Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Wigey

30 bejegyzést írt és 38 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Orbán Viktor nem is olyan rég nyilatkozott valamit, ami félelmetesebb, mint elsőre tűnik. Elsősorban azért, mert vannak, akik tényleg ezt a szellemet képviselik. Orbán Viktor egy katolikus lapnak azt nyilatkozta, hogy az uralkodó felfogás szerint a hit, a vallás és a teremtés…..
Wigey 2012.04.18 19:43:48
@takács bálint: rendben, akkor maradjunk annál, hogy hülyének tartjuk egymást, ha már ennyira ragaszkodsz ehhez.

Mi az, hogy fizikai értelemben növény? Úgy néz ki? Tehát a külső megjelenése növényre hasonlít? Ha erre érted, akkor miért? Mert nem mozog? Ha nem erre, akkor mire?

Mi az, hogy kémiai értelemben állat? Arra célzol, hogy nem fotoszintetizál, mint a növények nagy része? Ha nem, akkor mire?

Komolyan nem értelek. Egyébként emlékszem valamire, hogy általános iskolában ilysemit tanítottak, célozván arra, hogy nem illenek bele a gombák rendszertanilag sem a növények, sem az állatok országába. De ugye nem az általános iskolás tankönyvet vesszük tudományos alapnak?
Később gimnáziumban már különvált a dolog, itt azt tanultuk, hogy van vírusok, prokarióták és eukarióták. Az eukariótákon belül pedig az állatok, növények és gombák országa. Aztán ez tovább változott. Most nem akarok belemenni a rendszertanba. De ha már a tudományra hivatkozol, akkor légyszíves nézd meg, hogy áll most a rendszertan.
Egyébként szívesen veszek bármely hivatkozást, ami alapján meg kellene értenem, hogy miért gomba egy növény.
Wigey 2012.04.18 21:14:32
@takács bálint: nekiálltam egy hosszabb válasznak, de aztán úgy döntöttem, hogy nincs értelme. Te egyszerűen tudományos kijelentéseket teszel egy általános iskolás szintjén. Igazad van abban, hogy a gombák különlegesek, tényleg úgy tanultam én is anno, hogy állati és növényi tulajdonságokkal is bírnak. Ettől függetlenül én mai fejjel nem mondanám azt, hogy a gomba így állat, úgy meg növény. A gomba az gomba. Kész. Senki nem kötelez senkit arra, hogy mindent állatok és növények csoportjába osszon föl. De, ha már így kell tenni, akkor a gomba valóban olyan mintha "állati tulajdonságai lennének egy növénynek". Rendben.

A GMO-ra adott értelmezés az nem az enyém. Távol álljon tőlem, hogy én biológiai fogalmakat alkossak. Amit mondtam, az a tudomány véleménye.

Növények is képesek "kémiai értelemben elűzni a kártevőt". Ez nem állati tulajdonság.

Ha pedig megmaradok ennél a "kukorica gomba" dolognál, amire aztán végkép nem lehet tudományos magyarázatot adni, akkor sem tudok veled egyet érteni. Hogy miért nem:

Ha azt veszem alapul, amit állítasz, hogy a gomba a növények és az állatok keveréke, akkor attól, hogy egy növény egy darab "állati" tulajdonsággal ruházódik föl még nem lesz "gomba". Ez csak EGY tulajdonság.

Ezt a sajtosdit hagyjuk inkább.

A végére meg nem igazán tudok mit mondani. Ez a véleményed. Ehhez meg van minden jogod, amíg nekem semmi, hogy azt mondjam ez rendben van, avagy nincs. Én nem értek veled egyet, de tiszteletben tartom, azt amit te gondolsz.
Wigey 2012.04.19 13:57:16
@takács bálint: "aha. szóval szerinted a növény EGY állati tulajdonsággal a stabil állapot. létrejött egy új faj. nem fajta. faj. szerinted az úgy megy, hogy amikor ez az organizáció a laborból kikerül a természetbe, akkor véletlen sem kezd el a környezetéhez alkalmazkodni, véletlen sem fog tovább módosulni. lehet, hogy nem. de az is lehet, hogy mégis csak. ezt nem tudod a laborban vizsgálni. mivel ez környezetfüggő. ez olyan, hogy lehet eső, lehet hó."

