Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ace22

5 bejegyzést írt és 275 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
November közepén jelent meg az Élelmiszermérnökök Gazdasági Blogján – itt a lecsón – a cikk, hogy meg kellene menteni a Szigetvári Konzervgyárat.  --- >  Hol feldolgozóipar állott, most kőhalom 2023-ban is?? Avagy hogyan is mentsük meg a Szigetvári Konzervgyárat! What to Eat with Baked Beans…..
ace22 2024.01.28 04:09:34
Nem a felső tízezer - a PÁB hedonizáló célközönsége - hanem a felső 10%. Ez egy közepes családi ház, két autó, esetleg kis hétvégi ház, pár millió vésztartalék, de messze nem high society. Az minimum egy nagyságrenddel magasabb összegtől indul. És igen, ez tőke, nem jövedelem.

Figyelembe véve, hogy az EU élelmiszerárait gyakorlatilag elértük, a termék portfóliónkban a nagyon olcsó és a presztízstermékekben látok fantáziát, mert a középosztály már nagyon vékony célközönség... Sokat a tömegeknek, keveset - kiszámítottan csepegtetve - a nagy vásárlóerejűeknek. Utóbbi szegmensben a gyártás volumene nem kérdés - 100 aranybab évente -, annál inkább az alsóban. Exportban, űrutazásban nem gondolkodnék egyelőre, különösen hogy a bab nem álmodott veszéllyel járhat repüléskor:

24.hu/szorakozas/2024/01/25/szellento-utas-repulogep-visszafordul-phoenix-american-airlines/

Deming nem igazán jön ide - egy generációval ezelőtt létrehozta azt a kultúrát és metodológiát, amivel képzetlen munkaerő is képes magas szintű végterméket előállítani. Meg is indult a karaván-kapitalizmus keletre, ahol occó volt a munkaerő. Mostanra meg már sok élelmiszer is onnan importálódik.

Ha az elvárásoknak megfelelően tudunk PBÁ-t csinálni, akkor az a minőség, mint a megfelelősség mértéke. A Marson meg ne válogassanak, lehet krumplis babot is enni... Amúgy divat (az-e még, nem tudom) a "prepper" étrend aranyifjak körében (NRG-5 energiatégla), még ha nem is tudtak volna egy napot sem túlélni az erdőben. De mondjuk űrkaja a földön, megfelelő lipid-szénhidrát-protein aránnyal, vitaminnal, kőzetekkel, azaz ásványokkal, mindez vegán-glutén/laktózmentes zéró footprint sustainable fairtrade maszlaggal körítve. Minderre sajnos szükség lesz, mert az új-arisztokrácián már úgy jár a Lafayette-be meg a Harrod's-ba vásárolni, mint Józsi néni a diszkontba.

Feltételezem, a hamis fanszia vagy angol brand használata fel sem merül benned.
ace22 2024.02.05 16:48:41
Hát ez a babos mese is megváltozott, high society státusz-szimbólumból apokaliptikus prepper dologgá. Ez a kicsapongó fókusz nem tesz jót a stratégiai tervezésnek, de legyen.

Egy MRE külföldön a surplus store-ból akár $2-ért a gondos prepperé, itthon horror árakkal találkozni. Egy 125 grammos liofilizált tasak (400 ml meleg vízzel felöntendő) 3-4,000 Ft, egy önmelegítő ételadag még több, az eredeti MRE meg még annál is sokkal több. A Basal Metabolic Rate (legyen 2,400 kCal) eléréséhez 20-50,000 Ft kellene NAPONTA. A már említett 38%-os Baked Beans konzerv 75 kCal-t ad 100 grammonként. Mindebből következik, hogy a magyar prepper nem ezekből fog betárazni. Egy zsák szárazbab, rizs, cukor, só, maximum akciós konzervekből pár raklap ( A felső tízezer meg elrepül Új-Zélandra a túlélő villájába szarvasgombával törölni az ülepét is...).

Ha ezt a szegmenst vennéd célba a PBÁ-val, akkor dugig kell lennie babbal és még szalonna vagy kolbász is tévedhetne bele. Ezzel együtt még sok mindent kellene egy MRE-be tenni (inc. fogpiszkáló, rágógumi, óvszer), hogy egy hadsereg megfontolja a rendszeresítését, no meg a tesztelés (érzékszervi minőségbiztosításra önkéntesnek jelentkezem!)... No meg egy MRE palettának választékosnak kell lennie, nem állhat főként babból, mert a vitézek összevonják a szemöldöküket.

