Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lone wolf..

0 bejegyzést írt és 103 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Star Wars univerzumának leghíresebb hajója, az Ezeréves Sólyom már sok filmben feltűnt, viszont a filmek nem teljesen tisztázták a gépnek a történetét, hogy eredetileg milyen hajó is volt és, hogy milyen átalakításokat végeztek rajta, ezért úgy döntöttünk, hogy egy rövid cikk erejéig beszélnénk…..
Emigránsok katonaruhában Huszonöt évvel ezelőtt egy könyvdiszkont polcai között találtam rá erre kötetre, amelyet nagy lelkesedéssel vettem meg, majd vittem haza. Akkor még nem sejtettem, hogy egy önmagát jócskán túlélt propagandaregénnyel van dolgom… A kötet elején olvasható megjegyzés szerint…..
Csak ballag a katona... Tim O’Brien nevével hamar összetalálkozik az, aki a vietnami háborús visszaemlékezések között válogat és jómagam is idéztem tőle, például amikor az amerikai haderők személyi állományáról írtam. Egyike volt azon egyszerű katonáknak, akik hazatérésük után szinte azonnal…..
A huéi csata Saigontól eltérően a kommunista erők sikerrel elfoglalták Huét. A régi császárváros, Annam egykori tengerparti fővárosa, Vietnam harmadik legnagyobb települése a Song Huong, más néven Parfüm folyó két partján fekszik. A bal parton áll a Citadella, az annami császárok egykori…..
Csaták az Ashau-völgyben A vietnami tudósítások és beszámolók révén egyes régiók és városnevek ennyi idő elmúltával is ismerősen csengenek sok kortárs és veterán számára. Ilyenek a Mekong-delta, a Vasháromszög, Khe Sanh vagy a demilitarizált övezet, ahogy a súlyos csatákat látott Ashau-völgy…..
Lone wolf.. 2019.05.19 19:06:21
Az M26-os kezdetben nehéz - később közepes - harckocsi az amerikaiak válasza volt a német nagymacskák (Panther és Tiger) által keltett fenyegetésre. A páncélos második világháborús pályafutása legegyszerűbben talán így jellemezhető: túl későn, túl kevés. Hatása a hidegháborúra, valamint az USA…..
Lone wolf.. 2019.05.07 22:11:41
@yerico1: Az il-2 szar volt, hullottak mint a legyek.
Dickey Chapelle, a rettenthetetlen amerikai fényképész hölgy életútját már bemutattam, ám most, a vízi hadviseléssel kapcsolatos anyagok gyűjtése folyamán kezembe akadt egy helyszíni riportja, mely a National Geographic magazinban jelent meg 1966 márciusában, vagyis halála után néhány hónappal.…..
Lone wolf.. 2019.03.30 21:15:34
A folyami portyázók Az amerikai folyami flotta önmagában csak a vizeken működhetett, de 1966 közepén a körzetben található vietkong bázisok felszámolása is napirendre került. Ehhez már a durván 5000 fős Mobil Folyami Flottilla (Mobile Riverine Force) állt csatasorba 1967 júniusában, mely kombinált,…..
Igazából mára, Barack Obama korszakalkotó jelentőségű elnökké választására vált aktuálissá ez az amúgy minden szempontból tökéletesen közepszerű, ennek megfelelően eléggé érdektelen film. A Férfibecsület egy fiatal, délvidéki fekete srácról szól, aki iskoláit is…..
Egy szakaszparancsnok emlékei A vietnami vízi hadviselés történetével kapcsolatos anyaggyűjtés során arra gondoltam, hogy a Mekong-deltában bevetett gyalogosokról sem szabad megfeledkezni, ezért megrendeltem egy ismertebb beszámolót, mely szerencsére nem is okozott csalódást. Az alabamai Joseph…..
Akik felejteni próbálnak Ha már szóba került idén a My Lai-i mészárlás, gondoltam, bemutatok egy eredetileg 1970 őszén kiadott (egy évre rá hazánkban is publikált) kötetet, mely egy New York-i ügyvéd és polgárjogi aktivista, Mark Lane által készített interjúkból készült…..
Lone wolf.. 2018.12.04 20:20:29
A vietnami háború Zöldsapkások 2018.09.25 00:01:00
John Wayne háborúba indul Az amerikai filmgyártás már az 1960-as évek közepén foglalkozott a vietnami háborúval, ám ezen alkotások többsége nem a csatatér történéseit és szereplőit mutatta be, hanem a hazaérkező katonák problémáit. A legtöbbre már nem is emlékszünk, ‘68-ban azonban a mozikba került…..
