Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vaki78

0 bejegyzést írt és 155 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kérdés egészségbeli, környezeti fenntarthatóságbeli, esztétikai, közérzeti vonatkozásaira hamar fittyet hányva sokszor felmerül a kérdés, hogy mégis, hogyan élhet meg Budapest a mainál sokkal kisebb autóforgalommal. Hát, hogyan lehet a mainál kevesebb autóval élni?! S ha már mindenáron szükséges a…..
Sakkozz mindennap! Várúr 2022.02.13 01:00:00
Beszterce ostroma? Sötét lép!A megoldást a hozzászólásokhoz várom!..
vaki78 2022.02.14 15:44:49
Az előző posztban arról volt szó, hogy ha a relatíve alacsony forgalomra tervezett, de az utasok „túl jól” sikerült rákényszerítése miatt a négyes metró (a járvány előtt) már néha zsúfolttá is vált, pofonegyszerű megoldás lehet egyszerűen visszaadni a metró miatt elvágott kapcsolatokat. Ez a…..
vaki78 2021.12.17 17:41:19
@Girhes Joe: btw Párizsban találkoztam olyannal a metróban, ahol simán egy Etele aluljárónyit gyalogoltál átszállás címen papíron ugyanazon nevű megállók között
Beszédes Mihály 1941. május 28-án, szerda délután szokásos ellenőrző körútjára indult a Kerepesi temetőben. Alig múlt öt óra, amikor elérkezett a Jókai-mauzóleum környékére, ahol a 19. parcelánál lévő vízgyűjtő medencében egy térdben levágott lábat és két kart fedezett fel. Első pillantásra azt…..
Nagyon sokféle véleményt olvastam, hallottam a Kecskeméti Repülőnapról. Bár eredetileg nem terveztem, hogy a blogon írok róla, de mégis közzé teszem a saját tapasztalataim.Régóta járunk repülőnapokra, így tudom, hogy a látogatók részéről az időzítés, valamint a felkészülés a legfontosabb. No és…..
A sok régi tuja után jöjjön valami teljesen új: ha jól számolom, kis hazánk területén legutóbb 1913-ban nyílt új villamosüzem, méghozzá a pécsi (vagy ha másként számítjuk: a kassain csak 1914-ben indult a személyszállítás). Ezek a dátumok lassan elavultnak lesznek tekinthetők, hiszen 2020.…..
Több mint 600 ezer ember dolgozott a Manhattan-programon, de csak egy volt köztük, aki mindhárom atomrobbanásnak szemtanúja volt 1945-ben. Lawrence Johnston ott volt azon a B—29 Superfortress bombázón, amelyen a világ első atomrobbantásának erejét mérték az új-mexikói „Trinity” teszten, majd ott…..
Három szó, amely harcba hív, felpörgeti a gondolatokat, erősebb a drognál. Sötét lép! A megoldást a hozzászólásokhoz várom!..
via GIPHY Bármilyen körültekintően is vásárolunk, vannak azok a helyzetek, amiket nem láttunk jönni. A webshop rendben van, nem találunk rossz véleményt a kereskedőről sem (kivéve, hogy tavaly nem volt együttműködő, na), aztán valahol, valami mégis elcsúszik. Olvasónk rokona a kinaimobilwebshop-ról…..
vaki78 2019.11.09 13:34:54
@SZIGMA: hát a Paypalnál pont lehet refundot kérni, úgyhogy az előreutalásnál jobb lett volna...
MKK-blog Háromból kettő? 2018.12.21 09:00:00
Amikor Homolya Róbert a MÁV vezérigazgatója lett, első interjúiban az volt az egyik fő üzenete, hogy a magyar vasút kihasználatlan, mivel átlagosan háromból két ülőhely üres. Ezt aztán számos médium is átvette, és ők is nagyot sopánkodtak a MÁV járatainak állítólagos kihasználatlanságán. Mindeközben…..
És egy további, ami miatt mégse. ..
vaki78 2018.12.13 21:26:12
@szedermálna: ebben sehol, a Munka Törvénykönyve 156. praragrafus 2. bekezdésében van. A módosítóban csak az eddig 12 hónapos időkeret 36 hónapra emelése van.
vaki78 2018.12.13 21:44:17
@szedermálna: úgy van.