A TQM nem újdonság, a gyártás részét megtapasztaltam. Alkalmas stabil, megbízhatóan egyenletes színvonalú termék előállítására. Ami egy termékrendszer sikeres gyártásának szükséges, de nem elégséges feltétele. Ha bele tudod venni a termelést, logisztikát, gyártást, hazai finanszírozást, akkor itt kell a világ bab központját keresni 10 év múlva. :-O

Igazad van, itt minden, amiről beszélünk, régi technológia, ami kiállta az idő próbáját. De nem kivételes dolgokat kell művelni a sikerhez, hanem hétköznapi dolgokat kell kivételesen jól csinálni. Probléma, hogy mindez a világ túlfeléről occógazdaszágoszan termelve is olcsóbb ideszállítva, mint itthon legyártva. Sok extra hozzáadott értéket, innovációt kell felsorakoztatni, hogy a PBÁ-t vegyék le a polcról. A hazai luxus bab d'or már csak emiatt is ábránd marad.

Tisztában vagyok vele, hogy a rendesen feldolgozott bab nem okoz alhasi panaszokat. De ezt elhitetni a vevőközönséggel nagy kihívást jelent majd... És nem csak itthon! Annak van clickbait hatása, ha a youtuber pornósztár méteres lángot állít elő a hátsójából. Arra bezzeg nem sokan klikkelnének, ha az Instagrammon mi ketten babot kanalaznánk minden mellékhatás nélkül. És miután a nyugati kultúrában a fingás vicces (máshol is...), ez igazi marketing forradalom lesz - de hát a homárból is sikerült drága ínyencséget kreálni, pedig a szegény ember szükségeledeleként kezdte, még börtönlázadást is okozott a gyakori szereplése az étlapon.
ace22 2024.02.11 14:45:25
Sok dolgot vetettél fel az ötletrohammal, próbálok mindegyikre reagálni.

Űrbab: Farkar Berciék magyar ízei ízig vérig propagandafogásnak lettek szánva, mint Korea szagtalan possajtott Kim Chi-je az űrállmásra (az eredeti íz- és szagvilággal rendelkező menüt kitették volna a légzsilipen). Nem valós üzleti modell. Hát ezért nem lesz világsiker a PBÁ disznósajt meg pacalpörkölt.

A prepperség itthon aligha képes egy iparágat vagy közepes üzemet eltartani, különösen, ha az babos monokultúrára van megálmodva. Sőt, a prepperség - az amerikai nagy példaképhez képest - itthon elég fapados. Inkább a túléléshez van köze, amit az előző 1-2 generáció saját bőrén is megtapasztalt. Ezért nem a mikrokerámia-filteres-aktívszenes-víztisztító, a full extrás energiatégla (NRG-5: protein, lipid, szénhidrát, só, ásvány, vitamin) meg az MRE fog itthon menni, mert drága. A szépségipar is kiesik, hiába teszel bifidus essensis-es aloe verát a hialuronsavas babhoz.

Túlélőknek való: darált (szépséghibás) főttbab-pép nagyon olcsón. Esetleg műanyag dobozban fém helyett, alufólia kupakkal. Vagy tubusban a'la űrkaja. Sült kolbász ízesítéssel. Fehérje, rost, szénhidrát meg amúgy is van a babban. És így tovább, ad astra... Ha te még környezetbarát, zero footprint, faitrade zöldenergiát is viszel bele, akkor onnan még szebb ezzel nyerni...

Igazad van, nem tudom, olcsóbb-e ide szállítani a paradicsomot helyi termelés helyett, de sok kínai zöldséget látok a boltok polcain. Egy kivitelezhetőségi tanulmányt megér.

Az értékesítési csatornákat a semmiből kiépíteni (barrier to entry) a meglevő konkurencia mellett szintén szép kihívás.

Kezdetnek kellene némi pénz... A garázs pompás image, de hirtelen az Apple, az Amazon, a Google, a Disney, a Mattel meg a Harley (-Davidson) ugrik be. Élelmiszeripari cég egy sem... Az nem csupán ötlettel kezdődik, hanem a legelejétől tőkeigényes.

