Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bölcsész87 (törölt)

0 bejegyzést írt és 116 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eddig csak egyszer foglalkoztam a közvélemény-kutatásokkal, s tulajdonképpen nem is terveztem, hogy ismét megteszem. Bár nem vagyok szakembere a kérdésnek – mindig meg is lep, amikor az egyes cégek részéről a mintavételhez és a statisztikai eljárásokhoz láthatóan (és…..
bölcsész87 (törölt) 2010.03.11 20:42:58
@panelburzsuj:

a Jobbik szívesen fogadja a komcsi szavazatot, a Fidesz pedig a komcsi, libsi újságírókat... (Csintalan, Bencsik, Bayer, Szerető, Seszták - Magyar Ifjúság, komcsi ifj. lap volt -, stb.)

melyik a jobb? (költői kérdés)
Abban a jelenleg messze nem elképzelhetetlen esetben, ha az MDF-nek és/vagy az LMP-nek nem lesz meg az összes (azaz húsz) területi listája, ezen pártok szavazóinak egy része április 11-én nem fogja megtalálni kedvencét a szavazólapon. Mindez – a választói csalódáson…..
A hivatalos adatok szerint az LMP benyújtotta nyolcadik budapesti jelöltjének ajánlószelvényeit is, ezáltal – ha a választási bizottság is zöld utat ad - eldőlt, hogy a pártnak lehet fővárosi listája. Egy újabb területi lista természetesen nem a világ, az MDF budapesti…..
bölcsész87 (törölt) 2010.03.10 15:44:28
@john paul johnes:

Polgár Tamás (Tomcat) a Bombahir.hu-n publicisztikában reagált Sólyom László lépésére, miszerint a jövőben legyen büntethető a zsidó holokauszt tagadása:

bombahir.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1159:le-a-holokauszttal&catid=112:rovat-publicisztika-bombagyar&Itemid=494

"...a történelem egyik legnagyobb tömeggyilkosságának hány százaléka szélhámosság?"

Remélem, a jobbikos-fideszes többségű parlament elmeszeli ezt a törvényt, semmi értelme! Még komoly történészek is vitatkoznak azon, mennyi a valóság, 5 és 6 millió között szóródik a legtöbb becslés, a Yad Vashem 4 millió áldozatot tart nyilván név szerint.

Tehát az egyértelműen bizonyítható szám 4 millió, hivatalosan.
bölcsész87 (törölt) 2010.03.10 17:20:59
@forrestg:

Negyedmillió embert azért össze tudnak "kaparni", pláne, hogy időközben elszáll az SZDF.

Én szinte biztosra veszem, hogy lesz liberális formáció az új Országgyűlésben.
Lehetne arról beszélni - és persze vitatni is rögtön -, hogy Gyurcsány Ferenc váratlan megjelenése az MSZP kampányában professzionálisan megtervezett, széles körben egyeztetett és a szavazatmaximalizáció céljainak megfelelő lépés. Most, hogy az MDF (már nem is olyan) lassan…..
bölcsész87 (törölt) 2010.03.09 23:20:52
@Bambano:

A kivonulósdi nagyjából passzolt a Fidesz gyáva, álszent magatartásába.

Meg persze a cigi, és a paprikás-szalámis zsemle majszolgatása a büfében.

Ettől a kivonulósditól már a Jobbik is elhatárolódott, nagyon helyesen:)
bölcsész87 (törölt) 2010.03.10 00:02:39
@jjulie:

Hogy milyen hasznot hozott? Neked és a hozzád hasonlóknak magyarázhatok én bármit is...

Akinek nem mond semmit a két bécsi döntés, a visszacsatolások, az, hogy visszakaptuk Észak-Erdélyt, a Felvidék déli részét stb. cserébe a németektől, annak mit mondjak, mit magyarázzak?

"Mi hasznot hozott?" Ja persze, te nem érted, nem ÉRZED Trianont se...

És ez a szomorú!
Nem lehet azt állítani, hogy ezen a blogon ne foglalkoztunk volna eleget az MDF helyzetével. Január 12-én, amikor kiderült, hogy igaz a sokáig tagadott hír: az MDF valóban az SZDSZ-szel tárgyal, a következőt írtam: „Mi szüksége van az MDF-nek Retkes Attilára? Miért kell…..
bölcsész87 (törölt) 2010.03.09 18:17:04
@jjulie:

Így van, de MILYEN ÁRON?

