Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MissAmerica

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Hernád utca (Hernád u. 47.) sarkán álló telket 1897-ben vette meg Kopf Dávid 58.546 forintért Deutsch Józseftől, és ő építtete rá a ma is itt álló bérházat 1899-es átadással, melynek ő volt a tulajdonosa egészen 1923-ig. Az eredetileg 3 emeletes eklektikus lakóházat a Damjanich utca felé néző…..
1892-ben még Ocker Károly és dr. Hlatky Józsefné (szül.: Ocker Mária) tulajdonában lévő, a Péterfy Sándor utca (Péterfy S. u. 33.) sarkán álló telken 1897-ben az örökös, Ocker Ferenc műkertész felépíttette kétemeletes eklektikus bérházát  A tervezőről és az…..
1960 körül épült, Vidos Zoltán és Gábriel Mihály tervezte ötemeletes lakóház. Lépcsőházában egy vésett, mázas kerámia-burkolatú oszlop Petőfit idézi. Az oszlop-burkolat Sándor István keramikus műve (1960). A teleken lebontásáig egy 1868-ban Haliczky Béla és Hild…..
A kerület egyik legrégibb iskolája volt, 1880 körül épült. 1985-től önálló intézményként itt működött a Hajnik Károly Közgazdasági Szakközépiskola, egészen 2007-ig. Ekkor a Fővárosi Önkormányzat iskolamegszüntetési hullámának részeként bezárták, épületét kiürítették; tanárai és diákjai egy részével…..
1909-ben Révész Sámuel és Kollár Lajos tervei alapján épült 4 emeletes szecessziós bérház. A Rakovszky Antal földbirtokos, cs. és kir. kamarás megrendelésére épült ház első és a második emeleti magasságában nagyméretű kovácsoltvas erkélyek láthatók, a földszinten félköríves záródású üzletnyílások és…..
Az 1895-ben Nagy Izsó és Benedikt Gyula tervei szerint épült négyemeletes eklektikus bérházat 1944 szeptemberében súlyos bombatalálat érte. Lebontása után jó pár évvel, 1965 körül húzták fel – a foghíj beépítéseként – a ma itt álló ötemeletes lakóházat. A ház falára – a bejárat túl jobbra – egy…..
Az akkoriban még a fasorig húzódó telekre először 1853-ban Mitterdorfer János építtetett egy földszintes lakóházat Zofahl Lőrinc építőmesterrel, ezt a házat Mitterdorfer Jánosné 1868-ban Limburszky József tervei szerint az udvar felé kibővíttette. 1900-ban Klösz György a nyomdája melletti telken…..
1895 körül Ruczai János építőmester és Steiner Jakab kereskedő megrendelésére épült háromemeletes eklektikus lakóház, tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. Amit tudni lehet: a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1895 és 1897 között kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb…..
1896/97-ben Dukai Ignácz számára megrendelésére épült háromemeletes eklektikus lakóház, de tervezőjéről és építőjéről a Fővárosi Levéltár semmilyen adatot nem őriz. (Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája ugyan 1914/15-re teszi a ház építését, megrendelőként…..
1891/92-ben Ribatsek József bérkocsitulajdonos számára épült kisméretű eklektikus lakóház. Mára már megkopott téglaborítású emeleti homlokzatán az ablakok körül fej- és füzérdíszítés látható, eredeti kapuja is eltűnt az idők folyamán. Idézet az 1891. júniusi Építő Iparból (jún.3.): "A középítési…..
Egy korábbi földszintes ház részleges lebontása után (csak mert ennek az udvari oldalszárnya raktárnak még egy ideig megmaradt) - 1942-ben Rosinger Dávid és neje megbízásából épült háromemeletes modern lakóház. A Tervtár szerint Grósz Sándor építőmesterrel terveztették meg a bérházukat. (Lásd. lenti…..
Szeretek a Wesselényi utca felé sétálni, mert ebben van a kedvenc festett lakóházam, a Schiman ház. Már többször kerestem rá a neten, és a házról ugyan találtam adatokat, de az egykori tulajdonosáról szinte semmit. Pedig a homlokzatra festett mintaként is értelmezhető klasszikus…..
Ha nem lenne rádiós ismeretek tárgyam az egyetemen, sose hallgattam volna meg a Kossuth Rádió Vendég a háznál c. “gyerekekről felnőtteknek” szóló roppant kínos, és az elvileg hozzám hasonló korosztályú szereplők iránt egyre inkább az exponenciálisan növekvő szekunder szégyen érzetemet növelő műsort.…..