A reklám miatt fáj a fejem legkevésbé. A kreatív magyar elme nem megy a szomszédja pár ütős poénért! Kiskosztümben meg öltönyben PBA-t esznek, míg a tahók a hátsó sorokban nem PBA-tól alfarhangokat hallatnak? Rab rágógumival és babbal próbál szökni, de nem megy, mert PBÁ-t kapott, és nem indul a gázfejlődés...
Az első kamikaze támadásra 1944. október 21-én került sor. Japán a HMAS Australia cirkáló ellen vetette be öngyilkos pilótáit, a Fülöp-szigeteki Leyte-öbölben. Az egység 16 gépe közül egy tett kárt a hajóban, 64 ember megsebesült, 30-an meghaltak, köztük volt a kapitány, Emile Dechaineux, valamint…..
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre Tisztelt Cím! Véletlenül kerültem a blog-os oldalukra, ahogy éppen bárányhimlős cikkek után kutattam.   Megpróbálok rövid lenni. 5 éve egyedül nevelem a két gyerkőcömet (14 és 8 évesek jelenleg). Én bölcsődében dolgozok…..
ace22 2020.03.08 13:14:22
@Jumbóka: A munkavállalónak a bérszámfejtés felé jelezni kell a gyerekek számát az utánuk járó kedvezmények miatt, a kis cégeknél pedig nincs titok, GDPR ide vagy oda.

A kisgyerekes anyák (kkv tapasztalat, nem közszféra) egyszerűen többe kerülnek és nehezebb tervezni a rendelkezésre állást. A gyereket vállaló alkalmazott pedig nagyon sokba kerül - nem minden kis cég tudja ezt kigazdálkodni. Tudom, ezek életképtelen vállalkozások, menjenek csődbe, az alkalmazottaik pedig helyezkedjenek el egy jobban fizető állásban.

Bocs, de a fentieket tapasztaltam, nem a kisgyerekes anyák ellen írok.
ace22 2020.03.08 17:07:49
@CaptainG: "noknek ma a ferfiakra a jolleti tarsadalomban semmi szukseguk" - ez kissé meredek. Szerencsére a férfiakat még tolerálják, hiszen a veszélyes, nehéz és egészségkárosító munkaköröket jórészt ők töltik be kedvezményes nyugdíj lehetősége nélkül, és korán elpatkolnak, hogy ne terheljék a társadalombiztosítást. :-(

"be kelljen hodolni nekik egy ferfinak aki az eroforrasokat biztositja" - még meredekebb. Nyilván a kétkeresős család biztonságosabb, megengedheti magának, ha az egyik tag kiesik a munkából. Persze még igazságosabb lenne, ha a férfiaktól elvonnák a keresetük nagy részét, és alanyi jogon a nőknek juttatnák. :-o
A múltkori szavazáson több, mint 55%-kal végzett az első helyen a "Mi lett volna, ha az 1917-es bolsevik forradalom megbukik?" téma (a voks végső eredményét ide kattintva nézhetitek meg). Ígéretemhez híven elolvastam néhány cikket, interjút és eszmefuttatást, s ezek summázatát tárom most -…..
ace22 2019.11.26 05:09:58
@rdos: Car atyuskanak (meg a Kaisernek vagy akármelyik uralkodónak) mennyi volt ekkor a tényleges beleszólása Oroszország irányításába? Ekkor már eléggé alkotmányos monarchia volt a módi.

@bloggerman77: A szövetséges katonák ledöbbentek, amikor a német munkásoknak felhúzott üdülőkomplexumot meglátták. A jóléti kapitalizmust ekkor már Ford a magas munkabérekkel és a 8 órás munkanappal elkezdte, a bolsevizmustól függetlenül, jól felfogott saját érdekében.

A 2. Vh. valamilyen formában mindenképpen kitört volna, az 1. Vh. utáni békeszerződések miatt.

@ferko212: Az antiszemitizmus ekkoriban mindenhol mint a legolcsóbb propaganda volt a politikai eszköztár része, nem orosz vagy német különlegesség.
ace22 2019.11.26 06:16:54
ace22 2019.11.26 18:11:04
@gigabursch: Az Atlanti Charta volt. A Brit gyarmatbirodalomért cserébe hitelre fegyvert és nyersanyagot adtak. A nácizmus elleni közös angolszász testvériségről nem esett szó benne.