Az esztendő végére futott be az év egyik leglátványosabb csillagászati jelensége. A 46P/Wirtanen üstökös olyan fényes, hogy tiszta égbolton az élesebb szeműek távcső nélkül is kiszúrhatják. Az igazi élményt azonban teleszkópon keresztül vizsgálva nyújtja, ahogy láthatóvá válik az üstökösmagot körül…..
vaki78 2018.12.09 18:10:06
@delfin38: mint már írták nem könnyű meghatározni, mert az éjszaka folyamán a Föld forgása miatt mozognak a csillagképek. Ha mondjuk este 10 előtti órákat nézzük, akkor nagyjából déli irányban lesznek jelenleg, ez dec. 16 után délkelet, majd kelet, ahogyan az üstökös vándorol.
A Nemzeti Kommunikációs Hivatal megmondta: ha a Mikulásünnepségen nincs catering és apu öltözik be Mikulásnak, nem kell közbeszerzés...
Mielőtt külföldre utazunk, érdemes lehet megismerni Magyarországot. Gondolok itt a természeti látnivalókra vagy az épített környezetre egyaránt, hiszen rengeteg csodálatos hellyel büszkélkedhetünk magyarként. Most egy 24 helyszínből álló válogatást készítettem azokról a természeti szépségekről,…..
Aki valaha egyszer is ült már életében repülőn, biztosan tapasztalta azt a furcsa érzést, amikor fel- és leszállás során pillanatok alatt bedugul a füle. Ez egy természetes jelenség, amely az esetek többségében pár percen belül önmagától is elmúlik. De vajon mi okozza, mit tehetünk ellene, és milyen…..
A magyar gyorsforgalmi útfejlesztés az elmúlt években elérte azt a kiépítettségi szintet, ahol a további fejlesztések egy részét szakmai indokok alapján már meg lehet kérdőjelezni. Ennek remek táptalajt ad az ismert, és unalomig ismételt miniszterelnöki mondat az egri…..
vaki78 2017.07.21 15:02:27
@Der Piefke: az értelme az, hogy ne legyen nagy a sebességkülönbség a 200-al repesztő autós és a külsőben 100-al cammogó kamionos közt. Mert mi van ha a kamionos egyszercsak előzni gondol? Illetve akkor folyamatosan villoghatnál a belsőben mert lemenni senki nem fog - igaz én csak 140-el szoktam menni, de az elöl se mennek le...
vaki78 2017.07.21 19:45:28
@XXXXXL: bingó, az első ötlet életmentő lenne, az osztrák sógoroknál szinte mindenhol így van, nem is megy a kistraktor, meg az utánfutós terepjáró a főúton.
1945-ben addig soha nem látott erejű fegyvert vett kezébe az emberiség: 1945. július 16-án hajtottak végre a Trinity-teszt néven elhíresült kísérletet az Amerikai Egyesült Államokban, a Jornada del Muerto sivatagban. Ezt az időpontot tekinti azóta a történelem az atomkorszak kezdetének. A Trinity…..
Három nappal ezelőtt szörnyű baleset történt a Dózsa György úton, amelyben két ember életét vesztette. Őszinte részvétem az elhunytak családjának!  Ahogy telnek a napok, egyre több információ jelenik meg, sőt, a Citroen autónak ütköző Mercedes vezetője maga is megszólalt a balesettel kapcsolatban,…..
vaki78 2017.05.19 10:06:59
@Pirx: 31. § (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel
a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi sávba,
b) útburkolati jelek hiányában
- jobbra bekanyarodás esetében az úttest jobb szélére,
- balra bekanyarodás esetében az úttest felezővonala mellé, illetőleg osztottpályás és egyirányú forgalmú úton az úttest bal szélére
köteles - az útkereszteződés előtt kellő távolságban - besorolni. A bekanyarodási szándékot irányjelzéssel [29. § (2) bek.] jelezni kell.

Azaz többsávos útnál a balra kanyarodásod a felezővonal mellé, a belső sávba kell hogy történjen...
vaki78 2017.05.19 10:09:19
@vaki78: bocs hülye vagyok, ez az hogy honnan kanyarodhatsz, nem az hogy hova... érdekes, hogy ez utóbbi elég hülyén van szabályozva Amúgy én is úgy tudom hogy többsávos úton jobbra a külsőba, balra a belsőbe kell hogy megérkezz
Folyton fényképezőgépekről beszélünk, közben mindenki a mobilját húzza elő, ha le akar fotózni valamit. Hol tart most a technika: jó telefonba vagy fényképezőgépbe érdemes egy amatőr fotósnak befektetnie? A téma kapcsán leültem beszélgetni egy fotótechnikai szakemberrel. Az ő meglátásaival kezdem…..
vaki78 2017.05.12 09:45:43
@Ződ2000: a kompaktoknak azért romlott a képminőségük, mert a megapixel növekedéssel a képérzékelő mérete nem változott. És minél több képpontot pakolsz egy ugyanakkora területű érzékelőre, annál zajosabb képed lesz.