Ez a nem mindegy...
bölcsész87 (törölt) 2010.03.09 18:35:46
@jjulie:

Ne csúsztassunk!

Én arra céloztam, hogy 2002-ben csalással, 2006-ban pedig a választók becsapása árán alakíthatott kormányt a balliberális oldal.

1994-ben pedig a választók becsapásával szereztek 2/3-ot (az SZDSZ szavazóinak túlnyomó többsége ugyanis MSZP-ellenes, antikommunista érzelmű volt), sőt azt is megkockáztatom, hogy az MSZP sem szerzett volna abszolút többséget (54%), ha tiszta lapokkal játszanak.

Tehát elvtelenül, HAZUGSÁGOK ÁRÁN volt 1-szer minősített többség, 2-szer pedig feles többség a markukban.
bölcsész87 (törölt) 2010.03.09 18:53:52
@theofil:

Nem igaz!

Például amilyen stratégiát most a Fidesz követ (röv. ódzkodás a konkrétumoktól, nincs itt a viták ideje stb.), nekem sem tetszik.

De attól, mert a Fideszt is kritizálom, ez nem menti azt, hogy a baloldal végighazudta az elmúlt 20 évet.

Hogy 2006-ban a legpofátlanabb módon, saját választóikat becsapva nyerték meg a választásokat.

Az a baj, hogy ők SOSEM tudtak tisztességesen eljárni (pl. 1947, kékcédulás választások). Érted? Az a baj, hogy még a 'jó reggelt'-et is hazudják.
Tegnap este az MTV esti politikai műsorában voltam, s miután a mi beszélgetésünk csak később, az adás második felében kezdődött, a folyosón szerencsére meg tudtuk nézni a Hír TV-ben a BKV volt vezérigazgatójának „vallomását”. Bár korábban a Magyar Nemzetben már…..
bölcsész87 (törölt) 2010.03.08 13:34:08
@Vénveterán:

Ezzel szerintem elszállt az MDF...
bölcsész87 (törölt) 2010.03.08 17:50:08
@eloi:

"...törzsszavazónak minden úgy jó, ahogy a PÁRT csinálja! Ha lop, csal, hazudik, azt csakis taktikából teszi, azért, hogy ne legyen Magyarországon..."

Naja. Szerintem pedig azt a szavazót tekinthetjük politikai értelemben zombinak, akinek minden úgy jó, ahogy a PÁRT csinálja. Ha lop, csal, stb.

Zombik mindegyik párt táborában vannak, akár MSZP-ről, akár SZDSZ-ről, akár Fideszről, akár Jobbikról stb. van szó.

Például akinek a napi szellemi tápláléka kimerül a Népszavában és minden szavát szentírásnak veszi, vagy reggeltől estig a Hírtévét bámulja ostobán, minden ott elhangzottat tényként, axiómaként kezelve, nos, szerintem az az igazi ZOMBI.

Ne nézzünk le általánosítóan minden MSZP-st, minden fideszest vagy minden jobbikost. Persze, mondom, mindenhol vannak zombik, érdemes azonban inkább a pártokat kritizálni a választók általánosító lenézése, megbélyegzése helyett.
bölcsész87 (törölt) 2010.03.08 18:23:09
@eloi:

Én általánosságban beszéltem egy mentalitásról.

Egyébként az elmúlt 8 évről ugyanúgy lesújtó a véleményünk.
Amikor tavaly november elején felvetettem a forgatókönyvek között a lengyel mintára működő jobboldali kétpárti dominancia lehetőségét - és vele együtt az MSZP váltópárti reményeinek esetleges eltűnését -, ezt az opciót tartottam a legkevésbé valószínűnek. Nem növelte az…..
bölcsész87 (törölt) 2010.03.07 22:01:20
@mikimiki:

Szerintem a volt kisgazda szavazók jelentős részéből építkezhet a Jobbik, talán hitelesebb számukra a radikális jobboldal nyújtotta képviselet, mint bármikor is volt szemükben a liberális mezőből megpattant Fidesz.