Ja, és 2006 decemberében fizették ki az utolsó részletet az angolok...
Az emberiség történetében (eddig) két nagy világégés zajlott: az 1914-1918 közti első világháború és az 1939-1945 közt pusztító második világháború. Az előbbi 15 millió ember halálát okozta, az utóbbi pedig csak Európában 50 millió életet oltott ki. Mindkét eseménysort kiemelten tanítják az…..
ace22 2019.08.28 12:46:12
@Athos_73: Hitler eléggé jól kijött az USA-val, amíg nem kellett attól tartani, hogy túlnyeri magát. Gondolok például a USA "Év embere 1938" választásra, a Német-Amerikai Testvériségre, a Thomas Jefferson & swasztika dekorációjú Madison Square Garden tömeggyűlésre, Hitler Nobel-békedíj jelölésére, a német ipar kistaffírozására amerikai pénzen (GM, Ford, IBM).

Persze ezalatt a SzU-val is rendesen együttműködött az USA (Gorkij-i "traktorgyár").

Az Atlanti Szerződésnek köze nem volt a nácizmus elleni harchoz. A vesztésre álló Anglia, gyakorlatilag gyarmatbirodalma fejében, szigorúan üzleti alapon "Lend-Lease" keretben hadianyagot és fegyvereket kapott - hitelre, amit még 2000 után is fizetett.

Szóval az USA nagyon jól jött ki anyagilag mindkét világháborúban. A kései belépés gyakorlatilag a befektetések megtérülését is garantálta.
Kétféle munkahelyi szarka van, az egyik típus a kollégáit lopja meg, a másik az alkalmazóját. Ami érdekes bennük, az a sajátos lelki hozzáállás. A munkatársait meglopó a slendriánságot és a közösségben kialakult bizalmi viszonyt használja ki. A munkahelyeken megszokott dolog, hogy a személyes…..
Amint azt törzsolvasóink már tapasztalhatták, mai posztunk szerzője egyszerűen imád listákat készíteni, amikkel aztán pofátlan módon provokálja olvasóit, vitára ösztönözve őket. A hadvezérekről, szárazföldi csatákról és fegyverekről szóló posztok után úgy gondolta, hogy milyen jó ötlet lenne…..
ace22 2019.07.15 17:58:34
@Mannlicher: Sok történész proxy háborúnak tekinti Anglia és Franciaország között, ahol "futottak még" a helyi telepesek is. Tény, hogy a franciák adták a fegyverek (különösen az ágyúk) és a puskapor zömét, sok katonát és a hadiflottát teljesen.

Az amerikaiak megosztottak voltak, egy részük (a rabszolgatartó arisztokraták vezetésével, akik később az első elnököket adták) elszakadt volna, más részük lojális maradt volna, a legnagyobb része pedig csak azt szerette volna, ha békén hagyják.

Ja, és az akkori Anglia még messze nem a "világ legnagyobb birodalma" Anglia volt, csak az előszele. Ezért az amerikai függetlenségi háború kontinentális hadserege szerintem nem játszik ebben a blogban.
A Japán Császárság, természeti erőforrások, főleg ásványkincsek híján, nagyhatalmi álmokkal megáldva, a közeli Mandzsúria gyarmatosításába kezdett az 1920-as évek végétől (pár száz éves tradíciót folytatva). Kezdeti sikereiket helytelenítve, több nagyhatalom, elsősorban régi szövetségesük, a Brit…..
ace22 2018.12.09 17:51:47
@Hiryu2,01: Japán nem csak hagyománytiszteletből hanyagolta a lőfegyverek fejlesztését. A korai portugál kanócos gyújtású (angol szakirodalomban matchlock), sima furatú, pontatlan "tanegashima" fegyvereket le tudták gyártani helyi alapanyagokból, de a keréklakatos / ütőkovás fegyverekhez hiányzott a kovakő vagy pirit, a gyutacshoz / csappantyúhoz meg a vegyipar...

A 19. századi párbajpisztoly "vontcsövű" (huzagolt), csappantyús gyújtású, gyakran gyorsítóval (schneller) ellátott precíziós szerkezet volt, ami az ipari forradalomból kimaradt Japán nem tudott előállítani.

Ezen felül a lőfegyverek kezelésének aránylag könnyű elsajátítása (szinte bárki számára) nem tette vonzóvá a harcos szamuráj kaszt számára őket.
ace22 2018.12.11 19:03:47
@Mannlicher: Jókai, Mikszáth, Csathó leírásai alapján minél súlyosabb sértést kellett megtorolni, annál veszélyesebb fegyverre esett a segédek választása. De az általa említett Kapszli cikk is ezt írja: "Gyönge ügyekben huzagolatlan fegyvereket használtak irányzékok nélkül, és nagy távolságokat határoztak meg. Erősebb ügyekben közelebbi távolságot, és huzagolt, irányzékkal szerelt pisztolyokat használtak."

