Regisztráció Blogot indítok
Adatok
k.peti

0 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közeledik az urnazárás ideje, egyre közelebb vagyunk a bizonyossághoz. Foglaljuk hát össze, hogy milyen kérdésekre kaphatunk ma este választ.1. Mekkora volt a választási részvétel, a korábbiakkal összehasonlítva ez magasnak vagy inkább alacsonynak számít?2. Voltak-e meglepő…..
A sajtó beszámolói alapján úgy tűnik, hogy az idei választási kampány egyik legviccesebb és egyben talán legjellemzőbb eseményére került ma sor egy budapesti kávézóban. Az MDF sokadik kezdeményezése nyomán az LMP kampányfőnöke ide várta az országos listát állító pártok…..
A választási esélyekkel már rengetegszer foglalkoztam, tulajdonképpen a tavaly novemberi indulás óta erről szól ez a blog. Az elején forgatókönyvekről írtam (1-7. bejegyzés), később a kampány eseményei – különösen a meglepően rögös jelöltállítás – kapcsán…..
Ezen a blogon általában tartózkodni szoktam attól – bár nem mindig sikerült elkerülnöm -, hogy a politika megértése helyett az események esztétikájáról beszéljek. Most mégis fontosnak tartom ezzel kezdeni: örülök annak, hogy az Országos Választási Bizottság zöld utat…..
A magyar politika egyik leglátványosabb, a látszatra is alig valamit adó nyilvános átverése zajlott az elmúlt napokban; érdekes módon mégis alig érdekelt már valakit. Amikor az SZDSZ megállapodott az MDF-fel arról, hogy a szebb napokat látott párt nem indul önállóan a…..
Kivételesen semmit nem kell tennünk ahhoz, hogy okosabbak legyünk, csak várni: mához három hétre sokkal többet tudunk majd a magyar politika jövőjéről. A parlamenti választás legfontosabb kérdései április 11-én eldőlnek: (1) kiderül, hogy van-e esélye a Fidesznek a kétharmadra,…..
k.peti 2010.03.21 16:37:31
@colosgirl: amit javasolsz nem hoz korrekt eredményt, mert sok a töredék szavazat, ami jócskán módosíthatja a területi és országos mandátumok kiosztását mind számszakilag, mind arányaiban.
k.peti 2010.03.21 16:51:56
@török gábor: Kedves Gábor!

Ha egy kicsit tovább gondolod, hogy mit kérsz, hamar rájöttél volna hol tudsz utána nézni a legtöbb, és legkevesebb induló jelöltnek :-)

www.vokscentrum.hu/valaszt2010/evk_jeloltek.php
Tegnap délután óta tudni lehet, hogy hat pártnak (Fidesz, MSZP, Jobbik, MDF, LMP, Civil Mozgalom) lehet idén országos listája. Seres Mária pártja ugyan még nem rendelkezik hét elfogadott területi listával, de annyi jelöltje adta le az ajánlószelvényt, hogy akár kilenc megyében is…..
k.peti 2010.03.20 22:07:44
Van itt még egyéb bizonytalansági tényező is az MDF bp-i listájával (tehát a parlamentbe jutásával) kapcsolatban.

Az MDF országos választmányának ülésén elfogadott határozatok miatt a szabad demokraták berkein belül tört ki elégedetlenség. A választmányi ülésen ugyanis a budapesti listáról is döntés született, amelynek értelmében a névsor első két helyét MDF által jelölt politikus kaphatja meg (Bokros Lajos és Debreczeni József), a harmadik-negyedik helyre az SZDSZ állíthat jelöltet. Ez a verzió viszont köszönőviszonyban sincs azzal, amelyet a két kis párt választási együttműködése rögzített: korábban ugyanis arról volt szó, hogy a budapesti lista első négy helyéből hármat kap az SZDSZ, mégpedig az elsőt, a harmadikat és a negyediket.
Az SZDSZ fővárosi politikusai, elsősorban Ikvai-Szabó Imre és Boruzs András budapesti elnök, finoman szólva is elégedetlenek a kialakult helyzettel. Több SZDSZ-es forrásunk is megerősítette: értelmetlen volt megállapodni az MDF-fel, ugyanis az „együttműködés” semmilyen politikai esélyt nem teremtett a szabad demokratáknak, azzal kizárólag Retkes Attila járt jól. Ezért a lázongó szabad demokraták – saját elnöküket és az MDF-et is hátratámadva – azt fontolgatják, hogy visszaléptetik a fórum színeiben jelöltséget nyert kőbányai politikusukat, Győri Dénest. Ezzel meghiúsulna a fórum budapesti listájának felállítása.
www.mno.hu/portal/702153
k.peti 2010.03.20 22:30:09
@SteveNo1: "Ha így vesszük, mind a 8 budapesti, tisztán MDF-es jelöltnek vétójoga van! Követelhetik, hogy tegyék őket az első 10-be az országos listán, különben visszalépnek, és a párt választási esélyeinek annyi... "