Véget ér Khe Sanh ostroma Khe Sanh körzetében a küzdelem még hetekkel azután is tartott, hogy a Tet-offenzíva véget ért. A Vietnami Néphadsereg jó darabig az országos támadás kudarca ellenére sem adta fel az ostromot. Tengerészgyalogosok őrségben..
Lone wolf.. 2018.03.03 10:19:19
@fhdgy: Az megvan amikor az egyik boxoló véresre veri a másikat aztán megunja és hazamegy és a másik ünnepli magát hogy győzött :))
 Amennyiben a stratégia rossz, sem a tábornok tapasztalata a csatatéren, sem a katona bátorsága, sem az egyébként döntő, nagyszerű siker nem ér el eredményt./Alfred Thayer Mahan/„Hatvannyolcban” sok esemény történt, ami maradandó hatással volt az emberek…..
Lone wolf.. 2016.09.30 10:44:28
Látom igen csak belecsúsztunk az orosz és általánosnak szánt példák irányába és azok szőrszálhasogatásába. Sem a cikk se ma hsz lényege nem erről szólt. A cikk jó de erősen a másik oldal felé hajlik.Sok a csúsztatás. Ezért átallottam megszólalni. Katonai kudarcot említettem a tet és 72 esetén is. Nem érdekel a politikai és a médiában kialakult vonzata.Talán nem volt az ? Jól bántok a szavakkal :) "A '72-es támadás elsősorban a vietnamizáció eredményeit és az amerikai jelenlét maradékát volt hivatott felszámolni. Azt tudjuk, mi lett az amerikai jelenlét sorsa, 1975-ben pedig az is kiderült, mennyire volt eredményes a vietnamizáció" Következetesen kerülöd a kudarc szót. A második mondat már nem is a lényeghez tartozik. Az amerikai jelenlét sorsa az volt hogy hazamentek maguktól és ha nem akartak volna az egész évh kevés lett volna hogy rábírja őket. Nixon sikeresen kivonta a csapatokat ahogy igérte. Az hogy a déliek motiválatlanok maradtak és nem tudták magukat megvédeni egy jól motivált ellenséggel szemben más lapra tartozik. Hiába próbálsz megtanítani vmit vkinek ha nem akarja és nem érdekli. Tehát ha szavaknál maradunk sikerült felszámolni vmit is az usa jelenlétből 72 ben? Csak a saját katonáik közül sikerült felszámoltatni jópárat az elcseszett offenzívában. Nem véletlenül nem támadtak ujra 3 évig. Tényleges katonai offenzívát indítani légierő nélkül? Nem számolva a másik ismert profizmusával a haderőnemben?Ez ha nem is vicc de nagyképű butaság. Na és a tet siker lett volna? A tet után a vietkong megszünt lényegében katonai erő lenni. Az évh vereséget és 10ezer hullát hagyott maga után khe sannál. Persze arra rámodják az ehhez hasonló beállítottságuak hogy az csaak mellékes hadszintér stb. Próbálják elbagatelizáni a nekik nem tetsző eredményt. Ez persze általános módszer kicsiben és nagyban.Persze az eredményen nem változtat.Az hogy a média milyen képet festett a helyzetről és ezt sikerült eladnia mindenkinek úgy hogy egészen máig meghatározza a civil agyakat elég szánalomra méltó. Lehet hogy csak számomra.
Lone wolf.. 2016.09.30 10:57:45
@Rammjaeger83: Nem hiszem hogy ázsiai hordát említettem volna. Nem állok egyik oldal mellett sem. DE hány esetben nem álltak az oroszok többszörös túlerőben németekkel szemben? Egyet említettetek. Remek siker szép győzelem. A többi eset közül hány esetben szenvedtek vereséget a túlerő dacára? Én arra céloztam hogy sokkal könnyebb dolga van annak akinek mérhetetlen utánpótlás áll rendelkezésére mint akinek nem és jóval kevesebbet kell filóznia hogy mit csinál ha nem kell hogy érdekelje hogy meghal mondjuk 100ezer embere mint aki kénytelen másképp gondolkodni.