Japánban mindez máshogy zajlott. Ha mindkét fél katanával vívott, a párbaj másodpercekig tartott, és általában halálos kimenetellel végződött (egy olvasmányos forrás a MEK-ről: Takiguchi Yasuhiko: Harakiri).
ace22 2018.12.18 10:02:50
@Mannlicher: Japánban teljesen eltérő volt a mentalitás. Ott a párbaj nem szabályozott bátorságpróba volt, hanem többnyire halálos kimenetelű párviadal. Ami közös volt az eljárásokban, hogy a tiltott párbajok résztvevőit megbüntették, Európában max. 1 év fogházzal, ahonnan a delikvens akár ki is járhatott, Japánban szeppukuval...
Az utóbbi idők szomorú belföldi slágertémája a kilakoltatások ügye. A Lemilblog - a lehetőségekhez képest - igyekszik távoltartani magát az általános belpolitikai fejlemények kommentálásától, s azon vagyunk, hogy csak a rendvédelemmel, katonai témákkal, biztonságpolitikával és hasonlókkal fárasszuk…..
Három héttel ezelőtt foglalkoztunk egy Gallup-felméréssel, amelyben a közvéleménykutató-intézet munkatársai 66 ország lakosságát reprezentáló mintát kérdeztek meg arról, hogy a hat legnagyobb katonai hatalom közül melyiket választanák katonai szövetségesnek egy fegyveres konfliktus esetén. Most egy…..
Az elmúlt héten több olyan cikket olvashattunk a hazai sajtóban, amelyek azzal a hírrel foglalkoztak, mely szerint a rendőrök túlóráit a jövőben kizárólag csúsztatással (körülményesebben megfogalmazva: szabadidőben történő megváltással) lehet ellentételezni, vagyis kifizetéssel nem. Mivel ahogy…..
Az intézményesített hadviselés történelmében (hat vagy hét ezer év, könyörgök, ezen most ne vesszünk össze) számos írott és íratlan alapszabály keletkezett, elsősorban a megfigyelésekre alapozva. Ezeket a katona- és katonapolitikus-generációk egymásnak adták tovább, majd ezek jelentős részét…..
ace22 2018.06.22 09:26:07
@Neoprimitív: A Martini-Henry karabély hajlamos volt túlhevülni és beragadni. Afrikai melegben, harc közben minden összejött...

Little Bighorn: az indiánusoknál főleg ismétlőpuskák voltak (Henry és Winchester karabélyok leginkább), míg a Custer lovasságánál egylövetű, takarékos puskák voltak rendszeresítve. Ezen kívül Custer a táborban hagyta a két Gatlingot, mert hátráltatták volna. Mondjuk, ha viszi őket, a Little Bighorn-i mészárlás ekkor is megtörténik, csak más előjellel...

@David Bowman: A törökök töketlenségén múlt (meg az európai tűzmesterek távollétén), kisebb részben a védők vezetői rátermettségén. Aztán Dobót lesittelték, Mekcseyt meg adószedés közben a parasztok verték agyon pár éven belül, Bornemisszát is elfogták... :-(
ace22 2018.06.24 17:52:59
@Kullancs1983: A Mary Rose roncsában találtak néhány aránylag egyben lévő hosszúíjat, és a rekonstrukció alapján azt gondolják, hogy 100 font felettiek is lehettek. Már ha a tiszafa és a bélhúr minősége ugyanaz maradt az eltelt időben valamint az íjkészítési technika nem változott a Azincourt-től a Mary Rose elsüllyedéséig...

Ugyanakkor a mai legerősebb verseny excenteres csigásíj 70 fontos (360 N), és jó erőben lévő férfiembernek is munkát ad egyszer kihúzni. Egy 100 fontos hagyományos (nem csigás) íjjal nehezen tudom elképzelni, hogy valaki egész nap lövöldözzön...

@Thomas Dantes: National Geographic: korhű rekonstrukcióban egy kutató cigánykerekezett, ügető lóra felugrott, fekvőtámaszt csinált teljes lemezpáncélban...

