Adatok
könyvbolond_konyhatündér
0 bejegyzést írt és 118 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Közeledik a karácsony, meg különben is, miért nem volt még a blogon töltöttkáposzta? Amivel egyébként úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládéval: Lehet pici, óriási, kapros-tejszínes, paradicsomos, rántással, rántás nélkül, édeskáposztába töltve, savanyúkáposztába, szőlőlevélbe.... mindenhogy…..
könyvbolond_konyhatündér
2022.11.29 19:36:46
Télen nagyjából így készül, kivéve, hogy még soha életemben nem rántottam be. Tényleg ahány ház annyi féle töltött káposzta. Pár napja olvastam egy kommentben, hogy a tölteléknek szét kell omlania. Na nekem az a fajta a halálom, nálam maradjon egyben, lehessen ráharapni. Nem rizsezem túl, nem fűszerezem túl, nem töltök nagy gombócokat.
Az egyik kábeltévén nagy erőkkel reklámozza magát egy utazási iroda, csupa Kanári-szigeteki utakkal - a neve nem fontos, mellesleg egy spanyolországi székhelyű cég magyarországi leányvállalat nélkül. Megnéztük, mit tud, és igencsak meglepődtünk. Ekkora haszonkulcsot felszámolni a gyakorlatilag…..
könyvbolond_konyhatündér
2020.02.10 19:14:30
A újdonsült házasok egyik legszebb élménye a meghitt szertartás és az ünnepi mulatság mellett az elmaradhatatlan nászút. Bemutatjuk a legjobb nászút úticélokat a görög szigetvilágban, ahol egy életre szóló csodás élmény vár!
A válogatásba ezúttal elsősorban azokat a szigeteket tettük be, ahová…..
könyvbolond_konyhatündér
2017.04.01 12:44:06
A kétnyelvűség alapvetően nagyszerű dolog, aminek a hétköznapi előnyeiről nem is nagyon kell (pláne ezen a blogon) hosszan értekezni. Kétnyelvű gyereket nevelni viszont már sokkal összetettebb, mint azt gondolná az ember, pláne, hogy elég sok a félreértés és a téveszme körülötte. Nektek milyen…..
könyvbolond_konyhatündér
2017.03.25 12:28:47
Az már nem újdonság, hogy a szupermarketek különböző módszerekkel próbálnak beférkőzni a pénztárcánkba, legyen az személyes adatgyűjtés, célzott reklám, és még sorolhatnánk. Alapvetően nincs is ezekkel különösebb baj, amíg mi, vásárlók tisztában vagyunk ezeknek a…..
könyvbolond_konyhatündér
2017.02.24 20:44:04
Egy igazi klasszikus levest főztem a hétvégén. Ezt az ételt a történetírás Gundel Jánosnak tulajdonítja, aki Mikszáth Kálmán tiszteletére István Főherceg Szállóban létrehozott emlékszoba megnyitójára főzte elsőként. A hagyomány szerint a díszvendég „ Jó Palócunk” kétszer is szedett belőle, annyira…..
könyvbolond_konyhatündér
2017.02.18 09:45:43
Hozzávalók:
200 g búza-rétesliszt ( BFF 55 )
400 g búzalszt ( BL 55 )
1 tojás sárgája
20 g só
20 g cukor
20 g élesztő
300 ml víz
Az összes alapanyagot a dagasztógép üstjébe dobjuk, majd a géppel alaposan összedolgoztatjuk. Ha már homogén a tészta, akkor letakarjuk egy konyharuhával, majd…..
könyvbolond_konyhatündér
2017.02.15 14:53:30
A nyári grillszezon után a téli időszakban fogy a legtöbb mustár. Nem lehet elképzelni mustár nélkül a sült kolbászt, virslit és sült húsokhoz a pácot. Emellett hajápolásra is javasolják, de kenje a hajára aki akarja, mert mi most azt a mustárt keressük, amibe a házi sült kolbászunkat tunkolhatjuk.…..
Ebben a fagyos téli időben az ember legszívesebben ki sem mozdulna otthonról. Biztos észrevetted magadon vagy a környezetben, hogy ez a hetek óta tartó hideg kihat az ember hangulatára is. Gyakrabban érezzük magunkat levertnek, fáradékonynak, unottnak.
