amit egyébként…..
V. Pál ügyével többször is foglalkoztam korábbi bejegyzéseimben, a borlopásos-mérgezéses ügynek ugyanis kertészeti vonatkozású vetületei is vannak, a szomorú eset jól világított rá, hogy a vidéki háztáji gazdálkodás lassú kihalásában főszerepet játszanak a gazdák életét megkeserítő terménytolvajok.…..
Az igazságot meglehetősen kreatívan, a saját szájuk íze szerint értelmező politikusokra nem csak Magyarországon akadhatunk (természetesen hosszan kell kutatni őket, mert nem teremnek minden bokorban…), de máshol is. Például az Egyesült Királyságban, ahol speciel a Brexit-kampány…..
Marc Riboud – akinek képeit már a Mai Manó Házban is bemutattuk - Lyonban, Franciaországban született 1923-ban. Az 1937-es párizsi világkiállításon készíti első fotóit egy miniatűr Vest-Pocket fényképezőgéppel, amelyet az édesapjától kapott. A II. világháborúban Vercors-nál harcol. 1945-48 között…..
Árkászati Hadimérnökség 2016.09.02 18:23:05
@Fredddy: A képsorozatot nézve igazi örömkatonáknak néznek ki. Nyakkendő, fényesre pucolt gombok, jelvények, csillogó sisakok. Pont annyira néznek ki színháznak, mint a tiltakozók.
Nem sajnálom, hogy nem volt még rohamrendőrség, sőt a szívem szakad meg ennyi ártatlanság láttán.
Akkor még nem tudták, hogy az ő '67-ük a háború 3. legvéresebb éve ('68 követelte a legtöbb halottat, '69 a második helyezett - www.archives.gov/research/military/vietnam-war/casualty-statistics.html), több halottal, mint 1955-től egészen addig.
Akkor még lehetett hinniük a demokráciában, hogy a választóknak van beleszólásuk abba, hogyan irányítják az országukat.
Én ezért tartom szimbólumnak a képet. Olyan, mint ahogy az állampolgári tiltakozást illusztrálják egy "Politikaelmélet kiskorúaknak"-tankönyvben.
A kiskorúságról: a halottak 3/4-e 18-23 éves volt - www.militaryfactory.com/vietnam/casualties.asp
Árkászati Hadimérnökség 2016.09.01 21:21:31
Szép dolog újra kidobni a Sifferandrist a kormányváltásból. Az egyetlent, akinek csak felmenői és oldalága ágyazódott az establishmentbe, maga meg, amennyire lehetett (persze inkább kevésbé, mint többé) nem. Aki még lehetne hiteles. Most Bajerzsóti a bélyeg, amit mindenki megkap.
Szép dolog kidobni azért, mert ekézi a '90 előtti és utáni beágyazottsággal egyaránt bíró Gyurcsányt, aki levonatta a politikai felelősség konzekvenciáit az MSzP-vel, amit utána le is húzott a WC-n, hogy maga előjöjjön a kormányváltó erők integrátora szerepben.
Szép jelzés ez arról, kit tekint a nagy integrátor versenytársnak. Kit kell bajerzsót-bélyeggel bélyegezni.
A "Bravósifi" mellé még azt jegyezném meg, hogy szánalmas ez a csinnbummcirkusz, még szánalmasabb a kerékbárci újabb loopjával egy időben. Meg szánalmas, ahogy a dezorientált ellenzék hat év után még mindig a személyi kérdésekkel foglalkozik, és semmit nem tud felmutatni, amivel szervezőjévé válhatna a kormányváltásnak.
"nem leszünk kifizetőhely" Karácsony, a szuperhiteles Bokros (akinek Kreténbárca a csicskája volt az MDF végvonaglásában, az a kerékbárci, aki meg előtte fideszdiplomata volt) és Szigetvári (tudjuk, ki kölykének a kutyája) plakátja ugyanezt mutatja. És azt, hogy négy évtizede a magaskultúrába befogadott punk gesztusokon kívül nem tud a mai baloldali ellenzék mutatni.
És ezután a plakát után ne tessen már senkinek semelyik oldalról mószerolni a másikat csúnyabeszédért.
Árkászati Hadimérnökség 2016.09.01 21:53:18
@flort: Akkor ennyi volt.
Van valaki, aki elvisz, elvihet, el tud(-na) vinni egy olyan kormányváltást, ami nem új oligarchia, új nómenklatúra kialakulásával jár, de nem is válik boszorkányüldözéssé, és normális ("emberarcú", sőt -kimondani is képtelenség - tisztességes) demokráciává és kapitalizmussá konszolidálja mindezt a lángoktólöleltet?
Mert amíg erre nincs válasz, tökölhetnek bármennyi adriaijahtolással, sorompófelújítással, rogántáskával, habonyhaverral, lázárcentralizálással, farkasflóricsalással, mennyirolanddal, nincs miért kelteni a hangulatot, nem lehet vokssá kanalizálni a nagylöttyöst.