A volt kisgazda szavazók egy jelentékeny részét igazából sosem volt képes megszólítani Orbán, szerintem ők hiányoztak 2002-ben és 2006-ban is.
bölcsész87 (törölt) 2010.03.07 23:57:54
@panelburzsuj:

Giró-Szász Andrást azért azzal semmiképpen sem vádolnám meg, hogy politikailag független lenne!

Illetve mindentől és mindenkitől független, aki nem Fidesz...
bölcsész87 (törölt) 2010.03.08 00:00:21
@panelburzsuj:

De a falvak, kisebb települések hagyományosan inkább jobbra húztak, a nagy vidéki városok többsége pedig a baloldalhoz.
Már csak szűk két hét van hátra az ajánlószelvények összegyűjtésére rendelkezésre álló időből. A hivatalos adatok ma a következő állapotot mutatják (zárójelben – ahol ennek van jelentősége - a múlt és a két héttel ezelőtti szombati adatok). …..
bölcsész87 (törölt) 2010.03.06 13:33:26
@abrakadabra40:

A rejtőzködő Jobbik-szavazók, a potenciálisan még megmozdítható (főleg nyugdíjaskorú) MSZP-szavazók miatt nem venném biztosra a Fidesz kétharmados többségét.

A Fidesz mostani mintegy 2,7-2,8 millió szimpatizánsa pedig nem jelenteni automatikusan azt, hogy ők mind elmennek az urnákhoz ÉS mind a Fidesz listájára voksolnak, és nem osztják-e meg például a szavazataikat.

A kétharmad lehetőségét nem zárom ki, deh...
bölcsész87 (törölt) 2010.03.06 13:58:27
@bölcsész87:

Kicsit pontosítva: a Szonda Ipsos által legalább 2,7 milliósra becsült Fidesz-táborban is lehetnek rejtőzködő jobbikos szavazók.

Én a Jobbik lelkivilágához közel álló fideszes réteget 3-500 ezresre becsülöm.

És persze a bizonytalanok között is vannak poteciális jobbikosok.
Ha ez a blog azt a cél tűzte maga elé, márpedig ezt tette, hogy ne politikai vonzalmakról és vágyakról, hanem tényekről és eseményekről, valamint azok elemzéséről szóljon, akkor most ki kell mondani: Vona Gábor mai, Orbán Viktornak címzett levele ékes bizonyítéka a Jobbik…..
bölcsész87 (törölt) 2010.03.06 00:08:00
@SteveNo1:

"Az MSZP szerintem kezdetben valóban fizette a Jobbikot, hogy megossza a jobboldalt..."

Fenéket. A Jobbik egy alulról építkező nemzeti párt, semmi köze az MSZP-hez, és sosem volt, ellentétben a Fidesszel és a közös mutyikkal.

A Jobbik ma már egy 20-25%-os párt, holtversenyben az MSZP-vel, vagy talán már meg is előzve azt.

A közvélemény-kutatók most is alulmérik a Jobbikot, mint tavaly júniusban (5-7% helyett lett 15%), és amúgy is manipulálnak, mint az Bourdieu professzor óta tudjuk.

Lesz még itt meglepetés!
bölcsész87 (törölt) 2010.03.06 00:49:19
@tony zionist:

A Fidesz, miután libsiből jobboldalivá vedlett, sosem tűrt meg maga mellett egy másik nemzeti pártot.

Sőt, ők sosem voltak igazi nemzeti párt. Most is, valójában már jobban gyűlöli a Fidesz-vezetés és cselédsajtója a Jobbikot, mint a baloldalt.

Ők ilyenek, ennyi a politikai kultúrájuk, nem szeretik, ha más is van a pályán...
Kevesen gondolták volna akár csak egy évvel ezelőtt is, hogy a választási kampány egyik legkeményebb retorikai küzdelme a Fidesz és a Jobbik között zajlik majd. Bár az MSZP és a Fidesz hozza egymással kapcsolatban a kötelezőt, négy vagy nyolc évvel ezelőtt lényegesen…..
bölcsész87 (törölt) 2010.03.04 18:23:15
"@Diocles:

"a Jobbik nem vihet el több szavazót a Fidesztől"

Dehogynem! Főleg a fiatalok, egyetemisták körében. Nálunk az egyetemen egyre többen támogatják a Jobbikot, ismerek olyan csoportot, ahol legalább a fele jobbikos, pedig két-három éve elsöprően vezetett náluk a Fidesz.

