Regisztráció Blogot indítok
Adatok
namwen

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1981 óta a "medjugorjei történet" megosztja a vallási közösségeket; folyik a vita a világ katolikusai körében arról, hogy vajon Mária állítólagos "megjelenései", a hat "látnokkal" állandóan közölt "üzenetei" hitelesek-e. A háttérben…..
namwen 2010.09.11 23:49:34
A Hauke prof. cikkére reagálva levélben megkértem Kovács Gábor atyát, a Mágia és hit c. könyv szerzőjét - aki honlapján ezt a Hauke cikket közzétette, hogy ő személyesen foglaljon állást, mert kiváncsi vagyok a személyes véleményére, mivel engem már régen bosszant ez a jelenség. Erre született a "Hagiosz" c.honlapján két írás is juniusban és juliusban "Mezitláb a Krizsevácra" ill. "(Medj)-ugorj-e" c.-el

Idézek belőle:

"Jómagam először hittem a Medjugorjéból lelkesen hazatérő zarándokoknak, de később elgondolkoztam két dolgon. Az egyik a Szűzanya állítólagos kijelentése volt, mely szerint katolikusok, orthodoxok és muszlimok egyaránt kedvesek előtte, hiszen "a vallások közötti különbségeket csak mi, emberek csináltuk". Az állítás első fele természetesen igaz, a második azonban súlyos tévedés. A vallások között reális különbségek vannak, amelyek Isten szemében is érvényesek. Hogy Jézust Istennek tekintem vagy csak prófétának (Iszlám), hogy a pápának az egész Egyház fölötti joghatóságot tulajdonítok vagy csak tiszteleti elsőbbséget (orthodoxia), az nem mindegy.

Engedelmesen az Egyház későbbi döntése iránt, magánvéleményként, azt állítom, hogy a medjugorjei Mária-jelenések nem hitelesek.
Alapom erre az, hogy a jó gyümölcsök (imádság, böjt, megtérések) hátterében egy pokoli ellensúly működik, amelyet hazudozás és az egyházi felsőbbséggel szemben való engedetlenség jellemez.
Kerub c. írásom Kritériumok c. fejezetében így foglalom össze a követendő eljárást, ha egy jelenségnek vegyes, jó és rossz gyümölcsei vannak:
Vegyes gyümölcsök esetében az első feladat annak eldöntése, hogy ugyanattól a lélektől származnak-e. Ha igen, akkor a lényegi hatás árulja el a forrás jellegét.
Medjugorje esetében véleményem szerint a jó és rossz gyümölcsök nem egy tőről fakadnak. A jó gyümölcsök forrása a keresztény hit, amely a Szűzanya megjelenésének hírére érthetően fellángolt. A negatív gyümölcsök a sátán tevékenységéből fakadnak. A sátánnak rendkívül fontos az engedetlenség és a hazugság. Az ájtatos zarándok-tömeg ebből semmit nem lát, de hosszú távon mindez súlyosan fogja rombolni a hitet. "
namwen 2010.09.12 15:10:30
@Virágoskert:

Kovács Gábor atya szerint nem kell fejtörést okozzon, hogy a jó gyümölcsök, - pld. megtérés honnan származnak !

"Medjugorje esetében véleményem szerint a jó és rossz gyümölcsök nem egy tőről fakadnak. A jó gyümölcsök forrása a keresztény hit, amely a Szűzanya megjelenésének hírére érthetően fellángolt. A negatív gyümölcsök a sátán tevékenységéből fakadnak."
Jezsuita bloggerek Életem titka 2010.08.21 17:34:00
A napokban kaptam ezt a kommentet, gondoltam őszintén válaszolok rá: „Kedves Apó! Szeretném személyesen tőled megkérdezni, hogy hogyan lehet egy ilyen életet nem csak élni, hanem megélni is, és így továbbadni, ahogy Te is teszed. Bámulatos. Néhány ilyen "pedagógiai…..
Jezsuita bloggerek Mi a zene? 2010.07.23 23:02:00
Ez egy olyan kérdés, amin régóta gondolkodom. Muzsikus családban születtem: apám zongorázott, anyám pedig amatőr operaénekesnő volt. Magam is zongorázgatok, és szeretek zenét hallgatni. Előadásokat is tartottam már zenéről, és a diákjaim reakcióiból tudom, hogy milyen nagy…..
namwen 2010.07.25 19:37:29
A kőfaragó szobra és a jó szobrász szobra. Szobor- e mindkettő. Igen, annak mondjuk.