Ki kell hogy emeljem, – mielőtt elkezditek olvasni a cikket, – hogy ez személyes meglátásom a filmről és nem a szerkesztőségünk közös álláspontja. Mindenkitől kaptok majd egy beszámolót. Döntsétek el melyik áll hozzátok a legközelebb!      Amióta bejelentették, hogy…..
Lone wolf.. 2016.01.03 15:17:53
Itt olvasható az ukrán békefenntartó 2004-es iraki kalandjait taglaló személyes beszámoló ötödik része. Folytatás két hét múlva. *** A csata után sokszor feltettem magamnak a kérdést; miként történhetett meg az, hogy bár egész nap harcban álltunk a városban nálunk…..
Figyelem, kedves olvasók! Ezen a héten egyik szerkesztőnk, Rammjaeger83 ismét a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorának vendége lesz. A beszélgetés témája a II. világháború folyamán a kölcsönbérleti szerződés keretében az Egyesült Államok által a…..
Még be sem mutatták, máris mindenki kutyázza a Disney első saját Star Wars-os animációs sorozatát, a veterán Lucasfilm Animation-dolgozókkal elkészített, Lázadókat. Lassan ott tartunk, hogy a "lézercsúzli" meg az "Aladdinból átemelt főhős" nagyobb bűnnek számít az elvakult…..
Vigyázat, extrém spoilerveszély jön a hajtás után! Mi szóltunk! Hoppá! Bár George R. R. Martin előbb vagy utóbb a Trónok harca-regényfolyam összes főszereplőjét kinyírja, úgy tűnik, a budin szarás közben hasba lőtt Tywin Lannistert alakító Charles Dance kivétel lesz,…..
Lone wolf.. 2014.09.19 20:23:36
Állandó téma a gombok és kapcsolók kopása az autókban. Peka Amerikából küldte nekünk a képeket és a magyarázatot. Úgy látszik, szereti ezt a témát. Fogadjátok szeretettel: Sziasztok!Érdekességből küldök pár fényképet, ami két egymás mellett álló autóban feltűnt…..
Úgy tartják, ami Amerikának Vietnam, az a szovjeteknek Afganisztán volt. Háború idegen földön, sok milliárd rubel az államkasszából, nem kevés emberélet és végül egy csúfos vereség – valóban közel egy kaliber a kettő, csak amíg az amcsiknak ott van Hollywood, hogy ezt…..
TComment Nem láttam, bocs 2014.02.12 06:15:00
Bocs, mondja nekem. Nem tőlem kell bocsánatot kérni. A gyalogostól, akit majdnem elütött. A zebra közepén. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Lone wolf.. 2014.02.12 08:35:51
@victor vacendak: Ennyi! Körül kéne nézni!De a magyar kresz azt sulykolja :nem kell, elsőbbséged van és ez olyan mintha védőpajzsod lenne!Sérthetetlen vagy!Sok vadbarom csak úgy lelép oszt megy, önfenntartó ösztön nulla.Egyszer álltam a zebránál mivel én körülnézek és tudom hogy autósként mikor nem állnék meg.Jön egy nő a férjével, jön egy autó jó másfél tonnás nem túl lassan.A férj lassít..,a nő lelép és tágra nyílt szemekkel az autót bámulva kántálja: meg kell állnia meg kell állnia..és megy.Senki ne haragudjon de az ilyen vadbarmoknak megváltás a halál.
Én nem most vizsgáztam ,és az akkori szabályok szerint ha valaki vizusgán megállt a gyalogosnak amikor még az nem lépett le megvágták.Nincs gyalogos csalogatás, mondták.Én ehhez tartom magam hiába más akresz leszarom.a mostani egy nagy szar.Lehet mínuszolni.:)
TComment Benzinest? Hülye vagy? 2014.02.04 06:20:00
Nem sokat gondolkodnék, ha új autóba motort kellene választanom. Elfogytak az érvek a benzinesek mellett. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Jövő kedden indul Magyarországon a FOX adása, a tévécsatorna pedig zártkörű vetítést tartott két, húzónévnek szánt sorozat szinkronizált egy-egy epizódjából. A Da Vinci démonai és a Walking Dead (bővített epizódokkal) mellett más tévésorozatok és filmek is szerepelnek…..
A nap videója, mely egyszerűen annyira csodálatos, hogy már hamadszorra nézzük meg egymás után, Kálmán Olga Deutsch Tamás-interjúja. Ha bárki azt gondolta, hogy a politika mocskos és unalmas, sőt esetleg még tévéjétől is megvált, mert nincs benne semmi izgalmas, annak…..