Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ub2***

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szokj le a bagóról, dugdosd a vécépapírt, ne ülj le senki ágyára, mert pofán vernek. Ha nem vigyázol, már az első nap lelopják rólad a ruhát. Mr. Phe megfontolandó jótanácsai első bűntényes börtönbe vonulóknak: Szinte semmit ne vigyél magaddal, aminek a legkisebb értéke…..
ub2*** 2006.08.10 21:31:17
Üdv mkinek, mint szabadult ember pár szót hozzáfűznék Mr.Phe szavaihoz. (Phe ne ijedj meg, nem veszem el a "melódat", tényleg csak néhány apró kiegészítés a kommentjeidhez.)
Az, hogy beszélő után mit művelnek veled (pl meztelenre vetkőztetés, stb) azt nem tapasztaltam, gondolom helyfüggő. Személy szerint Szombathelyre vonultam, onnan vezetett utam a Gyűjtőbe mint jómunkásember és ott töltöttem 1 évet, szintén kedvezménnyel szabadulva. Ott a beszélőre nem lehetett kaját vinni (mi is csak sóhajtoztunk amikor a máshonnan odakerültek mesélték hogy olyan is létezik), viszont a 1.5 órát (az A csillagban) eltölthettük úgy is hogy végig öleltük egymást, nemigen szóltak be az őrök. A "B" csillag az már gázabb, ott van egy kis műanyag lap az asztalon és ha átmersz nyúlni rajta már üvölt a smasszer.
A csomagokkal kapcsolatban: fogházas havi 3 élelmiszer + 1 tisztálkodó, börtönös 2+1, fegyházas 1+1 (ez volt 2002/2003-ban). élelmiszercsomag max 5kg figyelembe venni Phe tanácsait (inkább 4.5 legyen), a tisztálkodócsomagra nincs súlyhatár, viszont ha bármi olyasmi van benne ami ennek nem felel meg (tisztálkodóeszköz, papucs, ruhanemű) abban a pillanatban vissza minden. Nagyobb ünnepekkor +1 csomagot szoktak engedni (karácsony húsvét). Mivel dolgozó szinten voltam az A és B épületben is, nemigen voltak igen kirívó attrocitások (mákom volt?). Persze itt is voltak durva dolgok, mert a szintünk egyik szárnyán voltak a friss húsok cellái (hú most nem jut eszembe a megfelelő szó, de valami "szoktató") akikkel közös zuhanyzót használtunk (a BV-k rossz állapotáról csak annyit, hogy a csillag 3 szárnyára emeletenként 1 zuhanyzó jutott (6zuhanyfejjel amiből néha akár 3 is működött egyszerre) mert éppen felújítások voltak). Na közöttük aztán volt minden fajta, fegyház, börtön, fogház mind egyben... néha sajnáltuk a kis bűncselekményeseket rendesen... Amúgy ha van eszed és szerencséd is van (haha szerencse.. milyen dúrva szó egy BV intézetben) akkor épp elindul valami jó kis tanfolyam (ott szereztem felsőfokú OKJ-s képesítésemet) ahol ingyen hozzájuthatsz többszázezer forintos képzésekhez. ehhez ugyanaz kell mint a kedvezményes szabaduláshoz: jó magaviselet. amúgy ha normális helyre kerül, ahol a többségnek van esze és kiakarja használni a saját kedvezményét akkor nem nagyon vannak balhézások (persze ez megintcsak hely és társaságfüggő)
Zoé, az én esetemben ez úgy volt, szállítottak a Gyűjtőbe, behívtak mindenkit egy szobába, digitális fényképezőgép és 5 perc múlva átvetted a kártyádat. Szóval első nap megvan. Elsőre ennyi, ha van kérdés én is igyekszem esténként válaszolni. (Ha Phe nem haragszik meg érte)
ub2*** 2006.08.11 12:29:14
Így van, az előzetesben lévőknek kb annyi "joga" van mint aki fegyház fokozatú büntetését tölti, anniy kivétellel, hogy ott még jobban kell a cuccodra vigyázni, mert előzetes szárnyon nem öltöztetnek be rabruhába, maradhatsz a civil öltözékedben. (érdemes megjegyezni, hogy nem igazán lehett látni az előzetes fogvatartottakon gagyi ruhát. mindenkin nike, puma jogging és cipő volt szinte).