Mikor és hol mondtam én ilyet? Értékelném, ha azokat az állításokat próbálnád cáfolni, amiket ténylegesen mondtam. Szó nem esett fajról, fajtáról.
Még egyszer: Kérdezted, hogy mi a GMO. Én válaszoltam. Te ezzel nem foglalkozol, hanem továbbra is jössz ezzel a növény+állat=gomba dologgal. Nem ez a GMO! Nézz utána szépen neten, hogy mi a GMO fogalma, ha már nekem nem hiszel. A vita itt nem a transzgénikus (állati eredeteű transzgén) növényekről szól, hanem a GMO ról. Figyelembe véve még azt is, hogy ugye itt köztermesztésről van szó, legalábbis a törvény arra vonatkozik. Ott pedig jelenleg nincsen olyan növény, legalábbis tudtommal, ami állati eredetű transzgént tartalmazna.

Kérlek mielőtt erre reagálsz döntsd el, hogy miről akarsz vitázni. A GMO-ról vagy pedig az általad fantáziált "gombákról". Ha a GMO a téma, akkor vonatkoztass el az elképzeléseidtől és nézd meg szépen, hogy mi a GMO!
Subba Faszkorbács: Campus 2013 2012.03.22 09:13:00
Sajnos még nem teljesen sikerült megfejtenem, hogy pontosan mi is ez. Az (E)X faktoros Géczi András probálkozik valamiféle websorozattal, a Szent István egyetemről! "Egy pörgős, vidám, kacifántos és minőségi történetet". Kacifántos??Tényleg?? Részvétem!!!!   /thx…..
Wigey 2012.03.24 14:44:43
Wigey 2012.03.24 15:30:04
@korTárs: csak kíváncsi voltam a véleményedre, most, hogy lehetőséged adódott megtekinteni az új részt
Wigey 2012.03.24 15:37:03
@korTárs: akkor maradjunk annyiban, hogy kultúrált lényként nem szidjuk őket... csak egy kicsit, mert mégiscsak egy rakás amatőrség, amit összehoztak, de erről nem tehetnek, de mi sem tehetünk róla, hogy röhögünk rajta :D no megyek beülök a sarokba és várom a következő részt :D:D:D
Bármennyire is gyorsan fejlődő gazdaság és világhatalom, a világ nagy részének Kínáról még mindig nem az űrverseny, hanem a gagyi koppintás jut eszébe. Velünk született kedvességünktől fogva nem állnánk be a sorba és kínai viszonylatban csupa pozitív hírrel fogunk…..
Megvan az Eurovíziós Dalfesztivál húsz magyar elődöntőse, írja a comment:com. Kötelességünknek éreztük, hogy átfussuk a listát, de vagy bénák voltunk, vagy tényleg csak egy előadónak van hivatalos klipje az induló dalhoz (illetve annak anyanyelvi verziójához). Ez a Sophistic…..
Ennél jobb hírt nem tudunk mára prezentálni: az HBO a Trónok harca című sorozat első részét kódolatlanul adja számos szolgáltató előfizetőinek. Természetesen lehet most beetetést meg hasonlókat kiáltani, de én amondó vagyok, örüljünk, hogy az amerikai premier után egy…..
Wigey 2011.04.18 22:08:01
Nagy örömömre, régóta Délkelet-Ázsiában élő gyerekkori barátom, Gábor engedett az unszolásomnak és egyenesen a helyszínről tudósítja majd -remélem minél gyakrabban- a blogot. Fogadjátok szeretettel!granturizmó!Innentől övé a szó:Régóta tervezgettem, hogy egyszer…..
Gyakran még középhaladó szinten levő nyelvtanulók is habozva felelnek arra a kérdésre, hogy Do you speak English? Esetleg némi önmarcangolás után kimondják, hogy yes, de hozzáteszik, hogy a little. Vagy elkezdenek kertelni, hogy igen, de nyáron nem volt angolóra, ezért sokat…..
Wigey 2010.07.31 08:54:49
Jó írás! Teljesen egyetértek vele, hogy merni kell megszólalni, különben nincs is értelme tanulni. Persze engem is zavar a saját angolom, mivel innen-onnan szedtem össze...gimnáziumban sikerült egy rettenet nyelvtanárt kifognom, aki meggyőzött, hogy semmi nyelvérzékem, ezzel el is voltam pár évig, amikor is úgy gondoltam, hogy szerencsét próbálok Dublinban. Szóval kimentem kb zéró angollal...hasonlóval is jöttem haza, mivel a lengyelektől nehéz lett volna angolul tanulni :). De ez legalább ráébresztett, hogy lehet ezt a nyelvtudást fejleszteni, szóval elkezdtem filmeket angolul nézni, olvasni... Összehoztam egy középfokút(sajnos a rigó utca kimaradt...így erről sem mesélhetek az unokáknak, mint ahogy a katonaságról sem:) )Lényeg, hogy kijutottam Hollandiába 1 évre tanulni, ahol cirka 150 innen-onnan szalasztott diákkal tanultam együtt, no az volt az igazi bábeli zűrzavar. A nigériai angol talán mindent vitt, de a többi is megért egy misét.

