Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gengiskhan

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hogyan reagálnak az emberek bizonyos eseményekre, hírekre – egyre többször érdekel. Nem, nem a politikusok, hanem a hétköznapi emberek! Azok, akiket sokszor befolyásolnak, megpróbálnak befolyásolni, vagy azok, akiket még a józan ész vezérel. A Notre-Dame kigyulladásának estéje egy átlagos estének…..
Gengiskhan 2019.04.19 09:40:23
@Tünde Bagó:
Köszönöm az érdeklődésed. Nem tisztem foglalkozni az érzéseiddel. Valószínű nem volt két alkalom amikor ugyanazt éreztem amikor ott voltam.
Én az értelemről beszéltem, nem az érzésekről.
Ha belépsz te arra gondolsz, hogy milyen nagyszerű az ember és ez túlmutat a vallásokon. Az egyetemes humánum, a babonák, vallásoktól emancipált individuum dicsőítése a cikked. Valószínűleg ugyanezt gondolod amikor bemész a Taj Mahalba, vagy a Versailles-i palotába.

Pedig az egész éppen ennek az ellenkezője: a középkori kereszténység arról szól, szeresd Uradat teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből. Az egyén, a ráció, az erő mind a hitnek van alávetve.
A névtelen építők, építész mesterek évszázadokon át építik neked, mindannyiunknak a mennyei Jeruzsálem előképét (tudván, hogy nem fogják megélni a befejezést), és te nem a mennyei Jeruzsálemben gyönyörködsz, hanem bennük?!

Ne érts félre, nem kell egyetérteni, "együttérezni" az építőkkel, de szerintem be lehet állítani az agyat ebbe a kiindulási pontba, és akkor máris sokkal értelmesebbé válik majd egy katedrális, és nemcsak egy leszel a kattintós kínaiak közül.

Nekem ez jött le a cikkedből, és ez felzaklatott.
Áldott Húsvétot!
Gengiskhan 2019.04.20 20:30:52
@Tünde Bagó:
Örülök, hogy egyetértünk abban, hogy miben nem értünk egyet. Amit még korrigálnék, én nem azt írtam le hogy nekem mit jelent, hanem azt hogy mi az épület funkciója. Válasszuk el a személyeskedést, pszichologizálást az épület funkciójától az alkotók szándékától.
Szerintem az utóbbit teljesen objektíven meg lehet ítélni elég hozzá kinyitni egy történelem könyvet, vagy a bibliát, vagy bármilyen középkorral foglalkozó könyvet.
És ez a szándék nem "az ember dicsőítése" hanem inkább az hogy érezzük, hogy milyen kicsik vagyunk a teremtett világban. És igazad van sok kínai turista tudja ezt, mert utána olvas nem akartam lehúzni őket (bár gondolom a marxista útikönyveik, nem ezt az aspektust domborítják ki. Elég beleolvasni egy Rómáról szóló panoráma útikönyvbe).
Egyébként semmi gond nincs azzal ha felvállalod, hogy a középkori vallásosságot, hiedelmekkel nem azonosulsz.
Már az ateizmus sem PC, vagy mindannyian istenek lennénk?
Legalább érthetőbbé válit számomra a cikk. Szomorú vagy egy szép műalkotás pusztulása kapcsán, és együttérző (de azért mégsem annyira).
Az MTV székházának 2006 szeptemberi ostromakor, amikor a rendőrök elhagyták az épületet, úgy éreztük, hogy cserbenhagytak minket – mondta ma Rudi Zoltán, a köztévé volt elnöke a parlamenti bizottság ülésén. Miután azt az éjszakát én is odabent töltöttem, talán nem…..
Gengiskhan 2010.09.23 08:33:11
@bigapples: Nem a rendőrségen, nem a Tv előtt papucsban üldögélő miniszteren, hanem csak a köveket dobáló és kocsikat felgyújtó tüntetők "józanságán" múlt, hogy aznap nem haltak meg emberek a TV-nél.

Szerintem sikerült megragadnod a lényeget. Aki mást mond szerintem fogalma sincs arről, hogy mi történt. Valaki ott fönt azt szerette volna, ha vér folyik. Szerencsére nem jött be neki.
Én is kinn voltam akkoriban sokszor a téren és reméltem, hogy lemond a kormány. Az biztos, hogy nagyon heterogén banda volt ott a Kossuth téren. Én is naívan reménykedtem benne, hogy lemondásra lehet bírni a kormányt, és nem örültem az ostromnak mert tudtam, hogy utána engem is majd a huligánokkal fognak összemosni, és ez ártani fog az "ügynek". Aztán a TV előtt látva a felgyújtott vizágyút és a benne levő rendőrt (akit szerencsére kimentettek a tüntetők) rájöttem, hogy vannak a kormánybuktatásnál is fontosabb dolgok.
Előre szólok, ennek a bejegyzésnek csak áttételesen lesz köze a politikai elemzéshez. Akit tehát csak az érdekel, véletlenül se olvasson tovább, hiszen nincs rosszabb, mint a csalódott olvasó.Vallomással kezdem: a televíziós szereplések közül a választási műsorokat szeretem a…..
Gengiskhan 2010.02.22 16:01:33
Bennem viszonylag élénken élnek a 2006-os választások környéki, választási műsorok...
Számomra a maradandó momentumok:
>Az Orbán-gyurcsány vita műsora. A műsor elején TG azt mondja: fontos, hogy a vita után nem fogunk tudni győztest hirdetni... (a műsor másik vendége Kéri L. volt). Aztán a vita után K.L. szólalt meg először és kihirdette gyurcsányt győztesnek :). (Ugyanaz a Kéri a 4-es vitában Dávid I.-t hozta győztesnek... Csak semmi összeesküvés elmélet.)

>Tölgyessy Péter az ATV-ben (már nem emlékszem, hogy melyik fordulóban). Elmondta gyakorlatilag, hogy Orbán egy diktátor. Valahogy emlékeimben annak a műsornak meglehetősen sötét volt a világítása. Akkor azt hittem egy életre megutáltam T.P.-t.

>Török Gábor az MTV-ben 1. forduló. A műsor elején 10%-os feldolgozottság környékén a Fidesz vezet. T.G. már akkor megmondja, hogy nem vezet eléggé, ahhoz hogy végül ne az MSZP nyerjen, mert ezek csak a falusi adatok, és csak később lesznek az MSZP-s bázisok benne a stat.-ban (sőt, ha jól emlékszem az SZDSZ bejutását is prognosztizálta). Pedig akkor már megvoltak az exitpolok, ahol pl. a gallup a Fidesz győzelmét mutatta ki. T.G. arcán egyfajta ragyogást, derűt véltem felfedezni, ahogy ezeket mondta. Akkor azt hittem a pártszimpátia teszi, most már tudom, hogy az elemzői fanatizmusa tette. T.G. jóslata bejött azóta sokra tartom őt (no meg emiatt a zseniális elemzése miatt
index.hu/belfold/torokg1086/#2) bár akkor nem nagyon örültem.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán Kérire rá sem ismereni a Parlamenti naplókban (drasztikus nála a változás amióta náluk járt O.V. vö: www.mno.hu/portal/562971). Tölgyessy pedig a hétfői elemzéseivel bedolgozta magát ezek szerint a mostani választási műsorba. Szóval azért sokminden megváltozott a gyurcsány korszak után. Örülök, hogy a fennt említett elemzők is kijózanodtak.

De a mi Török Gáborunk továbbra is a régi. :)

u.i.:az első kommentem YES