A blog tűzfegyverekről szóló posztjai foglalkoznak a korai lőfegyverek páncélátütésével. Azon a távolságon belül, ahol még érdemes volt lövést leadni (25 - 50 m), minden használatos páncélt átütöttek. Az angol polgárháborúban kísérleteztek "szendics" mellvérttel, de drága és nehéz volt.

@Lord_Valdez: A csatában használatos teljes súlyt én általában 40 kg körül olvastam, és 60-80 kg a tornafelszerelés súlya. Ezt még egy sportos férfi elbírta.
ace22 2018.06.24 20:35:00
@Lord_Valdez: A teljes tornafelszerelés súlya ennyi, amit max. negyedóráig visel a torna résztvevője. A csatában bőven elég volt a 40 kg-ot cipelni, de egyrészt annak elég jó volt az eloszlása, másrészt ennyit a modern hadseregek gyalogosaitól is megkövetelnek, szóval nem irreális súly.

Mellvértet ma is hordanak, kevlar + kerámia traumalap összállításban, azaz még nem ment ki a divatból. Ha a gépkarabélyt és a szuronyt lazán értelmezzük, akkor a szálfegyverek sem. Afganisztánban nemrég még volt szuronyroham nyugati részről. :-)
Az atomfegyver megjelenése és azonnali bevetése megváltoztatta a világot. Mivel az első ilyen két fegyvert bombaként vetették be, az emberiség kollektív tudatába atombombaként szerepel minden olyan fegyver, ami nukleáris reakció elvén működik. A jelenlegi poszt témája mindazon…..
ace22 2017.07.31 21:12:46
@Combat Gear Admin: A Huszár utcában van a boltjuk, már 2. hónapja igérik, hogy egyszer majd lesz. :-( Esetleg máshol is hozzá lehet jutni, Észtországon kívül?

@hegyvigyázó: Mi a valós előnye az MRE-nek a konzervekhez képest, ha az elkészítéshez szükséges vizet is vinni kell mellettük? (A patakból csak Bear Grylls tud inni és utána életben maradni... Még forralás után is.).

@camilló: Egy felnőtt alap anyagcsere szükséglete (BMR) 2400 kcal / nap. Ezt MRE-ből fedezni enyhén szólva drága mulatság. Erős fizikai igénybevétel (fakitermelés kb. 6000 kcal/ nap, de a katonásdi is megmozgatja az embert) esetén még drágább. Mégsem kellene elvetni a szalonnát.

Ja, az a szőlőcukor művésznevén pedig komplex metobolikus szénhidrát komplex. :-)
ace22 2017.08.01 09:15:36
@estván: A "Tactical Foodpack Noodles and Chicken"részben azt olvastam, hogy "300 milliliter hideg vizet adtunk hozzá, és megpróbáltuk jól elkerveni, illetve folyamatosan keverni, hogy az étel minden része érintkezzen a folyadékkal."

Szóval vizet mindenképpen vinned kell. Az oltatlan mészhez persze a hegyi patak vize is megfelel. :-)

@Combat Gear Admin: Köszönöm a tippet, egy kóstoló erejéig bevásárolok náluk.

"Szükség" ellátmány: akkor már nem jár jobban az ember az NRG-9 típusú szürke protein-szénhidrát-lipid-kituddjamégmi téglákkal? Életben tart, kisebb helyet foglal.

Konzerv: a tartósítószermentes, csak hővel tartósított konzervek súlyra és energiatartalomra kb. ott vannak, mint a foodpack + víz, csak ötödannyi áron. :-)
                                                                   ,,Nehéz a mértékletesség a szabadság védelmében” -Titus Livius Lemiles cikkeimet általában magyar dolgokról szeretem írni, a most bemutatott téma azonban magyar szemmel annyira idegen és egzotikus, hogy éppen ezért lehet érdekes a…..
Tavaly volt egy kósza ötletem, hogy a blogot az unalmas írószerek vonaláról a gasztronómia irányába terelgetném. Sajnos ahogy láthattátok, ez a terv nem igazán vált be. Azonban nem teszek le róla, hogy valami izgalmasabb témával is foglalkozzak, mert úgy vettem észre, hogy a tollak nem kötik le az…..
Ahogy azt már megszokhattátok, év elején újabb tinták UV-állósági tesztjével jelentkezem. Ha kíváncsi vagy, hogy mivel írd meg azt, amit szeretnéd, hogy unokáid is olvassanak, nézd meg a cikksorozat előző részeit is. Az első UV tesztet itt találod, a másodikat itt.…..