Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TIT HMHE

141 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Tagtársak! A Koronavírus járvány miatt a március 16.-i, hétfői összejövetelünk ELMARAD! A későbbi összejövetelekről a kialakuló helyzet függvényében tájékoztatjuk a tagságot. Kérünk benneteket, hogy ezt az információt adjátok tovább azon tagtársainknak is, akinek nincs Internet…..
Azoknak, akik különleges könyvet keresnek: A legnagyobb gyűjtők számos, eddig még sehol sem publikált képével illusztrálva jelenik meg júliusban egyesületünk elnöke, Dr. Balogh Tamás könyve az 1914-1918 között működött STATENDAM (II) óceánjáró, a "holland TITANIC" történetéről. A kötet részletes és…..
Az alábbiakban néhány olyan hajós vonatkozású eseményen készült képet szeretnénk a kedves érdeklődőkkel megosztani, melyeken egyesületünk tagjai is részt vettek, illetve koszorúztak: 2017-es Tengerészeti Világnap a MATE rendezésében Dr. Lengyel Árpád sírjának koszorúzása A…..
Ma száz esztendeje került sor az osztrák-magyar cs. és kir. Haditengerészet utolsó nagy tengeri győzelmére, az otrantói ütközetre. A száz éve történt eseményekről egyesületünk elnöke, dr. Balogh Tamás számol be a National Geographic Magazin honlapján közölt cikkében…..
A BUDAPEST100 programsorozat keretében az idén 150 éves fővárosi rakpartok műemlékeivel ismerkedhetnek az érdeklődők. A rendezvényhez kapcsolódóan a hétvégén megtekinthető a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményébe tartozó - a múzeum külső kiállítóhelyeként működő - 104 esztendős KOSSUTH…..
2017. április 20-án megkezdi hetedik - a Kossuth téren harmadik - szezonját a LAJTA Monitor Múzeumhajó, a MH Hadtörténeti Intézet és Múzeum külső kiállítóhelye, a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tiszteletbeli zászlóshajója. A szezonnyitó programja: A Hadtörténeti Intézet és Múzeum…..
2017. április 1-én sor került Bicskei János búcsúztatására. Ezúton is szeretnénk kifejezni egyesületünk köszönetét mindenkinek, aki segített a temetés megszervezésében és lebonyolításában, továbbá a tagság együttérzését a hozzátartozókkal. A temetésen elhangzott méltatások szövege az alábbi…..
Tisztelettel tudatjuk minden érintettel, hogy Bicskei János tagtársunk (http://hajosnep.blog.hu/2017/01/29/gyaszhir_479) gyászszertartására 2017. április 1-én, szombaton kerül sor. A búcsúztatásra a HM Hadikikötőben (1044 Budapest, Külső Váci út 119.), a temetésre pedig a hajós temetések…..
Szép szavak, melyek egy 2012-ben védetté nyilvánított műszaki emlék műtárgy-nyilvántartásából származnak (http://mutargy.forsterkozpont.hu:8080/export-4-156.html). A következő kép pedig a valóságot mutatja: Száz esztendeje épült a SZŐKE TISZA (ex- FELSZABADULÁS, ex-SZENT IMRE, ex-SAS, ex-IV.…..
Idén ismét TIT-HMHE modellező nyert a bécsi Go Modelling nemzetközi versenyen. Baksa Béla – egyesületünk tagja – egy gyönyörű bermuda sloop-pal nyerte meg az idei összevont S3-S1 kategóriákat. Gratulálunk a szép eredményhez! További információk a győztes modellről:…..
2017. március 4-én került sor a Magyar Hajósok és Repülők báljára az EURÓPA hajó fedélzetén. Dr. Völner Pál államtitkár, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke adta át "a hajós szakmáért, a vízi sportért, a hajózás népszerűsítéséért, megismertetéséért sokat tett személyek teljesítményének…..
2017. március 1-én jelent meg a National Geographic Magazin magyar változata 15. évfolyamának 3. száma. A lapban a 2016. augusztus-szeptemberi nemzetközi expedíció tapasztalatait összegzi és illusztrálja egyesületünk elnöke, Dr. Balogh Tamás, aki az expedíció résztvevője volt. Az újságban korábban…..