Zene.Van amit annak nevezünk, de nekem valahogy nem az. A zene bennünk van. Mindenkiben benne van. Eszembe jut a "Misszió" c. filmben a kis indián "vadember" lelkéből áradó hang, ami bizonyítékként hangzott fel. Az az ének, és sok zene isteni mondanivaló hordozója. Isten képmásiságunk öntudatlan kifejeződése, megszólalása.Racionálisan fel nem fogható metafizikai jelenség, ami felemel minden földiek fölé. Felszólalunk általa és nekem ez az egyetlen és egyetlen IGAZI hang a Teremtő felé, amikor a lélek teljes odaadással folytat párbeszédet.Az istenképmásiság az Istennel. És előíz az ilyen zene hallgatása, "'harmonia caelestis", amire számíthatunk, - HA számíthatunk majdan. Isten végtelen szeretete nyilvánul meg benne akár ha ilyet hallunk és magunkban megéled, - ráismerünk, vagy ha részünkről meg tud szólalni - az Ő segítségével, mert közelíteni tud az abszolutumhoz.

Vannak olyan zenék amik a fület csiklandozzák kellemesen, meg olyanok amik rosszra hajlóak. Rossz zenék, hamisak. Olyanok, melyek csak a mesteremberek próbálkozásai, de nem a mindenség hangjai. Nekem azok nem zenék, bár annak szólítom őket én is. És vannak népénekek és mély hitű népi hivők, akiknek lelkéből ezek olyan eulabeiával szólalnak meg, mintha a Magnificatot hallanám.
Kőfaragók, szobrászok. ZENE meg zene.
Ezt a sort a nemrégiben magyarul megjelent A viskó c. könyv hátoldalán olvasom. Egy hete fejeztem be a könyv olvasását, és bevallom, nagy élmény volt. Most nem a könyv bemutatása a fontos számomra, hanem csak arról írok, ami nekem fontos lett belőle, ami különösen közel került…..
Lukács evangéliumában mondja a feltámadt Jézus két búsuló tanítványának: „Hát nem ezeket kellett elszenvednie a Krisztusnak, és így bemenni dicsőségébe?” Utána pedig, „kezdve Mózesen és valamennyi prófétán, mindent megmagyarázott nekik, ami az Írásokban…..
Eléggé megbolygatta az egyházat mostanság a sokfelé megjelenő visszaélések híre. Beszélgetések, találgatások, az egyház jövőjét fürkésző tekintetek, becsődölő Vatikánról és egyházmegyékről szóló hírek keltek szárnyra, és mindezt erkölcsi csődre vezetik vissza, és…..
namwen 2010.03.24 00:24:53
Úgy értesültem, hogy a pedofiliával kapcsolatban elsőként az Egyesült Államokban rendeltek vizsgálatot a a püspökök, amelyből az derült ki, hogy a házas protestáns lelkészek között több volt az eltévelyedő, mint a kat. papok között. Az az eredmény született, hogy minden olyan intézmény körül, tehát a világiak körül is, ahol nagyobb gyermekcsoportok voltak, gyakori eset volt a szexuális visszaélés a felnőttek részéről. Tehát a cölibátusnak semmi köze a pedofiliához, de az Egyházban sincs több visszaélés mint bárhol. Elég sajnálatos persze, hogy egyáltalán van, de egy pap is bűnös ember, bűnre hajló természetű. Erre még a liturgia is utal, a felajánláskor. Lásd Barsi Balázs nyilatkozatát a latin miséről, melyet a Newman kápolnában mutatott be Sümegcsehiben.(Internetes Gloria TV.-ben megnézhető)
