Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NémethMarcell

0 bejegyzést írt és 46 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Urbánus művészet, új kortárs műfaj született, aminek Magyarországon vannak a gyökerei” – emlékezik vissza az eredetileg építészmérnök végzettségű népzenekutató, Sebő Ferenc, aki a hazai táncházmozgalom legnagyobb sikerének azt tartja, hogy a népzene manapság már nem…..
NémethMarcell 2013.02.26 20:39:29
@törzsmókus: Nem tilos kérdésbe kijelentést csempészni. A kérdésben szereplő állításom egyébként tényszerűen alátámasztható.

"A csökkenő óraszámok mellett napjainkban komoly gondot jelent az ének-zene tagozatos iskolák számának rohamos csökkenése. [...] Ezen iskolák száma egy ideig valóban emelkedett elérve a 200 fölötti számot, majd ezt követően a pozitív tendencia megtorpant, és rövid stagnálás után az iskolák száma rohamosan csökkenni kezdett. A 1990-es évekre ez a folyamat zuhanásba ment át; míg 1996-ban még 185 iskola volt ének-zenei tagozatos, addig 1998-ban már csak 120. Ez különösen annak a tükrében kétségbeejtő, hogy az iskolák száma országosan a 3750-et is eléri."

Forrás: www.parlando.hu/2012/2012-6/2012-6-03-Stipkovits3.htm
A héten megkeresett a blog és a Facebook oldal egyik követője - foglalkozását tekintve szociológus, kutatási területe nagyon leegyszerűsítve a kultúra. Idézet a leveléből: "Hipotézisem szerint a jelen helyzet nem olyan tragikus, mint a 2006-os adatok által felvázolt. Gyakorlati…..
NémethMarcell 2013.01.07 00:29:17
Kitöltöttem, és közben azon gondolkodtam, hogy vajon egy diplomamunkához kellett-e ez a kérdőív (akkor még nem olvastam a bevezetőt), és azért lett ennyire összecsapott. Néhány dolog, ami szerintem komoly hiba benne:

- Egyáltalán nem kérdez rá, hogy követem-e a Facebookon ezeket az oldalakat, és ha igen, melyiket, és miért? Elvileg ennek a kiderítése lenne az egyik kutatási cél. Mondjuk arra sem kérdezett rá, hogy használom-e egyáltalán a Facebookot.

- Ez a feltételezés (ha jól értem), hogy létezik valamiféle magaskultúra, amibe bizonyos műfajok beletartoznak, és aminek a létezését együtt lehet vizsgálni, szerintem hibás elgondolás. De ha már vizsgálja, akkor kérdezzen rá, vagy szedje szét.

- A zenei stílusokban a "beat" elég dilettáns, hiányzik viszont a régizene és a világzene, meg a metal és az elektronikus is. Rap és hiphop között nincs túl sok különbség. A romantikus és a klasszikus komolyzene ízlésbeli szempontból szerintem már nem igazán szétválasztható. A XX. századi helyett modernt írnék, mert egyébként Dohnányi egy kategóriába kerül Ligetivel. Az opera hiányzik, pedig komoly vízválasztó a komolyzenén belül, és egy másik kérdésben külön is szerepel!

- 15-16. kérdés: feltehetően egy prekoncepciót próbál bizonyítani, talán ezért is felejtett el rákérdezni, hogy milyen jellegű az a változás. Másfelől: tíz évvel ezelőtt még mindenki CD-t másolt, kevesen töltöttek le, mert nem volt még nagy sávszélesség sem, a jó minőségű legális digitális letöltésekre még éveket kellett várni, szóval ez nem jött alapból az internettel. Az elmúlt évtized változásai jóformán mindenkit érintettek, már pusztán a média és zeneipar átalakulása miatt is, szóval ezek a kérdések szerintem félrevezető válaszokat fognak eredményezni.

- 23. Ennek nincs sok értelme, legfeljebb az, hogy annyira lefárassza a válaszadót, hogy ne legyen kedve megfontolt választ adni az utolsó kérdésekre. Tényleg komoly, hogy fontos-e számomra a szeretet és a boldogság? Mert akárhogy forgatom a fejem, ennek aztán marhára nincs köze a zenéhez való viszonyomhoz, viszont a társadalmi státuszom szerintem nem derült ki a végére sem...