a munkábaállításról még annyit, hogy minnél nagyobb végzettség esetén és nem túl hosszú bünti esetén jobb munkát lehet kapni. inkább nem írom le a benti mukahelyem, mert ott nagyon kevesen voltunk és az UB-ből meg a munkahelyből nagyon küönnyű lenne visszanézni ki is vagyok (ha valakinek BV-s kapcsolatai vannak). amúgy mindenki megy munkábaállítási bizottság elé (MÁB), ott adnak egyfajta melót, ha nem tetszik, mehetsz a nemdolgozó szárnyra és lehetsz kemény ha tudsz. a dolgozókkal az őrök is khmmm "barátságosabbak", nekik jár a napi 1 fürdés ami a gyűjtőbe azért nem volt annyira durva mint Phe elmondása szerint Sándorházán. (a nem dolgozók heti 2 fürdésre voltak kiírva). Amúgy a munkáltatómat lecserélték ottlétem alatt ő pont Sándorházáról jött és ő mesélt az ottani helyzetről. Mi szummáztuk hogy nekünk jobb a gyűjtőben :)
a telefonos rendszerről annyit, hogy a gyűjtőben 2003-ban vezették be az új rendszert, miszerint a fizudat (ha dolgozó vagy) döntsd el milyen részben akarod spejza és milyen részben telefonra használni. a régi rendszerben kaptad csomagban a telkártyát, sorbaálltál hetente 2x telefonálni, aztán ha köcsög volt az őr akkor lezavart 3-4 percnél, ha normálisabb fajta volt akkor meg nem érdekelte ki mennyit telefonált, azt mondta ettől-eddig lehet telefonálni, osszuk be, aki nem kerül sorra az így járt. az új rendszerben a spejzkártyán levő vonalkóddal aktiváltad a telefont és az automata bontott 5 perc után :S
hát így gyorsan ebédíidőben ennyi.
ub2*** 2006.08.11 20:18:06
1. értékleveélből amennyit csak akarsz/tudsz, ez nincs korlátozva. MINDEN levelet, csomagot AJÁNLVA adj fel, ha megteheted akkor hadd menjen rá még egy PRIORITAIRE matrica is. leveleket a nevelő így is úgyis felbontja (bár a végefelé amikor már ismert az enyém akkor rendszeresen előzőleg nem felbontott borítékot kaptam (!) ), az értéklevélnél viszont a fogvatartottnak jelen kell lenni a levél kinyitásánál, tehát tuti hogy nem fog eltűnni belőle semmi!
a levelezés gyorsasága: több kapcsolattartóval is leveleztem rendszeresen, leglassabban a pestiekkel való levelezés volt! minél távolabbra küldtem a levelet, annál hamarabb kaptam rá választ (feltéve hogy a nevelő viszonylag korrekt és tényleg aznap leadja a kimenő leveleket amikor reggel összeszedi a kis levelesládából a szint végén). franciországban élő ismimmel leveleztem, hétfőn kiadtam, pénteken ott volt a válasz! (persze az elsőbbségi -prioritaire- matrica nem árt. hidd el megéri a 2x annyi ár, a bentlévő embereket nagyon feltudja dobni egy-egy levél; én kb 3-4-et kaptam hetente, van aki egyet sem... hát az gáz)
ha a párod munkába állt akkor nem fogják elszállítani, kivéve ha valami csúnyaságot művel (v. műveltetnek vele!!!), akkor van esélye rá. Ha eleve nemdolgozó-n van, akkor ált. amíg nem keveredik balhéba valakivel, ott fog maradni ahol van. persze ezesetben is lehet eső lehet hó, mi anno "átszervezés" miatt kerültünk át a "b" épületből az "a"-ba.
Egyébként kedvez Zoé amikor szabadultam elgondolkoztam rajta hogy megírom "Börtönnaplómat", lehet hogy nem kis sikere lett volna egy-két sztorinak


*** itt nekiálltam beírni egy-kettőt "híres" emberekkel kapcsolatban (pl Tasnádi) de inkább kitöröltem. ki tudja kinek meddig ér a keze...