A terjedő liberalizmus nemcsak a világi erkölcsöt lazítja, de még az Egyházi berkekbe is sunyin behatol.Ahogy a világi durvaság és arrogancia pld. az iskolákban is bent van már, ahol néha már a gyerek terrorizálja a tanárt, a nevelőjét. Az Egyházban a gregorián helyett szóljon laza gitáros mise a fiatalok megnyerésére, - támogatják sokan. Bibionéban a tengerpartra nyáron gumitemplomot állítottak, hogy a hivők misére tudjanak menni. Holott este biztosan odillő ruhát öltve elautóznak egy jó kis diszkóba. A padok legyenek fűtve, az üléseken legyen párna, a hitéletben gyakran lelki szórakozásként, társas együttlét alkalmaként értékelődik a zarándoklat, vagy egy lelki gyakorlat.
A böjt legyen lehetőleg laza,és sokan igénylik szrvezik az egyházi rendezvényeken az agapet, a házasságkötés történjen Isten szine előtt a szép templomban, de utána legközelebb a gyermek keresztelésekor jelentkezik ismét az ún. "hivő", amikoris a keresztmamának fogalma sincs mit is jelent az, amire vállalkoznia kell. Nem arra utalok, hogy középkori stílust vegyen fel az Egyház a civilizációnak ezen a fokán, de legyen szigorúbb, főleg abban, hogy minden tanítást alaposan megérttessen a hivekkel. Tudja az átlag hivő is, hogy a szigornak, az önfegyelemnek a lemondásnak
és odaadásnak kegyelemszerző értéke van. Életszentségre törekedjék ezek által, nem pedig evilági örömöket, kényelmet keressenek a vallásgyakorlásban is, mert a világi élet mindenben errefelé halad, - a halál kultúrája felé.
Sanda manipulációnak gondolom, hogy a valóban megtörtént pedofil eseteket hatalmas dobra verik, hátha sikerül még több hivőt eltántoritani az Egyháztól, hiszen a liberális lazaság terjesztésével már amúgyis sikerült. És bár nem helyes szőnyeg alá söpörni súlyos botlásokat az Egyházban, ha felszinre kerül, bizony meggondolandó, hogy mennyire kerüljön bármilyen eset is a világ elé. Hiszen azonnali "uszulás" történik és felhangzik a na ugye,a lám-lám - kórus fortissimója minden médiafórumon és az amúgyis bizonytalan "hivő" elveszíti a talajt a lába alól.
Itt is elhangzott még az is ! - hogy ne legyen gyónási titok a pedofilia megvallása. Alapvető súlyos
tévedés volna ennek a szentségnek a megtörése.
A gyóntató atyának viszont legyen arra képzettsége, hogy ilyen esetekben hogyan fogja kézen az ilyen defektest, hogy ne tudjon ártani. És ha Egyházon belül pap vagy szerzetes tévelyedik, gondozza az ilyen perverzitásokat az Egyház a maga berkein belül. Kezeltesse, helyezze el olyan munkakörbe, ahol nincs bűnrevezető alkalom, felügyelje folyamatosan, ne hagyja magára.
Egyébként pedig szerintem nem baj ha kevesebb lesz a pap és a hivő a következetes szigor miatt, de legyen cölibátus továbbra is és sziklaszilárd a tanítás és minőségi. És ez fogja visszahozni az Egyházba a hivőket majdan, de a papi hivatásokat is.
A kampányban én már megkaptam a saját üzenetemet. A „kritikus szolidaritás”, Balog Zoltán értelmezésében számomra végre adott egy jó meghatározást arról, hogy milyennek szeretném látni a saját civil közéleti jelenlétemet. Szolidaritás számomra ebben azt jelenti,…..