- Úgy feltenni kérdést január első hetében, hogy "ebben a hónapban" (és nem az elmúlt egy hónapban!) voltam-e valahol, hülyeség. Arra is kíváncsi lennék, akad-e olyan, aki a tél közepén fesztiválokra jár.
„Talán fel sem fogjuk, mennyi mindent” – felelte a Cage-életmű egyik legavatottabb hazai népszerűsítője, az Amadinda ütőegyüttes vezetője arra a kérdésre, hogy mit köszönhet az egyetemes kultúra az idén századik születésnapját ünneplő amerikai avantgárd zeneszerzőnek.…..
NémethMarcell 2012.10.21 13:04:51
@spinat: Jogos észrevétel, köszönöm!
Hirtelen felindulásból csatlakozott az Omegához, egy évtizeddel később már ő jegyezte az együttes legsikeresebb lemezének számító Időrabló címadó dalát, mégis úgy érzi a mai napig, hogy különbözik a többiektől. A leghosszabb ideje működő magyar rockzenekar gitárosa…..
NémethMarcell 2012.10.08 11:03:39
@Ez is csak egy nick_:
A vinil, pontosabban vinilcsoport kifejezés pedig kémiailag is helytálló, mert mikrobarázdás lemezeket annak idején nemcsak PVC-ből, hanem polisztirol alapanyagból is gyártottak - nekem is van jó pár polisztirolból készült Motown- és Columbia-kiadású kislemezem.

Bakelitből ellenben a rossz megmunkálhatósága és inhomogén szerkezete miatt soha nem gyártottak hanglemezt, a 78-as lemezek sellakból készültek.

@Commandante Jayasuriya:
Szerintem inkább a harmincas években ragadhatott rá a 78-asokra a bakelit név, már csak azért is, mert akkoriban kezdtek el tömegesen elterjedni a bakelitből készült használati tárgyak. Ha jól tudom, mire megjelentek nálunk a mikrobarázdás lemezek, már rég nem gyártottak semmit bakelitből.
Már Nick Hornby a Pop, csajok satöbbijében is mélyrehatóan boncolgatták a szerelmi bánat, és a popzene kapcsolatát, és valószínűleg mindannyian tudjuk, hogy a kettő tényleg kéz a kézben jár. Van zene a friss kapcsolatokhoz, van zene közös ébredéshez, van zene dugáshoz, de…..
A következő eset sajna egy közeli rokonommal esett meg, ezért kicsit szégyellem is magam:   Kedves KB!   Tavaly ősszel kitaláltam, hogy tovább kéne tanulni, de lehetőleg valamilyen divatos és népszerű szakmát. Egyből adódott az ötlet: webszerkesztés. Találtam egy…..
A heti rendes molotovkoktél-támadás minősítésével kapcsolatban merült fel az alábbi kérdés. Tényleg, miért nem több emberen elkövetett emberölési kísérlet, vagy legalább közveszélyokozás? Szia Zugügyvéd!"Az ügyben a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Bűnügyi…..
NémethMarcell 2009.03.09 19:44:59
Ez a kérdés nekem is eszembe jutott.

A rendőrség sajtóközleményében (
www.police.hu/friss/zal_090306_01.html) ugyanis az szerepel, hogy "gyúlékony anyagot tartalmazó üvegetet", és "kanóc lángja". Innentől kezdve ez egy élet kioltására alkalmas cselekmény volt, nem rongálás, pont.

Egészen biztos vagyok benne, hogy ha ezt a szart az én ablakomon dobják be, nem ez lenne a nyomozati indok... Ja, hogy Budapest belvárosban lakom, fehér a bőröm, és kék a szemem?

Ocsmány egy ország lett ez.
HamPLÓ Szép régi világ: a posta 2009.02.11 19:30:00
Megint szerencsém volt ajánlott küldemény átadása végett sorban állni negyven percet (de lehet, hogy negyvenöt volt). Eredetileg már tegnap este el akartam menni a hivatalosított papírárúért a nagy szürke házba, de láttam, hogy nem lehet beférni (kilóg a sor a sorbanállós…..
A bedőlő hitelek jelentős része az egyedül maradt házastársnak okozhat tragédiát. A Zugügyvéd is egyre több ilyen esettel találkozik, volt is már hasonló témájú bejegyzés.  Nem valószínű, hogy a jog ezeket megfelelően tudja majd kezelni, ismerve a közös tulajdon…..
NémethMarcell 2009.02.04 22:27:10
@Tilleo11: "És állítom aki eurban adósodott el, az nem feltétlenül volt felelőtlen. (a Yen és a frank hiteleseket nem védem ők szimplán idióták ezt aláírom)."