Már tavaly júniusban az első szavazók kb. 25%-át vitte a Jobbik, szerintem azóta nőtt az arány.
Mindössze hat hét van hátra a választás első fordulójáig. A kampány a négy vagy a nyolc évvel ezelőttivel összehasonlítva szinte illegalitásban zajlik: ennyivel a voksolás előtt példátlan, hogy az ember egy vasárnap esti tévézésnél ne ütközzön bele valamelyik párt…..
Az utóbbi napokban a témahiányos kampányban meglepetészerűen tört elő a két választási forduló közötti visszalépések ügye. Ha jól rekonstruálom, az első mondat két politológustól érkezett, akik határozottan figyelmeztették az MSZP-t az általuk csapdahelyzetnek jellemzett…..
Újabb hét telt el az ajánlószelvények összegyűjtésére rendelkezésre álló időből. Körülbelül a táv felénél vagyunk, valójában azonban a hátralévő három hétben már sokkal nehezebb a vadászat, hiszen részben elkeltek, részben elérhetetlenek a szelvények. A hivatalos…..
bölcsész87 (törölt) 2010.02.27 23:32:25
@jjulie: igen
bölcsész87 (törölt) 2010.02.27 23:34:41
@panelburzsuj:

Szerintem ez az igazság. Úgyhogy én már csak a Jobbikban hiszek, a többi már nem hiteles számomra.

Demokrácia van, mindenki arra szavaz akire akar, de ilyen radikálisan rossz helyzetben csak radikális változás segít.
bölcsész87 (törölt) 2010.02.28 00:16:05
A magyar választási rendszerben az egyéni választókerületekben leadott voks mellett a szavazók pártok területi listái közül is választhatnak. Az egyes területek – 19 megye és Budapest – lakosságszáma itt eleve jelentősen eltér, ezért értelemszerűen eltérő számú…..
bölcsész87 (törölt) 2010.02.26 12:17:03
bölcsész87 (törölt) 2010.02.26 12:39:07
@Az évek meg a rutin: Én a Jobbikot radikális pártnak tartom, de nem szélsőségesnek. A cigánybűnözést többször, részletesen elmagyarázták, hogy egy kriminológiai kategóriát, tehát egy elkövetési módot értenek alatta, amely Vonáék szerint szociokulturális eredetű. Többször aláhúzták, hogy nem tartanak minden cigányt bűnözőnek, és itt nem a bőrszín, a származás a lényeg.

Cigánykérdés, földkérdés rendezése, segélyezési, szociális rendszer igazságosabbá tétele, nemzettudat erősítése az oktatásban, hazai kis- és középvállalkozások védelme a multikkal szemben, politikusbűnözés elleni határozott fellépés, elszámoltatás az elszúrt 20 év után stb. stb., ezek olyan vállalhatatlan, vagy felelőtlen ígéretek?

Itt vannak konkrét elképzelések és végre egyenes beszéd! Akadhatnak szerencsétlennek és durvának megnyilvánulások, de ezek legfeljebb verbális engedmények a Jobbik-tábor egy bizonyos része felé.
Eltelt egy újabb hét az ajánlószelvények összegyűjtésére rendelkezésre álló időből, s bár még négy hétig vadászhatnak a jelöltek, a korábbi bejegyzés folytatásaként talán nem érdektelen ránézni már a hivatalos adatokra is:  …..
bölcsész87 (törölt) 2010.02.21 10:41:22
@Ralph Cifaretto: Az, hogy minél jobban összerúgja a port a radikális párt és a Fidesz, nem feltétlenül válik javára a Fidesznek.

A radikálisabbak közül persze sokan inkább a Fidesz képviselőjelöltjeit támogatják az első (és második) fordulóban, mint a baloldalét, mivel a jobbikos jelölteknek úgysem lesz sok esélyük. A szavazófülkében dől el minden, és az ilyen orientációjú szavazók bizony képesek inkább Vonáék listájára ikszelni.

A szerintem elég sértődött, és a Jobbik mostani sikereire féltékeny Csurka István és MIÉP, maximum néhány tízezer radikális szavazóra tud hatni, hogy a Fideszre szavazzanak (természetesen ez sem kevés és lebecsülendő potenciál).