Csak még a jól fotózó mobilok előtt volt egy korszak amikor a fényképezőknél mindent a megapixellel próbáltak eladni és most már nem nagyon lehet ebből visszalépni, hogy mondjuk az előző kompaktod 20Mp-s volt, akkor a monstani csúcsmodell miért csak 10??
vaki78 2017.05.12 10:27:54
@shitgun: szerintem itt arra gondolt a szerző, hogy sötétben is meg lehet komponálni a kijelzőn a képet. Merthogy sötétben a fényképezőgépeken sem keresővel, sem Liveview-al nem látsz annyit, mint a telefon képernyőjén. Az már más kérdés, hogy a mobillal ilyen körülmények között készített kép valószínűleg mehet a kukába az egekbe csavart ISO miatt...
vaki78 2017.05.12 12:22:44
@Ződ2000: használd csak a középső fókuszpontot és kapcsold össze a fókuszpontot a fényméréssel. Remélem Nikonon lehet ilyet, nekem Pentax van, azon gond nélkül működik.
Gombnyomásra beáll az az élesség és az expó a kép közepére, utána odébb húzod a gépet, ha módosítani szeretnél a kompozíción, ha közben folyamatosan nyomva tartod a gombot, akkor sem az élesség, sem a fénymérés nem változik.
Újabb szörnyű baleset világított rá a hétvégén, hogy ami a magyar utakon folyik, az tarthatatlan. Egészen elképesztő, hogy kurva nagy technológiai fejlesztéseket képesek elvégezni a nélkül, hogy a fő problémákat orvosolni próbálnák. Mert mi van most? Ugyanaz, mint már sok éve, nagyjából a…..
vaki78 2017.03.20 19:21:10
@cardiobascuralis: by the way, ezt a vitát a minisztériummal is lerendezheted index.hu/belfold/2015/04/09/poffeszkedo_rendorauto_lehet_jobbrol_elozni/
vaki78 2017.03.21 15:47:41
@jajjlajos: nem mondod, hogy csak ezért csináltál egy egy új nicket? Légyszíves ÍRD MÁR LE KONKRÉTAN! hogy a KRESZ-ben hol van ez benne - mármint az hogy nem haladhatok el.

Vagy pedig nézd meg az indexes cikket és vitatkozz az abban szakvéleményt adó minisztériumi ürgével, aki konkrétan kimondta hogy el lehet haladni jobbról autópályán a tötymörgő rendőautó mellett.
index.hu/belfold/2015/04/09/poffeszkedo_rendorauto_lehet_jobbrol_elozni/
A fenti mondatot egyre többször fogjuk hallani a választások közeledtével. Most éppen Botka László próbál szavazatokat szerezni ezzel a primitív kijelentéssel. De miért primitív ez a nézet? Elvégre az erkölcsi érzékünk, de a gazdaságtudomány is azt mondja, hogy akinek többje van, az könnyebben ad a…..
vaki78 2017.03.19 11:55:02
@Duplaxiii: frászt, az ország többek között ebbe rokkant bele, hogy az elmúltnyolcév alatt a minimálbér adómentes volt. Érdekes módon mindenki minimálbéres lett hirtelen és kapta a borítékba a többit. Az állam, meg akinek nem lehetett így megoldani, az szívott h a sok minimálbéres által be nem fizetett adót kitermelje...
Az öt hónappal ezelőtti fegyveres-szavazós poszt sikerén felbuzdulva (közel hatvanezer kattintást és 335 kommentet kapott, ami a Lemilblog eddigi legolvasottabb cikkévé tette) úgy gondoltam, hogy ismét valami hasonlóval lepem meg a hadtörténelem iránt érdeklődő lemiles olvasóközönséget. A múltkori,…..
A Fővárosi Közgyűlés - szerda délután négy órától - ingyenessé tette a tömegközlekedést azoknak az autósoknak, akik a mostani szmogriadó idején nem használhatják járművüket a kedvezőtlen környezetvédelmi besorolás miatt. Persze, csak a forgalmi engedély felmutatása mellett. Két napja Tarlós szerint…..