Ezt mire alapozod? Azért, mert te euróhitelt vettél fel, és nem frankot vagy jent? ;)
Az alábbi eset is egy autó-állat különös kapcsolatról szól. Ha az ügyből ha tárgyalás lenne, biztos, hogy bírósági tudósítót küldene a Zugügyvéd.  Tisztelt Zugügyvéd! Talán esetünk egyedi, kérem ha módjában áll segítsen. Kérem foglaljon állást az…..
NémethMarcell 2009.01.28 20:03:27
@Thomas Grande: Egyértelműen egy olyan állat, ami a helyet adó telephelyeken garázdálkodik.
Hihetetlen hirdetésre akadt Zoltán, amit szerencsére elküldött nekünk is (kösz!) 20+5 szoba 20 millióért, szerintem a legjobb négyzetméterár a városban :-) Valóban hihetetlen. Nem is hisszük el! Itt alighanem arról van szó egyszerűen kamuzik a hirdető. Vagy csak…..
Ez tényleg egyszerű rablás, ennél az is jobb lenne, ha a az OTP alkalmazottja fegyvert fogna az ügyfélre és elvenné a tárcáját. Abban legalább van izgalom, nemcsak megalázás. A sztori: Vomit barátunknak csekken rótta le tartozását egy francia ügyfele, az OTP pedig hónapokig ült…..
Újra és újra előkerül a téma, hogy sok autós fittyet hány a zebrára és főként az ott ácsingozó - esetenként már zebrán baktató - gyalogokra, és nem egyszer csak a puhatestűek életösztönén múlik, hogy nem történik nagyobb baj, az anyázást leszámítva. Akik pedig kétség…..
NémethMarcell 2009.01.19 21:16:05
@zazazu: Ugyan mit fújt fel a média, kifejtenéd bővebben? Szerinted mi lenne a helyes közlési mód arra, amikor két ember meghal egy féleszű miatt?
A domainjogok és az internetes kereskedelem kérdéseivel kapcsolatban sok tévhit kering a köztudatban. Azonfelül, hogy a domainek kezelését egy független testület végzi, belefolyik a rendszerbe a védjegyjog is többek között. Az internetes kereskedelemnél sem csak a felhasználási…..
Furcsa alaprajza két okból lehet egy lakásnak. Vagy az ingatlanos rajzolta olyannak, vagy az építész. Az előbbire már mutattunk példát, az utóbbira most következik egy. Cili szerint cuki!!! úgy néz ki mint egy boci aki legel J És tényleg. A piros nyíl mutatja, hol távozik az…..
NémethMarcell 2008.12.13 18:05:47
A GB Európa Ingatlanról volt már poszt, akkor az építkezésről volt szó. Most egy már felépült ház lakója írt nekünk, aki a  Ciprus házban vásárolt lakást. A ház négy épületből áll, melyből kettőt már átadott a GB, kettőt pedig jövőre terveznek, az építkezés…..
  Pár napos ausztriai nyaralásunk hozott végképp kedvet a szelektív hulladékgyűjtéshez, de egyelőre nem ment minden simán. A lenti levél olvasása előtt épp egy dupla környezettudatos megmozduláson voltunk túl, mivel a Péter által is hivatkozott oldal szerint a Lövölde…..
Egyes írói vénával megáldott ingatlanosoknak nincs idejük könyvet, sőt akár még blogot sem írni, azért a hirdetésfogalmazásban élik ki tehetségüket. Amikor belebotlottunk egy társadalmi problémákat boncolgató hosszú hirdetésbe, azt hittük elszigetelt jelenségről van szó.…..
Az alábbi történet sokakat érintő problémát vet fel, amit a jog elég nehézkesen kezel. Ki téríti meg az értékcsökkenést, ha egy épülő ház eltakarja a régi kilátást? Meg tudnak-e hiúsítani a lakók egy ilyen építkezést a szomszédságukban?   Kedves…..
Egy érdekes sztori látott napvilágot. Elvileg a Beatles sikerének köszönhetjük, hogy van CT (komputer tomográf) az orvosok kezében. Röviden a történet a következő.A 60-as években Godfrey Hounsfield radarkutatóként dolgozott az Electrical & Musical Instrument cégnél (EMI)…..
Pazar sztori: Újpesten dolgozó ügyvéd barátunkat a BKV szekuritise egy zsebbe csúsztatott kétszázasért engedte be a metróba. Csodálatos mikrokorrupció, a Jog Kiváncsi Szolgája 70 forintot spórolt a törvénytelen tranzakción, és le sem bukott. Nyilván azért, mert a sokoldalú…..