Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Molnár Péter

1 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"A politika részéről nem kaptunk visszajelzéseket a hétfői adással kapcsolatban, se elmarasztalót, de dicsérőt" - idézi a Független Hírügynökség Rényi Ádámot, a 40 milliós játszma című tévéműsor főszerkesztőjét. Korábban mi is megírtuk: a tv2…..
Molnár Péter 2011.03.22 18:37:48
I(k)TATÓSPAPÍR knock on wood 2010.05.01 08:27:00
Erdő-          kerülő     meghajlanak a fák derekuk reccsen az égen még  magasabbra szállnak  a csillagok bolondnak kéne lenni eszevesztettnek hallgatni ahogyan  a meztelen láb arcon rúgja a port dalolni halkan mint imát felforgatni az összes követ bújni…..
                  Ha fölülről nézem, összegyűrt abrosz ráncaiban vékony szalag, két oldalán kusza, egyenes és görbe vonalak mentén dobozok, meg kis üres lyukak. Van kocka szürke és fekete tetővel, néhányon más, hegyes…..
Megint valami nagyon jó és nagyon eredeti, amolyan exkluzív, kizárólagos, csakéntudomjólhogykellcsinálni silóval akartam a családomat kényeztetni, ezért úgy döntöttem, hogy piréz lepény leszen. A pirézek már Krisztus előtt 240-ben fejlett lepénykultúrával rendelkeztek,…..
Molnár Péter 2010.03.02 06:40:43
@marosi50: A piréz - a magyarhoz hasonlóan - párthus eredetű nép, tehát ha úgy vesszük, a post bizony piréz nyelven, piréz írással...

Na jó, hagyom a hülyeséget, Medwe koma, köszönet, megvan a ma esti elfoglaltságom. Mert hogy én ezt ma megsütöm, az biztos. (Bár csiperke nincs, de van némi szárított erdei, már ha az megfelel a piréz ízlésnek.) A húsos szalonnát meg a tavalyi röfiből maradt, cca két ujjnyi vastag házi angolszalonna - mit kapok én ezért majd a piréziánusoktól - pótolja.
Molnár Péter 2010.03.02 06:42:39
OFF

@Mackó úr: valahová eltökítettem a mélcímedet. Kisegítenél?

ON
Turkáltam a neten, hogy készül a spagetti carbonara? Azt láttam, mint mindig: ugyanaz a recept sok oldalról visszaköszön, helyenként módosításokkal, máskor meg szóról szóra. Megy a lopkovice itt is. Nomeg a butaság. Már a wikipédia is átvett egy olyan "autentikus" receptet, ami szerint a carbonara…..
Molnár Péter 2010.03.01 16:41:58
@baliquez: Figyu!
A sznob m á s o k értékrendjéhez igyekszik ragaszkodni.
Én meg a s a j á t o m h o z...
Ja, és elolvasom a posztot, mielőtt zsennyegni kezdek.
De hát, ahány ház...
medwe szilánkok Így lettem olasz 2010.02.26 23:17:00
Van nekem egy gyerekkori barátom, a Vittorio. Eredetileg Győzőnek hívták, de az anyja lelépett egy olasz kamionossal és 9 évvel a disszidálása után egy hónapra vendégül látta az itthon felejtett fiacskáját. A Zitáliát megjárt Győzővel ekkortól kezdve nem lehetett bírni. Az addig szerény, csendes,…..
Molnár Péter 2010.03.01 08:12:59
@limbekcs: pedig jó poén... :o)))

Emlékszem, mekkora purparlé - ezt hogy is mondják magyarul? - kerekedett ebből, a medwe.hu-n annak idején.

Idevágó rövid történet:
Főnököm olasz. (Szárd az eszemadta. És eredeti szakmája szakács.)
Na most: én egy Itáliába férjhez ment hölgy, nálunk megjelent szakácskönyvében azt olvastam, hogy olasz háziasszony s o h a nem használ egyszerre vörös- és fokhagymát. Vagy az egyik, vagy a másik. De Roberto - a főnök - ezt nem olvasta.
Készült a mártás a tésztához, olaj, fokhagyma, vöröshagyma, miegyéb... Mondtam neki, mit olvastam én az olasz háziasszonyokról, meg a hagymákról. Nézett rám, mint néger az üveggyöngyre, aztán összeszedte csekélyke magyar tudását, és azt mondta - idézet szó szerint:
- Te hülye vagy, bazmeg?
Rámjött, hogy ennék valami jót. Ez nem tegnap volt és nem is tegnapelőtt, hanem úgy 30 éve. Sajnos meg is látszik. A hatalmas testtömeg okozta megpróbáltatásaimat igyekszem enyhíteni a kajablogolással. Általában sikerül. Mint a mai mákos bobájka. Először megsütöttem a…..
Molnár Péter 2010.02.24 10:18:24
Nagyszüleimnél a szenteste hagyományos vacsoraétele volt a mákos guba. Böjt lévén hús nem kerülhetett az asztalra, a hal pedig az Alföldön ritka jószág volt még akkoriban.
A gubához a kifliket mamám maga készítette, általában előző nap, az alábbiak szerint:

A kifli hozzávalói:

1 kg liszt,
másfél db élesztő, (por alakú akkor még nem volt)
8 dl tej,
kevés só,

Az élesztőt 2 dl langyos, 1 evőkanál liszttel elkevert tejbe morzsoljuk, és hagyjuk felfutni kb. 10 percig. Hozzáadjuk a lisztet és ízlés szerint a sót, kevés langyos vízzel jól összegyúrjuk. Tiszta konyharuhával lefedve hagyjuk kelni 20 percig. Ekkor belisztezzük a lapítót és jól átgyúrjuk a tésztát. Gömböt formálunk belőle.
Letakarjuk konyharuhával, hagyjuk 20 percig. Egy tepsit kibélelünk zsírpapírral. A megkelt tésztából 5 egyenlő nagyságú cipót formázunk. A cipókat négy egyenlő részre vágjuk, kinyújtjuk, majd a tésztából 20 egyforma rudat sodrunk. Tepsibe tesszük, letakarva hagyjuk még kelni 10 percig, közben előmelegítjük a sütőt. A kifliket megkenjük tejjel. 15-20 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

A guba hozzávalói:

20 db kifli felszeletelve és szárazon, sütőben megpirítva,
1 l forró tej, vaníliás cukorral és kristálycukorral ízlés szerint elkeverve,
35 dkg mák darálva,
méz, ízlés szerint.

A megpirított kiflikarikákat a forró tejjel leöntjük, hogy megszívja magát, ügyelve arra, hogy ne ázzon szét.
A mákkal elkeverjük, tálaláskor mindenki ízlésének megfelelően ízesítheti mézzel.

Lehet persze gusztusunknak megfelelően cifrázni a dolgot.
A forró tejben felolvaszthatunk vajat – semmi esetre sem margarint –, a mákhoz keverhetünk reszelt citrom vagy narancshéjat is. Tálalhatjuk vanília- vagy borhabbal, sodóval.

Én a magam részéről maradok a sült almánál.

Elnézést, ha a kívánatosnál hosszabbra sikeredett, de még mindig imádom osztani az észt.
Molnár Péter 2010.02.26 20:21:24
@az igazi medwe: Mindig ez van, ha igyekszem mindenre figyelni. :o)))
Természetesen langyos víz csak a tej után, ha szükséges.