Ilyen állapotban a betegségek is hamarabb…..
könyvbolond_konyhatündér
2017.02.03 13:26:21
Házitészta egyszerűen
A blog elköltözött. A receptet keresd itt: https://varosikonyha.hu
..
könyvbolond_konyhatündér
2017.02.03 09:46:35
könyvbolond_konyhatündér
2017.02.03 09:47:36
Nagymama húsvétkor vagy kisebb-nagyobb ünnepeken mindig elkészítette a sült tölteléket, aminek az volt a különlegessége, hogy levesben főtt mezei rokonától eltérően önálló fogásként is megállta a helyét. Nem tudta, én is csak évtizedek múlva jöttem rá, hogy valamiféle brit birodalmi értelemben vett…..
könyvbolond_konyhatündér
2017.01.13 13:27:23
A töltött, főtt tészták a kontinens minden országában megtalálhatók. Mi, magyarok derelyének nevezzük, de szláv jövevényként a pirog és változatai is elterjedtek. A Felvidéken így szepesi pirognak (spísské pirohy), Tokaj-Hegyalján, Erdőhorvátiban pirógának ismerik, Itáliában ravioli. A lényeg, hogy…..
könyvbolond_konyhatündér
2017.01.13 12:43:42
@Hajdu Imre, Gombos Levente: Igyekszem nem elfelejteni, kicsit zűrösnek látszik a hét, de egy tésztakészítő napot beterveztem már, aznap épp megfelelne.
Gundel Károly, az "újkori" (azóta sajnos baromira feledésbe merült) magyar konyha egyik nagykövete volt. Halálának 60. évfordulóján szeretnék tisztelegni előtte egy általa kreált, és VALÓBAN világszínvonalú ínyenc recepttel.
Imádom a borjút, de sajnos itthon nem lehet kapni normális minőségűt (vagy…..
könyvbolond_konyhatündér
2016.12.14 14:39:09
könyvbolond_konyhatündér
2016.12.14 21:34:09
@motoroskonyhaja: Egyszerű. Nem csinálunk hentestokányt. Bár érdekes, orosz hússalátában nem nehezményezi a férjem az uborkát. Amúgy egy ilyen darab borjúhúst el tudnék viselni a konyhámban. Ritkán jutunk hozzá sajnos.
könyvbolond_konyhatündér
2016.12.17 10:26:42
@motoroskonyhaja: Addig-meddig járt a feje,ben az uborka és a tejfölös-tejszines szaft, hogy mára Sztroganoff lett a kaja. Igaz, nem bélszín, az nem volt itthon, szűzpecsenye lett az alapanyag. Majd kiderül mi lesz a fogadtatás. Amúgy szoljankát még sose főztem 4 évtizedes konyhai pályafutásom alatt. Meg kéne próbálni, szerintem sikere lenne, a borscs is nagy kedvenc itthon.
Reggel kimentem a piacra és gyönyörű sárgabarackot árultak, hatalmasat, érettet, itteni viszonylatban olcsót. Az íze .... hát az íze nem olyan, mint az otthoni baracké, valami hiányzik belőle. Nektarint meg ringlót olyat vettem, ami majdnem igazi, a sárgadinnye és a görögdinnye hétnyelven beszél,…..
Ki ne szeretné a kenőmájast? Tavaszi reggeleken frissen kihúzni a zöldhagymát, megvárni, amíg kisül a gyökérkenyér, rákenni a kenőmájast! Van ennél finomabb?
Persze ehhez a mámorító pillanathoz el kell felejteni, mi van a kenőmájasban. Úgy gondolom, erre is illik az a mondás, hogy aki a hurkát,…..
könyvbolond_konyhatündér
2016.05.20 09:11:31
könyvbolond_konyhatündér
2016.05.20 09:14:10
könyvbolond_konyhatündér
2016.05.20 09:15:45
A vaj készítés roppant egyszerű, és szórakoztató. Gyerekekkel különösen az.
Elfogyott itthon vasárnapra a vaj. Szaladjunk valahová, mi van nyitva ... hagyjuk.
Volt itthon egy adag (200 ml) habtejszín. 30% zsírtartalmú.