2017. február 18-án, szombaton került sor az amszterdami Nieuwe Kerk-ben az 1675-ben gályarabságra ítélt 26 magyar prédikátor kiszabadítása alkalmából évente megrendezett ünnepségsorozat idei megemlékezésére, amelyen egyesületünk és partnere, a S.A.L.T. Hungary tagjai is részt vettek. Dr. Balogh…..
2016. november 3-án a magyar Országgyűlés 190 igen szavazattal egyhangúlag elfogadta azt a kereszténydemokrata határozati javaslatot (http://www.parlament.hu/irom40/11348/11348-0009.pdf), miszerint a jövőben június 10-e legyen a magyar haditengerészek és a hősi halált halt magyar haditengerészek…..
A mai napon, május 17-én 145 esztendős a magyar állam tulajdonában lévő LAJTA Monitor Múzeumhajó, amely a Hadtörténeti Intézet és Múzeum külső kiállítóhelye. A hajó születésnapjáról egyesületünk tagjai a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezreddel (melynek a LAJTA tiszteletbeli zászlóshajója)…..
A nemzetközi Tengerészeti Világnapot az ENSZ tengerhajózási szervezetének javaslatára a tagállamokban évente szeptember utolsó vasárnapján ünneplik. A Magyar Tengerészek Egyesülete szervezésében bonyolított hazai központi megemlékezések helyszíne szokásosan a budapesti…..
2014. szeptember 20-21-én Pálvölgyi József tagtársunk „birtokán” ismételten - immár a hatodik alkalommal - kerül megrendezésre a történelmi vitorláshajó-makettek építőinek országos találkozója. A történelmi hajók szerelmesei beszámolnak egymásnak elért eredményeikről, bemutatják kész vagy éppen…..
A prágai Országos Műszaki Múzeumban (Národní technické muzeum) „Naše moře…" (A mi tengerünk) címmel időszaki kiállítás nyílt az osztrák-magyar haditengerészetről, amely november 30-ig látogatható. További információk: itt. Az 500 négyzetméteres kiállítás a Habsburg monarchia…..
2014. augusztus 15-én az Országgyűlés épülete előtti Duna-szakaszon került állandónak szánt bemutatóhelyére a magyar állam tulajdonában álló, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményébe tartozó, a Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány kezelésében lévő, az…..
Mivel folyamatosan számos érdeklődő igyekszik megtudni tőlünk, hogy hol és mikor lesz látható a hajó, igyekeztünk utánajárni az aktuális helyzetnek, ami nem könnyű, mivel a hajó érdekében végzett minden korábbi tevékenységünk…..
Az R.M.S. Titanic Magyar Kutatócsoport és Egyesületünk tagintézménye, a zebegényi Hajózástörténeti Múzeum tisztelettel meghívja Önt és Kedves Családját 2014. augusztus 9-én szombaton 14 órai kezdettel tartandó "transzatlanti személyhajózás" nagy korszakáról szóló tematikus előadásra...
2014. július 12-én ünnepelte alapításának harmincadik évfordulóját partnerszervezetünk, a Zebegényi Hajózási Múzeum. Farkas Vince hajóskapitány, gyűjteményalapító munkájára leánya, Farkas Judith (egyesületünk megbecsült tagja) emlékezett beszédében, amelyben felvázolta…..
"Országjáró hajózástörténeti kiállítások" c. programsorozatunkban 2014. június 9-én a törökbálinti Auchan bevásárlóközpontban (Törökbálint, 2045., Torbágy utca 1.) nyílik meg az egyesületünk alkotóinak munkáit bemutató, a történelmi vitorlások korát feldolgozó hajómodell-kiállítás, amely június…..
A PAJTÁS hajó felborulásának 60. évfordulója alkalmából a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Hajózási Zrt., a Balatonfüredi Yacht Club és Egyesületünk megemlékezést tart Balatonfüreden. A megemlékezés részeként koszorúzásra kerül sor az áldozatok emlékművénél, és megnyílik emlékkiállításunk a…..
Korábbi írásainkban beszámoltunk Olvasóinknak arról (http://hajosnep.blog.hu/2012/06/11/vegleg_budapestre_kerulhet_a_lajta_monitor_muzeumhajo), hogy a kormányzat tervei szerint a LEITHA Monitor Múzeumhajó 2010. évi ünnepélyes újrakeresztelésének helyszínén, az Országgyűlés…..