Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Málna és Mogyoró

48 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Berényiek tették fel a térképre a kispesti Wekerletelepet. Legalábbis annak a generációnak, amelyik a kereskedelmi tévékből ismeri a világot. A hangulatos lakótelep értékeire egyre többen figyelnek fel, sőt, az odaköltözni vágyók száma is növekszik...
Málna és Mogyoró 2016.10.10 09:03:17
Wekerleiként szeretnék hozzászólni a dologhoz, és a fenti kommentekhez hozzáfűzném: nem annyira sötét a helyzet, mint azt leírtátok. A felújításkor valóban viszonylag szigorúak az előírások, ezek viszont pont azt szolgálják, hogy a telep maradjon egységes. Aki tehát óriási ablakokat szeretne, az tényleg ne költözzön ide.
A kertek valóban nem túl nagyok, de nekünk teljesen megfelel, nem lenne szükségünk nagyobbra, mert az több kerti munkát igényelne. Így pont akkora van, hogy nyáron ki tudjunk ülni, kerti grillpartit csapni, és a gyerekek tudjanak egy kicsit játszani. A lakások nagy része nem vizesedik, és nem penészedik (persze, biztosan vannak ilyenek), de rengeteg wekerlei házban jártam már, és sok a wekerlei ismerősöm is, és általában kevés erre a panasz.
Az egész környék hangulata páratlan, egy igazi falu a városban, ahol az emberek ismerik egymást, összejárnak, segítenek egymásnak. A telepen 500 önkéntes dolgozik, ebből kb 250 igazán aktív, akik rendszeresen megálmondják és megszervezik a különféle rendezvényeket: Wekerlei Napokat, Székelykapu Napokat, Mikulás Ünnepséget, Téltemetést, stb. Újságot készítünk, klubokat tartunk, bolhapiacot, ruha csere-berét, komposztálunk, sokan veteményeznek is. Évente kétszer kerül megrendezésre a Wekelei Garázsvásár Fesztivál is, ahol egyszerre 18-20 helyszínen árulunk és csere-berélünk. Egy felületes sétáló, aki erre jár, és csak a házakra néz rá, talán nem tud ezekről a közösségi élet fejlesztését szolgáló eseményekről, ami viszont legalább olyan fontos mint a szép épített környezet és a sok zöld.
A Kós Károly tér fantasztikus játszótere igazi otthont ad a gyerekes családoknak, és megtalálják itt a kicsi és a nagyobb gyerekek is a helyüket.
És amikor az ember nyáron végigsétál az Esze Tamás utcán, és gyönyörködik a feje fölött összeérő platánfák ezernyi zöldjében, akkor pontosan megérzi: jó itt élni, és nem költözne már soha-soha máshová!
Amikor fél hétkor megszólalt az óra, és tudtam, hogy nincs mese, indul a nap, ötször is hálát adtam az égnek, hogy nem kell minden nap ébresztőórára kelnem. Igaz, az se nagy gyönyör, ha Rozi ébreszt, főleg, hogy rendszeresen az éjszakába nyúlóan dolgozom, mégis kellemesebb egy…..
Igazán szép napra virradtunk szombaton, május 21-én. Talán túl pozitív vagyok? Na jó, eső is volt, szombaton is, vasárnap is... De minket ez nem riasztott vissza! Még mindig túl pozitív vagyok? Ok, volt akit hazazavart délután az eső... Minket pont nem... Mert igenis ki akartuk…..
Ismét lehetett együtt örülni Wekerlén! Ismét zöldülhettünk egy jót az Eperfa téren most szombaton. És igen, volt egy pillanat, amikor megijedtünk, hogy mint az Óz a nagy varázslóban, minket is elvisz a vihar, de aztán szerencsére szétfújta a szél a felhőket. A délelőtt…..
Hosszú volt az idei tél. Túl hosszú. Sok hideg, fázós nappal. És még mindig nem pakolhattam el a télikabátokat. Még a sapkák is szenaszét hevernek az előszobában. De reggelente a Dobó Katica utca fáin a madarak már azt csivitelik: csip-csirip, itt a tavasz!     Az…..
Wekerlén nem lenne közösségi élet, ha lelkes önkéntesek nem vették volna kezükbe annak irányítását. Nem lennének sportver-senyek, gyerekprog-ramok, téltemetés, Életfa ünnep, Székelykapu Futás, Wekerlei Napok, Mikulás ünnepség, karácsonyfa díszítés és megannyi más kedves…..
Azok, akik most szombaton (12.04) ellátogattak a Wekerlei Gyerekházba, igazi családias ádventi készülődésben vehettek részt. A belépő rögvest a mézeskalácskészítés közepében találhatta magát, ahol 300 Ft-ért egy gombócnyi mézes anyagból formázhatott 7-8 sütikét,…..
Málna és Mogyoró Temetőben 2010.11.04 21:40:00
Idén nyáron meghalt a nagymamám, aki eléggé közel állt hozzám. 91 éves volt. Előtte, közben és utána elvolvastam vagy 3-4 elmúlásról szóló könyvet. Jól esett. Kell foglalkozni a témával. Belemerülni, átérezni, kicsit belerokkani a halál közelségébe, hogy aztán újra…..