Szóval mindezekből összeraktam egy elég kaotikus angolt, de mégis megértik, könnyedén tudok beszélgetni bárkivel angolul, írtam egy szakdolgozatot angolul, amit elfogadtak. Szóval tényleg csak beszélni és gyakorolni kell.

Most meg Thaiföldön vagyok...noh itt vannak gondok :)
A thai nyelv nagyon nehezen megy mert, képtelen vagyok hallani a tónus és hangsúlykülönbségeket, pedig ha itt valamit elszúrsz, akkor totál más szó lesz belőle :D Mindenesetre vicces!

A thaiok például ha meg is szólalnak angolul, akkor általában valami egészen érdekes dolog keletkezik belőle, mivel minden szó utolsó két hangját lehagyják...és abban az esetben ha valaki jobban beszélne közülük, a többiek lehurrogják, hogy ne nagyzoljon. :D

No bocsánat...kicsit elkalandoztam...unatkozom!
Wigey in Thailand Pizza 2010.05.29 09:49:37
Megkértem kollégámat, hogy rendeljen nekem pizzát, mert nem beszélnek angolul a pizzériában. Jött a következő üzenet tőle:    „i order superdurlux with chicken , spakety and cock 1.25 l „   Azóta itt röhögök a szobámban. ..
Wigey in Thailand Szabadnap 2010.05.25 15:44:27
Ó, csodás szabadnap! Lustálkodtam egészen nyolcig, megreggeliztem, aztán elindultam be a városba, hogy találkozzak egy magyar sráccal. Ó, kib*****t defekt. Legalább időben történt, így nem valahol a puszta közepén ért a bódotság. Ennyit a szabadnapi kirándulásomról, majd…..
Wigey in Thailand Öröm 2010.05.22 15:13:57
Hazaértél dög fáradtan, ömlik rólad a víz, ha a 40 fok nem lenne elég, ez jelentősen emelkedik, mire fölérsz a harmadikra, előkotrod a kulcsodat, a tűzforró kaja égeti a kezedet és most még el se tudod képzelni, hogy ezt majd egyszer megfogod enni, az ajtó alatt vékony csík…..
Wigey in Thailand Pumpa 2010.05.22 14:48:07
Legalább megtanultam angolul, hogy kijárási tilalom. Ez minden jó, amit erről el tudok mondani. Nagy változást nem hozott az életembe, pusztán annyi, hogy nem tudok elmenni hétvégén ünnepelni. Így maradt a munka, mert csak estétől reggelig van ez a „curfew” dolog. Na, de…..
Wigey in Thailand Zanza 2010.05.15 17:30:00
Chiang rai-ban jó volt! Megnéztem pár emlékművet, ez volt az északi királyság első városa, jártam az éjszakai piacon, mert az itt is van, elmentünk a mianmari határhoz meglátogatni egy piacot, rettenetes volt, itt minden „márkás” dolog kapható, ellátogattunk a fehér…..
Wigey in Thailand Black-out 2010.05.16 15:32:52
Bejöttem reggel melózni, ma is, mert hétvégén dolgozni élmény.  Igazából az, az indok, hogy ilyenkor nyugodtan tudok használni mindent, nem kell másokra várnom, ezért sokkal jobban haladok. Egyébként is élvezem a dolgot. Reggel fölülök a robogómra, laza 25 perc alatt beérek…..
Hétvégén kolléga hívott, hogy ha van kedvem elmehetünk Chiang rai-ba, föl északra, én meg mondtam, hogy persze. Kirobogtunk a buszpályaudvarra, vettünk másodosztályú, légkondis buszra szóló jegyet, aztán 3 óra alatt átszeltük a 150 km-es távolságot. Légkondi csak zúgott,…..
Wigey in Thailand Songkran III. 2010.05.15 17:26:21
Szerda, meghívtak egy ismerősöm családjához. Jázmint termesztenek, és abból csinálnak füzéreket. Nagyon nagy becsben tartják ezt a dolgot, gyakorlatilag mindenhol lehet venni, piros lámpánál, bárokban, éttermekben, jönnek a kisgyerekek és árulják. Amúgy én is szeretem, mert…..
Wigey in Thailand Songkran II. 2010.05.15 17:25:15
Kedd, Chiang mai. Próbáljuk átverekedni magunkat a tömegen, bár azt nem tudom, hogy hova tartunk pontosan, de követem a többieket. Nem számítottam ekkora parádéra. Az utcák tömve vannak emberekkel. A járdákon árusok. Kaját, piát, vödröt, vizipisztolyt árulnak. Az utakon…..
