Regisztráció Blogot indítok
Adatok
márami

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csütörtökön megkezdődik a magyar parlamentben az állampolgársági törvény módosítására benyújtott javaslat tárgyalása, amellyel a „kettős állampolgárság” kérdése a 2004-es eredménytelen népszavazás után immár hivatalosan is újra a magyar politika napirendjére…..
márami 2010.05.20 12:13:21
sztem nem kell ezt túlspekulálni. nyilvánvaló, hogy a mostani beterjesztes temat adott ficonak, sot, meg ennel is tobbet: ami ugyanis a legszembetunobb volt a szlovak kormany reakciojaban, az a gyorsasag, a retorikaban pedig az azonnali es eroteljes szavak ismetelgetese a valaszlepesek kapcsan. ezzel fico a kormany cselekvo- és gyors reagalokepessegenek, a komoly, nem alvo, allandoan eber, ugrasra kesz kormanyfonek az imazsat tudta erositeni. itt tehat nem egyszeruen a belpolitikai sikertelensegekrol valo figyelemelterelesrol van szo, hanem a kormanyzokepesseg hangsulyozasarol - ami nagyon jol jon neki a kampanyban. csakyval nem ertek egyet: nem hiszem, hogy a mostani konfliktus befolyasolhatja a szlovak kormany osszetetelet olyan ertelemben, ami a szlovakiai magyaroknak kifejezett hatranyt jelent. ugyanis ez csak egy esetben fordulhat elo: ha komolyan folmerulne, hogy csakyek ficoval lepjenek koaliciora. csakhogy ez nem volna tul elegans lepes azok utan, hogy Csaky eddig nem tett mast, mint Bugart azzal gyanusitotta, hogy partja a Smer trojai falova, a Smer hozta letre, hogy megossza a magyarokra adott szavazatokat. a masik lehetoseg sem jatszik: aki koveti a jobboldali ellenzek nyilatkozatait, leszurheti, hogy Radicovaek legfobb celja a kormany levaltasa: ezt csak a magyarokkal lesznek kepesek megtenni (akar csak az egyik, akar mindket magyar part bekerul). A nyilatkozatokbol kitunik, hogy az SDKU hozzaallasa a szlovakiai magyarok kerdesehez jottanyit sem valtozott: tovabbra is a huzd meg, ereszd el-politikajat szandekozzak folytatni veluk szemben. Dzurinda tett olyan kijelentest a napokban, hogy ok mindig is szem elott tartottak a nemzeti erdekeket, de kozben nem voltak nacionalistak, ami azt jelenti, hogy a "Maria Valeria hidat meg megengedtek a magyaroknak, a Komarom megye letrehozasat viszont mar nem". Ez azt jelenti, minden johet, ami nem mutat a teruleti autonomia fele.
Akkor lehet ténylegesen más a politika, ha legalább az e nevet viselő szervezet képviselői elvetik az őszintétlenséget, a hátsó szándékokat, az igazság minden szeletének ki nem bontását, a sunnyogást, a ki nem mondott szándékokat és a sulykot. Na jó, a legutóbbit nem. Azonban…..
márami 2010.05.19 09:53:46
nem tautologikus ez az erveles kicsit? annak erdekeben, hogy eljussunk a vagyott, a teruleti alapu allampolgarsag es a kulturalis-nemzeti alapu allampolgarsag egymas mellett elesenek allapotaba, tegyuk meg az elso lepest, ami nem mas, mint a kulturalis-nemzeti alapu allampolgarsag? a tobbi erv: kulpolitikai realitas: mi vagyunk a vesztes fel, es ha a nyertes nem gyakorol gesztust, akkor nekunk kell magunkkal szemben? itt egy ervet tudok felfedezni a kettos ap-ra vonatkozoan, ami nem mas, mint jozanitsuk ki a szomszedos allamokat, amelyek az orok revansfelelem rabjai? hol itt a teruleti es kulturalis allampolgarsag bekes osszeegyeztetesere valo torekves tetten erhetosege? egyebkent pedig ez az erveles egy nagyonis multba fordulo nezopont: olyan eszkozokkel szandekozza kezelni a kerdest, ami a multbeli serelmekkel szembeni elegtetelre alkalmas (elvesztett allampolgarsag visszaadasa). tehat ha jol ertem eloszor vegyunk elegtetelt, aztan johet a teruleti es kulturalis ap bekes egymas mellett elese. szuper. a masik a belpolitikai realitas: ez sem erv. belelaviroztak magukat ebbe a helyzetbe? ez megintcsak ellentmondas, ha azt vesszuk, hogy elvekkel ervel a poszt iroja a kettos ap mellett. a belso realitasoknal ugyanis hirtelen minden szuksegszerusegge valik, es kenyszerito korulmennye. sztem az eredeti, mindent megalapozo erv/elvi alap kizar egy ilyen ervet. na de a vege a csattano: nem is olyan rendes allampolgarsag ez, vagyis megis az. lasd elozo erv. nem hangozhat el egy ilyen defenziv erv, ha az az elvi alap, ami. ne feljetek, van olyan mashol is, hogy nem jar valasztojoggal? ez kicsit alibista. en ugy erzem, hogy egy erv sem hangzik el konkretan a kettos ap mellett a posztban, masreszt pedig az az erzesem, hogy a gombra varrunk kabatot: adott a kettos ap melletti rokonszenv, es azt probaljuk bemutatni ugy, mint ami egy "egyertelmu es megkerdojelezhetetlen".