Egy kicsit árnyaltabb a kép. Az alábbi cikk részletből kiderül miért.

A nyolc talpon maradt fővárosi MDF-es induló közül az egyik az a Győri Dénes, akit a polgárok Kőbánya SZDSZ-es alpolgármestereként ismertek meg. Győri MDF–SZDSZ-megjelöléssel már egyszer összegyűjtött 750 kopogtatót, majd egy hete mindössze két-három nap alatt csodát tett, és ismét összeszedte a szükséges számú ajánlást, ezúttal már tisztán az MDF-nek kitöltött cédulák formájában. És hogy ez miért rossz hír az MDF-nek? Azért, mert hihetetlenül megnőtt az SZDSZ zsarolási potenciálja, hiszen ha visszavonják az MDF-es színekben tetszelgő, valójában azonban szabad demokrata Győrit, akkor nem lesz a fórumnak budapesti listája. Ez pedig szinte biztosan azt jelenti, hogy az MDF-nek semmi esélye nem lesz az eredményes választási szereplésre.
www.mno.hu/portal/702102
Most már egyértelmű, amiről azért a kampány elején is lehetett tudni: az LMP és az MDF nem csupán a küszöb átlépésével, de egymással is küzd majd ezen a választáson. Miközben a két párt programja jelentősen különbözik, többé-kevésbé mégis van átfedés a megcélzott…..
Földi Áron fellebbezését elfogadták, végül 749 céduláját találták hiánytalanul megfelelőnek, úgyhogy :) Áronnak még kellett gyűjtenie egy darabot. Ez sikerült is neki egy nap alatt.Így hát az ellenfeleink "kétszínű toll hadműveletét" sikerült visszavernünk! :)…..
Tegnap este nem hittem a szememnek. Bokros Lajos, a magát gyakran konzervatívnak definiáló MDF miniszterelnök-jelöltje – a földönkívüliekkel rendszeresen randevúzó Pataky Attilát követően - a TV2 Frizbi című műsorának vendége volt. A korábbi szocialista…..
Novemberben elején, amikor a második bejegyzésben a Fidesz kétharmados győzelmének esélyeiről írtam, azzal számoltam, hogy ehhez az ellenzéki pártnak szinte minden egyéni választókerületben győznie kellene. Ha a Fidesz hozza mind a 176 egyénit, már csak 82 listás helyre van…..
k.peti 2010.03.12 21:14:28
Eddig csak egyszer foglalkoztam a közvélemény-kutatásokkal, s tulajdonképpen nem is terveztem, hogy ismét megteszem. Bár nem vagyok szakembere a kérdésnek – mindig meg is lep, amikor az egyes cégek részéről a mintavételhez és a statisztikai eljárásokhoz láthatóan (és…..
A hivatalos adatok szerint az LMP benyújtotta nyolcadik budapesti jelöltjének ajánlószelvényeit is, ezáltal – ha a választási bizottság is zöld utat ad - eldőlt, hogy a pártnak lehet fővárosi listája. Egy újabb területi lista természetesen nem a világ, az MDF budapesti…..
k.peti 2010.03.11 15:36:21
@Zigi: Sőt, az ígéret térkép szerint csak 130 ajánlás volt nála megadva.
Azt hiszem ettől a ponttól fogva ezt az ígéret térképet számaival együtt már elfelejthetjük. Az élet túl haladt rajta.
Lehetne arról beszélni - és persze vitatni is rögtön -, hogy Gyurcsány Ferenc váratlan megjelenése az MSZP kampányában professzionálisan megtervezett, széles körben egyeztetett és a szavazatmaximalizáció céljainak megfelelő lépés. Most, hogy az MDF (már nem is olyan) lassan…..
k.peti 2010.03.10 12:37:40
Nem lehet azt állítani, hogy ezen a blogon ne foglalkoztunk volna eleget az MDF helyzetével. Január 12-én, amikor kiderült, hogy igaz a sokáig tagadott hír: az MDF valóban az SZDSZ-szel tárgyal, a következőt írtam: „Mi szüksége van az MDF-nek Retkes Attilára? Miért kell…..
k.peti 2010.03.08 23:14:38
@Melkor24: Igen. Csongrád, Békés, Fejér, és Jász-Nagykun-Szolnok áll alacsonyan. Ezeknél egy EVK sem éri el az 500-at. Még a 20%-al emelt adatok szerint sem.
k.peti 2010.03.08 23:22:12
@Lucilius: Csak annyit fűznék még hozzá, hogy eddig a leadott 15 körzet mind 500-nál több ígérettel rendelkezett. Várjuk a további fejleményeket...