Wigey in Thailand Songkran I. 2010.05.15 17:23:55
Songkran van, vagy legalábbis volt. Igazából nem is tudom, hogy vége van-e már, vagy még tart. Számomra mindenképpen vége, mert dögölök a szobámban és olvasok, illetve most éppen írok. Szóval Songkran. Thai újév. 3-4 nap őrület, 1 hét munkaszünet, tudnak élni. Igen, újév…..
Ez rosszabb, mint Afganisztán, komolyan – mondja Artúr, aki bár orosznak született, de Amerikában nőtt fel, így meglepetésre azonos szinten van kettőnk orosz tudása, немножко, vágjuk rá egyszerre. A helyzet pedig messze nem vidám, a Rama IV sugárút egyik…..
Wigey 2010.05.15 07:08:56
@r0dg3cc: hat eddig meg en sem, bar csak 3 honapja vagyok itt, amugy Maejo-ban elek
ezer bocs az off-topic ert
Wigey 2010.05.15 09:12:23
@r0dg3cc: kuldtem mailt...remelhetoleg
Wigey 2010.05.15 10:29:50
@Bangkok Charlie: Igen, ez jogos, ha igaz lenne, akkor valoszinuleg mar repkednenek a bizonyito felvetelek a neten. Ilyen pletykak meg mindig konnyen szarnyra kapnak. Egyebkent arrol mit gondolsz, hogy mibol elnek ezek az emberek 2 honapja? Marmint velhetoen nem az igazgatoi szekbol alltak fol valahol, hogy kimehessenek tuntetni, de valamit csinalniuk kellett korabban, amibol meg volt a napi betevo. Vagy a nagyreszuknek a munkaval is pont annyira futotta mint most, marmint, hogy volt mit enni?
Wigey in Thailand Csatt 2010.04.10 12:10:00
És eljött ez is. Teleafaszommindennel! Ó, nem kell ám megijedni, tudtam, hogy ez bekövetkezik. Szerintem minden így működik, legalábbis nálam. Mint amikor síelsz, vagy vezetsz, vagy bármi hasonló. Eleinte nagy az izgalom, félsz, hogy képes leszel-e teljesíteni, megfelelni másoknak,…..
Wigey 2010.04.10 17:40:52
Wigey in Thailand Hippik 2010.03.28 15:08:48
Voltam ma megint a chiang mai-i éjszakai piacon. A múltkor valahogy kiment a fejemből, pedig akartam róluk írni. Szóval a farangok (nem thai-ok, mint én is). Ha sétálsz Chiang mai-ban, azt veszed észre, hogy a turistákon kívül vannak arcok, aki láthatóan már itt vannak hosszabb…..
Újra jelentkezünk a „Ninety-four coffee”-ból. Időközben befutott Rob és elkezdődött az óra. 40 perc után a 4. mondatnál tartunk a 10-ből. Kisebb, nagyobb hibákkal, de eddig mindenki vette az akadályokat. Újabb érdekes hasonlóság fedezhető föl az iskolás…..
És lassan mindannyian elkészülnek a házi feladatokkal. Az egyes számú versenyző éppen most kérte ki az utolsó szótáras segítségét, innentől kezdve mindent magától kell megoldania. Azonban, kérdéses, hogy a szókincse elegendő lesz-e a feladat végrehajtásához… Akik…..
Wigey in Thailand Gondolatmorzsák 2010.03.27 11:59:51
Vettem egy növényt. Valami páfrányféle, a nevét elfelejtettem megkérdezni. Mindegy, a lényeg, hogy van. Kellett valami élő a szobába, ha már Duke elment. Persze itt vannak a hangyák, de ők inkább csak mozgó pöttyök a fürdő padlóján, annyira nem a természet jut róluk az…..
Ezt most gyorsan le kell írnom! Szóval az jutott eszembe, hogy 25 baht egy friss kókusz, tele kókusztejjel, körülbelül 500 baht egy üveg Bacardi… Nem kell egy matekzseninek lenni, hogy kikalkuláld egy kiváló koktélozás költségeit, ugye? Szóval, a következő van: az első…..
Wigey in Thailand Pénteki lakoma 2010.03.01 04:08:00
 Péntek. Végre lett valami „eredményke” a kísérletből. Örülünk mi is, örül a főnök is, sőt szerintem a kertészek is örültek volna, ha szólunk nekik. Ebéd után Heaw, a munkatársam tartott egy, elvileg egy órás, gyakorlatilag 30 perces előadást. Mint…..