Október 9-én, szombaton tartotta ünnepélyes megnyitóját régi-új helyén, a Petúr utcában a Wekerlei Gyermekház. A kívül-belül teljesen megújult épület immár nem csupán a gyerekeké, de a szervezők számos új programmal és tanfolyammal a serdülő korosztályt és a felnőtteket…..
A most következő akvarellek mestere Molnár Krisztina, aki szintén a telep lakója, és képeinek tematikáját nézve egyértelműen lokálpatrióta. Saját bevallása szerint minden ember alkotó, a festés is csak egy a lehetséges alkotói megnyilvánulások közül. Realisztikus képeinek…..
Nem is tudom, miért nem járunk gyakrabban kirándulni, pedig annyira, de annyira jó kimozdulni a zajos városból! Nincs is messze ez a Pilis, és ha történetesen Észak-Budán élsz, akkor igazán hamar feljuthatsz, ha pedig Dél-Pesten, ahogy mi, nos hát akkor keresztül kell vergődnöd a…..
Örömmel vettük, hogy nagyon sok helyes megoldás érkezett a Wekerlei Kvízre. Ez azt jelenti, hogy sokan hajlandóak voltatok egy-másfél órát szánni az életetekből,  és végigjárni a megadott útvonalat, hogy még jobban megismerjétek szűkebb lakóhelyeteket, illetve élvezzétek…..
Esőáztatta pénteken, bezsúfolódva a Társaskör pincéjébe nyitottunk Wekerlei Napokat, Molnár Krisztina grafikusművész harmóniát sugárzó wekerlei tematikájú képeivel körülvéve.         Aztán másnap reggel, szombaton szomorkásan bámultuk a legördülő…..
Mire jó egy szeptember eleji napsütéses csütörtök délután? Mi másra, mint téravatásra! Merthogy végre újra birtokba vehettük központi terünket, a Kóst! Milyen jó, hogy van EU-s pályázat, milyen jó, hogy részt vettünk rajta, s milyen jó, hogy meg is nyertük! És mennyit…..
A szomszédunkban lakik egy nagyon kedves, bájos százlábú kukacocska. Voltaképp mindösszesen csak tíz lábikója van, de ő néha fenhéjázva százlábúnak nevezi magát. Egy augusztusi délután eszébe jutott, hogy a meleg nyár után ősz következik, s ha ősz, akkor esőzések is…..
Ez a kvíz azoknak szól, akik szeretnek játszani és szívesen pattannak kerékpárra, hogy körbekarikázzák a wekerlei utcákat és behatóbban megismerjék szűkebb környezetüket. Természetesen gyalog is könnyedén bejárható az útvonal. Családok, 4 fős csoportok ingyenesen…..
Mostanában újra felfedeztem a mascarpone sajtot, ezt a nem túl intenzív zamatú, lágy, krémes finomságot, és rákaptam arra, hogy mindenfélébe belekeverjem. És ha nyár, akkor gyümölcs! Nagyon könnyű, finom és gyorsan elkészíthető uzsonnát, desszertet kotyvaszthatsz a…..
Mondhat akárki akármit, mindig is jó hely volt Wekerle, de az elmúlt években igazán klasszá vált! Merhogy a megannyi hagyományos program és rendezvény mellett új és izgalmas megmozdulások vannak születőben, és nem is akármilyenek! Például mit csinálsz most szombat délelőtt?…..
Voltunk az állatkertben. Láttunk elefántot,                           kecskét,    és gorillákat. Megtámadtak minket a krokodilok, de legyőztük őket. Ettünk tonhalat paradicsommal és márványsajttal és…..
Kenyeret és cirkuszt! Nos, a cirkuszt megkaptuk, mi kispestiek, június 12-én és 13-án a templom téri városünnepen. Hogy valami izgalmat is vigyenek a szervezők a dologba, az utcabál a 80-as évek hangulatát volt hivatott idézni. S hogy mennyire sikerült?    Volt retro…..
A Szondi tér 4. szám alatt 2008. márciusáig csak a virágos működött. Ezzel persze nem akarom lekicsinyíteni Klári virágos érdemeit – akkortájt még hozzá jártunk, ha olcsó, de nagyon ízléses csokrot akartunk csináltatni. Aztán 2008. márciusában 2 polc erejéig…..
Vörösmarty tér, 2010.06.06., vasárnap Nem, nem hiszem, hogy csak a hosszú májusi esőzések utáni szokatlanul szép idő csalogatta volna ki ezt a sok-sok látogatót a Vörösmarty térre. Szinte mozdulni sem lehet, hát még a bicajokat tolni, mert kis családunk bizony azzal érkezett.…..
A viharos idő miatt az előzetesen meghirdetett májusi időpont helyett végül (és végre!) június 5-én, szombaton zajlott a második Wekerlei Székelykapu nap és természetesen a mára már hagyománnyá vált székelykapu-futás. Az ég ezúttal kegyes volt hozzánk, és gyönyörű…..
  Az utóbbi években ritkán eszünk disznóságot, ha hús, akkor csak szárnyas, nagy ritkán hal kerül mifelénk az asztalra. De azért persze olykor-olykor mi is teszünk kivételt. Például most vasárnap kipróbáltam Vlado kománk receptjét, amit múltkori újvidéki…..