A folyamat a következő:
Elkezdjük felverni a tejszínhabot. Én kézimixert…..
könyvbolond_konyhatündér
2016.03.07 12:11:16
@Alkotó Részecskék: Már hogyne lehetne tejfölből vajat készíteni? Persze igazi tejfölből, nem abból az agyonmolesztált valamiből, amit tejföl néven árulnak. Én többnyire házitejfölből készítem a vajat, de sokkal finomabb és tartósabb a tejszínből készült. De csak ezért tejszínt venni nem éri meg, drágább, mintha vajat vennénk.
Mutassatok nekem egy olyan embert, aki nem szereti! Nekem nincs ilyen kontaktom, szerintem Nektek sem :) Emlékszem, kislányként is mindig nagyon vigyorogtam, amikor túrógombóc került az asztalra, ez annyiban változott a harminc felé közeledve, hogy amikor hazafelé vesszük az irányt hétvégére, és…..
könyvbolond_konyhatündér
2016.03.04 10:12:54
@Merlot: Hasogatjuk a szőrszálat? A lényeg, hogy nekem nem kell rá cukor - xilit meg főleg nem - hanem só. Amúgy nem tudom mi bajod a recepttel - lén ugyan a grízt sokallom fél kiló túróhoz, de nem lesz kemény.
Egy átlagos magyar naponta 86 percet facebookozik, amit csak a nők és az alacsony végzettségűek múlnak felül. Ők gyakran lefekvés előtt is lecsekkolják a legújabb bejegyzéseket, de feltételezhetően ébredéskor is - derült ki a a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülte (MTE) és az NRC kutatásából. A…..
Bár a tejföl és a túró a boltban sem olyan drága, még olcsóbban megúszhatjuk, ha mi magunk készítjük el. Nem is kell hozzá más, mint három liter - lehetőleg házi, de minimum 3,5 százalékos zsírtartalmú - tej.
Így készítsd el:
A tejet töltsük egy szélesszájú, tiszta edénybe, és takarjuk le…..
könyvbolond_konyhatündér
2016.02.11 14:59:46
A Sat-TV-Rádió számolt be arról, hogy több tévéadó kerül ki a szolgáltatók kínálatából januártól, egészen egyszerűen azért, mert megszűnnek. Nem csoda, a magyar piacon jelenleg elérhető 130-140 adóból, jó, ha 50 léte lenne indokolt, de mindegy. A tények:
Január 1-től…..
könyvbolond_konyhatündér
2016.01.17 18:30:43
Ha már nagyon unod a bolti vajat, akkor inkább csináld magad otthon. Így legalább tudod, hogy biztosan nem tartalmaz majd semmi egészségtelen adalékanyagot. Ráadásul olcsó és egyszerű is.
Semmi más nem kell hozzá, csak tejszín, fűszerek és robotgép, a legjobb, ha zsíros házi…..
könyvbolond_konyhatündér
2015.12.07 09:09:34
Múlt vasárnap azon töprengtem, hogy honnan rendeljünk gyorsan valami kaját, és az a - teljesen kifacsart - dolog jutott eszembe, hogy mennyivel könnyebb lett volna gyerekkoromban a Netpincéren választani, hiszen alig ismertünk más konyhát a sajátunkon kívül :) Pedig nem volt az olyan nagyon régen,…..
Úgy néz ki, idén már nem születik meg a termékbemutatók szabályozását szigorító törvény, pedig elképzelhető, hogy az alábbi sztoriban szereplő tevékenység már fennakadna rajta, leginkább a delikvenst az ingyenes orvosi vizsgálat ígéretével berángatás miatt. De…..
Szeretném kiemelni, hogy tisztában vagyok azzal, hogy az eredeti carbonara spagettiben nincs tejszín, de van benne tojás és a többi....még mielőtt valaki megkérdezné, ki ez a kontár, aki itt mindennemű szakértelem nélkül blogolgat - nem erről van szó, hanem arról, hogy Gábor…..
Fotó: Krumpli Béla
Mondja már meg valaki azoknak, akiknek van erre befolyása, hogy a sóval lehet ésszerűen bánni, ha sótlanul főzünk, az roppant rossz, mondhatni ehetetlen lesz. Ha amúgy nem indokolja semmi, az érzékkel sózott étel sokkal egészségesebb, mint a mélyhűtött,…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz