Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gof.ri

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Luczifer-bazár Vendégszerelem 2010.04.01 22:16:00
Valaki megint berágott Esterházy Péter vendégszövegei miatt, ezért a Mester, az alkotásai és persze legfőképp az azkotói technika újból a viták kereszttűzébe kerül. Menetrendszerűen jönnek majd a cikkek, a talk show-k, unalmas kellemetlen kérdések, unalmas nyögős válaszok.…..
gof.ri 2010.04.03 10:34:25
Ha a vendégszövegek alkalmazása lopás, akkor a világirodalom egyrészt tele van tolvajokkal, kezdve magán a nagy William-en. (Arról nem is beszélve, hogy akkor a tudományos és szakirodalom is lopás, sőt, a filozófia is, hiszen akármerre néz az ember, mindenki használja más gondolatait - a megfelelő hivatkozásokkal persze, ahogy Esterházy is.)

Ha pedig tényleg az a kérdés, hogy hol rejlik az alkotói invenció egy vendégszövegeket használó szerző esetében - nos, bár ez a kérdés bennem soha fel nem merült, de próbáljuk meg.
A lényeg ugye itt (ahogy a linkelt anyagokban is olvasható) nem a vendégszöveg láthatatlansága, hanem épp ellenkezőleg. Az új kontextusba helyezéssel és a más szövegekkel való körbevétellel olyan új jelentésrétegek tárulhatnak fel, amik másképp nem voltak/lettek volna/lennének észrevehetőek. Az új kontextusba helyezés pedig egyfajta átértelmezés, ami lehet ugyanolyan invenció és kreativitás, mint mondjuk egy szűzúj történet/kontextus megalkotása.

Ha abból indulok ki, hogy a vendégszövegek használata nem alkotás, akkor (nagy általánosítással) mondhatnám azt is, hogy mondjuk fölösleges a színház, hiszen semmi újat "nem talál ki" ahhoz képest, amit egy drámaszöveg leír.
Éppen ezért ez az egész cirkusz nagyon emlékeztet engem mondjuk a Bartók-jogörökösök állandó balhézásaira vagy a Pál utcai fiúk-film kapcsán Horváth Ádám nyilatkozataira.

Optimális esetben a szerző útjára engedi, ami írt. Azaz közprédává/közkinccsé teszi. Szerintem ez így normális.
Géniusz, az alkimista - minisorozat, m1Egyáltalán nem zavart, hogy az m1 egy misztikus thrillersorozattal igyekszik hirdetni a pécsi kulturális főváros programját, ill. magát Pécset is. Ahogy az sem, hogy deklaráltan a Da Vinci kód ihlette a történetet. Sőt, tetszett, hogy elég…..
De - ha sikerül - az eredmény ugyanaz.                    Mindenki sír zokog, hogy otthon nem megy, unalmas erőlködés az egész, csak szenved. Bámulja a másik kertjét, azt zöldebbnek látja, irigykedik, oda kívánkozik. És…..