Lehet egy idő után valóban nem lesz érdekes ez az ígéret térkép, de most még csak 20% az eltérés a számlálójukhoz képest. Gondolom azt azért könnyebb frissíteni, mint egyenként az EVK-kat. Tehát hasonlóan állhatnak arrafelé.
Tegnap este az MTV esti politikai műsorában voltam, s miután a mi beszélgetésünk csak később, az adás második felében kezdődött, a folyosón szerencsére meg tudtuk nézni a Hír TV-ben a BKV volt vezérigazgatójának „vallomását”. Bár korábban a Magyar Nemzetben már…..
Amikor tavaly november elején felvetettem a forgatókönyvek között a lengyel mintára működő jobboldali kétpárti dominancia lehetőségét - és vele együtt az MSZP váltópárti reményeinek esetleges eltűnését -, ezt az opciót tartottam a legkevésbé valószínűnek. Nem növelte az…..
k.peti 2010.03.07 23:49:27
@török gábor: Igen, megint látszott ki van ott a szakmányban :-)
A csúcspont szerintem az volt, amikor Bokros érvelését a választók megalázásáról a miniszterelnöki vita elmaradása kapcsán egy laza mondattal hiteltelenítetted. Somogyinak jobban össze kell szednie magát tanácsadóként...
Megy itt a háttérben egy kis csata az elemzők és volt elemzők között ;-)
Már csak szűk két hét van hátra az ajánlószelvények összegyűjtésére rendelkezésre álló időből. A hivatalos adatok ma a következő állapotot mutatják (zárójelben – ahol ennek van jelentősége - a múlt és a két héttel ezelőtti szombati adatok). …..
Előre szólok, ennek a bejegyzésnek csak áttételesen lesz köze a politikai elemzéshez. Akit tehát csak az érdekel, véletlenül se olvasson tovább, hiszen nincs rosszabb, mint a csalódott olvasó.Vallomással kezdem: a televíziós szereplések közül a választási műsorokat szeretem a…..
k.peti 2010.02.23 22:25:04
Ha az MTV nézettségi versenyt szeretne nyerni a választási műsorával, akkor beállítja John King Magic Board-ját a CNN-ből. www.youtube.com/watch?v=pAPbntm6eeo
Feltölti régi szavazási adatokkal is, és felkéri Gábort hozzá kezelő-elemzőnek. Ezen minden bemutatható röpke másodpercek alatt. Látványos, beszédes.

Amit még szívesen látnék majd, az egy olyan grafikonos összeállítás, ahol arányaiban lehet látni az össz választói létszámhoz viszonyított párt szavazatokat, majd mellette ugyanez a leadott szavazatokhoz képest, végül pedig a parlamenti arányokat. Így jól lehetne látni a kapott bizalmat, és a hozzá társuló hatalom nagyságát pártonként. A dolog nehézsége, hogy lehet egyénileg, és listára is szavazni, illetve két forduló lesz.

Apropó! Szívesen olvasnék majd valamikor Gábortól egy hipotetikus kis írást a második fordulóban várható történésekről. Ki, kinek a javára, hogyan fog visszalépni, egyáltalán várhatóak-e most visszalépések, stb.